Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ
ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής να (α) γνωρίζει τους γενικούς όρους παροχής της Α.Η.Κ. για την διαρροήν προς την γη (β) γνωρίζει την χρήση του αυτομάτου διαρροής ώστε το γινόμενο του ρεύματος ευαισθησίας (mΑ) επί τη σύνθετη αντίσταση του βρόγχου γειώσεις να μη είναι μεγαλύτερο του 40V

2 Γενικοί όροι παροχής της Α.Η.Κ. για τη διαρροή προς την γη.
Οι γενικοί όροι παροχής της Α.Η.Κ προνοούν τα ακόλουθα για τη διαρροή προς την γη Διαρροή προς την γη Εάν αποδειχθεί οικονομικώς ασύμφορος η εξασφάλισης της αναγκαίας αντίστασης γείωσης, ή δια ηλεκτροδίου γείωσης πρέπει να συμπληρωθεί με την εγκατάσταση μιας εγκεκριμένης συσκευής αποζεύξεως η οποία να λειτουργεί όταν υπάρχει διαρροή ρεύματος προς την γη. Η συσκευή αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί μαζί ή σε συνδυασμό με κάθε κύριο εξάρτημα ελέγχου και να ρυθμιστεί κατά τέτοιον τρόπον ώστε να τίθεται σε λειτουργία προτού η τάση του αγωγού γείωσης υπερβεί τα 42 βολτ.

3 Χρήση αυτόματων διακοπτών διαρροής
D23. Στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις του κανονισμού D22 (δηλαδή με τη χρήση ασφαλειών ή διακοπτών υπερέντασης να εξασφαλίζετε προστασία έναντι διαρροής προς τη γη ) δεν μπορούν να ικανοποιηθούν (π.χ. λόγω μεγάλης σύνθετης αντίστασης του βρόχου γείωσης), η προστασία έναντι ρευμάτων διαρροής πρέπει να εξασφαλίζεται με ένα ή περισσότερους αυτόματους διακόπτες διαρροής για όλα τα τμήματα της εγκατάστασης, στα οποία πρέπει να εφαρμόζονται οι απαιτήσεις των κανονισμών για γείωση. Η εγκατάσταση αυτόματων διακοπτών διαρροής πρέπει να συνάδει με τους κανονισμούς D24-26, ανάλογα με την περίπτωση και πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες για έλεγχο που διαλαμβάνονται στον κανονισμό Ε5 (έλεγχος ΕLCB). Ο αυτόματος διακόπτης διαρροής αμπερομετρικού τύπου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο, όπου το γινόμενο του ρεύματος ευαισθησίας του σε αμπέρ, επί τη σύνθετη αντίσταση του βρόχου γείωσης σε ωμ δεν ξεπερνά το 40V. Στις περιπτώσεις τέτοιου αυτόματου, ο ακροδέκτης γείωσης του καταναλωτή πρέπει να συνδέεται σε κατάλληλο ακροδέκτη (Σχ. α).

4 (Σχ. α). Αν IΔΝ = ευαισθησία αυτόματου (Α) ΖF = σύνθετη αντίσταση βρόχου γείωσης (Ω), τότε: IΔΝ ΖF<40V

5 Η πιο πάνω σχέση μας εξασφαλίζει ότι υπό ομαλές συνθήκες λειτουργίας του αυτόματου, σε περίπτωση διαρροής, δε θα αναπτυχθεί διαφορά δυναμικού μεταξύ συσκευής και γης μεγαλύτερη από 40 V, η οποία είναι μια ασφαλής τιμή για τον άνθρωπο. Από την ίδια σχέση μπορούμε να υπολογίσουμε και τη μέγιστη τιμή της σύνθετης αντίστασης του βρόχου γείωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του αυτόματου, ανάλογα με την ευαισθησία του. Αν IΔΝ = 500 mΑ (0,5 Α) τότε Μία μέτρηση της αντίστασης θα μας βοηθήσει να δώσουμε τη σωστή προστασία από διαρροή. Ένας παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο στο επίπεδο προστασίας που προσφέρει ο αυτόματος διακόπτης αμπερομετρικού τύπου είναι η μεγάλη ταχύτητα στη λειτουργία του.

6 Για τον έλεγχο του αυτόματου διακόπτη διαρροής χρησιμοποιούμε τη μέθοδο που δείχνει το πιο κάτω σχεδιάγραμμα.

7 leakage current,300mA/500mA,Rated current: 5-15A;15-30A;30-60A, adjustable


Κατέβασμα ppt "ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google