Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον
Γεωγραφία ΣΤ΄ Κουκουρίκου Αρίστη

2 «Εκεί που βλέπεις τώρα ένα σύννεφο πυκνό, είχε κάποτε ουρανό, απέραντο και γαλανό. Εκεί που βλέπεις τώρα σκουπιδοτενεκέδες ήταν κάποτε παρτέρια με ζουμπούλια και πανσέδες. Εκεί που βλέπεις τώρα πολυκατοικίες, είχε κάποτε ακακίες. Εκεί που βλέπεις τώρα άσφαλτο και οικοδομές ήταν κάποτε νεροσυρμές. Ας φαινόταν ξαφνικά μία άσφαλτος μηχανές, ας γινότανε το τώρα χθες.» Ευγένιος Τριβιζάς

3 Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί τη φύση, πολλές φορές προκαλεί μεταβολές στο περιβάλλον, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται αιτίες προβλημάτων.

4 Απορρίμματα στην κοίτη των ποταμών
Αλιάκμονας, χωματερή Βέροιας

5 Ημαθία, Τάφρος 66 Είναι το ποτάμι-τάφρος που δέχεται απόβλητα τα οποία αντιστοιχούν σε μια πόλη κατοίκων, στα νερά του ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού και χρωμίου, διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο ήπαρ και τους νεφρούς βατράχων, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών είναι συχνό φαινόμενο, οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής είναι ολέθριες.

6 (84 χωματερές πνίγουν το δέλτα Αξιού – Αλιάκμονα)
Μπάζα στον Αξιό (84 χωματερές πνίγουν το δέλτα Αξιού – Αλιάκμονα)

7 Παράνομες χωματερές

8 Τοξικά απόβλητα σε λίμνες
Λίμνη Κορώνεια Υψηλές συγκεντρώσεις με φυτοφάρμακα, λιπάσματα και παθογόνους μικροοργανισμούς.

9 Νεκρά σπάνια πτηνά Λίμνη Κορώνεια/ Θεσσαλονίκη - Σεπτέμβριος 2007

10 Τοξική λίμνη ΛΑΡΚΟ Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στα πνευμόνια και τον λάρυγγα, καθώς και λεμφώματα, παρατηρούν οι γιατροί της περιοχής Μεσσαπίας Ευβοίας, όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ έχουν προκαλέσει τεράστιες οικολογικές καταστροφές, με κυριότερη την μόλυνση του πόσιμου νερού με χρώμιο.

11 Μόλυνση στις θάλασσες Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που αντιμετώπισαν ποτέ οι ΗΠΑ. Στον Κόλπο του Μεξικού έχει χυθεί περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία…

12 πλατφόρμα Deepwater Horizon της ΒΡ
στον Κόλπο του Μεξικού, 2010

13 Αποψίλωση των δασών Η παράνομη αποψίλωση των δασών επιφέρει καταστροφικές συνέπειες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δασική αποψίλωση στο σύνολό της υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Όπου συμβαίνει, μπορεί να επιφέρει διάβρωση του εδάφους, διατάραξη της βιοποικιλότητας και κατολισθήσεις. Η καταστροφή των φυσικών πόρων πλήττει επίσης τους πληθυσμούς που εξαρτώνται από τα δάση καθώς και τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.

14 Πυρκαγιές Ιούνιος 2010 Μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει προκληθεί στη Δράμα από φωτιά σε μάντρα ελαστικών. Επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα μέσω του νέφους που έχει δημιουργηθεί κι αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων και των ζώων.

15 πυρκαγιά στην Ηλεία Αύγουστος 2007
στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους

16 Πάρνηθα, πριν την πυρκαγιά
Στις 28 Ιουνίου 2007 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε από τα περίπου στρέμματα δασικής έκτασης του δρυμού της Πάρνηθας. Σπάνια φυτά του οικοσυστήματος της Πάρνηθας χάθηκαν, μάλλον για πάντα. Συνολικά κάηκαν στρέμματα από τα της συνολικής έκτασης του βουνού. .

17 Αν και τα περισσότερα από τα περίπου τετρακόσια κόκκινα ελάφια της περιοχής σώθηκαν, ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιοτόπου όπου περνούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες κάηκε.

18 Βορειοανατολική Αττική, 2009

19 Φοινικόδασος Βάι, Κρήτη
….πριν … και μετά την πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2010

20

21 Ρύπανση ατμοσφαίρας Τα εργοστάσια λειτουργούν σαν ηφαίστεια παραγωγής ρύπων σε βαθμό που όχι μονό υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζώνης μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο.

22 Αν θέλουμε να μάθουμε πόση ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στον αέρα, μπορούμε να κοιτάξουμε το κοντινότερο δέντρο.

23 Φράγματα

24 Σήραγγες

25 Οδοποιία

26 Πλημμύρες Έβρος, 2010

27

28 Διάβρωση εδάφους

29 Το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη μας, τα τελευταία χρονιά, έχει αρχίσει να αλλοιώνεται σε βάθος μερικών μέτρων από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Τα τροπικά δάση, αλλά και όλα τα δάση, εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και των εκχερσώσεων, οδηγούνται στον αφανισμό. Η αλόγιστη χρήση νερού έχει ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση του νερού πάνω στη Γη. Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια έχουν καταντήσει τα «βολικά» δοχεία απορριμμάτων της ανθρωπότητας.

30

31 Οι κλιματικές αλλαγές είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Η επιστροφή στις «καθαρές» μορφές ενέργειας οι οποίες μειώνουν τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, εμφανίζονται ως επιβεβλημένη λύση απέναντι στην οικολογική καταστροφή που συντελείται.

32

33

34


Κατέβασμα ppt "Ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google