Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Ασκήσεις Πράξεις Διδάσκων Στέργιος Τάσιος Ασκήσεις - Πράξεις Διδάσκων Στέργιος Τάσιος

2 Άσκηση 1 Η εταιρία Χ είχε για το 2016 ετήσια έσοδα € α) Εάν η επιχείρηση κατάφερνε να μειώσει το float (το χρονικό διάστημα μεταξύ της πληρωμής της των υποχρεώσεων των πελατών και της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων στην επιχείρηση) κατά 2 ημέρες πόσα κεφάλαια θα αποδεσμευόταν? β) Εάν τα κεφάλαια αυτά τοκιζόταν με επιτόκιο 5%, ποιο θα ήταν το όφελος της εταιρίας? γ) Εάν το float μειωνότανε κατά 4 ημέρες ποιο θα ήταν το όφελος της εταιρίας?

3 Άσκηση 1 - Απάντηση α) Κεφάλαια= Ετησια εσοδα Ημερες ετους = /365 = (ημερήσια έσοδα) *2 = β) *2*0,05 = όφελος για μείωση float 2 ημερών γ) *4*0,05 = όφελος για μείωση float 4 ημερών

4 Άσκηση 2 Η εταιρία Χ προκειμένου να μειώσει το float εξετάζει τη χρησιμοποίηση ταχυδρομικών θυρίδων η οποία θα έχει αύξηση στο κόστος είσπραξης κάθε επιταγής € 0,50. Το μέσο ύψος της κάθε επιταγής ανέρχεται σε € 2.500, ενώ τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν θα επενδυθούν σε χρεόγραφα με ετήσια απόδοση 7%. Να υπολογιστεί το χρονικό διάστημα μείωσης του float στο οποίο η χρήση των ταχυδρομικών θυρίδων είναι επωφελής για την επιχείρηση.

5 Άσκηση 2 – Απάντηση Πρόσθετο κόστος = Πρόσθετη ωφέλεια P = D*S*i, όπου: P = η αύξηση του κόστους διεκπεραίωσης της επιταγής με νέο σύστημα D = οι ημέρες που θα εξοικονομηθούν S = το μέσο ύψος επιταγής i = το ημερήσιο κόστος ευκαιρίας της διακράτησης μετρητών Έχουμε: P = D*S*i 0,50 = D*(2.500)*(0,07/365) 0,50 = D*0,47945 D= 0,50/0,47945 = 1,04 δηλαδή περίπου 1 ημέρα Το νέο σύστημα δικαιολογείται εάν μειώνει το χρόνο είσπραξης για περισσότερο από μια ημέρα.

6 Άσκηση 3 Οι ανάγκες για ρευστά διαθέσιμα της εταιρίας Χ ανέρχονται σε ευρώ το τετράμηνο, οι ταμιακές της πληρωμές είναι σταθερές, οι επενδύσεις της σε χρεόγραφα αποδίδουν 6% το έτος και το κόστος μετατροπής των χρεογράφων ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά μετατροπή. Να υπολογιστεί: α) 1. το άριστο μέγεθος μετατροπής των χρεογράφων σε μετρητά σύμφωνα με το υπόδειγμα οικονομικής ποσότητας παραγγελίας, 2. το μέσο ύψος μετρητών, 3. ο αριθμός των μετατροπών των χρεογράφων σε μετρητά το τετράμηνο και 4. ο χρόνος μετατροπής των χρεογράφων σε μετρητά β) αν η ετήσια απόδοση των χρεογράφων είναι 9% και το κόστος μετατροπής 100 € ποια θα είναι η απάντηση στο ερώτημα α?

7 Άσκηση 3 - Απάντηση Έχουμε: 𝑪 ∗ = 𝟐∗𝒃∗𝑻 𝒊 Όπου C* το άριστο επίπεδο των χρεογράφων που μετατρέπονται σε μετρητά, i το επιτόκιο των χρεογράφων, Τ η συνολική ζήτηση ρευστών της επιχείρησης και b το σταθερό κόστος μετατροπής των χρεογράφων σε μετρητά ανά συναλλαγή. 1. Έχουμε b = 150, T = και i = 0,06/3 = 0,02 το τετράμηνο και επομένως: 𝑪 ∗ = 𝟐∗𝒃∗𝑻 𝒊 = 𝟐∗𝟏𝟓𝟎∗𝟐𝟓𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝟎,𝟎𝟐 = άριστο μέγεθος μετατροπής 2. C/2 = /2 = μέσο ύψος μετρητών / = 4,08 μετατροπές χρεογράφων σε μετρητά το τετράμηνο 4. (365/3)/4,08 = 29,82 μέρες, δηλαδή μετατροπή χρεογράφων σε μετρητά κάθε ένα περίπου μήνα

8 Άσκηση 3 - Απάντηση Β) Το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης μετρητών είναι μεγαλύτερο, ενώ το κόστος μετατροπής των χρεογράφων σε μετρητά μικρότερο. 1. Έχουμε b = 100, T = και i = 0,09/3 = 0,03 το τετράμηνο και επομένως: 𝑪 ∗ = 𝟐∗𝒃∗𝑻 𝒊 = 𝟐∗𝟏𝟎𝟎∗𝟐𝟓𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝟎,𝟎𝟑 = άριστο μέγεθος μετατροπής 2. C/2 = /2 = μέσο ύψος μετρητών / = 12,25 μετατροπές χρεογράφων σε μετρητά το τετράμηνο 4. (365/3)/12,25 = 9,93 δηλαδή μετατροπή χρεογράφων σε μετρητά κάθε10 περίπου μέρες.

9 Άσκηση 4 Η εταιρία Χ εισπράττει το 30% των πωλήσεων της μέσα σε 1 μήνα, το 60% σε 2 μήνες και το 10% σε τρεις μήνες. Οι αγορές της εταιρίας αντιστοιχούν στο 60% των πωλήσεων και πραγματοποιούνται ένα μήνα πριν από την πώληση των προϊόντων, με πίστωση ενός μήνα από τους προμηθευτές. Η επιχείρηση καταβάλει δαπάνες μισθοδοσίας € το μήνα και πρέπει να πληρώσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου φόρους € Τον Φεβρουάριο η εταιρία θα αγοράσει ένα φορτηγό έναντι € , το οποίο θα εξοφλήσει τον Μάϊο. Το Δεκέμβριο το υπόλοιπο των ταμιακών διαθεσίμων της ήταν € και οι πωλήσεις της € Αν οι ανάγκες σε ταμιακά διαθέσιμα ανέρχονται σε € και οι πωλήσεις της εταιρίας αυξάνονται κατά 5% το μήνα, να υπολογιστούν τα ταμιακά πλεονάσματα ή οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου.

10 Άσκηση 4 - Απάντηση

11 Βιβλιογραφία Δ. Βασιλείου και Ν. Ηρειώτης (2008), Χρηματοοικονομική διοίκηση Θεωρία και Πρακτική


Κατέβασμα ppt "Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google