Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

TOOLS FOR ACADEMIC ELECTRONIC PUBLISHING

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "TOOLS FOR ACADEMIC ELECTRONIC PUBLISHING"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 TOOLS FOR ACADEMIC ELECTRONIC PUBLISHING
Διδάσκων : Σ.Καπιδάκης Ομάδα : Ζήση Κωνσταντία Παππά Κωνσταντινιά 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή Πως και γιατί αλλάζουν οι βιβλιοθήκες
Ποια η χρησιμότητα των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών Επαγγελματικά εργαλεία 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Πανεπιστήμιο του Michigan Πανεπιστήμιο του Texas
Μελέτη και αποτελέσματα του αρχείου Σύνοψη Γλωσσάριο Βιβλιογραφία Παράρτημα 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι εννοούμε με τον όρο εργαλεία
Το Διαδίκτυο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία γρήγορης αναζήτησης και πρόσβασης. Αυτή η πρόσβαση γίνεται με τα εξειδικευμένα ψηφιακά εργαλεία, όπως για παράδειγμα το Yahoo ή το Google. Τι παρέχουν τα εργαλεία αναζήτησης Εύκολη και μορφωμένη έρευνα 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ποια η χρησιμότητα των εργαλείων
Διευκολύνει τους χρήστες να πάρουν πληροφορίες από διάφορες εγκυκλοπαίδειες, αλλά και συλλογές ηλεκτρονικών βιβλίων Τι είναι τα ερευνητικά εργαλεία Τα προσωπικά φορητά στοιχεία προς τις βάσεις δεδομένων της βιβλιοθήκης και τις πηγές από το Διαδίκτυο 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

6 ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Αλλάζουν οι ανάγκες των χρηστών Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες αδυνατούν να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά Τα «παραδοσιακά μέτρα, δε μπορούν να συμβαδίσουν με τις νέες τεχνολογίες και δε νοούν τις αλλαγές σχετικά με τον ορισμό, τη συντήρηση και τη διανομή των συλλογών 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

7 ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Ανησυχίες σχετικά με τη μακροζωία και τη σταθερότητα των ψηφιακών δημοσιευμάτων Οι βιβλιοθηκονόμοι κάνουν προσπάθειες να συνεργαστούν με μεγαλύτερο εύρος επιστημόνων Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, με αποτέλεσμα την ανασυγκρότηση της βιβλιοθήκης, κινδυνεύοντας έτσι να χαθεί η φιλοσοφία της 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

8 ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Η κατάσταση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στις μέρες μας Τεράστια επίδραση της τεχνολογίας στις βιβλιοθήκες Συνεχής αύξηση των ψηφιακών βιβλίων και περιοδικών Πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου Δημιουργείται η εντύπωση ότι όλες οι πληροφορίες διατίθενται ηλεκτρονικά 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

9 ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση Τα οφέλη που προσφέρονται στους φοιτητές με τη χρήση των βιβλιοθηκών, την τριβή με τους καθηγητές, τους φοιτητές, αλλά και τις αίθουσες διδασκαλίας δε μπορούν να καλυφτούν από την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

10 ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Μειονεκτήματα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης Λίγα από τα εκατομμύρια των περιοδικών και των βιβλίων έχουν ψηφιοποιηθεί Πολλές ηλεκτρονικές βάσεις είναι ακόμη ασταθείς 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

11 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Δημοσιεύσεις, πρότυπα και πόροι τμημάτων Δείκτης στους πόρους τμημάτων ACRL (Association of College & Research Libraries) Οι πόροι του Διαδικτύου από τις ειδήσεις C & RL Ο κατάλογος δημοσιεύσεων Πρότυπα και οδηγίες 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

12 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών Εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατάλογοι συζήτησης Συμψηφισμός των πρακτικών Η όμοια βάση δεδομένων των συμβούλων και ομιλητών της βασικής εκπαίδευσης πληροφοριών 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

13 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Κουτί εργαλείων Το κουτί εργαλείων προτύπων της βασικής εκπαίδευσης πληροφοριών Μορφωμένο κουτί εργαλείων επικοινωνίας Επαγγελματική ανάπτυξη Ευκαιρία σταδιοδρομίας E-learning Γεγονότα και συσκέψεις 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

14 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ MICHIGAN
Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης για την τεχνολογία της πληροφορίας (Library Information Technology) Η LIT είναι υπεύθυνη για τις υπηρεσίες και τα εργαλεία του Πανεπιστημίου. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι : Ψηφιακή Υπηρεσία Επέκτασης Βιβλιοθήκης ( Digital Library Extension Service) 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

15 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ MICHIGAN
Οι ψηφιακές υπηρεσίες μετατροπής Την υποστήριξη τεχνολογίας βιβλιοθήκης Συμπεριλαμβανόμενες υπηρεσίες 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

16 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ MICHIGAN
Η ιστορία και η αποστολή του DLPS (Digital Library Production Service) Το DLPS είναι μία ψηφιακή υπηρεσία παραγωγής της βιβλιοθήκης, το οποίο υποστηρίζει την ψηφιακή περιεκτικότητα σε αυτές 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

17 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ MICHIGAN
19/11/2018 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ MICHIGAN Από τεχνικής άποψης, το DLPS, είναι αρμόδιο για : Φόρτωση στοιχείων Ευρετηρίαση Διαχείριση συστημάτων για ψηφιακά προγράμματα βιβλιοθηκών 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

18 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ TEXAS
Κατάλογο της βιβλιοθήκης Βάσεις Δεδομένων Ηλεκτρονικά Περιοδικά Χάρτες Κυβερνητικές πληροφορίες 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

19 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Μελετήσαμε ένα εθνικό αρχείο το NARA (National Archive), το οποίο υποστηρίζεται από το “ARC” και το “AAD” 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

20 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το “ARC” είναι : Ένας online κατάλογος αρχειακής έρευνας Εκδίδεται σε μικροφίλμ Επιτρέπει την ψηφιοποίηση εικόνας, την ανάκτηση ηλεκτρονικών εγγραφών, καθώς και την έρευνα εντοπισμού 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

21 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το “AAD” είναι : Online πρόσβαση σε εγγραφές υψηλής κατασκευής Η πρώτη δημόσια εφαρμογή πρόσβασης Οι σειρές που επιλέγονται για το “AAD” αναγνωρίζουν ειδικά πρόσωπα, γεωγραφικές περιοχές, οργανισμούς ή ημερομηνίες 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

22 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ “ONLINE” ΕΡΕΥΝΑΣ
Αρχειακός ερευνητικός κατάλογος (ARC) Πρόσβαση στις αρχειακές βάσεις δεδομένων (AAD) Οδηγός ομοσπονδιακών αρχείων (FRG) Κατάλογος Μικροφίλμ (MC) Δημοσιευμένοι ερευνητικοί οδηγοί, άρθρα και έγγραφα Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκης Αρχείων (ALIB) 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

23 ΣΗΜΕΙΩΣΗ Επειδή ο όγκος των αρχείων είναι τεράστιος και το κόστος μεγάλο, μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι διαθέσιμο για online έρευνα Επειδή οι περισσότερες ηλεκτρονικές εγγραφές δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν προγράμματα ή επαγγελματικές ανάγκες, και δε δημιουργήθηκαν με βάση την ιστορία ή τη δημόσια πρόσβαση, εμφανίζουν κάποια τυπογραφικά λάθη 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

24 ΣΥΝΟΨΗ Η εκτεταμένη χρήση των εργαλείων, δίνει μια σειρά από πλεονεκτήματα : Στο χρήστη Τεράστια εξοικονόμηση χρόνου Δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης και εύρεσης σημαντικών πληροφοριών 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

25 ΣΥΝΟΨΗ Στη βιβλιοθήκη Καλύτερη λειτουργία των βιβλιοθηκών
Δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με άλλα ακαδημαϊκά όργανα 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

26 ΣΥΝΟΨΗ Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα : Για το χρήστη
Υπερφορτώνονται με έναν τεράστιο όγκο άχρηστων πληροφοριών που συχνά δεν είναι έγκυρες Για τη βιβλιοθήκη Χάνεται η αξία των βιβλιοθηκών ως φυσικά κτίρια 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

27 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ D.L.F.=Digital Library Federation
A.C.R.L.= Association of College and Research Libraries A.L.A.=American Library association C & RL=College & Research Libraries L.I.T.=Library Information D.L.X.S.=Digital Library Extension Service 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

28 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ D.L.P.S.=Digital Library Production Service
N.A.R.A.=National Archive A.R.C.=Archival Research Catalog A.A.D.=Access to Archival Databases E.R.A.=Electronic Records Archives A.L.I.B.=Archives Library Information Center 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

29 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.library.cmu.edu/
19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

30 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 2005/september 5/acrl/acrlchicago.htm 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

31 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.umd/umdl.umich.edu/
19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.

32 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Στόχος της εργασίας Διεύρυνση και απόκτηση γνώσεων
Μετάδοση των επιστημονικών πληροφοριών στους συμφοιτητές μας Παρά τις δυσκολίες προσπαθήσαμε για μια αξιόπιστη, ολοκληρωμένη και κατανοητή πληροφόρηση 19/11/2018 ΖΗΣΗ Κ. ΠΑΠΠΑ Κ.


Κατέβασμα ppt "TOOLS FOR ACADEMIC ELECTRONIC PUBLISHING"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google