Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κροατία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κροατία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κροατία

2 Πρωτεύουσα:  Ζάγκρεμπ Έκταση:  56 594 km2 Πληθυσμός:   (2015) Επίσημες γλώσσες της ΕΕ:  Κροατικά Πολίτευμα:  κοινοβουλευτική δημοκρατία Κράτος μέλος της ΕΕ από:  1 Ιουλίου 2013

3 Η ιστορία της Κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια η περιοχή της σημερινής Κροατίας ανήκε στις επαρχίες Πανονίας και Δαλματίας, οι οποίες βρίσκονταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. Αργότερα τμήμα της περιοχής καταλήφθηκε από τους Οστρογότθους, στη συνέχεια από τους Λομβαρδούς και τον 7ο αι. από τους Αβάρους. Ακριβώς αυτή την εποχή, με τη βοήθεια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου, κατέφτασαν στην περιοχή οι Κροάτες, οι οποίοι οργανώθηκαν υπό την καθοδήγηση του ηγεμόνα Τρπιμίρ. Το Δουκάτο της Κροατίας, όπως αρχικά ονομάστηκε, ανακηρύχτηκε σε βασίλειο το 10ο αι. με βασιλιά τον Τομισλάβ, ο οποίος το 925 αυτοανακηρύχτηκε "ρεξ Κροατόρουμ". Ο Τομισλάβ επιτέθηκε και κυριάρχησε στα παράκτια νησιά, στις παραλιακές πόλεις και στη Βοσνία και στην Πανονία.

4 Το 1260 τα εδάφη της Κροατίας διαιρέθηκαν σε δύο ξεχωριστά βασίλεια: της Κροατίας και της Δαλματίας από τη μια και της Σλαβονίας από την άλλη. Με την υπογραφή της ειρήνης τού Ζαντάρ (1358) οι περιοχές περιήλθαν στην κατοχή των Ούγγρων, τους οποίους από το 1420 μέχρι το 1797 διαδέχτηκαν οι Βενετοί. Η τουρκική κατάκτηση (1463) ανάγκασε αρκετούς Κροάτες να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές .Το 1527 η χώρα πέρασε στην κυριαρχία των Αψβούργων και οι Κροάτες εξέλεξαν αυτοκράτορα τον Φρειδερίκο Α΄. 

5 Η σύγχρονη ιστορία της Το 1805 η Κροατία και τμήματα της Σλοβενίας αποτέλεσαν τμήμα των "Ιλλυρικών Επαρχιών" τις οποίες ίδρυσε ο Ναπολέοντας. To 1848, όταν οι Ούγγροι ενεπλάκησαν σε πόλεμο με τους Αψβούργους ( Aυστριακούς), οι Κροάτες τάχτηκαν με το πλευρό των τελευταίων, γιατί ταίριαζαν περισσότερο με αυτούς στις θρησκευτικές απόψεις. Το ίδιο έτος καταργήθηκε η δουλοπαροικία, αλλά η Κροατία παρέμεινε υπό την αυστριακή κυριαρχία μέχρι το 1867 όπου με την ένωση της Αυστρίας με την Ουγγαρία , η Κροατία τέθηκε κάτω από την ουγγρική κυριαρχία.

6 Το 1868 η Κροατία και η Ουγγαρία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία αναγνωριζόταν η αυτονομία της Κροατίας και η ελεύθερη χρήση της κροατικής διαλέκτου. Η ανεξαρτησία της χώρας και η συμμετοχή της στο νέο γιουγκοσλαβικό κράτος κηρύχτηκε μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου η Κροατία ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος υπό τον ιταλικό όμως και γερμανικό έλεγχο. Τον Μάιο του 1945 η χώρα απελευθερώθηκε και έγινε μία από τις έξι ομόσπονδες δημοκρατίες της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας, με ηγέτη τον Τίτο. Ο θάνατος του τελευταίου ήταν η αρχή για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1991 όπου η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της. 

7 Η Κροατία συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο.

8 Κλίμα Το ανατολικό τμήμα της χώρας, λόγω της απόστασής του από τη θάλασσα και της έκθεσής του στους ψυχρούς παγωμένους άνεμους που φυσούν από τη Βόρεια Ευρώπη, έχει ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους πολύ δριμείς χειμώνες και τα πολύ θερμά καλοκαίρια. Αντίθετα το δυτικό τμήμα της χώρας δέχεται την ευεργετική επίδραση της θάλασσας και έχει κλίμα μεσογειακό.

9 Η πρωτεύουσά της είναι το Ζάγκρεμπ, άλλες σημαντικές πόλεις της Κροατίας είναι η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ.

10

11 ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το Ζάγκρεμπ είναι μια μικρή πρωτεύουσα, ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

12

13 Ο Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία
Ο Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Πρόκειται για το υψηλότερο κτίριο στην Κροατία, αλλά και το πιο μνημειώδες ιερό κτήριο σε γοτθικό ρυθμό. Τα εξέχοντα κωδωνοστάσιά του θεωρούνται ορόσημα, καθώς είναι ορατά από τα περισσότερα μέρη της πόλης

14 Η Ριέκα είναι το κύριο λιμάνι της Κροατίας.

15 Το Σπλιτ είναι πόλη της Δαλματίας στην Κροατία και άλλοτε σημαντικό λιμάνι της Γιουγκοσλαβίας. 

16 Το Σπλιτ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας μετά το Ζάγκρεμπ, μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός έφτιαξε εδώ το πελώριο παλάτι του, για να περάσει άνετα και ωραία τα γεράματά του. 

17 Στο Σπλιτ υπάρχουν τα μεγαλοπρεπή απομεινάρια του ρωμαϊκού παλατιού του Διοκλητιανού, που κλείνει μέσα του μια μεσαιωνική πόλη με στενά καλντερίμια .

18 Η Πούλα είναι μια σημαντική παραλιακή πόλη της Κροατίας
Η Πούλα  είναι μια σημαντική παραλιακή πόλη της Κροατίας. Φημίζεται για το ήπιο κλίμα, τη θάλασσα και τη φύση. Η πόλη έχει παράδοση στην οινοποιία, αλιεία και στον τουρισμό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

19 Το Αμφιθέατρο της Πούλα είναι το έκτο μεγαλύτερο στο κόσμο
Το Αμφιθέατρο της Πούλα είναι το έκτο μεγαλύτερο στο κόσμο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αρένα. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αμφιθέατρα της αρχαιότητας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα του στη διάρκεια του καλοκαιρινού κινηματογραφικού φεστιβάλ. 

20 Ντουμπρόβνικ Το οχυρωμένο μαργαριτάρι της Αδριατικής
Ντουμπρόβνικ Το οχυρωμένο μαργαριτάρι της Αδριατικής 

21 Τα τείχη της πόλης είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ντουμπρόβνικ ενώ μοιάζουν να περικυκλώνουν την πόλη σαν ένα τεράστιο φίδι.

22 Αρχικά τα τείχη ξεκίνησαν ως ένα απλό Βυζαντινό κάστρο σε ένα βραχώδες νησί και μετά από πολλά χρόνια και αμέτρητες προσθέσεις κατέληξαν να θεωρούνται, ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα κατά την μεσαιωνική εποχή καθώς δεν κατάφερε κανένας κατακτητής να τα διαπεράσει. Τα μήκος τους είναι περίπου δύο χιλιόμετρα, ενώ σε κάποια σημεία τους φτάνουν σε ύψος και ένα κτίριο 8 ορόφων! 

23 Η Στράντουν είναι ο κεντρικός δρόμος της παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ
Η Στράντουν είναι ο κεντρικός δρόμος της παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ. Έχει μήκος 300 μέτρα και συνδέει τις πύλες Πιλ και Πλος.

24 Η Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

25 Έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης, στην δυτική είσοδο, θα βρείτε το Φρούριο Αγίου Λαυρεντίου. Το σχήμα του είναι τριγωνικό και είναι χτισμένο σε ένα βράχο 36 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

26 Το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε Το πάρκο βρίσκεται στην κεντρική Κροατία, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το πάρκο περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές.

27

28 Η Κροατία είναι γνωστή για τα πάμπολλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες –περίπου χίλια– που κοσμούν τις ακτές της. Από αυτά κατοικημένα είναι μόνον τα 60 .

29

30 Πάσμαν: ένα από τα νησιά της Κροατίας στην Αδριατική θάλασσα.

31 Ζίριε: νησί με γραφικούς κόλπους

32 Βιζοβάκ : ένα από τα νησάκια της Κροατίας που μοιάζει να βγήκε από τα παραμύθια.

33

34 Μόλατ: νησάκι με πανέμορφες παραλίες

35 Η Κροατία είναι μια χώρα με πανέμορφες ακρογιαλιές Παραλία Ζλάτνι Ρατ: Αυτή η λωρίδα άμμου στις Δαλματικές ακτές είναι γνωστή και ως Χρυσός κόλπος ή χρυσό κέρας.

36

37

38 Κροατία: Μια χώρα, χιλιάδες γεύσεις Η κουζίνα της Κροατίας ποικίλει και αντικατοπτρίζει τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής.  Χαρακτηριστικό της Κροατικής κουζίνας η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.

39 Η Κροατική κουζίνα είναι μία από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη
Η Κροατική κουζίνα είναι μία από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη.  Η ηπειρωτική κουζίνα έχει δεχθεί επιδράσεις από γειτονικούς πολιτισμούς με χαρακτηριστικά τα ουγγρικά και τουρκικά γαστρονομικά στοιχεία .Χρησιμοποιείται δηλαδή αρκετά  λαρδί  για το μαγείρεμα και μπαχαρικά, όπως το μαύρο πιπέρι, η πάπρικα και το σκόρδο.

40 Οι παράκτιες περιοχές φέρουν τις επιρροές της ελληνικής και της ιταλικής κουζίνας. Χρησιμοποιούν, δηλαδή, το ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δάφνη, ρίγανη, μαντζουράνα, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, λεμόνι και ξύσμα πορτοκαλιού.

41 Παραδοσιακά πιάτα της Κροατίας, εκτός από το ψάρι το οποίο μαγειρεύουν με όλους τους τρόπους, είναι τα μύδια κρασάτα και scampi na buzara ( γαρίδες σε κρασάτη κόκκινη σάλτσα ). 

42 Χαρακτηριστικά πιάτα του Ντουμπρόβνικ είναι η zelena menestra ( λαχανόσουπα με κρέας ) και η pasticada ( μαριναρισμένο μοσχάρι κατσαρόλας με κρασάτη σάλτσα και δαμάσκηνα ) 

43 Αγαπημένο συνοδευτικό στα κρεατικά αλλά και ορεκτικό είναι το άιβαρ, η πικάντικη αλοιφή με κόκκινη πιπεριά και μελιτζάνα.

44

45 Η εκπαίδευση στην Κροατία Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τις ηλικίες 6-15 ετών και παρέχεται δωρεάν. Το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι αρκετά προηγμένο και το ποσοστό των αναλφάβητων φτάνει μόλις το 3%. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα τέσσερα πανεπιστήμια που λειτουργούν στις πόλεις Ριγιέκα, Όσιγιεκ, Σπλιτ και Ζάγκρεμπ. Τα τρία πρώτα ιδρύθηκαν πρόσφατα (μεταξύ του ), ενώ το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1699.

46 Παραδοσιακές φορεσιές της Κροατίας Στις παραδοσιακές στολές της Κροατίας κυριαρχεί η έντονη αντίθεση του λευκού και του μαύρου σε συνδυασμό με έντονο κόκκινο στις γυναικείες φορεσιές.

47

48 Ήθη και έθιμα της Κροατίας Μία από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των Κροατών είναι το άχυρο το οποίο διασκορπίζουν στο πάτωμα κάτω απ’ το τραπέζι, σύμβολο της γέννησης του Ιησού στη φάτνη. Τη στιγμή που ο σπιτονοικοκύρης θα φέρει το άχυρο μέσα στο σπίτι, αρχίζει επίσημα ο εορτασμός των Χριστουγέννων. Μετά το δείπνο, τα μέλη της οικογένειας συνήθιζαν να κάθονται πάνω στο άχυρο και να συζητούν μέχρι να έρθει η στιγμή που θα πάνε στην εκκλησία. Μάλιστα σε κάποιες επαρχίες της Κροατίας οι άνθρωποι κοιμούνται στο άχυρο την παραμονή των Χριστουγέννων.

49 Την παραμονή των Χριστουγέννων ο σπιτονοικοκύρης φέρνει μέσα στο σπίτι τρία μεγάλα κούτσουρα, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, για να ανάψει το τζάκι. Μέσα στο τζάκι ρίχνουν χριστουγεννιάτικα φαγητά και κρασί γιατί έτσι πιστεύουν πως τα μέλη της οικογένειας θα έχουν καλή τύχη τη νέα χρονιά που θα έρθει. Μέχρι το 1850, οι Κροάτες δε στόλιζαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν το έθιμο παγιώθηκε και στην Κροατική παράδοση, στόλιζαν το δέντρο με μήλα, πορτοκάλια, καρύδια, δαμάσκηνα, αχλάδια και άλλα φρούτα.

50 Ο λαϊκός πολιτισμός εκφράζεται σε ειδικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, με πιο ξεχωριστή ίσως την Αλκα του Σίνι, ένα παραδοσιακό αγώνα ιπποτών, που εορτάζει τη νίκη κατά των Οθωμανών Τούρκων. Η επική παράδοση επιβιώνει επίσης σε επικά τραγούδια συνοδεία του "γκούσλε" (μονόχορδο μουσικό όργανο). Σε όλη την Κροατία συναντάμε επίσης διάφορους τύπους κυκλικών χορών.

51

52

53

54

55 Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οι μαθητές Νικολάου Κώστας Πεμπετζόγλου Κοσμάς Σκλαβούνου Ευαγγελία Σοφιάνοβα Αλίκη Φουστέρη Ζηνοβία Χαρίτος Μάριος Η δασκάλα Χρυσάνθη Μάνια


Κατέβασμα ppt "Κροατία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google