Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Βία στα Γήπεδα Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Βία στα Γήπεδα Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Βία στα Γήπεδα Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η βία στα γήπεδα δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση είναι πλέον βεβαρημένη. Οι καταβολές του σύγχρονου ποδοσφαίρου εντοπίζονται στη μεσαιωνική Αγγλία του 13ου αιώνα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Παράλληλα στην Αγγλία εντοπίζεται και η βία που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, αφού εκατοντάδες νέοι παίκτες, από αντίπαλα ανταγωνιστικά χωριά και πόλεις, στην ουσία έδιναν «μάχες» μέσω του παιγνιδιού.

2 Η Βία στα Ελληνικά Γήπεδα
Τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της και επιρρίπτει τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων, ενώ το 50% των φιλάθλων εκτιμά ότι η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οκτώ στους δέκα Έλληνες φιλάθλους εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό (80%) συναρτά το φαινόμενο με τη γενική έκπτωση αξιών της κοινωνίας. Και μέσα σε όλα αυτά, μόλις το 15% των φιλάθλων πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι «σίγουρα καθαρό», ενώ ως «καθόλου καθαρό» το βαθμολογεί το 34%.

3 Τρόποι Αντιμετώπισης 1. Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα ποδοσφαιρικών αγώνων και όχι μόνο, σε όσους αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε επεισόδια. 2. Ενδεχόμενος αποκλεισμός ομάδων από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, ακόμα και από τις τοπικές διοργανώσεις. 3. Διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για την εμπλεκόμενη ομάδα. 4. Προσαγωγή υπόπτων στη δικαιοσύνη. 5. Επιβολή αποτρεπτικών ποινών (αύξηση των ποινών). 6. Επίσης προτείνεται επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, αποτρεπτικού χαρακτήρα, στα σωματεία και στους οπαδούς τους που μεταφέρουν μέσα στο γήπεδο απαγορευμένα αντικείμενα. Ιδιαίτερα αυστηρός πρέπει να είναι ο έλεγχος στις εισόδους των γηπέδων, με ευθύνη τόσο από την διοργανώτρια αρχή και την γηπεδούχο ομάδα, όσο και από την Αστυνομία. 7. Να διδάσκεται στα σχολεία ειδικό μάθημα, με σκοπό την κατανόηση σωστής συμπεριφοράς των φιλάθλων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών όσον αφορά το φαινόμενο του χουλιγκανισμού. 8. Οι παράγοντες των Σωματείων καλούνται να παρέμβουν εμπράκτως και να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα, για να αποτάξουν την κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου μας. 9. Τέλος, οφείλουμε να αποτάξουμε από τα γήπεδά μας πανό και συνθήματα ρατσιστικού χαρακτήρα ή άλλου συναφούς περιεχομένου, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν επεισόδια βίας.

4 Κάντο όπως οι Άγγλοι Στις 29 Μαϊου 1985 μία ώρα πριν την έναρξη του τελικού του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Γιουβέντους, οι οπαδοί των "reds" παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους Ιταλούς με συνέπεια οι φίλοι των "μπιανκονέρι" να οπισθοχωρήσουν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν εκεί συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε με συνέπεια 39 οπαδοί να χάσουν την ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν. Η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητα της προτείνοντας τιμωρία αποκλεισμού πέντε ετών για κάθε αγγλική ομάδα από τις διοργανώσεις της UEFΑ και επιπλέον μέτρα προκειμένου να εκλείψει κάθε μορφή χουλιγκανισμού στο "Νησί". Από την συγκεκριμένη απόφαση δεν εξαιρέθηκε ούτε η εθνική Αγγλίας σε όλα τα επίπεδα ομάδων! Μάλιστα η Θάτσερ είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει την χρήση ηλεκτροφόρων φρακτών στα γήπεδα κάτι που τελικά δεν εισακούστηκε.

5 Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη πυρίτιδα


Κατέβασμα ppt "Η Βία στα Γήπεδα Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google