Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΜΟΛΥΝΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΜΟΛΥΝΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΜΟΛΥΝΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΜΟΛΥΝΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Α2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΓΚΟΥΛΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

2 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Κουτζαμάνη Θεοδώρα Κρικέλης Μιχάλης
Κυριτσοπούλου Κωνσταντίνα Στρατίκη Παρασκευή Τασιόπουλος Φώτης

3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού. Αν και από την προϊστορική περίοδο οι άνθρωποι ανακύκλωναν τα κατάλοιπα τους, η σημερινή της μορφή εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα με λογότυπο. Το 2007 για την παραγωγή, για την αποθήκευση, για την ανακύκλωση και για την μεταχείριση των σκουπιδιών πάρθηκε ένας κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης. Η 'Μέρα της Ανακύκλωσης' καθιερώθηκε στις 25 Νοεμβρίου (από το 2009). Σήμερα εκτός από γυαλί, πλαστικό και χαρτί, είναι εφικτή και η ανακύκλωση σκυροδέματος, μπαταριών, βιοδιασπασμένων αποβλήτων, ηλεκτρονικών συσκευών, μελανιών εκτύπωσης, σιδηρούχων και μη μετάλλων, ξυλείας, αυτοκινήτων και παλαιών πλοίων. Σε κάθε τομέα όμως χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι ανακύκλωσης των υλικών.

4 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΚΛΩΣΗΣ
Το σχέδιο που παριστάνει το περίγραμμα των βελών αποτελεί το παραδοσιακό σύμβολο για τα ανακυκλώσιμα χαρτιά. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

5 ΤΟ ΝΈΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Το δεύτερο σχέδιο με τα γεμάτα βέλη αποτελεί μια παραλλαγή, επίσης για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα.

6 6 Το πρωτότυπο σχέδιο του Anderson εξελίχθηκε, ώστε να έχουμε σήμερα διάφορες εκδοχές που αναλογούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες: Σύμβολο για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα, αποτελούμενα από υλικά κατάλληλα για ανακύκλωση. Σύμβολο για τα ανακυκλωμένα προϊόντα, αποτελούμενα από υλικά που έχουν ανακυκλωθεί.

7 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ To xαρτί είναι ένα προϊόν που αποτελείται από ίνες (που έχουν διαχωριστεί με ανάδευση σε νερό και μετατραπεί σε χαρτοπολτό), κυρίως κυτταρίνης και άλλες φυτικής προέλευσης ή μερικές φορές ακόμη και από ανόργανες, ζωικές ή συνθετικές ίνες. Κυρια αιτία είναι η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών από τη σχολική ηλικία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Μόλις διαπιστώθηκε ότι με την ανακύκλωση του χαρτιού σώζονται χιλιάδες δέντρα, η ανακύκλωση έγινε ένας από τους στόχους των οικολογικών οργανώσεων μαζί με την απάλειψη του χλωρίου που χρησιμοποιούνταν για τη λεύκανση του χαρτοπολτού.

8 Όσον αφορά την περιβαλλοντική μόλυνση και την κατανάλωση ενέργειας, το ανακυκλωμένο χαρτί υπερέχει σημαντικά της παραγωγής χαρτιού από ξυλοπολτό με χημικά ή μηχανικά μέσα. Με τη χημική μέθοδο πολτοποίησης ενδέχεται να μένουν ρυπογόνα κατάλοιπα από τις χημικές αντιδράσεις, ανάλογα με τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται, ενώ με τη μηχανική μέθοδο πολτοποίησης ξοδεύονται πολλές ποσότητες ενέργειας, πολύ περισσότερες από όσες ξοδεύονται με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην ανακύκλωση.

9 ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ
Χαρτί που έχει συνδυαστεί με άλλα υλικά, πχ αλουμίνιο, πλαστικό, δεν μπορεί να ξεχωριστεί και να ανακυκλωθεί. Χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί για συσκευασία τροφίμων δεν είναι ανακυκλώσιμο, Χαρτί που χρησιμοποιήθηκε για βιβλία, για έργα τέχνης, για λογιστικά και άλλα επίσημα έγγραφα, δεν ανακυκλώνονται, γιατί διατηρούνται για συλλεκτικούς και πολιτιστικούς λόγους. Χαρτιά υγείας, χαρτιά κουζίνας, χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα δεν ανακυκλώνονται, αλλά αφού χρησιμοποιηθούν καταλήγουν αμέσως στα σκουπίδια. Τα τσιγαρόχαρτα καίγονται και άλλα χαρτιά χρησιμοποιούνται μόνιμα, όπως για οικοδομικές χρήσεις, για ταπετσαρίες, για ιατρικές και ες επιστημονικές χρήσεις κτλ. Το ποσοστό αυτών των χαρτιών που δεν είναι ανακυκλώσιμα υπολογίζεται σε 18-20% του συνόλου.

10 ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής εφαρμόζεται με κοντέινερ, μεγάλα και μικρά, τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Ειδικά φορτηγά πηγαίνουν στον τόπο όπου θα γίνει η διαλογή του χαρτιού, είτε αυτός είναι ο ίδιος όπου γίνεται και η ανακύκλωση είτε είναι οι αποθήκες των εμπόρων παλαιοχάρτου.

11 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ  Η ανακύκλωσή του είναι η πιο σημαντική διαδικασία όσον αφορά την διαχείριση των πλαστικών αλλά υπάρχουν πολλά εμπόδια στην ολοκλήρωσή της διότι η συλλογή των πλαστικών αποβλήτων είναι δύσκολη καθώς και στη διάρκεια της διαδικασίας ένα ποσοστό των απορριμμάτων παραμένει ως απόβλητο εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν τα πλαστικά.

12 Η ανακύκλωση των πλαστικών έχει σαν στόχο:
Μετά το διαχωρισμό τους τα πλαστικά μπορούν να αξιοποιηθούν: για την κατασκευή προϊόντων με παραπλήσιες ιδιότητες με τα παρθένα υλικά και προϊόντων με ιδιότητες κατώτερες των παρθένων υλικών, ως καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας, για την παραγωγή οργανικών ενώσεων, με πυρόλυση και χημική ανακύκλωση. Η ανακύκλωση των πλαστικών έχει σαν στόχο: 1)να «κάνει οικονομία» σε όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται, 2)να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων και 3)την προστασία του περιβάλλοντος. Τα υπόλοιπα απορρίμματα αποτεφρώνονται ή ανακυκλώνονται για παραπέρα χρησιμοποίηση. Καθώς αποτεφρώνονται απελευθερώνει ένα αέριο το PVC. Θεωρείται μάλιστα ότι αυτό το αέριο προκαλεί καρκίνου του ύπατος. Επίσης, πηγή κινδύνων αποτελεί και το ενδεχόμενο τυχαίας ανάφλεξης στους σκουπιδότοπους.

13 Ένας άλλος τρόπος αποσύνθεσης των πλαστικών είναι η έκθεση τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή η διαδικασία λέγεται φωτοδιάσπαση. Τα πλαστικά γίνονται φωτοδιασπώμενα με την προσθήκη μιας χημικής ουσίας κατά την διάρκεια της παραγωγής τους. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικού Ελλάδος έχει ήδη προσανατολιστεί στην ανακύκλωση. Αρχικά το 1990 ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Ανακύκλωσης Πλαστικών από 20 εταιρίες. Ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών εγκαινιάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ήδη υπάρχον σύστημα με τους μπλε κάδους. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 11 εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης και η ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του 2008 έφτασε το 25% από το 6% που ήταν το

14 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣH ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια 1)για μείωση ενέργειας 2)για παραγωγική διεργασία, περιορισμό και 3)έλεγχο εκπομπών ρύπων 4) διατήρηση τουλάχιστον της ποιότητας του περιβάλλοντος Η προσπάθεια για οικονομικότερη διεργασία ηλεκτρολύσεως έχει ήδη διεθνώς αποδώσει, επιτυγχάνοντας μείωση ενέργειας 30% σε σχέση με εκείνη που χρειαζόταν προ 30ετίας. Η διατήρηση της αξίας του μετάλλου, παράλληλα με την επ΄άπειρον δυνατότητα ανακύκλωσης του αλουμινίου, αποτελούν εξαιρετικά ελκυστικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν το προφίλ οικολογίας του αλουμινίου. Υπογραμμίζεται η δεδομένη σήμερα διατήρηση της ΙΔΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ μετάλλου μετά την ανακύκλωσή του. Αλλά και η παραγωγή προϊόντων από αλουμίνιο, έχει σε πολλές περιπτώσεις σημαντική οικολογική επίπτωση, όπως στην Αυτοκινητοβιομηχανία

15 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
   Η ανακύκλωση σαν εφαρμοσμένη βιομηχανική μέθοδος παραγωγής αλουμινίου, έχει ιστορία ζωής στην Ευρώπη από το 1920 περίπου. Σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι από εκείνα με τον υψηλότερο βαθμό ανακύκλωσης. Το αλουμίνιο από δομικές εφαρμογές ακολουθεί, ενώ τρίτο σε βαθμό ανακύκλωσης είναι το αλουμίνιο από τα κουτιά μπύρας και αναψυκτικών. Έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές τεχνικές ανακύκλωσης, προσαρμοσμένες στις διάφορες μορφές ανακυκλώσιμου αλουμινίου άλλη για άβαφο και χονδρού πάχους αλουμίνιο, άλλη για φόιλ αλουμινίου, άλλη για βαμμένο αλουμίνιο. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

16 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΚΡΑΠ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Ανακύκλωση σκραπ είναι η διαδικασία της συστηματικής συλλογής, διαλογής και επαναφοράς των χρήσιμων υλικών από τα απορρίμματα στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο ζωής. ανακύκλωση σκραπ. Η ανακύκλωση σκραπ περιλαμβάνει όλα τα μέτρα για την ανάκτηση αυτών των υλικών και την προώθησή τους στη διαδικασία παραγωγής νέων προϊόντων που δημιουργούνται μέσα από την επεξεργασία ήδη χρησιμοποιημένων προϊόντων. 

17 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Η συλλογή της συσκεύης, αποστολή στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, αποσυναρμολόγηση, απορρύπανση, μηχανική επεξεργασία, διαχωρισμός υλικών χρησιμοποιήση ξανά ως πρώτες ύλες Με την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών ξεχωρίζονται από τις παλιές μας συσκευές όλα τα διαφορετικά υλικά ώστε από τη μια μεριά να μπορούν να βρεθούν και να απομονωθούν τα επικίνδυνα υλικά και από την άλλη να συγκεντρωθούν τα υλικά (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων συσκευών.. Ολες οι ηλεκτρικές κι ηλεκτρονικές συσκευές ανακυκλώνονται.

18 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ -μεγαλων ηλεκτρικών συσκευών αγοράζοντας μια καινούργια συσκεύη το κατάστημα παίρνει πισώ την παλιά επικοινωνιά με τον δήμο της περιοχής για την περισυλλογή της συσκεύης που θέλουμε να ανακυκλώσουμε -μικρών ηλεκτρικών συσκεύων μεταφορά της μικροσυσκευής σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία των συμβεβλημένων δήμων ή σε κάποιο συνεργαζόμενο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

19 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
μειώνει τον όγκο των απορριμάτων συμβάλλει στη προστασία του περιβάλλοντος προστατεύει την υγεία μας από βλαβερές ουσίες εξοικονομεί ενέργεια και μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους μειώνει την αξία των τελίκων προιόντων δημιουργεί μια εναλλακτική διαχείρηση αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

20 ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 1)συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες 2)δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. 3)προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.

21 Κομποστοποιήση Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική διαδικασία, με την οποία τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας μετατρέπονται σε πλούσιο φυτόχωμα που χρησιμεύει ως φυσικό λίπασμα για την βελτίωση του εδάφους του κήπου μας. Τα μόνα υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή οικιακού κομπόστ συνοψίζονται στα παρακάτω: Ειδικός κάδος κομποστοποίησης (με λίγους ή και καθόλου γαιοσκώληκες) Λίγο χώμα κήπου Εργαλεία κήπου (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα) Μικρό καδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα

22 Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε
Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα ( Ωμά ή βρασμένα ). Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά. Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ. Στάχτη, π.χ. από τζάκι. Τσόφλια αυγών. Χαρτιά κουζίνας ( ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές σακούλες). Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό) . Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ. Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα.

23 Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε για την κοπμποστοποιήση
τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης, λίγο χώμα κήπου, λίγους γεωσκώληκες (μόνο για την πρώτη φορά), ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα και ένα μικρό κάδο για τη συλλογή των σκουπιδιών στην κουζίνα. Πόσα είδη κάδων υπάρχουν Με βάση τη χρήση υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη: Για κήπο Για μπαλκόνι. Με βάση το μέγεθος έχουμε Τον μεσαίο κάδο με τετράγωνη βάση 0,8m και ύψος 1 m, χωρητικότητας 340 λίτρων Τον μεγάλο, χωρητικότητας 640 λίτρων.

24 Πλεονεκτήματα Κομποστοποίησης
Χρειάζεται μικρό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος  Έχει μεγάλη κοινωνική αποδοχή  Έχει μικρό χρόνο κατασκευής, Δεν παράγει επικίνδυνα – τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες,  Ευνοείται και ενθαρρύνεται η μείωση και ανακύκλωση όλων των βασικών υλικών, Είναι πολύ απλούστερη τεχνολογία και με μικρή εξάρτηση από τους προμηθευτές. Δημιουργεί τετραπλάσιες θέσεις εργασίας  Έχει καλύτερες επιδόσεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και την ενεργειακή κατανάλωση  Και τα ελάχιστα μειονεκτήματα της κομποστοποίησης Καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Απαιτεί να τοποθετηθεί ξεχωριστός κάδος για την ΔσΠ των οικιακών οργανικών 

25

26

27

28

29

30

31

32

33 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑΠΑΛΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΒΒΑΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΙΜΙ ΑΝΤΙΟΛ

34 ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Γενικά για τον θαλάσσιο τουρισμό
Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ο τουρισμός ο οποίος σχετίζεται με την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στη θάλασσα. Συνήθως αφορά την κολύμβηση και την αναψυχή στην παραλία, αλλά με την εναλλακτική του έννοια εμπεριέχει και λοιπές δραστηριότητες, όπως θαλάσσια σπορ.  Σαν τέτοιο εννοούμε τον ολιγοήμερο ή μίας μέρας τουρισμό των θαλαμηγών και των κρουαζιερόπλοιων τα θαλάσσια σπορ οπός κατάδυσης υποβρύχια φωτογράφηση, εξερεύνηση ναυαγίων κ.α.. 

35 Οικονομικά οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού για την Ελλάδα
O τουριστικός τομέας αποτελεί για την Ελλάδα μία από τις κύριες πηγές του εθνικού της πλούτου, καθώς συνεισφέρει ετησίως περισσότερο από το 18% στη διαμόρφωση του Α.Ε.Π., δημιουργεί περίπου θέσεις εργασίας και συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο θαλάσσιος τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘60 και, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τουριστική ανάπτυξη γενικά, συνεπάγεται πολλά οικονομικά οφέλη για τις κοινωνίες υποδοχής και φιλοξενίας. Είναι γεγονός ότι ένα οποιοδήποτε σκάφος ξοδεύει αρκετά χρήματα και βοηθάει την ελληνική οικονομία περισσότερο από κάθε άλλο είδος τουρισμού.

36 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ελλάδα, για να μπορέσει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, να αναβαθμίσει και να παγιώσει μία υψηλή θέση στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμές των εισιτηρίων των πλοίων να μειωθούν και τα δρομολόγια για τα νησιά της Ελλάδας να αυξηθούν. Η προώθηση κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στο θαλάσσιο τουρισμό ή την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενημέρωση των πολιτών για τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη

37 ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής. Πέρα από την υποδοχή και τη φιλοξενία του επισκέπτη σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προβλέπεται και η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων.

38 Μορφές Αγροτουρισμού Ο Αμιγής αγροτουρισμός, όπου οι φιλοξενούμενοι πέρα από τον κύριο προορισμό τους (διακοπές – ανάπαυση), ασχολούνται είτε με αγροτικές εργασίες κατά κανόνα στο αγρόκτημα (περιποίηση ζώων, άρμεγμα, τυροκομία, κτλ.), είτε και πολλές φορές παράλληλα, με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, από αυτές που τους προσφέρει το περιβάλλον της αγροτικής περιοχής (κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, κτλ.). Ο Σύνθετος αγροτουρισμός, όπου οι τουρίστες, πέρα από τις παραπάνω δραστηριότητες ικανοποιούν κύρια κάποιες προσωπικές ανάγκες τους, που εξειδικεύουν τον αγροτουρισμό της περιοχής.

39 Κύριες μορφές αμιγή αγροτουρισμού στην Ελλάδα
Αγροτουρισμός σε χωριά ιδιαίτερου φυσικού κάλους (ορεινά και μη) που προσελκύουν τους επισκέπτες, αξιοποιώντας την ομορφιά της τοποθεσίας τους. Αγροτουρισμός σε νησιωτικές ή παραλιακές περιοχές οι οποίες αξιοποιούν κυρίως τους θερινούς μήνες τον ήλιο και τη θάλασσα. Αγροτουρισμός σε παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι έχουν να αναδείξουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική που προσελκύει τον κάτοικο των τσιμεντένιων αστικών κέντρων. Αγροτουρισμός κοντά σε προστατευμένες περιοχές, όπως εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους οι οποίες εκτός από φυσικό κάλλος, αναλαμβάνουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των επισκεπτών σε θέματα οικολογίας.

40 Κύριες μορφές σύνθετου αγροτουρισμού στην Ελλάδα
Αγροτουρισμός σε περιοχές με ιαματικές πηγές, γνωστές ως λουτροπόλεις, όπου σε ειδικά υδροθεραπευτήρια οι τουρίστες υπόκεινται σε κάποιες θεραπευτικές αγωγές, σε ένα συνδυασμό αποτοξίνωσης και σωματικής χαλάρωσης. Αγροτουρισμός σε ορεινά χωριά στην περιοχή των οποίων λειτουργεί οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, που αποτελεί το στοιχείο έλξης των τουριστών. Αγροτουρισμός σε αγροτικές περιοχές με αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου προσφέρονται όλες οι δυνατότητες για ανάπαυση και άθληση. Αγροτουρισμός σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Οι διακοπές στις περιοχές αυτές συνδέονται με πνευματικές ενασχολήσεις.

41 Πλεονεκτήματα αγροτουρισμού
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Το πλεονέκτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντική πληθυσμιακή μείωση και δημογραφική γήρανση. Ο αγροτουρισμός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυνατότητας συνδυασμού της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι μια τουριστική δραστηριότητα που δεν δρα ανταγωνιστικά προς τους φυσικούς πόρους. Αντίθετα, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

42 Οι επιπτώσεις του αγροτουρισμού
Στην άναρχη και υπέρμετρη ανάπτυξή του σε βάρος της φέρουσας ικανότητας της περιοχής, που προκαλεί υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών. Στον κίνδυνο ανάπτυξης του τουρισμού στις αγροτικές περιοχές εις βάρος της αγροτικής ζωής. Στην πράξη έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταλείπονται οι αγροτικές εργασίες προς χάριν ενός μεγαλύτερου βραχυχρόνιου τουριστικού κέρδους.

43 Υδραυλική ενέργεια Υδραυλική και εν μέρει υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που αποταμιεύεται μέσα σε βαρυτικό πεδίο με τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε υψομετρική διαφορά από τη συνέχιση της ροής του ελεύθερου νερού, και αποδίδεται ως κινητική μέσω της υδατόπτωσης. Η κινητική ενέργεια, στη συνέχεια, μπορεί είτε να χρησιμοποιείται αυτούσια επιτόπου (π.χ. νερόμυλοι), είτε να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ή άλλες, που την αποθηκεύουν, ώστε τελικά να μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις.

44 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας καθορίζεται από τον όγκο του νερού που ρέει, τη διαφορά μανομετρικού ύψους μεταξύ της ελεύθερης επιφάνειας του ταμιευτήρα και του στροβίλου, κ.α.. Συνεπώς, ο παραγόμενος ηλεκτρισμός εξαρτάται από την ποσότητα του νερού του ταμιευτήρα. Για το λόγο αυτόν μόνο σε περιοχές με σημαντικές βροχοπτώσεις, πλούσιες πηγές και κατάλληλη γεωλογική διαμόρφωση είναι δυνατόν να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά έργα. Στην Ελλάδα η υδροηλεκτρική ενέργεια ικανοποιεί περίπου το 9% των ενεργειακών μας αναγκών σε ηλεκτρισμό.

45 Πλεονεκτήματα Υδροηλεκτρικών έργων
Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι δυνατό να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις απαιτηθεί, σε αντίθεση με τους θερμικούς σταθμούς που απαιτούν σημαντικό χρόνο προετοιμασίας Είναι μία "καθαρή" και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με τα προαναφερθέντα συνακόλουθα οφέλη (εξοικονόμηση συναλλάγματος, φυσικών πόρων, προστασία περιβάλλοντος), Μέσω των υδατοταμιευτήρων δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άρδευση, ανάσχεση χειμάρρων, δημιουργία υγροτόπων, περιοχών αναψυχής και αθλητισμού.

46 Μειονεκτήματα Υδροηλεκτρικών έργων
Μεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων και εγκατάστασης εξοπλισμού, καθώς και ο συνήθως μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την αποπεράτωση του έργου. Η έντονη περιβαλλοντική αλλοίωση της περιοχής του έργου (συμπεριλαμβανομένων της γεωμορφολογίας, της πανίδας και της χλωρίδας), καθώς και η ενδεχόμενη μετακίνηση πληθυσμών, η υποβάθμιση περιοχών, οι απαιτούμενες αλλαγές χρήσης γης. Επιπλέον, σε περιοχές δημιουργίας μεγάλων έργων παρατηρήθηκαν αλλαγές του μικροκλίματος, αλλά και αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας τους .

47 Ηλιακή ενέργεια Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες. Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της. Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα, και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

48 Φωτοβολταϊκό σύστημα Η ηλιακή ακτινοβολία αξιοποιείται σήμερα με τους εξής τρόπους: Α1)Παθητικά ηλιακά συστήματα Α2)Ενεργητικά ηλιακά συστήματα Α3)Φωτοβολταϊκά συστήματα Α1) Τα παθητικά ηλιακά συστήματα εστιάζουν στην κατάλληλη διαχείριση των δομικών στοιχείων του κτιρίου και αξιοποιώντας τους νόμους μεταφοράς θερμότητας, συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, την οποία αποθηκεύουν σε μορφή θερμότητας και τη διανέμουν στο χώρο. Η συλλογή της ηλιακής ενέργειας βασίζεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ειδικότερα, στην είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω του γυαλιού ή άλλου διαφανούς υλικού και τον εγκλωβισμό της

49 Φωτοβολταϊκό σύστημα Α2) Τα ενεργητικά (ή θερμικά) ηλιακά συστήματα Συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, τη μετατρέπουν σε θερμότητα, την αποθηκεύουν και τη διανέμουν, χρησιμοποιώντας είτε κάποιο ρευστό είτε αέρα ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας. Χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση οικιακής χρήσης, για τη θέρμανση και ψύξη χώρων, για βιομηχανικές διεργασίες, κλπ.. Η πιο απλή και διαδεδομένη μορφή των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Α3)Φωτοβολταϊκά συστήματα Με αυτόν τον τρόπο τα ηλιακά κύτταρα, τα οποία αποτελούνται από ημιαγωγούς, μπορούν να μετατρέπουν την ενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας άμεσα σε ηλεκτρισμό. Καθώς ο ήλιος προσπίπτει στα κύτταρα, δημιουργείται σε αυτά μια χαμηλή τάση και ρεύμα. Όταν όλα αυτά μαζί προστεθούν, μπορεί να συλληφθεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, που διοχετεύεται είτε στο ηλεκτρικό σύστημα ή χρησιμοποιείται για ιδία κατανάλωση από τον παραγωγό.

50 Τεχνολογία Φωτοβολταικών συστημάτων
Τεχνολογία Φωτοβολταικών συστημάτων Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από ένα ή περισσότερα «κρύσταλλα» φωτοβολταϊκών στοιχείων μαζί με τις απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην επιθυμητή μορφή. Το φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι συνήθως τετράγωνο, με πλευρά mm. Δυο τύποι πυριτίου χρησιμοποιούνται για την δημιουργία φωτοβολταϊκών στοιχείων: το άμορφο και το κρυσταλλικό πυρίτιο, ενώ το κρυσταλλικό πυρίτιο διακρίνεται σε μονοκρυσταλλικό ή πολυκρυσταλλικό.

51 Ηλιακή Ενέργεια Πλεονεκτήματα
Η πηγή ενέργειας του ήλιου είναι εντελώς δωρεάν. Η παραγωγή της ηλιακής ενέργειας δεν παράγει ρύπανση. Τα περισσότερα συστήματα δεν απαιτούν καμία συντήρηση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να βάλει τα χρήματα σε αυτούς. Τα περισσότερα συστήματα έχουν διάρκεια ζωής από 30 έως 40 ετών.

52 Ηλιακή Ενέργεια Μειονεκτήματα
Το αρχικό κόστος εγκατάστασης της ηλιακής ενέργειας μπορεί να είναι πολύ ακριβά και σε χώρους όπου βασιλεύει η φτώχεια, δεν είναι δυνατόν σε όλα. Μερικά μέρη του κόσμου δεν απολαμβάνουν άφθονο φως του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα μέρη του κόσμου μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο από τα ορυκτά καύσιμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ηλιακή ενέργεια δεν μπορεί να παραχθεί. Μερικά συστήματα καταλαμβάνει πολύ χώρο στη στέγη σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σπίτι σας φαίνονται άσχημα από το εξωτερικό.

53 Αιολική ενέργεια Γενικά αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου.

54 Αιολικά Πάρκα Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ – 400kW. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή – και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες – για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο».

55 Πλεονεκτήματα Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν. Η Αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή. Προστατεύει τη Γη καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου. Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.

56 Μειονεκτήματα Για τη δημιουργία αιολικών πάρκων θα πρέπει να κοπούν δέντρα η γενικώς να καταστραφεί μέρος της γης στην οποία θα γίνει το εγχείρημα. Τα αιολικά συστήματα έχουν υψηλό κόστος έρευνας και εγκατάστασης. Ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση: Το πρόβλημα της ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης δημιουργείται από την ανάκλαση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πάνω στα περιστρεφόμενα πτερύγια της πτερωτής.

57 Η κατάσταση στην Ελλάδα
Η κατάσταση στην Ελλάδα  Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αν και έχει μικρότερο αιολικό δυναμικό σε σύγκριση με άλλες περιοχές, διαθέτει ένα ισχυρό ηλεκτρικό δίκτυο και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη ανεμωδών «νησίδων» (λόφοι, υψώματα κλπ. με εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό) την καθιστούν ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

58 ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ: KATΣΟΥΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΑΒΒΑΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΕΛΑ ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΖΕΛΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

59 ΜΟΛΥΝΣΗ Μόλυνση είναι η βαθμιαία ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προέρχεται από την δραστηριότητα του ανθρώπου και κυρίως από την βιομηχανική ανάπτυξη της εποχής μας.

60 ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, δηλαδή η προσθήκη ουσιών στην ατμόσφαιρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα υπήρχαν ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση του αέρα που καθημερινά αναπνέουμε αυξάνεται συνεχώς.

61 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 1 στους 10 θανάτους λόγω καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στην ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα.

62 ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Οι πηγές ρύπανσης ανήκουν σε δύο κατηγορίες και αυτές είναι: (α) οι ανθρωπογενείς, δηλαδή εκείνες που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα (αυτοκίνητα, θέρμανση, βιομηχανία, φυτοφάρμακα, σπρέυ κλπ.) (β) οι φυσικές, δηλαδή εκείνες που οφείλονται στην φυσική δραστηριότητα (ηφαίστεια, ηλεκτρικές εκκενώσεις κλπ.)

63 ΡΥΠΟΙ Οι ρύποι διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες (α) :Πρωτογενείς ρύποι (β) :Δευτερογενείς ρύποι. Οι πρωτογενείς ρύποι προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές ρύπανσης όπως η βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, η θέρμανση κλπ. Κυριότεροι πρωτογενείς ρύποι είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, οι υδρογονάνθρακες και τα σωματίδια.

64 ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΟ ΝΕΦΟΣ Φωτοχημικό νέφος: σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, παρατηρείτε μείωση της ορατότητας εξαιτίας του <<νέφους>>. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλετε σε συσσώρευση αέριων ρύπων, οι οποίοι προέρχονται από τις μηχανές καύσης των βιομηχανιών και των αυτοκινήτων

65 ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου: η ηλιακή ακτινοβολία διέρχεται από την ατμόσφαιρα και φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Ένα μέρος αυτής απορροφάτε από την επιφάνεια του πλανήτη μας και το υπόλοιπο ανακλάτε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα στην επιφάνεια της Γης.

66 ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Όξινη βροχή: προκαλείται από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα που επιβαρύνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα με διοξείδιο του θείου και οξείδιο του αζώτου. Προκαλεί καταστροφές στο φύλλωμα των δέντρων, στους υδρόβιους οργανισμούς και στα μαρμάρινα μνημεία.

67 ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
Η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος: το όζον στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θεωρείτε ρύπος ενώ στα ανώτερα υπάρχει φυσιολογικά. Απορροφά μεγάλο ποσοστό της υπεριώδης ακτινοβολίας. Όταν όμως ελευθερώνονται στον αέρα χλωροφθοράνθρακες, το αέριο αυτό καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διέρχεται από την ατμόσφαιρα μεγάλο ποσό υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία είναι επικίνδυνη για τους οργανισμούς.

68 ΜΟΛΥΝΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ Η ρύπανση του εδάφους αφορά στην συγκέντρωση σε αυτό ρυπογόνων ουσιών σε ποσότητες που αλλοιώνουν τη σύστασή του και συνεπώς προκαλούν βλάβες στους οργανισμούς και διαταραχές στα οικοσυστήματα.

69 ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ η χρήση των φυτοφαρμάκων παρουσιάζει ταχύτατη αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία έφερε πολύ γρήγορα στην επιφάνεια τις αρνητικές επιπτώσεις τους, αφού τα περισσότερα είναι ενώσεις μεγάλης τοξικότητας και με μεγάλο βαθμό βιολογικής συσσώρευσης.

70 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ
Τα φυτοφάρμακα ρυπαίνουν το έδαφος και εμφανίζονται σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα και στο ανθρώπινο σώμα. Προκαλούν χρόνιες δηλητηριάσεις και σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος , ενώ ορισμένα από αυτά έχουν και καρκινογόνο δράση. Σήμερα τα φυτοφάρμακα κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και γίνεται προσπάθεια ώστε να παρθούν μέτρα για την καλύτερη αξιοποίησή τους, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές τους συνέπειες.

71 ΑΙΤΙΕΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ η επίδραση της όξινης βροχής στο έδαφος, εντοπίζεται στην αποσάρθρωση των απορριμμάτων και συνεπώς στην απελευθέρωση βαρέων μετάλλων. Τα μέταλλα αυτά στη συνέχεια περνούν στο νερό και στο έδαφος και έτσι επηρεάζεται η ζωή των φυτών και των υδρόβιων οργανισμών. Η όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε οικοσυστήματα, καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών.

72 ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Στερεά απόβλητα- Ραδιενεργά κατάλοιπα: τα στερεά απόβλητα ρυπαίνουν το έδαφος με τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις που περιέχουν, ενώ με τη διάλυση και τη μεταφορά των ενώσεων αυτών η ρυπογόνες ουσίες διασκορπίζονται σε μεγάλες αποστάσεις. Περισσότερο επικίνδυνα θεωρούνται τα ραδιενεργά κατάλοιπα, γιατί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Προέρχονται από:πυρηνικές δοκιμές, χρήση πυρηνικών όπλων, πυρηνικά εργοστάσια.

73 ΜΟΛΥΝΣΗ ΝΕΡΟΥ Η μόλυνση των επιφανειακών νερών και η ξήρανση των υγροτόπων συντελούν στη μείωση των βιότοπων όπου συναντούνται μορφές άγριας ζωής. Ρύποι από οικιακά και βιομηχανικά χημικά λύματα, καθώς και ραδιενεργές ουσίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σε πολλά αγροτικά διαμερίσματα, όπως είναι η Θεσσαλία, η Αργολίδα και ο κάμπος της Μεσαράς στην Κρήτη, οι υδρολογικές συνθήκες μοιάζουν ήδη με αυτές των ερήμων: η στάθμη του υπόγειου νερού δεν τροφοδοτεί πια πηγές και ποτάμια αλλά αντλείται, όπως κάθε άλλο μη ανανεώσιμο υλικό, για τις ανάγκες των αρδεύσεων. Γενικά, εκτός από τη χρήση νερού από τον άνθρωπο, τα ποτάμια, οι λίμνες και οι υγρότοποι αποτελούν κατοικία για μια τεράστια ποικιλία ειδών φυτών και ζώων

74 ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΝΕΡΟΥ
Οι πηγές, τα ρυάκια, οι λίμνες, τα ποτάμια και οι θάλασσες αποτελούν κομμάτια του κύκλου του νερού. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες παρεμβαίνουν σε αυτόν τον φυσικό κύκλο επιτρέποντας σε δηλητήρια και λιπάσματα να εισέλθουν στο νερό που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Επιπλέον απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα αέρια, όπως το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του άνθρακα, που ευθύνονται για την δημιουργία της όξινης βροχής. Και η όξινη βροχή δεν καταστρέφει μόνο τα δάση αλλά και τα αποθέματα νερού και του έδαφος.

75 ΠΗΓΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Οι πηγές ρύπανσης νερού μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής κατηγορίες: (α) Αστικά λύματα: ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών (β) Βιομηχανικά υγρά απόβλητα, που μπορεί να είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα ή να περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία. (γ) Γεωργικά υγρά απόβλητα, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή και φυτοφάρμακα. (δ) Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα, τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων. (ε) Διείσδυση θαλασσινού νερού λόγω υπεράντλησης των υπόγειων νερών ή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. (στ) Όξινη βροχή εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή κατακρήμνισης των αέριων ρύπων με τη βροχή, το χιόνι, τον άνεμο ή λόγω βαρύτητας.

76 ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ
Ρύπανση υπόγειων νερών: 1) τα υπόγεια νερά είναι, επίσης, πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση και έχουν περιορισμένη ικανότητα αυτοκαθαρισμού. Η κατάληξη αστικών λυμάτων, ξεπλυμάτων εδάφους από εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων, αλλά και κτηνοτροφικών αποβλήτων στο υπόγειο υδροφόρο ορίζονται έχει ως κύριο αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των νιτρικών αλάτων. 2) εξαιτίας αυτής της ρύπανσης, τα υπόγεια νερά γίνονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τους ζωικούς οργανισμούς. Τέλος η παροχή υγιεινού νερού παίζει αποφασιστικό ρόλο στην υγεία, την οικονομία και το πολιτιστικό επίπεδο του ανθρώπου.

77 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Το περιβάλλον στις μέρες μας μολύνεται συνεχώς με διάφορους τρόπους και πάντα από τους ανθρώπους. Η γη, το σπίτι μας, καταστρέφεται μέρα με τη μέρα και οι περισσότεροι άνθρωποι αδιαφορούν.

78 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΟΛΥΝΣΗ
Μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν μόλυνση είναι: 1) οι άνθρωποι, οι οποίοι πετούν σκουπίδια, που είναι βλαβερά για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μικρόβια, βλαβερά για τους ανθρώπους, αλλά και μεγάλη ρύπανση προς το περιβάλλον. 2) δεν γίνεται ανακύκλωση, επειδή πολλοί ρίχνουν στους ειδικούς κάδους τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή. 3) οι γεωργοί χρησιμοποιούν λιπάσματα και φυτοφάρμακα στις καλλιέργειές τους. Αυτά επιβαρύνουν το περιβάλλον. 4) στην καθημερινότητα μας καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια στο σπίτι και στη δουλεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον. 5) πρόβλημα αποτελούν και τα εργοστάσια όπου είτε με τον καπνό που αποβάλλουν, είτε με τα απόβλητα μολύνουν αρκετά. 6) η ηχορύπανση είναι ένας παράγοντας που μολύνει το περιβάλλον όπως οι φωνές, ο ήχος από τα μεταφορικά μέσα κ.α. 7) τέλος, τα καυσαέρια από τα μέσα μεταφοράς αλλά και των πολλών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι πολύ βλαβερά για το περιβάλλον.

79 ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ Εκτός αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη όπως είναι: 1)το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπου λιώνουν οι πάγοι, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη του νερού και να πλημμυρίζουν αρκετές περιοχές κάθε χρόνο. Ακόμη παρατηρείτε αλλαγή του κλίματος της γης με πολλές αλλαγές σε διάφορους τύπους βλάστησης τόσο στις γεωργικές όσο και στις δασικές εκτάσεις. Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη η θερμοκρασία φτάνει σε τέτοια επίπεδα που είναι ανυπόφορη για τους ανθρώπους και τους άλλους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς. 2) η όξινη βροχή αναγκάζει τα ψάρια και τα φυτά να πεθαίνουν στις λίμνες και τα ποτάμια και αυτό προκαλεί ζημιά στον άνθρωπο, επειδή τρώει τα ψάρια και τα φυτά ενώ πίνει το νερό. Προκαλεί ακόμα πολλά προβλήματα όπως η δηλητηρίαση του αργιλίου. Η όξινη βροχή είναι θανάσιμη. 3) το φωτοχημικό νέφος προκαλεί πνευμονολογικά και καρδιολογικά περιστατικά με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων προκαλώντας ακόμα και το θάνατο.

80 ΛΥΣΕΙΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος σχετικά με την μόλυνση του περιβάλλοντος όπως:

81 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Να χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Να αποφεύγουμε τις συσκευασίες μιας χρήσης. Να αντικαθιστούμε τούς κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Να χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας μια πάνινη τσάντα αντί για πλαστική. Να προτιμαμε τα αναψυκτικά σε γυάλινα μπουκάλια. Να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, ποδήλατα ή περπάτημα. Να μειώνουμε τα απορρίμματα προτού ακόμη αγοράσουμε τα προϊόντα. Να ανακυκλώνουμε τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Να αποφεύγουμε τα τοξικά εντομοκτόνα και τα εντομοκτόνα σε σπρέυ. Να μην αγοράζουμε προϊόντα από ζώα και φυτά που είναι προς εξαφάνιση. Να φυτεύουμε δέντρα. Να εξοικονομούμε ενέργεια και νερό. Να εκμεταλευόμαστε την ηλιακή ενέργεια.

82 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Συνοψίζοντας, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους ανθρώπους όλου του πλανήτη. Αν και υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι άνθρωποι δεν τις εφαρμόζουν. Υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ο άνθρωπος γιατί κάνει αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας. Στην προσπάθεια του να ζήσει πιο άνετα, παραβίασε ορισμένους κανόνες αδιαφόρησε για την φύση και έτσι οδηγήθηκε σε ένα αδιέξοδο.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΜΟΛΥΝΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google