Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΡΓΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΙΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2 Προβλήματα κατά την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους και λεσβίες:
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΛΕΣΒΙΩΝ Προβλήματα κατά την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους και λεσβίες: Δικαστικές αποφάσεις λόγω στερεοτύπων και απαρχαιωμένων αντιλήψεων, κάποιες από αυτές είναι οι εξής: Τα παιδιά θα ζουν σε ένα ψυχικά διαταραγμένο περιβάλλον Πιθανότητα να γίνουν και τα παιδιά ομοφυλόφιλα Γ.Β.

3 Όμως όλες οι παραπάνω υποθέσεις δεν έχουν καμία πραγματική βάση
Οι ομοφυλόφιλοι γονείς γνωρίζουν εξίσου καλά μεθόδους ανατροφής των παιδιών Συνεπώς, δεν πρέπει να στερείται ένα άτομο το δικαίωμα της μητρότητας ή της πατρότητας λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Γ.Β.

4 Αντίκτυποι των οικογενειακών συγκρούσεων και του διαζυγίου
Συγκρούσεις μεταξύ συζύγων Πλήθος αλλαγών στην ζωή των μελών της «Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά χωρισμένων γωνιών περνούν παραπάνω από 5 χρόνια σε υποστηρικτικούς θεσμούς» ‘Teegartin (1994)’ Γ.Β.

5 Αναδιαμορφώσεις καθημερινής ζωής:
Μείωση οικογενειακών πόρων Αλλαγή κατοικίας Ανάληψη νέων ρόλων και ευθυνών Καθιέρωση νέων τρόπων αλληλεπίδρασης Αναδιοργάνωση των καθημερινών ασχολιών Έναρξη νέων σχέσεων Γ.Β.

6 Πριν το διαζύγιο: Μετά το διαζύγιο:
Αύξηση των οικογενειακών συγκρούσεων Καυγάδες Σωματική βία Μετά το διαζύγιο: Η οικογένεια διακατέχεται από μια περίοδο κρίσης Και οι δύο γονείς αντιμετωπίζουν ψυχολογικά καθώς και πρακτικά προβλήματα Γ.Β.

7 Η μητέρα που παίρνει την κηδεμονία των παιδιών τις περισσότερες φορές στην αρχή αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Συχνά είναι ευερέθιστες, ανυπόμονες, ενώ συνήθως χρησιμοποιούν περιοριστικές και καταπιεστικές μεθόδους ανατροφής των παιδιών. Ο πατέρας που δεν παίρνει την κηδεμονία των παιδιών γίνεται πιο ελαστικός προς τα παιδιά και υπονομεύει τις προσπάθειες της μητέρας ώστε να φανεί ικανότερος. Τα παιδιά είναι αγχώδη, θυμωμένα ή λυπημένα για την «διάλυση» οικογένειας, παραπονιούνται διαρκώς και αντιτίθενται στις απόψεις των γονιών τους. Γ.Β.

8 Συναισθήματα των παιδιών σύμφωνα με την ηλικία τους
ΝΕΩΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ Δυστυχία καθώς προχωρά η διαδικασία του διαζυγίου Ενοχή αφού νομίζουν ότι είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνα για το χωρισμό. Καταλαβαίνουν τη σύγκρουση Καταφεύγουν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές Λύπη για το διαζύγιο των γονέων τους Γ.Β.

9 Συναισθήματα των παιδιών σύμφωνα με το φύλο τους
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΓΟΡΙΑ Ξεπέρασαν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες μέσα σε δύο χρόνια Δεν ανακτούν εύκολα την αυτοπεποίθηση τους και έτσι κλονίζονται ψυχολογικά Ενώ είχαν βελτίωση τα πρώτα δύο χρόνια εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν πιέσεις και δυσκολίες στις σχέσεις με τον περίγυρο τους Παράλληλα μαθαίνει να γίνεται ικανός και αυτόνομος. Γ.Β.

10 Οι μακροπρόθεσμες αντιδράσεις από το διαζύγιο στα παιδιά
Οι μακροπρόθεσμες αντιδράσεις από το διαζύγιο στα παιδιά Δυσκολίες στο σχολείο ως παιδιά και ψυχολογικά προβλήματα ως έφηβοι και ενήλικες Υπάρχει φόβος για αντιγραφική συμπεριφορά Μετά από χρόνια βελτιώνονται ψυχολογικά Προσαρμόζονται πιο εύκολα και ωριμάζουν ψυχολογικά πιο γρήγορα από τις κανονικές συνθήκες «Μέσα σε 3-5 χρόνια το 75% των μονογονεϊκών οικογενειών βιώνουν μια σημαντική αλλαγή, δηλαδή ο γονέας που έχει την κηδεμονία ξαναπαντρεύεται ή συμβιώνει με έναν καινούργιο σύντροφο ώστε να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους» ‘Hetherington (1989)’ Γ.Β.

11 Εξομαλύνοντας το δύσκολο δρόμο προς την ανάκαμψη μετά από ένα διαζύγιο.
Επαρκής οικονομική υποστήριξη Σωστή γονεϊκή φροντίδα από το γονέα που έχει την κηδεμονία και το γονέα που δεν την έχει. Πρόσθετη κοινωνική υποστήριξη. Β.Α.

12 Σχέση παιδιού-πατριού
Τα αγόρια: Ο πατριός δείχνει ζεστασιά και αποδοχή, ανακούφιση. Τα Κορίτσια: Ψυχρά, απόμακρα απέναντι στον πατριό, νιώθουν ότι είναι απειλή. Β.Α.

13 Σχέση παιδιού-μητριάς
Η εισαγωγή της μητριάς στην οικογένεια προκαλεί μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση απ’ ότι αυτή του πατριού επειδή: Ο πατέρας έχει στενότερες σχέσεις με τα παιδιά(τα παιδιά νιώθουν απειλή) 2.Η μητριά επιβάλει αυστηρότερα την πειθαρχία από ότι ο πατριός.

14 Η ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ
Οι έφηβοι/προ-έφηβοι αναγνωρίζουν προβλήματα στη συμβίωση σε μια μεικτή οικογένεια κυρίως διότι ο κάθε σύζυγος επιδεικνύει μεγαλύτερη στοργή στα βιολογικά του παιδιά.(Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις) Β.Α.

15 Εργαζόμενη μητέρα και οικογένεια
Η εργασία της μητέρας φαίνεται να συνεισφέρει σε μια πιο θετική εξέλιξη σε ότι αφορά την προσωπικότητα του παιδιού. «Τα αγόρια των οποίων οι γονείς εργάζονται είναι εξίσου ικανά στο σχολείο με τα αγόρια των οποίων η μητέρα δεν εργάζεται» ‘Crouter κ.α 1990’ Β.Α.

16 Η σημασία της καλής ποιότητας της φροντίδας στη διάρκεια της ημέρας
Τα παιδιά αναπτύσσουν συναισθηματικές, διανοητικές και κοινωνικές ικανότητες. Αυτές καλλιεργούνται από την βρεφική τους ηλικία μέσω εξειδικευμένου προσωπικού στο οποίο απευθύνεται κάθε γονέας Αναφέρονται σε έρευνες, ότι εκτός από τους πολίτες, ενδιαφέρεται και το κράτος για τη παιδεία των παιδιών τους, έτσι λοιπόν τα ανεπτυγμένα κράτη επιχορηγούν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Δ.Τ.

17 Το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών
Πολλά βρέφη, παιδιά και έφηβοι υφίστανται καθημερινά κακοποίηση. Μερικές μορφές κακοποίησης είναι οι εξής: Σωματική Σεξουαλική Ψυχολογική Λεκτική Δ.Τ.

18 1. Δράστες της κακοποίησης
Δράστες, θύματα και περιβάλλον κακοποίησης 1. Δράστες της κακοποίησης Γονείς που κακοποιούνταν όταν ήταν παιδία Μητέρες που κακοποιούνται από τον σήζυγο τους Συναισθηματικά ανασφαλή άτομα που ερμηνεύουν κάποιες συμπεριφορές των παιδιών τους ως ανυπακοή Όμως τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν αρκούν για να προβλέψουμε ότι ένας γονέας κακοποιοί το παιδί του Δ.Τ.

19 Παιδιά τα οποία είναι υπερκινητικά και ευερέθιστα
2. Θύματα κακοποίησης Παιδιά τα οποία είναι υπερκινητικά και ευερέθιστα Παιδιά που είναι ‘δύσκολα’ στην αντιμετώπιση Παιδιά που είναι ευαίσθητα, χαρούμενα και φαινομενικά ‘εύκολα’ στην αντιμετώπιση Αυτό που παίζει όμως τον σημαντικότερο ρόλο είναι το κοινωνικό περιβάλλον που είναι μέσα η οικογένεια Δ.Τ.

20 Το περιβάλλον γύρω από την κακοποίηση
Οικογένειες με στρες Απώλεια αγαπημένου προσώπου Χωρισμός Τσακωμοί των μελών της οικογένειας Πενία στην παιδεία Υποβαθμισμένες περιοχές(φτώχεια, εξαθλίωση κλπ) Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην παραμέληση ή την κακοποίηση των παιδιών από τους γονείς (Bronfenbrenner (1986) , McLoyd (1994) ) Α.Ν.

21 Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κακοποίησης και της παραμέλησης των παιδιών
Γονέας: Μικρή ηλικία(κάτω των 25 ετών) Χαμηλό επιμορφωτικό επίπεδο Παλαιότερα κακοποιημένος Πιστός σε ακραίες μεθόδους συμπεριφοράς πιστεύοντας πως θα επιλύσει τα προβλήματά του Ανασφαλής Πολιτισμικό περιβάλλον Αποδοχή καταπιεστικών μεθόδων για την επίλυση συγκρούσεων Χρήση σωματικής τιμωρίας για την επιβολή πειθαρχίας Α.Ν.

22 Παιδιά Οικογένεια Ευερέθιστη ή παρορμητική ιδιοσυγκρασία
Υπέρ-κινητικότητα Ανωριμότητα Έλλειψη προσοχής Ασθενική ιδιοσυγκρασία Χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα Οικογένεια Οικονομικές δυσκολίες, φτώχεια Ανεργία Αλλαγή περιβάλλοντος Συζυγική αστάθεια Έλλειψη συζυγικής υποστήριξης Φροντίδα παιδιών από προηγούμενους γάμους Επερχόμενο διαζύγιο Α.Ν.

23 Σεξουαλική κακοποίηση
Το 25 % των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών έχουν κακοποιηθεί από άνδρα που ασκούσε εξουσία πάνω τους(πατέρας, παππούς, δάσκαλος, θείος κλπ) Οι δράστες μπορεί να είναι γυναίκες σε σπάνιες περιπτώσεις Χρησιμοποιούνται τρόποι για να δελεάσουν το θύμα να εμπιστευτεί τον δράστη Α.Ν.

24 Αποτελέσματα-Συνέπειες σεξουαλικής κακοποίησης
Κατάθλιψη Χαμηλή αυτοεκτίμηση Επιθετικότητα Τάσεις φυγής Παραίτηση Άγχος Α.Ν.

25 Πρόληψη Δίνουμε την ευκαιρία στο άτομο να κατανοήσει ποια είναι τα όρια που πρέπει να θέσει και να είναι ικανός να συνειδητοποιήσει πότε απειλείται Παρακολούθηση προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης Υποστήριξη από καθηγητές και το σχολείο Θεραπεία Άρνηση Καταπίεση μνημών- τραυματική αμνησία Υποκατάσταση Αναζήτηση στοργής Στήριξη από γονείς και καθηγητές Καινούργιες ενασχολήσεις Α.Ν.

26 Έλεγχος της κακοποίησης
Υπάρχουν κοινωφελείς μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, με στόχο την ενημέρωση και την διαχείριση ακραίων καταστάσεων κακοποίησης Τι προσφέρουν; Θαλπωρή Συναισθηματική υποστήριξη Αποτελεσματικότερες δεξιότητες αντιστροφής και αντιμετώπισης του φαινομένου. Α.Ν.

27 Πρωταρχική ανάγκη: ασφάλεια κακοποιημένου ατόμου
Πρωταρχική ανάγκη: ασφάλεια κακοποιημένου ατόμου Σε περίπτωση κακοποίησης, λαμβάνουν μέρος οι αρμόδιοι οργανισμοί με στόχο την εξασφάλιση της ψυχολογικής, αλλά και σωματικής ασφάλειας του ατόμου Παράλληλα, οι γονείς που κακοποιούσαν το άτομο, κινδυνεύουν με άρση της κηδεμονίας και με φυλάκιση για ξυλοδαρμό ανηλίκου η σεξουαλική παρενόχληση (ανάλογα την περίπτωση) Συμπερασματικά, το κράτος και η ίδια η κοινωνία οφείλει να προστατεύει και να διατηρεί την συνοχή της. Α.Ν.

28 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google