Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Κουργιτάκου Μιχαέλα Γ΄ Θρησκευτικά ΘΕ1: Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο

2 Γενικές πληροφορίες Η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού συγκλήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ στις 11 Οκτωβρίου 1962 και έκλεισε τις εργασίες της υπό το διάδοχό του Πάπα Παύλο ΣΤ΄ στις 8 Δεκεμβρίου1965.   Μετά από τρίχρονη προετοιμασία (1959‐1962) διήρκεσε  τρία χρόνια (1962‐196) διαιρεμένα σε τέσσερις περιόδους.

3 Γενικές πληροφορίες 2 Η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού ασχολήθηκε με τις σχέσεις μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του σύγχρονου κόσμου. Ήταν η εικοστή πρώτη οικουμενική σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας και η δεύτερη που διεξάχθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Στις δέκα συνελεύσεις της Συνόδου ψηφίστηκαν δεκαέξι όροι και διατάγματα. Ορισμένα από αυτά ήταν καίριας σημασίας για τη σύγχρονη Εκκλησία.

4 Όροι και διατάγματα Ο Συνοδικός Όρος “Lumen Gentium” ανανεώνει την εκκλησιολογία, ξεπερνώντας με μια πιο πνευματική θεώρηση τη νομική αντίληψη της Εκκλησίας. Αναγνωρίζει το διαφορετικό ρόλο των ποικίλων «χαρισμάτων» μέσα στην Εκκλησία και ανοίγει νέες δυνατότητες στους λαϊκούς, ενώ επανακαθορίζει τη σχέση των επισκόπων με τον επίσκοπο Ρώμης. Ο Συνοδικός Όρος “Sacrosanctum Concilium” ανανεώνει εκ βάθρων τη λειτουργική ζωή. Αντικαθιστά τα λατινικά με τις τοπικές γλώσσες και δίνει μεγαλύτερη θέση στην Αγία Γραφή μέσα στη λειτουργία. Ο Δογματικός Όρος “Dei Verbum”, δογματικό κείμενο που αφορά στη Θεία Αποκάλυψη, θέτει σε νέο πλαίσιο την ερμηνεία των Γραφών και της Παράδοσης και ξεπερνά τα προβλήματα που έθεσε η κριτική μελέτη της Βίβλου.

5 Όροι και διατάγματα Ο Όρος “Gaudium et Spes” ή «Η Εκκλησία μέσα στο σύγχρονο κόσμο» θίγει με εξαιρετικά ευρύ πνεύμα και με αισιοδοξία μια σειρά νέων προβλημάτων, όπως η αδικία και η δικαιοσύνη στον κόσμο, οι εξοπλισμοί, οι υποχρεώσεις των πλούσιων κρατών προς τον Τρίτο Κόσμο, η ειρήνη κ.λπ. Το Διάταγμα “Unitatis Redintegratio” ανοίγει τις πόρτες στη συνεργασία και στο διάλογο με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, ανατρέποντας συγκρούσεις αιώνων τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή. Το Συνοδικό Διάταγμα “Perfectae Caritatis” αναφέρεται στην πνευματικότητα και την οργάνωση της αφιερωμένης ζωής των μοναχών.

6 Όροι και διατάγματα Το Διάταγμα “Orientalium Ecclesiarum” αναφέρεται στις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες με πρόθεση να αναβαθμίσει το ρόλο τους μέσα στην Καθολική Εκκλησία. Το Διάταγμα “Christus Dominus” αναφέρεται στο ρόλο και στην υπόσταση του επισκοπικού θεσμού. Το Διάταγμα “Inter Mirifica”, ένα σύντομο κείμενο, τονίζει τη σημασία των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας. Το Διάταγμα “Optatum Totius” αναφέρεται στην πνευματική και επιστημονική παιδεία των ιερέων. Το Διάταγμα “Ad Gentes” για το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας.

7 Όροι και διατάγματα Το Διάταγμα “Apostolicam Actuositatem” αναφέρεται στη θέση των λαϊκών μέσα στην Εκκλησία. Το Διάταγμα “Presbyterorum Ordinis” για τη ζωή και το έργο των ιερέων. Η Διακύρηξη “Dignitatis Humanae”αναφέρεται στη θρησκευτική ελευθερία και στο σεβασμό της συνείδησης, θέση που ανατρέπει πρακτική και νοοτροπία αιώνων. Η Διακήρυξη “Nostra Aetate” η οποία θέλει να προωθήσει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων θρησκειών για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο. Η Διακήρυξη “Gravissimum Educationis” για τη χριστιανική παιδεία.

8 Πηγές

9  ΤΕΛΟΣ 


Κατέβασμα ppt "Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google