Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ :
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ειρήνη Μπουτάρη Ελευθερία Δρίτσουλα

2 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Ο ΟΗΕ είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Σήμερα ο οργανισμός αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη. Δεν είναι μια παγκόσμια κυβέρνηση και δεν νομοθετεί. Στα Ηνωμένα Έθνη, ανεξαιρέτως όλα τα κράτη μέλη, έχουν μια φωνή και μια ψήφο σε κάθε θέμα που διαχειρίζεται ο οργανισμός.

3 Σύμφωνα με τον Χάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέσσερις σκοπούς:
Τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με βάση τις αρχές της ισοτιμίας και της αυτοδιάθεσης των λαών. Τη συνεργασία για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων παντός είδους, να υπάρχει σεβασμός και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των βασικών αρχών. Την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εναρμόνιση των δράσεων των κρατών.

4 Κύρια Όργανα του ΟΗΕ Γενική Συνέλευση Συμβούλιο Ασφαλείας
Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο Συμβούλιο Κηδεμονίας Διεθνές Δικαστήριο Γραμματεία Επίσης, ο Οργανισμός έχει δημιουργήσει έναν αριθμό ειδικευμένων οργανώσεων, προγραμμάτων και ταμείων. Συνολικά όλα αυτά ονομάζονται το σύστημα του ΟΗΕ. Ο πολύ μεγάλος αριθμός οργανώσεων του ΟΗΕ, εκτός των κυρίων οργάνων, χωρίζεται σε δυο ομάδες: Σώματα όπως τμήματα, προγράμματα, ιδρύματα και ταμεία τα οποία έχουν ιδρυθεί από τη Γενική Συνέλευση. Ειδικευμένες οργανώσεις, οι οποίες είναι χωριστές, αυτόνομες οργανώσεις που οι σχέσεις τους με τα Ηνωμένα Έθνη διέπονται από ειδικές ενδοκυβερνητικές συμφωνίες.

5 Σχέση ΕΕ-ΟΗΕ Ο ΟΗΕ είναι ένας κρατοκεντρικός οργανισμός, επομένως μόνο κράτη μπορούν να γίνουν μέλη του. Η ΕΕ μπορεί να συμμετέχει στον ΟΗΕ είτε ως: i) Παρατηρητής (Δικαίωμα να διατυπώνει τις θέσεις του και να προτείνει τροποποιήσεις κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων-εργασιών όχι δικαίωμα ψήφου). ii) Ενισχυμένος παρατηρητής (Άσκηση όλων των δικαιωμάτων που αναλογούν σε πλήρη μέλη όχι δικαίωμα ψήφου). iii) Μέλος (Με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό το καθεστώς σε μικρό αριθμό ειδικευμένων οργανισμών που ανήκουν στο σύστημα του ΟΗΕ). Η μορφή συνεργασίας της Ένωσης με τον ΟΗΕ ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα που οφείλουν να επιλύσουν.

6 Η ΕΕ δραστηριοποιείται επίσης:
«Μαζί με τον ΟΗΕ» Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (20 Σεπτεμβρίου 2017), η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία προβολής 500 εκατομμυρίων ευρώ για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η πρωτοβουλία ΕΕ-ΟΗΕ για το προσκήνιο εγκαινιάστηκε από την Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Federica Mogherini και τον Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη Neven Mimica, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ. «Μέσω του ΟΗΕ» Στο διάστημα , η ΕΕ υιοθέτησε μια νέα πολιτική προσέγγιση της εταιρικής σχέσης με τον ΟΗΕ. Η Επιτροπή αποφασίζει να διοχετεύσει κεφάλαια μέσω οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών για διάφορους λόγους. Στην πραγματικότητα, η χρηματοδότηση της Επιτροπής προς τον ΟΗΕ ποικίλλει ανά οργάνωση και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αντιπροσωπεύει από 3% έως 8% των πόρων του ΟΗΕ. Π.χ. Συνεισφορά της Επιτροπής στην οργάνωση των ΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

7 Οικονομική Συνεισφορά της ΕΕ στον ΟΗΕ
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΟΗΕ, προσφέροντας το 40% του προϋπολογισμού. Περίπου το 50% συνεισφορών κρατών μελών του ΟΗΕ στα διάφορα προγράμματα. 40% του κόστους ειρηνευτικών επιχειρήσεων και 13.5% τoυ προσωπικού. 38% του κανονικού προϋπολογισμού.

8

9 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Συγκροτείται από όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού (193). Κάθε μέλος της Γενικής Συνέλευσης διαθέτει μόνο μία ψήφο και μπορεί να εκπροσωπείται με πέντε αντιπροσώπους το ανώτερο. Αποτελεί το κύριο διασκεπτικό όργανο του ΟΗΕ έχοντας το δικαίωμα να συζητεί και να προβαίνει σε προτάσεις ή συστάσεις επί διαφόρων θεμάτων που περιλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτη.

10 Σύμφωνα με τον Χάρτη , οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνουν:
Εξετάζει και εγκρίνει τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και καθορίζει τις οικονομικές αξιολογήσεις των κρατών μελών. Εκλέγει τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα μέλη άλλων συμβουλίων και οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και, κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, διορίζει τον Γενικό Γραμματέα . Εξετάζει και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τις γενικές αρχές συνεργασίας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού. Συζητάει κάθε θέμα που αφορά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και, εκτός από τις περιπτώσεις όπου μια διαφορά ή κατάσταση συζητείται επί του παρόντος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διατυπώνει συστάσεις γι 'αυτό.

11 Συζητάει, με την ίδια εξαίρεση, και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με οποιεσδήποτε ερωτήσεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Χάρτη ή επηρεάζοντας τις εξουσίες και τα καθήκοντα οποιουδήποτε οργάνου των Ηνωμένων Εθνών. Εισηγείται μελέτες και διατυπώνει συστάσεις για την προώθηση της διεθνούς πολιτικής συνεργασίας, την ανάπτυξη και κωδικοποίηση του διεθνούς δικαίου, την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και τη διεθνή συνεργασία στον οικονομικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και υγειονομικό τομέα. Διατυπώνει συστάσεις για την ειρηνική διευθέτηση οποιασδήποτε κατάστασης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Εξετάζει τις εκθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών.

12 Οι σύνοδοι της Γενικής Συνέλευσης διακρίνονται στις τακτικές, τις έκτακτες και τις ειδικές.
Η τακτική σύνοδος της Γ.Σ. συνέρχεται κάθε χρόνο στις 3 Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Η έκτακτη σύνοδος μπορεί να συγκληθεί εφόσον το ζητήσει το Σ.Α ή η πλειοψηφία των μελών του Οργανισμού. Η ειδική σύνοδος συγκαλείται μέσα σε 24 ώρες για πολύ επείγοντα θέματα και εφόσον το ζητήσουν εννέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ή η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ.

13 Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι μια θέση την οποία ψηφίζουν ετησίως εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση. Ο Πρόεδρος προεδρεύει των συνόδων της Γενικής Συνέλευσης. Ο Miroslav Lajčák της Σλοβακίας εξελέγη Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την 72η σύνοδο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017. Η επιλογή του Προέδρου της Γ.Σ. ακολουθεί ένα άγραφο σύστημα περιφερειακής εναλλαγής. Το μοντέλο περιφερειακής εναλλαγής από το 1963 είναι: Δυτικοευρωπαϊκά και άλλα κράτη Ασιατικά κράτη Ανατολική Ευρώπη Κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής Αφρικανικά κράτη

14 Οι περιφερειακές υποψηφιότητες των τελευταίων χρόνων είναι οι εξής:
70η ΓΣ - Δυτικοευρωπαϊκά και άλλα κράτη ( )-Mogens Lykketoft (Δανία). 71η ΓΣ - Ασιατικά κράτη ( )-Peter Thomson (Φίτζι). 72η ΓΣ - Ανατολικής Ευρώπης ( )-Miroslav Lajčák (Σλοβακία). 73η ΓΣ - Κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ( ). 74η ΓΣ - Αφρικανικά κράτη ( ).

15 Επικουρικά Όργανα της Γενικής Συνέλευσης
Τα επικουρικά όργανα της Γενικής Συνέλευσης χωρίζονται σε κατηγορίες: Κύριες Επιτροπές, Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλες επιτροπές συνόδου, Μόνιμες Επιτροπές και ad hoc όργανα και άλλα επικουρικά όργανα. Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτήσεων που καλείται να εξετάσει η Συνέλευση, διαθέτει τα περισσότερα στις έξι κύριες επιτροπές της: Αφοπλισμός και Διεθνής Ασφάλεια (Πρώτη Επιτροπή). Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Δεύτερη Επιτροπή). Κοινωνικά, Ανθρωπιστικά και Πολιτιστικά Θέματα (Τρίτη Επιτροπή). Ειδική Πολιτική και Αποκομιδή (Τέταρτη Επιτροπή). Διοικητική και δημοσιονομική επιτροπή (πέμπτη επιτροπή). Έκτη Επιτροπή (Νομική).

16 Η Θεσμική Εκπροσώπηση της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση
Πριν τη Συνθήκη της Λισαβόνας Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας Η ΕΕ εκπροσωπούνταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε την ιδιότητα του παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 1974. Στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είχε εκχωρηθεί προνομιακό δικαίωμα λόγου στις επίσημες συνεδριάσεις της Γ.Σ, χωρίς το δικαίωμα ψήφου. Με αποτέλεσμα, η ΕΕ παρόλο που ήταν ένας περιφερειακός οργανισμός, βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχοντας τη δυνατότητα να μιλήσει πριν από τα κράτη. Η ΕΕ αποκτά νομική προσωπικότητα. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ αντικατέστησε την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τέθηκε υπό την εποπτεία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Παρέμεινε στο καθεστώς παρατηρητή αλλά δεν διατήρησε τα προνομιακά δικαιώματα που απολάμβανε η εκ περιτροπής προεδρία στη Γενική Συνέλευση.

17 Ψήφισμα Α/65/276 Περιελάμβανε τα ακόλουθα:
Το 1ο σχέδιο ψηφίσματος (31 Αυγούστου 2010) της ΕΕ για την αλλαγή του καθεστώτος εκπροσώπησής της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε σκοπό να κρατήσει τη θέση του παρατηρητή, όμως με ενισχυμένα δικαιώματα. Περιελάμβανε τα ακόλουθα: Το δικαίωμα να μιλάει σε εύθετο χρόνο, παρόμοια με την καθιερωμένη πρακτική για τους εκπροσώπους των κύριων ομάδων. Το δικαίωμα να εκδίδει τα δικά της έγγραφα. Το δικαίωμα να κάνει προτάσεις ψηφισμάτων και να προτείνει τροποποιήσεις (γραπτές ή προφορικές). Το δικαίωμα να θέτει ενστάσεις επί της διαδικασίας. Το δικαίωμα ανταπάντησης. Τη ταξιθέτηση των καθισμάτων, ώστε να είναι επαρκή για την άσκηση των παραπάνω δράσεων.

18 Τα εγκεκριμένα δικαιώματα της ΕΕ στη Γ.Σ. είναι:
Το 1ο Draft Resolution απέτυχε διότι είχε λανθασμένη προσέγγιση και χρησιμοποίησε λανθασμένους διπλωματικούς χειρισμούς. Το 2ο Σχέδιο Ψηφίσματος (21 Μαρτίου 2011) έγινε αποδεκτό από την Γ.Σ. του ΟΗΕ (10 Μαΐου 2011) αφού έγιναν ορισμένες αλλαγές και η ΕΕ προσέγγισε τις χώρες που είχαν ενστάσεις. Τα εγκεκριμένα δικαιώματα της ΕΕ στη Γ.Σ. είναι: Η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ομιλητών μαζί με τους εκπροσώπους των υπολοίπων σημαντικών οργανισμών, μόνο για να κάνει παρεμβάσεις χωρίς να εκφράζει κάποια άποψη μετά την τοποθέτηση των κρατών μελών του ΟΗΕ. Προσκαλείται να συμμετέχει στη γενική συζήτηση της Γ.Σ. σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας, όπως έχει καθιερωθεί για συμμετέχοντες υπό την ιδιότητα του παρατηρητή, επιτυγχάνοντας να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο τη πολιτική ατζέντα που θα συζητηθεί για τον επόμενο χρόνο.

19 Επιτρέπεται να διακινούν έγγραφα της ΕΕ και να βρίσκονται στα έδρανα των παρατηρητών στο κύριο μέρος της αίθουσας της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, της επιτρέπεται να κάνει προφορικές προτάσεις ή τροποποιήσεις, οι οποίες θα μπορούν να τεθούν υπό τη διαδικασία ψήφισης, μόνο κατόπιν σχετικής αίτησης κρατών μελών της ΕΕ. Έχει το δικαίωμα της ανταπάντησης (right of reply), μόνο για μία παρέμβαση σε κάθε θέμα και μόνο αν ζητηθεί η θέση της.

20 Πολιτική Παρουσία της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση
Συντονισμός και ανάπτυξη κοινής θέσης Η αντιπροσωπεία της ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας κοινής θέσης γεγονός που πραγματοποιείται σε τρία στάδια: 1ο Στάδιο: Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ διατυπώνει τις προτιμήσεις του σχετικά με το ψήφισμα (εγχώριο επίπεδο). 2ο Στάδιο: Τα μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να αναπτύξουν μια κοινή προσέγγιση (περιφερειακό επίπεδο). 3ο Στάδιο: Ένα μέλος της ΕΕ διαπραγματεύεται εξ ονόματος της Ένωσης με τρίτα κράτη στον Διεθνή Οργανισμό (διεθνές επίπεδο).

21 Υπάρχουν 4 υποθέσεις που επηρεάζουν άμεσα τον συντονισμό των ΚΜ:
Υπόθεση 1: Αριθμός κρατών Όταν ο αριθμός των κρατών μελών της ΕΕ ,που ενδιαφέρονται σθεναρά για ένα πολίτικο θέμα, είναι μεγάλος τότε οι πιθανότητες να ικανοποιηθούν τα εθνικά συμφέροντα και να διαμορφωθεί μια κοινή θέση μειώνονται. Υπόθεση 2: Περιεχόμενο και ευελιξία των οδηγιών Εάν το θέμα του ψηφίσματος δεν είναι ιδιαίτερης πολίτικης σημασίας για τα κράτη και αυτά στέλνουν λιγότερο συχνά οδηγίες στην εθνική τους αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη και έχουν τις λιγότερες κόκκινες γραμμές επί του ψηφίσματος, οι πιθανότητες να διαμορφωθεί μια κοινή θέση αυξάνονται. Υπόθεση 3: Ευκαιρίες cutting-slack Εάν τα εθνικά συμφέροντα των κρατών δεν επικαλύπτονται εξαρχής και οι διπλωμάτες έχουν την ευχέρεια να μεταφέρουν πληροφορίες από και προς τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία εξωτερικών υποθέσεων τους και δεν περιορίζονται από στενές εντολές τότε η διαμόρφωση μιας κοινής θέσης είναι πιο πιθανή. Υπόθεση 4: Ρόλος συντονιστών Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας από τα εθνικά συμφέροντα και όσο περισσότερες είναι οι ικανότητες του κεντρικού συντονιστή, τόσο πιο πιθανό είναι ότι τα μέλη της ΕΕ θα αναπτύξουν μια κοινή στάση επί ενός ψηφίσματος.

22 Συνοχή ψήφων Οι βασικοί δείκτες που περιγράφουν τις επιδόσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση είναι οι προφορικές παρεμβάσεις, η ψήφος και η υποβολή και στήριξη ψηφισμάτων. Η ψήφος διαφέρει ανάλογα με το θέμα του ψηφίσματος. Η μελέτη της συμπεριφοράς των κρατών μελών όσον αφορά τις ψηφοφορίες μας βοηθάει καλύτερα να κατανοήσουν την πραγματική συμπεριφορά των κρατών μελών της ΕΕ. Υπάρχει συνοχή ψήφου περίπου στο 90%. Η ΕΕ συνήθως επιτυγχάνει εύκολα τη δημιουργία μιας κοινής θέσης στις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις και στα διοικητικά ζητήματα του ΟΗΕ, ενώ διαφωνεί σε θέματα ασφάλειας, αφοπλισμού, πυρηνικών, αποικιών καθώς και σε νομικά ζητήματα (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).

23 Οι προτεραιότητες της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση το 2017
Κάθε χρόνο, το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει τις προτεραιότητες της ΕΕ στον ΟΗΕ και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη το θεματολόγιο του ΟΗΕ και τα παγκόσμια θέματα. Οι προτεραιότητες αυτές κατευθύνουν τις εργασίες της ΕΕ για το επόμενο έτος. Στις 17 Ιουλίου 2017, το Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες της ΕΕ στον ΟΗΕ και την 72η ΓΣΗΕ (Σεπτέμβριος Σεπτέμβριος 2018). Η ΕΕ, μαζί με τα κράτη μέλη της, θα εστιάσει στις ακόλουθες τρεις προτεραιότητες. Ισχυρότερη παγκόσμια διακυβέρνηση. Ειρήνη και πρόληψη συγκρούσεων. Ένα διαρκές θεματολόγιο μετασχηματισμού. Η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών και η ειρήνη και η ασφάλεια θα ενσωματωθούν και στους τρεις τομείς προτεραιότητας.

24 68η ΓΣΗΕ 69η ΓΣΗΕ 70η ΓΣΗΕ 71η ΓΣΗΕ
1. προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας. 2. παρακολούθηση και υλοποίηση του αποτελέσματος του Ρίο + 20, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για τα SDG και τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης . 3. προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 4. ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Ηνωμένων Εθνών. 69η ΓΣΗΕ 2.παρακολούθηση και υλοποίηση του αποτελέσματος του Ρίο + 20, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για τη χρηματοδότηση των SDG και τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης. 3.προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 4.ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Ηνωμένων Εθνών. 5.ενίσχυση του διεθνούς ανθρωπιστικού συστήματος. 70η ΓΣΗΕ 1. Ένας ασφαλέστερος κόσμος. 2. Το κοινό μας μέλλον. 3. Αποτελεσματική πολυμέρεια. 71η ΓΣΗΕ 1. Διατήρηση της ειρήνης. 2. Ένας πιο δίκαιος και ανθρώπινος κόσμος. 3.Mια διαρκής ατζέντα για αλλαγή. Οι προτεραιότητες της ΕΕ στη Γ.Σ τα προηγούμενα 4 χρόνια

25 Αποτίμηση της παρουσίας της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την αξία της ΕΕ παραβλέπει τον καταστατικό του χάρτη και αναβαθμίζει το ρόλο της δίνοντας της δικαιώματα. Κάποιες φορές, η ΕΕ καθιστά τον εαυτό της μη αποτελεσματικό αφού δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα ελλείμματα συνοχής και συντονισμού σε μείζονα πολιτικά ζητήματα. Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, γίνεται ένας σημαντικός δρών στο παγκόσμιο σύστημα, εφόσον διαθέτει τους πόρους για να επιτύχει τους σκοπούς- προτεραιότητες της και το κάνει διαμορφώνοντας σε ένα βαθμό το διεθνές δίκαιο.

26 Η ΕΕ περνά από την ρομαντική ιδεολογία της “αποτελεσματικής πολυμέρειας” (effective multilateralism) σε μία πιο ρεαλιστική αξιολόγηση του παγκόσμιου γίγνεσθαι, πιστεύοντας πια στο “principled pragmatism”. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχουν μειωθεί σημαντικά οι εθνικές παρεμβάσεις, αφού πλέον εκπροσωπείται απο τα EU DELEGATIONS και την Ύπατο εκπρόσωπο, σε μία προσπάθεια της Ένωσης να έχει μία διακριτή παρουσία ως αυτόνομη οντότητα στους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως στον ΟΗΕ, έχοντας μία ενιαία ευρωπαϊκή φωνή.

27 Συμβούλιο Ασφαλείας Όπως και τα άλλα όργανα του ΟΗΕ το Συμβούλιο Ασφαλείας εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η πρώτη του συνεδρίαση έγινε το 1946 Είναι το εκτελεστικό όργανο του ΟΗΕ με αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Έχει την εξουσία να αποφασίζει για σχετικά ζητήματα και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και εκτελεστές απ΄ όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

28 Απαρτίζεται από 15 κράτη-μέλη:
5 μόνιμα μέλη ΗΠΑ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 10 μη μόνιμα μέλη 5 κράτη από ΑΦΡΙΚΗ-ΑΣΙΑ 2 κράτη από ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ 2 κράτη από ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ και άλλες χώρες 1 κράτος από ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει δικαίωμα μίας ψήφου. Τα μόνιμα μέλη διαθέτουν το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο).

29 Οι αποφάσεις για θέματα διαδικασίας λαμβάνονται με την καταφατική ψήφο εννέα τουλάχιστον μελών του. Οι αποφάσεις για θέματα ουσίας λαμβάνονται με εννέα καταφατικές ψήφοι στις οποίες όμως θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ψήφοι των πέντε μονίμων μελών. Αυτός ο κανόνας λέγεται Ομοφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων. Στην περίπτωση που απειλείται η συλλογική ασφάλεια ή σε περιπτώσεις «απρόκλητης επίθεσης» σε ένα κράτος το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει το δικαίωμα να: αποστείλει στρατιωτικούς παρατηρητές ή ειρηνευτική δύναμη ώστε να αποκλιμακώσει την ένταση και να επιβάλλει την τάξη. επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις και άλλα ειρηνικά μέτρα πίεσης (εμπάργκο). αναλάβει συλλογική στρατιωτική δράση.

30 Θεσμική Εκπροσώπηση της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Πριν τη Συνθήκη της Λισαβόνας Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας Η χώρα που είχε την κυλιόμενη Προεδρία μπορούσε να προσκληθεί από κάποιο μέλος του Συμβουλίου για να παρουσιάσει μία κοινή δήλωση εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, εφόσον όλα τα μέλη του ΣΑ ήταν σύμφωνα, είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο Συμβούλιο με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο ρόλος του Ύπατου Εκπροσώπου καθίσταται πιο ενεργός, καθώς πλέον καλείται από τα συμμετέχοντα στο ΣΑ κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό να παραθέτει τις θέσεις της Ένωσης για θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του Συμβουλίου.

31 Σύμφωνα με την Συνθήκη για την ΕΕ και το άρθρο 19 :
Όσα κράτη μέλη είναι επίσης μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεννοούνται μεταξύ τους και θα τηρούν πλήρως ενήμερα τα άλλα κράτη μέλη. Όσα κράτη μέλη είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φροντίζουν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να υπερασπίζονται τις θέσεις και τα συμφέροντα της Ένωσης, με την επιφύλαξη των ευθυνών τους δυνάμει των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

32 Πολίτικη Παρουσία της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Ιδίως μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας υπάρχει πιο έντονη διάθεση συνεργασίας της ΕΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είτε με την υποβολή και τη στήριξη Ψηφισμάτων, είτε με την λήψη μέτρων για την εφαρμογή τους (οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις). Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης στενής συνεργασίας του ΟΗΕ με την ΕΕ είναι η περίπτωση της Λιβύης το Η Ένωση υιοθέτησε τότε τη βούληση να συνεργαστεί με το ΣΑ των ΗΕ για να σταματήσει αμέσως η χρήση βίας, με όλα τα δυνατά μέσα. Ενορχηστρώνοντας και υποστηρίζοντας το Ψήφισμα 1973, καθιέρωσαν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

33 Μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Στη μεταψυχροπολεμική εποχή η σύνθεση του ΣΑ έμοιαζε αδύναμη μπροστά στις νέες διεθνείς εξελίξεις και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη αναθεώρησης της. Κύρια θέματα της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση είναι: H αύξηση των μονίμων μελών και ενδεχομένως και των μη μονιμών (με σκοπό το Συμβούλιο να είναι πιο αντιπροσωπευτικό). H επέκταση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (βέτο) στα νέα μόνιμα μέλη.

34 Τα στάδια για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας
“The Quick Fix Formula”( ): Οι διαπραγματεύσεις κινήθηκαν γύρω από μια φόρμουλα “γρήγορης-επίλυσης” με στόχο την προσθήκη μόνο 2 μονίμων μελών(Γερμανία-Ιαπωνία). “Σχέδιο Rajali”(1997): Η συζήτηση έγινε γύρω από μία φόρμουλα “2 συν 3”με στόχο την προσθήκη 2 μονίμων μελών (από τον αναπτυγμένο κόσμο) και 3 μονίμων μελών (από Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική) χωρίς το δικαίωμα βέτο, καθώς και την προσθήκη 4 μη μονίμων μελών. “Μετά το Σχέδιο Rajali”( ): Ήταν ένα σχέδιο της ομάδας των τεσσάρων G-4 (Γερμανία, Ιαπωνία, Ινδία, Βραζιλία) και στοχεύει στην προσθήκη 6 μονίμων μελών χωρίς το δικαίωμα βέτο και 4 μη μονίμων μελών.

35 Οι θέσεις των κρατών μελών της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του ΣΑ
Και στα τρία στάδια των συζητήσεων η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν μια επιφυλακτική στάση ως προς τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς επιδιώκουν τη διατήρηση του δικού τους προνομιακού status quo στο ΣΑ. Στο 1ο στάδιο: Υπήρξε μία μετριοπαθής αποδοχή από τα ΚΜ της ΕΕ εκτός από την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία (ως η 3η ηττημένη δύναμη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου δεν δέχεται να παραμείνει εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας σε αντίθεση με τις επίσης ηττημένες Γερμανία και Ιαπωνία), οι οποίες απορρίπτουν τη φόρμουλα αυτή.

36 Στο 2ο στάδιο: Υπέρ ήταν οι χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Δανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Σουηδία. Υπέρ με τροποποιήσεις ήταν η Πορτογαλία Κατά ήταν οι Ιταλία, Ισπανία, ΗΒ, Ολλανδία. Στο 3ο στάδιο: Η Ομάδα των Τεσσάρων (G4: Ιαπωνία, Γερμανία, Ινδία και Βραζιλία), υποστηριζόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ ήταν θετικά προσκείμενοι στην 3η φόρμουλα ενώ σχηματίστηκαν και εναλλακτικά σχέδια όπως η ‘’Ενωμένοι για Ομοφωνία’’ (UFC) ομάδα, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων χωρών της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.

37 Αποτίμηση της παρουσίας της ΕΕ στo Συμβούλιο Ασφαλείας
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η ΕΕ δεν εκπροσωπείται άμεσα όπως στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού αλλά έμμεσα μέσω των κρατών μελών της. Η εκπροσώπηση της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου γίνεται πιο συχνή μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αναδεικνύοντας έτσι την αξία της Ένωσης. Στη μεταρρυθμιστική συζήτηση για το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα εθνικά συμφέροντα τροφοδοτούν τις θέσεις των κρατών μελών, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την έλλειψη συντονισμού.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google