Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαχειρίζεται, Επεξεργάζεται και Ανταλλάσσει

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαχειρίζεται, Επεξεργάζεται και Ανταλλάσσει"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαχειρίζεται, Επεξεργάζεται και Ανταλλάσσει
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Διαχειρίζεται, Επεξεργάζεται και Ανταλλάσσει πολλών μορφών Δεδομένα και Πληροφορίες, σε ένα τεχνητό κόσμο, με μια δική του γλώσσα διαφορετική από τη δική μας. Ο κόσμος του είναι ο ψηφιακός κόσμος. Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτή τη γλώσσα…

2 Εγώ φίλοι μου είμαι το ένα

3 Εγώ βέβαια είμαι το μηδέν

4 ΤΟ ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Στους πρώτους υπολογιστές, η χρήση του δεκαδικού συστήματος (ψηφία 0 έως 9) για την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων, ήταν πολύ πολύπλοκη υπόθεση. Αργότερα τα 10 ψηφία (0 έως 9) παραστάθηκαν με τις δύο διαφορετικές καταστάσεις του υπολογιστή, το 0 και το 1 και τα προβλήματα λύθηκαν. Το νέο σύστημα ονομάστηκε δυαδικό σύστημα, και σε αυτό όλοι οι αριθμοί παριστάνονται με 2 μόνο ψηφία, τα 0 και 1. Αυτά τα δυο ψηφία λέγονται bits.

5

6 Πω πω, τι είπα πάλι ο άνθρωπος!!
Ε, μήπως μπορώ να δημιουργήσω ομάδες από bits και να ορίσω ότι κάθε ομάδα θα αντιστοιχεί σε ένα ανθρώπινο σύμβολο; Πω πω, τι είπα πάλι ο άνθρωπος!!

7 Ομάδες από 2 bits

8 Ομάδες από τρία bits

9 … τελικά καταλήξαμε σε ομάδες από 8 bits

10 Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ των ΣΥΜΒΟΛΩΝ μας και η ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ των ΣΥΜΒΟΛΩΝ μας και η ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Ο υπολογιστής εκτός από αριθμούς αναπαριστά και σύμβολα (π.χ. χαρακτήρες, ήχους, χρώματα κλπ). Η διαδικασία αντιστοίχισης των γραμμάτων και των συμβόλων με ένα μοναδικό συνδυασμό bits ονομάζεται κωδικοποίηση. Για την κωδικοποίηση των συμβόλων χρησιμοποιούνται κυρίως δύο βασικές τεχνικές.

11 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΩΔΙΚΑΣ ASCII Κάθε χαρακτήρας παριστάνεται με 8 bits. Σύνολο χαρακτήρων: 28 = 256. Χρήση σε λατινικό και ελληνικό αλφάβητο.

12 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΩΔΙΚΑΣ UNICODE Κάθε χαρακτήρας παριστάνεται με 16 bits. Σύνολο χαρακτήρων: 216 = Χρήση σε πολυπλοκότερα αλφάβητα π.χ. αραβικό, κινέζικο κλπ.

13 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ASCII ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Αναπαράσταση της λέξης BOOK

14 1 BYTE = 8 bits = ένας χαρακτήρας

15 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ BYTE Παράδειγμα 1
Ένας σκληρός δίσκος 500GB σημαίνει ότι χωράει μέχρι 1024 x 1024 x 1024 x 500 bytes ή χαρακτήρες. παράδειγμα 2, ωχ, για βοηθείστε λίγο… Μνήμη RAM 512MB σημαίνει ότι χωράει μέχρι ……….. x ……… x …….. bytes ή χαρακτήρες.

16 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Σε αυτό το μάθημα μιλήσαμε για:
Σε αυτό το μάθημα μιλήσαμε για: Τη γλώσσα των Η/Υ, το δυαδικό σύστημα Τα δυαδικά ψηφία Την κωδικοποίηση που χρησιμοποιούν οι Η/Υ Το byte και τα πολλαπλάσιά του Κώδικας ASCII Κώδικας UNICODE KB MB GB TB


Κατέβασμα ppt "Διαχειρίζεται, Επεξεργάζεται και Ανταλλάσσει"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google