Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Η οικογένεια τα παιδικά χρόνια και η ζωή του ηρωικού αγωνιστή εναντία στον τουρκικό ζυγό

2 Η οικογένεια του Κολοκοτρώνη
Η Οικογένεια του Κολοκοτρώνη ήταν παλιά ελληνική οικογένεια κλεφτών και ανέδειξε πολλούς στρατιωτικούς, με κυριότερο εκπρόσωπό της τον Έλληνα οπλαρχηγό Το αρχικό επώνυμό της ήταν Τσεργίνης. Στην συνέχεια ο Δήμος Τσεργίνης που έζησε την εποχή της Βενετοκρατίας στην Πελοπόννησο( ), μετονομάστηκε σε Μπότσικας. Ο εγγονός του ήταν ο πρώτος της γενιάς του που υιοθέτησε το όνομα Κολοκοτρώνης.

3 Τα παιδικά χρόνια του Κολοκοτρώνη
Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμαβούνι  της Μεσσηνίας στις 3 Απριλίου του 1770 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αλονίστε  της Αρκαδίας που ήταν τόπος καταγωγής της μητέρας του Από μικρός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ακολουθούσε τον πατέρα του στις διάφορες περιπέτειές του. Σε ηλικία μόλις 15 ετών έγινε αρματολός στην περιφέρεια του Λεονταρίου.

4

5 Η δράση του Κολοκοτρώνη ως επαναστάτη(1802-1810)
Η δράση του Κολοκοτρώνη σιγά-σιγά απλώθηκε, σ' όλη την Πελοπόννησο. Το 1802 είχε γίνει τόσο επικίνδυνος στους Τούρκους, ώστε να εκδοθεί σουλτανικό φιρμάνι (Διαταγή )που τον καταδίκαζε σε θάνατο και ανάθετε την εκτέλεση στους προεστούς, που αν δεν κατόρθωναν να τον σκοτώσουν θα εκτελούνταν οι ίδιοι. Έχοντας αποκτήσει πείρα και στη θάλασσα το 1805 ο Κολοκοτρώνης πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κατά τον Ρωσοτουρκικο πόλεμο .Τον Ιανουάριο του 1806,όταν βρισκόταν στην Πελοπόννησο βγήκε διάταγμα δίωξής του και μετά από πολύμηνη δίωξή του κατάφερε να διαφύγει στα ρωσοκρατούμενα Κύθηρα .

6 Η δράση του Κολοκοτρώνη ως επαναστάτη(1821-1828)
Το 1821 γύρισε στη Μάνη και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Βρέθηκε στην Καλαμάτα κατά την κατάληψη της πόλης το Μάρτιο του 1821.Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι ( Μάιος 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς ( Σεπτέμβριος 1821), στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια ( Ιούλιος 1822) Ο Σουλτάνος ζήτησε τη βοήθεια της Αιγύπτου για να σταματήσει την Επανάσταση, οπότε ο  Ιμπραήμ αποβιβάστηκε το 1825 στην Πελοπόννησο. Η Σφακτηρία και το Ναυαρίνο έπεσαν στα χέρια των Αιγυπτίων και τότε ο Κολοκοτρώνης αποφυλακίστηκε για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Χωρίς πολυάριθμο στρατό ξεκίνησε και πάλι τον κλεφτοπόλεμο, που διήρκεσε ως το 1828, όταν στην Ελλάδα έφτασε το στράτευμα του στρατηγού Μεζόν με εντολή του Καρόλου της Γαλλίας για να διασώσει την Ελλάδα από τα αιγυπτιακά στρατεύματα (η Γαλλική Εκστρατεία του Μωριά).

7 Ο Κολοκοτρώνης στη Φυλακή 1833
Ο Κολοκοτρώνης έγινε στόχος των πολιτικών του αντιπάλων οπότε ,αφού κατηγορήθηκε για προδοσία εναντίον του Όθωνα, σε ηλικία 63 ετών φυλακίστηκε στο Ναύπλιο(1833) το 1834 έγινε η δίκη του. Στη δίκη αυτή έλαβαν μέρος αρκετοί ψευδομάρτυρες, αλλά κατέθεσαν και άνθρωποι με ψυχή και ήθος. Κάτω από πίεση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ο Κολοκοτρώνης καθώς και ο Πλαπούτας καταδικάστηκαν σε θάνατο ο οποίος καταστάληκε

8

9


Κατέβασμα ppt "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google