Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ … ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ … ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ … ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ!
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ … ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ! Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την οδική ασφάλεια. Τι είναι, όμως, οδική ασφάλεια;

2 ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η δυνατότητα να μετακινείται κάποιος ως: Πεζός Οδηγός
Επιβάτης να εμπλακεί χωρίς να κινδυνεύει ή να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα Πολύ απλά….Οδική ασφάλεια είναι η δυνατότητα να μετακινείται κάποιος ως πεζός, οδηγός ή συνεπιβάτης οχήματος, ένα σύστημα κυκλοφορίας (αστικό ή υπεραστικό λεωφορείο), χωρίς να κινδυνεύει να εμπλακεί ή να προκαλέσει ένα τροχαίο ατύχημα.

3 Από ποιον κινδυνεύει κάποιος όταν κυκλοφορεί στον δρόμο;
ΌΜΩΣ Από ποιόν κινδυνεύει κάποιος όταν κυκλοφορεί στο δρόμο;

4 ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ = ΕΠΙΛΟΓΗ
Πρώτα από όλα κινδυνεύει από τον λανθασμένο τρόπο που θα επιλέξει να κυκλοφορήσει ως πεζός, ως επιβάτης, ως οδηγός. Θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίζουμε όταν κυκλοφορούμε είτε ως πεζοί, είτε ως επιβάτες, είτε ως οδηγοί να μην προκαλέσουμε τροχαίο ατύχημα. Ας δούμε, τώρα, πώς θα πετύχει κάτι τέτοιο ο καθένας μας. Αρχικά ως πεζός, έπειτα ως επιβάτης και τέλος ως οδηγός.

5 ΠΕΖΟΣ Είναι ξεκάθαρο πού πρέπει να βαδίζουμε
Ως πεζός: Είναι ξεκάθαρο πού πρέπει να βαδίζουμε. Όταν υπάρχει πεζοδρόμιο, βαδίζουμε εκεί και όχι στη μέση του δρόμου.

6 ΠΕΖΟΣ Πού βαδίζουμε όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο;
Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο τότε βαδίζουμε : Στην άκρη του δρόμου

7 ΠΕΖΟΣ Πώς βαδίζουμε; Αντίθετα προς την φορά κίνησης των οχημάτων
…και βέβαια αντίθετα προς τη φορά κίνησης των οχημάτων. Το γιατί το καταλαβαίνετε. Για να μπορείτε να αντιληφθείτε εγκαίρως έναν λανθασμένο χειρισμό οχήματος και από τη μεριά σας να αντιδράσετε για να προστατεύσετε τη ζωή σας.

8 Χ ΠΕΖΟΣ Πώς βαδίζουμε; Κινούμαστε σε έναν στίχο
Αν είμαστε παρέα κινούμαστε σ΄ έναν στοίχο δηλαδή κινούμαστε ο ένας πίσω από τον άλλο. Και βέβαια δεν κατεβαίνουμε από το πεζοδρόμιο, αν δεν πρόκειται να διασχίσουμε τον δρόμο.

9 Χ Χ Χ ΠΕΖΟΣ Πώς βαδίζουμε;
Δεν βαδίζουμε ποτέ πάνω στις γραμμές του τραμ ή του τρένου. Επίσης δεν βαδίζουμε ο ένας δίπλα στον άλλο στην άκρη ή στη μέση του δρόμου Χ

10 ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
ΠΕΖΟΣ Πώς βαδίζουμε; ΌΧΙ κινητό ΌΧΙ μουσική Βαδίζουμε χωρίς ν΄ αποσπάται η προσοχή μας δηλαδή χωρίς να κοιτάμε στο κινητό μας. Αν χρειαστεί να αναζητήσουμε κάποια πληροφορία απ΄ το τελευταίο, τότε σταματάμε να περπατάμε και στεκόμαστε σε σημείο του πεζοδρομίου που δεν ενοχλούμε την κυκλοφορία των υπολοίπων πεζών. -Χωρίς ν΄ ακούμε μουσική. Για ν΄ αποφύγουμε ένα τροχαίο κάνουμε χρήση της όρασης και της ακοής κατά την κίνησή μας και όχι να τις χρησιμοποιούμε στο κινητό. ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

11 ΠΕΖΟΣ Πώς βαδίζουμε; Επίσης, σημαντικό είναι να μη βαδίζουμε σε λωρίδα διόδευσης πεζών.

12 ΠΕΖΟΣ Πώς βαδίζουμε; Ενώ βαδίζουμε δεν πετάμε σκουπίδια.
Ακόμη, κατά την κίνησή μας ως πεζοί δεν πετάμε σκουπίδια. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους υπόλοιπους πεζούς, ενώ παράλληλα ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Ενώ βαδίζουμε δεν πετάμε σκουπίδια.

13 ΠΕΖΟΣ QUIZ: Βρείτε τη λάθος εικόνα
Όταν βγάζεις βόλτα το κατοικίδιο σου, αυτό θα πρέπει να είναι δεμένο με λουράκι κι εσύ να περπατάς ανάμεσα σε αυτό και την κυκλοφορία.

14 ΠΕΖΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ QUIZ: Είναι απαραίτητο το βράδυ να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και αντανακλαστικές ταινίες; QUIZ: Είναι απαραίτητο το βράδυ να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και αντανακλαστικές ταινίες;

15 ΠΕΖΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Είναι χρήσιμο να φοράμε αντανακλαστικές ταινίες στα χέρια, πόδια, παπούτσια μας, ώστε να γινόμαστε εγκαίρως αντιληπτοί από τους οδηγούς και να μην κινδυνεύουμε.

16 ΠΕΖΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Βαδίζουμε: Εκεί που έχει επαρκή τεχνητό φωτισμό
Αν, όχι, χρησιμοποιούμε φακό Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και αντανακλαστικές ταινίες Τη νύχτα βαδίζουμε :Eκεί που έχει επαρκή τεχνητό φωτισμό.φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα με αντανακλαστικές ταινίες (στα χέρια ή/κ στα πόδια).χρησιμοποιούμε φακό ! Έτσι, γινόμαστε εγκαίρως αντιληπτοί από τους οδηγούς και μειώνουμε την πιθανότητα παράσυρσής μας.

17 ΠΕΖΟΣ Διασχίζοντας τον δρόμο με ασφάλεια
Όταν διασχίζουμε τον δρόμο : επιλέγουμε ένα ασφαλές σημείο. Τέτοιο είναι οι διαβάσεις τύπου ZEBRA, οι υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις πεζών,

18 ΠΕΖΟΣ Διασχίζοντας τον δρόμο με ασφάλεια ΥΠΟΜΟΝΗ ΥΠΑΚΟΗ
Επιπλέον ασφαλή σημεία είναι η διάβαση με πελεκάνο ή η διάβαση με πεζοφάναρο, Στον Σταμάτη : κάνω ΥΠΟΜΟΝΗ, στον Γρηγόρη : ΥΠΑΚΟΗ, στον Μελέτη : ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΜΕΛΕΤΗΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ!

19 ΠΕΖΟΣ Διασχίζοντας τον δρόμο με ασφάλεια
Ακόμη ένα σήμειο για να διασχίσεις τον δρόμο με ασφάλεια είναι όπου υπάρχει τροχονόμος. ΚΛΙΚ ……… ΚΛΙΚ Κίνηση των οχημάτων προς δεξιά Κίνηση των οχημάτων προς αριστερά

20 ΠΕΖΟΣ Διασχίζοντας τον δρόμο με ασφάλεια
Διακοπή πορείας γι’ αυτούς που διέρχονται κάθετα προς την κατεύθυνση των χεριών Διακοπή πορείας σε όλους

21 ΠΕΖΟΣ Διασχίζοντας τον δρόμο με ασφάλεια
Οι υποδείξεις και τα σήματα των τροχονόμων υπερισχύουν των φωτεινών σηματοδοτών και της σήμανσης (κατακόρυφη – οριζόντια).

22 ΠΕΖΟΣ Πριν διασχίσουμε τον δρόμο Ακούμε Κοιτάμε Αριστερά Δεξιά
Πριν διασχίσουμε τον δρόμο και ενώ τον διασχίζουμε ακούμε και κοιτάμε προσεκτικά τον δρόμο. κοιτάμε αριστερά, δεξιά και πάλι αριστερά. Αριστερά Δεξιά Αριστερά

23 ΠΕΖΟΣ Αφού ελέγξουμε και βεβαιωθούμε ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος, τον διασχίζουμε: Κάθετα Γρήγορα Χωρίς να τρέχουμε Χωρίς χρήση κινητού τηλεφώνου Διασχίζουμε τον δρόμο κάθετα και ποτέ διαγώνια. ενώ διασχίζουμε τον δρόμο περπατάμε γρήγορα, χωρίς όμως να τρέχουμε.

24 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Επιβίβαση/αποβίβαση
Επιβιβαζόμαστε και αποβιβαζόμαστε από τη μεριά του πεζοδρομίου. Ελέγχουμε πριν την επιβίβαση ή αποβίβαση αν κινείται κάποιο δίκυκλο μεταξύ του πεζοδρομίου και του αυτοκινήτου.αν πρέπει να κατέβουμε απ’ τη μεριά που δεν έχει πεζοδρόμιο, τότε γυρίζουμε το κεφάλι μας προς την κυκλοφορία των οχημάτων, ελέγχουμε την κίνησή τους και αποβιβαζόμαστε/επιβιβαζόμαστε όταν δεν υπάρχει κίνηση.

25 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Αποβίβαση: Συμβουλή οδηγού
Σκόπιμο είναι να ζητάμε τη συμβουλή /γνώμη του οδηγού για την αποβίβασή μας.

26 Ζώνη ασφαλείας για ΟΛΟΥΣ
ΕΠΙΒΑΤΗΣ Ζώνη ασφαλείας για ΟΛΟΥΣ Κατά την μετακίνησή μας : με αυτοκίνητο φοράμε ζώνη ασφαλείας ΜΕΣΑ και ΕΞΩ από την πόλη, είτε καθόμαστε στο μπροστινό είτε στο πίσω κάθισμα.

27 Ζώνη ασφαλείας ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ
ΕΠΙΒΑΤΗΣ Ζώνη ασφαλείας ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ

28 Ζώνη ασφαλείας σε ΔΕΝΕΙ με τη ΖΩΗ!
ΕΠΙΒΑΤΗΣ Ζώνη ασφαλείας σε ΔΕΝΕΙ με τη ΖΩΗ!

29 ΕΠΙΒΑΤΗΣ QUIZ: Βρες το λάθος στην εικόνα
Δενόμαστε εμείς με τη ζώνη ασφαλείας κι όχι το κάθισμα

30 ΤΡΕΞΕ, Μ’ΑΡΕΣΕΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ!
ΕΠΙΒΑΤΗΣ Δεν ενοχλούμε τον οδηγό με κινήσεις ή ομιλίες Δεν τον ενθαρρύνουμε να οδηγήσει επικίνδυνα (υπερβολική ταχύτητα, κόντρες κλπ.) ΤΡΕΞΕ, Μ’ΑΡΕΣΕΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ! ΠΡΟΣΕΧΕ! ΕΧΕΙ STOP Δεν ενθαρρύνουμε τον οδηγό να τρέξει, αντίθετα τον προτρέπουμε για μια πιο συνετή οδήγηση. Χ

31 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Δεν επιβαίνουμε σε όχημα του οποίου ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή δείχνει κουρασμένος Δεν επιβαίνουμε ποτέ σε όχημα που ο οδηγός του έχει καταναλώσει ή κατά την οδήγηση τον βλέπουμε να καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά ή είναι φανερά κουρασμένος.

32 Χ ΕΠΙΒΑΤΗΣ Δεν πετάμε σκουπίδια στον δρόμο
Δεν πετάμε σκουπίδια στον δρόμο.

33 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Δεν βγάζουμε κεφάλι/χέρια/πόδια έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου Χ Δε βγάζουμε τα χέρια ή το κεφάλι έξω από τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

34 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
Περιμένουμε στη στάση ΠΑΝΩ στο πεζοδρόμιο Στα μέσα μαζικής μεταφοράς : περιμένουμε στη στάση ΠΑΝΩ στο πεζοδρόμιο.

35 ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΣΕ Μ.Μ.Μ. QUIZ: Βρες το λάθος στην εικόνα

36 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
Ανεβαίνουμε/κατεβαίνουμε με προσοχή Ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε με προσοχή

37 ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΕΝ διασχίζουμε τον δρόμο μπροστά από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Όταν πρόκειται να επιβιβαστούμε ή μετά την απόβιβαση από Μ.Μ.Μ., δεν διασχίζουμε τον δρόμο μπροστά από τα οχήματα.

38 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
Παραχωρούμε προτεραιότητα σε αυτούς που αποβιβάζονται Δίνουμε προτεραιότητα σ’ όσους αποβιβάζονται.

39 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
Αν δεν υπάρχει ελεύθερο κάθισμα, κρατιόμαστε από χειρολαβές ή μπάρες Αν δεν έχει ελεύθερο κάθισμα χρησιμοποιούμε τις χειρολαβές.

40 ΕΠΙΒΑΤΗΣ Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Είμαστε ευγενικοί
Παραχωρούμε τη θέση μας σε μεγαλύτερους ή σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια Δεν καταλαμβάνουμε θέσεις που προορίζονται για ΑμεΑ Είμαστε ευγενικοί δηλαδή παραχωρούμε το κάθισμά μας στους επιβάτες που είναι ηλικιωμένοι, μητέρες που συνοδεύουν βρέφη-νήπια-παιδιά, έγκυες. δεν καταλαμβάνουμε θέσεις ΑΜΕΑ

41 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Πριν ξεκινήσω ελέγχω: ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΦΩΤΑ (ΛΕΥΚΑ) ΦΩΤΑ (ΚΟΚΚΙΝΑ) ΦΡΕΝΑ Πριν ξεκινήσουμε : - ελέγχουμε τα φρένα, ελαστικά, καθρέπτες, φώτα (λευκό πάνω απ’ τον εμπρόσθιο τροχό, κόκκινο στον οπίσθιο τροχό), κουδούνι, ακτίνες τροχών. ΕΛΑΣΤΙΚΑ

42 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Πριν ξεκινήσω: ΚΡΑΝΟΣ Φοράμε κράνος, το οποίο καλό είναι να έχει λαμπάκι στο πίσω μέρος του. Το κράνος πρέπει να είναι δεμένο στο κεφάλι μας και να εφαρμόζει καλά σε αυτό.

43 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα/κατάλληλο εξοπλισμό Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα/κατάλληλο εξοπλισμό και το βράδυ προτιμούμε τα ρούχα να έχουν αντανακλαστικές ταινίες στα πόδια ή/και στα χέρια καθώς και στα παπούτσια. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να γίνουμε αντιληπτοί από τους οδηγούς των λοιπών οχημάτων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μας.

44 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Κατά την κίνησή μας: οδηγούμε σε ποδηλατόδρομους ή δεξιά του οδοστρώματος Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν οδηγούμε ποδήλατο ή μοτοποδήλατο έχουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζει ο Κ.Ο.Κ. για τους οδηγούς των οχημάτων. Έτσι, λοιπόν : Κινούμαστε με το ποδήλατο σε ποδηλατόδρομους, αν υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν κινούμαστε στη δεξιά άκρη του δρόμου, όπως και τα μοτοποδήλατα

45 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Κατά την κίνησή μας: ΔΕΝ κινούμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο Χ Δεν κινούμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά ο ένας πίσω από τον άλλον

46 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Κατά την κίνησή μας: ΔΕΝ μεταφέρουμε αντικείμενα/ζώα Χ Χ Δεν μεταφέρουμε με το ποδήλατο ή μοτοποδήλατο αντικείμενα ή ζώα

47 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Κατά την κίνησή μας: ΔΕΝ επιβιβάζουμε περισσότερα του ενός άτομα Χ Δεν επιβιβάζουμε άλλα άτομα στο ποδήλατο ή περισσότερα του ενός στο μοτοποδήλατο

48 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Κατά την κίνησή μας: γνωστοποιούμε εγκαίρως την πρόθεσή μας για αλλαγή κατεύθυνσης και δεν κάνουμε απότομους και χωρίς έλεγχο ελιγμούς Για την ασφάλειά μας, όταν κυκλοφορούμε με δίκυκλο, είναι σημαντικό να γνωστοποιούμε εγκαίρως τις προθέσεις μας στους υπόλοιπους οδηγούς. Αυτό το πετυχαίνουμε με τη χρήση του αντίστοιχου δείκτη κατεύθυνσης (φλας) όταν οδηγούμε μοτοποδήλατο και τα σήματα των χεριών μας όταν οδηγούμε ποδήλατο.

49 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Σήματα με το χέρι: Μετακίνηση ή στροφή δεξιά Μετακίνηση ή στροφή αριστερά Σταμάτημα ή μείωση ταχύτητας

50 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Κατά την κίνησή μας: ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Δεν παραβιάζουμε ΠΟΤΕ τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

51 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ/ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Δεν σταθμεύω το όχημα μου σε πεζοδρόμια ή με τρόπο τέτοιο που να εμποδίζω τους λοιπούς χρήστες της οδού. Δεν σταθμεύω το όχημα μου σε πεζοδρόμια ή με τρόπο τέτοιο που να εμποδίζω τους λοιπούς χρήστες της οδού. Χ Χ

52 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΔΕΝ κινούμαστε στο πεζοδρόμιο ή στους πεζόδρομους
Δεν κινούμαστε στο πεζοδρόμιο ή στους πεζόδρομους

53 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Κρατάμε και με τα δυο χέρια το τιμόνι
Δεν οδηγούμε με το ένα χέρι, εκτός αν χρειαστεί να κάνουμε σήματα ελιγμού

54 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Αν πρόκειται να διασχίσουμε κάθετα τον δρόμο, σταματάμε και χρησιμοποιούμε τις διαβάσεις ως πεζοί Χ Αν πρόκειται να διασχίσουμε κάθετα τον δρόμο, σταματάμε και χρησιμοποιούμε τις διαβάσεις ως πεζοί

55 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΩΤΕΙΝΟΥΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ή Σεβόμαστε τις ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών. Με το κόκκινο και το πορτοκαλί σταματάμε, ενώ με το πράσινο προχωράμε

56 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ: ΚΑΘΕΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ
Κατακόρυφη σήμανση είναι οι πινακίδες και οι φωτεινοί σηματοδότες. Οριζόντια σήμανση είναι οι διαγραμμίσεις εγκάρσιες και κατά μήκος. ΚΛΙΚ Παραδείγματα κατακόρυφης σήμανσης

57 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ

58 ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ
ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

59 ΟΔΗΓΟΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Η σήμανση ισχύει και για τους οδηγούς των μοτοποδηλάτων

60 ΟΔΗΓΟΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:
ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ (ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 16ΟΥ ΕΤΟΥΣ) ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (+ΠΙΝΑΚΙΔΑ) ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ Τα απαραίτητα έγγραφα για την οδήγηση μοτοποδηλάτου φαίνονται στη διαφάνεια

61 ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΔΟΥ Στους ευπαθείς χρήστες των οδών ανήκουν οι πεζοί. Κάποιοι πεζοί όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την κυκλοφορία τους και τέτοιοι είναι: Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) Έγκυες Ηλικιωμένοι Νήπια-παιδιά Στους ευπαθείς χρήστες της οδού ανήκουν οι πεζοί. Κάποιοι πεζοί όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την κυκλοφορία τους και γι’ αυτό χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής. Τέτοιοι είναι: Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), Έγκυες, Ηλικιωμένοι, Νήπια-παιδιά

62 ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΔΟΥ Σέβομαι τις ράμπες και τις λοιπές κατασκευές που υπάρχουν για τη διευκόλυνση της κίνησης των ΑμεΑ Σέβομαι τις ράμπες και τις λοιπές κατασκευές που υπάρχουν για τη διευκόλυνση της κίνησης των ΑμεΑ

63 ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΔΟΥ Δεν καταλαμβάνω θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για οχήματα ΑμεΑ Δεν καταλαμβάνω θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για οχήματα ΑμεΑ

64 ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΔΟΥ QUIZ: Τί είναι;
Σκύλος εκπαιδευμένος για οδηγός τυφλού

65 ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΔΟΥ Προσφέρω βοήθεια μόνο όταν μου ζητηθεί. Δείχνω ευγένεια και όχι οίκτο Προσφέρω βοήθεια μόνο όταν μου ζητηθεί. Δείχνω ευγένεια και όχι οίκτο. Π.χ. Δεν σκουντάω αναπηρικό καρότσι, χωρίς να ρωτήσω.


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ … ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google