Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2 Ευρώπη Στην Ευρώπη η σεισμική και ηφαιστειακή δράση εντοπίζεται κατά μήκος της Αλπικής Πτύχωσης και της Μεσοωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού Ωκεανού. Χώρες με έντονη σεισμικότητα και ηφαιστειότητα είναι η Ισλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Σεισμική δραστηριότητα εκδηλώνεται επίσης στην Ισπανία, στην Κροατία, στην Αλβανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται στα όρια μεγάλων ή μικρών λιθοσφαιρικών πλακών.

3 Ελλάδα Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής. Επειδή η απόσταση της Ελλάδας από το μέτωπο της σύγκρουσης είναι μικρή , η χώρα μας έχει σχεδόν καθημερινά σεισμούς μικρού ή μεγάλου μεγέθους, ενώ στον τόπο μας δρουν και αρκετά ηφαίστεια. Η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις λιθοσφαιρικές πλάκες έχει ως συνέπεια να είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη, ενώ βρίσκεται μέσα στις έξι πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου.

4 Ηφαίστειο Σαντορίνης

5 Σαντορίνη Η Σαντορίνη είναι γνωστή για το ηφαίστειό της. Ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη είναι αποτέλεσμα της καταβύθισης της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την πλάκα του Αιγαίου.

6 Εκρήξεις Ηφαιστείου Σαντορίνης
Αρχική έκρηξη Η αρχική χρονολόγηση της Μινωικής έκρηξης βασίστηκε σε μελέτες και σε πηγές εκτιμώντας ότι η έκρηξη του ηφαιστείου που κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό είχε συμβεί το 1500 π .Χ, η οποία προκάλεσε μεγάλες γεωμορφολογικές αλλαγές στο νησί.

7 Εκρήξεις Ηφαιστείου Σαντορίνης
Πρόσφατη έκρηξη Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη ήταν εκείνη   στις 10 Ιανουαρίου του 1950. Τότε, μια έκρηξη ανατίναξε το οξύ πέτρινο πέτρωμα  ανοίγοντας μια διέξοδο για το νέο μάγμα που άρχισε να χύνεται έξω. Χαρακτηριστικό της ήταν η έντονη εκρηκτική δραστηριότητα που εκτόξευσε ηφαιστειακή τέφρα 1000 μέτρα στον αέρα και τα θραύσματα λάβας που έπεσαν σε ακτίνα 850 μέτρων στη γύρω περιοχή.

8 Ηφαίστειο Βεζούβιος

9 Βεζούβιος Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας.  Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ Χ , που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα τρεις μεγάλες πόλεις.  Άλλες μεγάλες εκρήξεις καταγράφηκαν επίσης το 1794, το1872 και το 1906, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Έχει τρεις κορυφές και το ύψος του μεταβάλλεται μετά από κάθε ισχυρή έκρηξη καθώς σήμερα βρίσκεται στα μέτρα. 

10 Ηφαίστειο Ισλανδίας

11 Ισλανδία Η Ισλανδία είναι νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και είναι το 18ο νησί σε έκταση στον κόσμο. Έχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα και μεγάλο αριθμό ηφαιστείων, όπως το Hekla που είναι το μεγαλύτερο.

12 Ηφαίστειο Ισλανδίας Το Hekla είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία με ύψος μ. Έχει εκραγεί 20 φορές πάνω από τον αποικισμό της Ισλανδίας. Η πιο ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1104 και η πιο πρόσφατη το Οι εκρήξεις του Hekla έχουν καλύψει όλη την Ισλανδία με ηφαιστειακή τέφρα. Όταν δεν εκρήγνυται, το βουνό είναι συχνά καλυμμένο με χιόνι και μικρούς παγετώνες και δεν είναι σεισμικά ενεργό παρά μόνο λεπτά πριν την έκρηξη.

13 Θερμοπίδακες Ισλανδίας

14 Οι Θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά "εκρήγνυνται" και εκτοξεύουν θερμό νερό. Στην Ισλανδία υπάρχει πληθώρα από θερμοπίδακες με πιο γνωστά το Γκέιζερ και το Strokkur. Με το δυναμικό της γεωθερμίας υφίσταται έντονη εκμετάλλευση διότι είναι κατάλληλοι για υδροηλεκτρικά έργα.

15 Ηφαιστειακό και Νησιωτικό Τόξο

16 Ηφαιστειακό Τόξο Ελλάδας
Το ηφαιστειακό τόξο της Ελλάδας δημιουργήθηκε εξαιτίας της σύγκλισης των δύο λιθοσφαιρικών πλακών στην περιοχή του Αιγαίου. Περιλαμβάνει τα ηφαίστεια στο Σουσάκι ,στα Μέθανα, στη Σαντορίνη και στη Νίσυρο. Κατά τους ιστορικούς χρόνους πραγματοποιήθηκαν εκρήξεις μόνο στα τρία εξ αυτών στη Σαντορίνη , στη Νίσυρο και στα Μέθανα (ενεργά ηφαίστεια).

17 Νησιωτικό Τόξο Ελλάδας
Το νησιωτικό τόξο της Ελλάδας δημιουργήθηκε λόγω της σύγκλισης της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την Ευρασιατική στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει τα νότια Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τμήματα της Νότιας και Δυτικής Πελοποννήσου και τα νότια Ιόνια Νησιά(Ζάκυνθος, Κεφαλλήνια, Λευκάδα).

18 Επίδραση σεισμών και ηφαιστείων στη ζωή μας
Οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν φυσικά φαινόμενα ,με σοβαρές πολλές φορές επιπτώσεις τόσο στις ανθρώπινες ζωές όσο και στην οικονομία. Όσον αφορά τις επιδράσεις των ηφαιστείων στη ζωή μας, είναι πολλές καθώς απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και του θείου έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επίσης, οι σεισμοί προκαλούν καταστροφή ιδιωτικών και κρατικών ιδιοκτησιών.

19 Αντιμετώπιση σεισμών Οι κύριες ενέργειες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση ενός σεισμού είναι η αντισεισμική κατασκευή των σπιτιών και των άλλων κτιρίων, η γνώση της κατάλληλης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια ενός σεισμού(αποφυγή πανικού και επίδειξη ψυχραιμίας )και ,γενικότερα, η λήψη κάθε δυνατού μέσου προστασίας έναντι αυτού του φυσικού φαινομένου.

20 Από τις μαθήτριες του Β4: Κυριάκου Μαρία Πίκουλη Μαρκέλλα Κατσουλιέρη Θεοδώρα
Σχ. Έτος


Κατέβασμα ppt "ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google