Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες
Τάξη Γ΄ Λυκείου Αντικείμενο: Γλώσσα - Έκθεση Έκφραση Ενότητα: Διαφήμιση Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες Οι διαφημίσεις αναπαράγουν τα κοινωνικά στερεότυπα και παραπλανούν για την αλήθεια των προϊόντων Την πρώτη διδακτική ώρα κάνεις μια εισαγωγή στους μαθητές, εστιάζοντας στους στόχους της διαφήμισης και στα μέσα που χρησιμοποιεί (παραπέμποντας στο υλικό του σχολικού εγχειριδίου, σελ ), δίνοντας επιγραμματικά το ρόλο του πομπού (διαφημιστής), του δέκτη (καταναλωτής), τη σημασία του μηνύματος, το επικοινωνιακό μέσο, τον κώδικα και το σκοπό (προσέλκυση). Τονίζεις πως η πειθώ στη διαφήμιση, όποια μέσα και αν χρησιμοποιεί, σκοπό έχει να λειτουργήσει με βάση το συναίσθημα και τους συνειρμούς. Βασίζεται σε δεδομένα κοινωνιολογικής μελέτης και έρευνας: συνήθειες, αντιλήψεις, παιδεία του καταναλωτικού κοινού.

2 Προβάλλεις τις διαφημίσεις σε τρεις ομάδες:
γυναίκα/άντρας, τσιγάρο και ρατσισμός. Ανατροφοδοτείς τις αντιδράσεις ζητώντας να προσέξουν: 1. Το μήνυμα (μορφολογικά) 2. Την εικόνα (χρώμα, σχήμα, ύφος προσώπων, δομή) 3. Το αντικείμενο που προπαγανδίζουν (αν ταιριάζει με την εικόνα) 4. Ποια τα στερεότυπα, όπως παρουσιάζονται 5. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται (επίκληση σε …) 6. Πόση αλήθεια υπάρχει στο διαφημιστικό μήνυμα

3 1η ομάδα: στερεότυπο άντρα-γυναίκας
Αρρενωπότητα και ανωτερότητα

4 Γυναίκα και τεχνολογία

5 Ωραία, έξυπνη ή νοικοκυρά; Μήπως όλα;

6 Νόμος και τάξη… ανδρική υπόθεση

7 2η ομάδα: το τσιγάρο Από την κούνια τα πελατάκια: target group τα παιδιά

8 Επιστρατεύουμε την αυθεντία της επιστήμης

9 Το κάπνισμα ως πρόταση… αδυνατίσματος

10 3η ομάδα: ο ρατσισμός Ποια νοοτροπία κρύβει και η δική μας παροιμία: τον αράπη κι αν τον πλένεις…

11 Σε ρόλο μόνο βοηθητικό-υπηρετικό και με χαρωπή υπακοή

12 Οι λευκοί απολαμβάνουν

13 Τη 2η διδακτική ώρα: Μετά την παρουσίαση/συζήτηση, μοιράζεις φύλλο εργασίας σε τρεις ομάδες: τσιγάρο, γυναίκα/άντρας, ρατσισμός (οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μόνοι). Κάθε ομάδα θα απαντήσει σε παραγράφους: 1. Ποια τα στερεότυπα όπως εμφανίζονται στις διαφημίσεις (60-80 λ.) 2. Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην αλλαγή των στερεοτύπων, κάνοντας κριτική θεώρηση της κοινωνικής εξέλιξης ( λ.) Στο σπίτι, κατά ομάδες, σε φύλλο εργασίας (με 2 ερωτήματα): 3. Να βρουν σύγχρονες διαφημίσεις για τα ίδια θέματα (προτείνεις πιθανόν κάποιες χαρακτηριστικές εταιρείες, όπως η Benetton) 4. Να εντοπίσουν τις διαφορές στη διαφημιστική προσέγγιση από την άποψηκαι της μορφολογίας (χρώματα, αισθητική, γραμματοσυντακτική έκφραση…) και των  μέσων που χρησιμοποιούνται (επίκληση σε…) και να απαντήσουν αν έχει αλλάξει ο στόχος της διαφήμισης (200 λ.) 5. Πόση αλήθεια πιστεύουν ότι υπάρχει στις διαφημίσεις (120 λ.) Παραδίδουν τα συμπεράσματά τους στο φύλλο εργασίας που τους έχει δοθεί.


Κατέβασμα ppt "Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google