Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Μάθημα: Υπεύθυνος καθηγητής: Θέμα: Ημερομηνία παράδοσης: Ξιάρχου Κωνσταντίνα Γ΄2 Χημεία Κος Δημητρόπουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Μάθημα: Υπεύθυνος καθηγητής: Θέμα: Ημερομηνία παράδοσης: Ξιάρχου Κωνσταντίνα Γ΄2 Χημεία Κος Δημητρόπουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Μάθημα: Υπεύθυνος καθηγητής: Θέμα: Ημερομηνία παράδοσης: Ξιάρχου Κωνσταντίνα Γ΄2 Χημεία Κος Δημητρόπουλος πλαστικά 9/1/2018

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός των πλαστικών συσκευασιών….σελίδα 4
Κατηγορίες κατάταξης των πλαστικών….σελίδα 5 Θερμοπλαστικά( ανάλυση της κατηγορίας κατάταξης των πλαστικών)….σελίδα 6-8 Θερμοσκληραινόμενα(ανάλυση της κατηγορίας κατάταξης των πλαστικών)…σελίδα 9-10 Πολυμερή….σελίδα 11-12 Η σημασία των πολυμερών….σελίδα 13 Ιδιότητες των πολυμερών….σελίδα 14-15

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστορία του πλαστικού….σελίδα 16-17
Τρόπος δημιουργίας του πλαστικού….σελίδα 18 Διαδικασία παραγωγής του πλαστικού….σελίδα 19-20 Το πλαστικό σήμερα….σελίδα 21 Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε μια πλαστική συσκευασία….σελίδα 22-23 Επίλογος….σελίδα 24 Βιβλιογραφία….σελίδα 25

4 ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος πλαστικό είναι κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία συνθετικών ή ημισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών. Με λίγα λόγια πλαστικά ονομάζουμε τα υλικά, τα οποία έχουν ως κύριο συστατικό ένα πολυμερές και διάφορες πρόσθετες ουσίες.

5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
Τα πλαστικά μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι τα θερμοπλαστικά υλικά και η δεύτερη τα θερμοσκληραινόμενα.

6 ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΑ Θερμοπλαστικό ονομάζουμε ένα πλαστικό υλικό, συνήθως ένα πολυμερές, το οποίο γίνεται ευλύγιστο ή εύπλαστο πάνω από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και στερεοποιείται με ψύξη. Τα θερμοπλαστικά μπορούν να ανασχηματιστούν με θέρμανση και χρησιμοποιούνται συνήθως για να παράξουν κομμάτια για χύτευση με έγχυση.

7 ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΑ Επιπλέον, τα θερμοπλαστικά διαφέρουν από τα θερμοσκληραινόμενα πλαστικά, που σχηματίζουν μη αναστρέψιμους χημικούς δεσμούς, δηλαδή ελκτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ιόντων ή και των μορίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σκλήρυνσης.

8 ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΑ Γενικότερα, κάποια θερμοπλαστικά που δεν είναι πλήρως κρυσταλλωμένα κάτω από τη θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης Τg, διατηρούν κάποια ή όλα τα άμορφα χαρακτηριστικά τους. Επίσης, η ευθραυστότητα μπορεί να μειωθεί με τη προσθήκη κάποιων πλαστικοποιητών, που αυξάνουν τη κινητικότητα των άμορφων τμημάτων της αλυσίδας.

9 ΘΕΡΜΟΣΚΛΗΡΑΙΝΟΜΕΝΑ Θερμοσκληραινόμενο ονομάζουμε ένα πλαστικό υλικό, συνήθως ένα πολυμερές, το οποίο σκληραίνει μόνιμα και σε αντίθεση με ένα θερμοπλαστικό δε μπορεί να επαναμορφοποιηθεί. Τα θερμοσκληραινόμενα είναι συνήθως ιδιαίτερα σκληρά, εύθραυστα και ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία υλικά.

10 ΘΕΡΜΟΣΚΛΗΡΑΙΝΟΜΕΝΑ Τα θερμοσκληραινόμενα πολυμερή αποτελούνται( όπως και τα θερμοπλαστικά) από μακριές αλυσίδες που συνδέονται πυκνά μεταξύ τους με χημικούς δεσμούς, σχηματίζοντας γέφυρες μεταξύ διαφορετικών ή και ίδιων αλυσίδων.

11 ΠΟΛΥΜΕΡΗ Πολυμερή ονομάζονται οι χημικές ενώσεις με μεγάλα μόρια, τα λεγόμενα μακρομόρια, που σχηματίζονται από τη σύνδεση πολλών όμοιων μικρών μορίων, που λέγονται μονομερή. Επιπλέον, τα πολυμερή προκύπτουν από τη χημική αντίδραση των μονομερών, που ονομάζεται πολυμερισμός.

12 ΠΟΛΥΜΕΡΗ Τα πολυμερή διακρίνονται εκ της προέλευσής τους σε ΄΄φυσικά πολυμερή΄΄ και ΄΄συνθετικά πολυμερή΄΄. Φυσικά πολυμερή μπορεί να είναι το DNA, το καουτσούκ, το άμυλο, η κυτταρίνη και οι πρωτεΐνες, ενώ συνθετικά πολυμερή μπορεί να είναι τα πλαστικά, οι εκρηκτικές ύλες, οι λευκαντικές ουσίες και τα σαπούνια.

13 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ
Τα πολυμερή αποτελούν στις μέρες μας μια πολύ σημαντική κατηγορία υλικών που χρησιμοποιούνται σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής. Είναι τόσο σημαντικά, που ο άνθρωπος κατασκεύασε τα πολυμερή για να καλύψει ειδικές ανάγκες του. Επιπλέον, τα πλεονεκτήματά τους, όπως το χαμηλό κόστος παραγωγής και οι βελτιωμένες ιδιότητες σε σχέση με τα παραδοσιακά υλικά(γυαλί, ξύλο κλπ) συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής των συνθετικών πολυμερών.

14 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ
Τα πολυμερή οφείλουν τη ταχεία ανάπτυξη τους και διάδοσή τους στις χρήσιμες κοινές ιδιότητες που τα διακρίνουν, όπως: Είναι ιδιαίτερα ελαφρά υλικά , η πυκνότητα τους έχει χαμηλή τιμή Έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τις μηχανικές, φυσικές και χημικές ιδιότητές τους με κατάλληλους συνδυασμούς διαφόρων παραγόντων, όπως τη χημική σύσταση και τη μορφή των αλυσίδων.

15 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ
Είναι εύκολα στη κατασκευή Είναι ηλεκτρομονωτικά και θερμονωτικά υλικά. Είναι ανθεκτικά στη χημική διάβρωση

16 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ Το πλαστικό είναι ένα υλικό, το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας. Παλαιότερα, οι άνθρωποι προσπαθούσαν πάντα να βελτιώσουν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, τα οποία θα προσέφεραν πλεονεκτήματα που δεν έβρισκαν σε φυσικά προϊόντα.

17 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ Η παραγωγή των πλαστικών υλικών ξεκίνησε με τη χρήση φυσικών πόρων με ιδιότητες πλαστικών, όπως η μαστίχα και η γόμα. Στη συνέχεια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας έγινε η χημική τροποποίηση φυσικών πόρων(καουτσούκ, νιτροκυτταρίνη). Επιπλέον, το πρώτο δείγμα που εφευρέθηκε ήταν από τον Alexander Parkes το Ένα άλλο υλικό, το πολυβινυλοχλωρίδιο, αρχικά πολυμερίστηκε μεταξύ Μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη έγινε το 1907, όταν ο Leo Bakeland δημιούργησε τον βακελίτη. Τέλος, σήμερα εμείς το πλαστικό το ξέρουμε ως ζελατίνη, όμως έχει πολλές περισσότερες έννοιες απ’ όσες γνωρίζουμε.

18 ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ;
Τα πλαστικά προέρχονται από οργανικά προϊόντα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή πλαστικού, προέρχονται από τη φύση, όπως η κυτταρίνη, ο άνθρακας, το φυσικό αέριο, το αλάτι, καθώς και το ακατέργαστο πετρέλαιο.

19 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ
Το ακατέργαστο πετρέλαιο είναι σύνθετο μείγμα χιλιάδων ενώσεων και για να φανεί χρήσιμο πρέπει να υποστεί μια συγκεκριμένη διαδικασία επεξεργασίας. Η διαδικασία παραγωγής πλαστικού ξεκινά με την απόσταξη στα διυλιστήρια πετρελαίου. Η απόσταξη περιλαμβάνει το διαχωρισμό του ακατέργαστου πετρελαίου σε άλλες ομάδες που ονομάζονται κλάσματα. Κάθε κλάσμα είναι μείγμα αλυσίδας υδρογονανθράκων, τα οποία διαφέρουν σε μέγεθος και μόρια.

20 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ
Ένα από αυτά τα κλάσματα, η νάφθα, είναι ζωτικό στοιχείο στη παραγωγή πλαστικών. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν τα πλαστικά, ονομάζονται πολυμερισμός και πολυσυμπύκνωση Στον αντιδραστήρα, όπου λαμβάνει χώρα ο πολυμερισμός, μονομερή υλικά όπως το αιθυλένιο και το προπυλένιο συνδέονται μεταξύ τους διαμορφώνοντας μεγάλες αλυσίδες πολυμερών. Επιπλέον, κάθε πολυμερές έχει τις δικές του ιδιότητες, δομή και μέγεθος ανάλογα με τα διάφορα είδη τύπων και βασικών μονομερών υλικών που χρησιμοποιούνται.

21 ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ Παρόλο που τα πλαστικά είδη υπάρχουν για περίπου 100 χρόνια, θεωρούνται σύγχρονα προϊόντα σε σχέση με παραδοσιακά υλικά, όπως το ξύλο, το μέταλλο και το χαρτί. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα πλαστικά έχουν πετύχει αρκετά τεχνολογικά επιτεύγματα με καινούργιες σχεδιαστικές λύσεις, όπως λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας και μείωσης κόστους παραγωγής. Σήμερα χάρη στο πλαστικό, το μοναδικό όριο των σχεδιαστών είναι η ίδια τους η φαντασία.

22 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 16 πλαστικές σακούλες ανά μέτρο ακτογραμμής σε όλο τον πλανήτη Τα επιπλέοντα πλαστικά απόβλητα λειτουργούν ως οχήματα για χωροκατακτητικά είδη, όπως πεταλίδες και φύκια που προκαλούν ανισορροπία στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Για παράδειγμα σε ένα νησί δυτικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, βρέθηκαν γαντζωμένα σε πλαστικά σκουπίδια δέκα είδη χωροκατακτητικών ασπόνδυλων

23 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται 500 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες σε όλο τον κόσμο Περισσότερες από ένα εκατομμύριο πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε 60 δευτερόλεπτα Τα πλαστικά είναι από τα μακροβιότερα υλικά που κατασκευάζουμε, αφού απαιτούνται από 500 έως και χρόνια για να διασπαστούν Τα μισά πλαστικά που παράγονται είναι μιας χρήσης και μετά απορρίπτονται

24 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το πλαστικό είναι ένα πολύ σημαντικό υλικό, το οποίο το χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας. Από την άλλη όμως, είναι ένα από τα πιο αρνητικά υλικά, καθώς συμβάλει στη ρύπανση του περιβάλλοντος και προκαλεί αρνητικές συνέπειες.

25 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/39
gia-to-plastiko-kai-ta-proionta-tou/

26 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Μάθημα: Υπεύθυνος καθηγητής: Θέμα: Ημερομηνία παράδοσης: Ξιάρχου Κωνσταντίνα Γ΄2 Χημεία Κος Δημητρόπουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google