Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά) με την εμφάνιση φλόγας, από θερμά αέρια προϊόντα, ή λάμψης

3 Καύσιμα λέμε τα υλικά που καίμε για να πάρουμε θερμότητα Δηλαδή τα υλικά που καίγονται με ευκολία στον ατμοσφαιρικό αέρα, ελέγχεται η πορεία της καύσης και η παραγωγή θερμότητας από αυτά. Είναι ανθρακούχες ύλες (εμπεριέχουν πολύ μεγάλα ποσά άνθρακα) και προέρχονται από την απανθράκωση οργανικών ουσιών.

4

5

6 Αλλά αλήθεια..... Πόση ενέργεια (θερμότητα) μπορεί να μας δώσει το κάθε καύσιμο; Το ποσό της θερμικής ενέργειας που μπορεί κάθε καύσιμο να μας δώσει, το λέμε ΘΕΡΜΟΓΟΝΟ ΔΥΝΑΜΗ ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΣ ΔΥΝΑΜΗ καυσίμου, είναι το ποσό της θερμικής ενέργειας, που αποδίδεται προς το περιβάλλον, από την πλήρη καύση της μονάδας μάζας ή όγκου του καυσίμου, όταν η καύση γίνεται με σταθερή πίεση. Η μονάδα μέτρησης της Θερμογόνου δύναμης είναι: Για τα στερεά ή υγρά καύσιμα KJ / KgΓια τα αέρια καύσιμα KJ / m3

7 Όμως από τι συστατικά αποτελείται το κάθε καύσιμο;

8 ΕΙΔΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Περιγράφεται η ονομασία, η προέλευση, και η χρήση των ειδών καυσίμων

9

10

11

12

13

14 Είδη καύσης Οι καύσεις διακρίνονται σε πλήρεις ή τέλειες και σε ατελείς ανάλογα με την ποσότητα του Ο2 που είναι διαθέσιμη και τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκειά τους

15 Πλήρης ή τέλεια καύση Πλήρης ή τέλεια είναι η καύση που γίνεται με περίσσεια οξυγόνου και δεν περισσεύει άκαυστη χημική ουσία. Η πλήρης καύση είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και σχεδόν πάντα παραμένει άκαυστη έστω και ελάχιστη ποσότητα χημικής ουσίας.

16 Ατελής καύση Ατελής καύση πραγματοποιείται συνήθως όταν η διαθέσιμη ποσότητα Ο2 είναι μικρότερη από όση απαιτείται σύμφωνα με τη στοιχειομετρική εξίσωση της χημικής αντίδρασης που περιγράφει την τέλεια καύση. Είναι πιθανό, ωστόσο, ενώ υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ποσότητα οξυγόνου, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η καύση να είναι τέτοιος, ώστε να μη χρησιμοποιείται τελικά ολόκληρη η ποσότητα του οξυγόνου. Τα προϊόντα της ατελούς καύσης δεν είναι γενικά καθορισμένα, αλλά εξαρτώνται από την ουσία που καίγεται, τις επικρατούσες συνθήκες (θερμοκρασία, πίεση, υγρασία, κ.ά.) και το χρόνο που διατέθηκε για την πραγματοποίηση της καύσης.

17

18


Κατέβασμα ppt "καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google