Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ERASMUS+ KA2 R.E.S.P.E.C.T 2016 - 2018 Respectful European Schools Pursue Equality & Cultural Tolerance 2η συνάντηση εκπαιδευτικών στη Φινλανδία 12 -

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ERASMUS+ KA2 R.E.S.P.E.C.T 2016 - 2018 Respectful European Schools Pursue Equality & Cultural Tolerance 2η συνάντηση εκπαιδευτικών στη Φινλανδία 12 -"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ERASMUS+ KA2 R.E.S.P.E.C.T Respectful European Schools Pursue Equality & Cultural Tolerance 2η συνάντηση εκπαιδευτικών στη Φινλανδία Σεπτεμβρίου 2017

2 της Ισπανίας της Γερμανίας της Ισλανδίας της Φινλανδίας της Πολωνίας
Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ετών, υλοποιείται από το ΓΕΛ Κάτω Αχαΐας σε σύμπραξη με σχολεία: της Ισπανίας της Γερμανίας της Ισλανδίας της Φινλανδίας της Πολωνίας Παιδαγωγική ομάδα: Α. Ψήνιας, πληροφορικής – Δ/ντής, Ε. Ντρέκη, φιλόλογος, Α. Ρετσινά, φιλόλογος, Β. Φερτάκης, βιολόγος, Φ. Φραντζή, φιλόλογος. Υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος: Αιμιλία Σιακοβέλη, οικονομολόγος.

3 Οι βασικοί στόχοι που επιδιώκει η συνεργασία των έξι ευρωπαϊκών χωρών μέσα από το πρόγραμμα είναι:
Η καλλιέργεια ατμόσφαιρας συνεργασίας στο σχολείο. Η αποδοχή των μαθητών με πολιτισμικές διαφορές, η ομαλή ένταξη μεταναστών και προσφύγων στη σχολική ζωή, καθώς και μαθητών που αντιμετωπίζουν πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια. Η εξεύρεση τρόπων συνύπαρξης και η ανοχή στη διαφορετικότητα. Η αποφυγή του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Η πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των έξι χωρών, η γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις καθώς και η ανάπτυξη της γλωσσικής και ψηφιακής επικοινωνιακής ικανότητας των μαθητών.

4 2η συνάντηση εκπαιδευτικών στη Φινλανδία
Η δεύτερη συνάντηση εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στο Helsingin Uusi Yhteiskoulu στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, Σεπτεμβρίου 2017. Σε αυτήν παραβρέθηκαν 10 εκπαιδευτικοί από συμμετέχουσες χώρες. Πρωτεύουσα: Ελσίνκι Έκταση:  km² Πληθυσμός: Νόμισμα: Ευρώ

5 Το ταξίδι μας…

6 Φινλανδία Το χαρακτηριστικό μορφολογικό στοιχείο της χώρας είναι οι δεκάδες χιλιάδες λίμνες που καλύπτουν το 10% του εδάφους, στο νότιο κυρίως τμήμα της, ενώ το βορειοδυτικό τμήμα είναι ορεινό. Η βλάστηση είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της δασική, και αποτελεί σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο για τη χώρα, με την παραγωγή χαρτιού και προϊόντων ξυλείας. Από τους πρώτους κατοίκους της Φινλανδίας ήταν οι Λάπωνες. Στα μέσα του 12ου αι. η χώρα καταλήφθηκε από το βασιλιά της Σουηδίας. Το 1809 αυτονομήθηκε από τη Σουηδία και ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία ως μεγάλο δουκάτο. Το 1917, στις 6 Δεκεμβρίου, ανακηρύχθηκε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.

7 Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα
Παιδικοί σταθμοί κλπ (έως τα 6 έτη) Προσχολική εκπαίδευση (6 – 7 έτη) Βασική εκπαίδευση (7 – 16 έτη) Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση upper secondary school Επαγγελματική εκπαίδευση vocational institutions Τριτοβάθμια εκπαίδευση ή εργασία (πηγή εικόνας) (χρήσιμες πληροφορίες) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (9 έτη) Τα σχολεία δεν επιλέγουν τους μαθητές τους. Εθνικό Αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών. Πτυχίο βασικής εκπαίδευσης (bec, basic education certificate)

8 Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα
Μετά τη Βασική εκπαίδευση… Οι μαθητές επιλέγουν κατά 95% να συνεχίσουν τις σπουδές τους: 57% στα «Λύκεια» (Lukio) 43% στην επαγγελματική εκπαίδευση Για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο: Παν – φιλανδικές εξετάσεις (2 φορές το χρόνο) 4 μαθήματα (υποχρεωτική η εξέταση της Γλώσσας) (πηγή εικόνας) (χρήσιμες πληροφορίες)

9 Στα φινλανδικά σχολεία…
Δεν υπάρχουν δίδακτρα… βασική εκπαίδευση, ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Δωρεάν μεσημεριανό γεύμα… ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Βιβλία, noteboooks κλπ παρέχονται δωρεάν στη βασική εκπαίδευση Δωρεάν μεταφορά προς το σχολείο σε όσους χρειάζεται

10 Οι εγκαταστάσεις του σχολείου
Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια διαθέτουν ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, βιντεοπροβολείς και ηχητική εγκατάσταση. Αίθουσα υπολογιστών (υπάρχουν επίσης και laptop για χρήση από τους μαθητές) Βιβλιοθήκη Εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Εργαστήρια ξυλουργικής και Καλλιτεχνικών Κουζίνα και εργαστήριο για την οικιακή οικονομία Αμφιθέατρο Κλειστό γυμναστήριο Καφέ-εντευκτήριο για τους μαθητές Εστιατόριο Καθιστικό καθηγητών Γραφεία εργασίας καθηγητών Γραφείο διευθυντή Σε εξωτερικούς χώρους υπάρχουν στεγασμένα και υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου και μεγάλης έκτασης χώροι παιχνιδιού

11 Μαθητικό δυναμικό: 555 περίπου μαθητές
Μαθητές Περίπου το 45% των είναι στο ανώτερο επίπεδο ( ετών) και το 55% στο χαμηλότερο ( ετών). Κάθε μάθημα να διαρκεί 90 λεπτά. (Συνήθως στη Φινλανδία τα μαθήματα διαρκούν 45 λεπτά ή 75 λεπτά στα γυμνάσια.) Γίνονται συνήθως 3 μαθήματα την ημέρα, μερικές φορές 4 για τους μαθητές που έχουν ειδικά μαθήματα. Η συνήθης ημέρα αρχίζει στις 9 και τελειώνει στις 14:30. Μαθητικό δυναμικό: 555 περίπου μαθητές Υπάρχουν δύο διαλείμματα 30 λεπτών μεταξύ των μαθημάτων, τα οποία χρησιμεύουν ως μεσημεριανά διαλείμματα. Το γεύμα είναι δωρεάν για τους μαθητές, ενώ οι καθηγητές πληρώνουν. Το σχολικό έτος ξεκινά στις αρχές Αυγούστου και τελειώνει στις αρχές Ιουνίου.

12 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!! 2 εβδομάδες διακοπές Χριστουγέννων
4-5 ημέρες διακοπές Πάσχα 2-5 ημέρες διακοπές Φθινοπώρου (Autumn break) 9-10 εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές… ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!

13 Προσωπικό Συνολικό προσωπικό: Λοιπό προσωπικό:
Εκπαιδευτικοί: 40 Ένας διευθυντής και δύο υποδιευθυντές 2 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, 2 βοηθοί ειδικής αγωγής 1 νοσηλευτής 1 ψυχολόγος 1 κοινωνικός λειτουργός 1 "εκπαιδευτικός σύμβουλος" (Οι καθηγητές στέλνουν μαθητές που διαταράσσουν το μάθημα ή δεν είναι σε θέση να επικεντρωθούν στο μάθημα. Ο σύμβουλος μπορεί να έρθει σε επαφή με την οικογένεια). Συνολικό προσωπικό: 50 περίπου εργαζόμενοι Λοιπό προσωπικό: Γραμματέας του σχολείου Οικονομικός γραμματέας Επιστάτης Προσωπικό καθαρισμού

14 Παρατηρήσεις – Καλές πρακτικές
Η σπατάλη χαρτιού είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Όλες οι ανακοινώσεις προβάλλονται σε οθόνες που βρίσκονται τόσο στο γραφείο των καθηγητών, όσο και στους διαδρόμους του σχολείου. (χρήση Wilma…) Λειτουργούν ηλεκτρονικές τάξεις (e-classes, Google classroom) όπου οι καθηγητές αναρτούν το εκπαιδευτικό υλικό και οι μαθητές τις εργασίες τους. Το σχολείο συνεργάζεται με τον οργανισμό KIVA για την επίλυση συγκρούσεων και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ακολουθήθηκαν βιωματικές – συμμετοχικές πρακτικές σε όλες τις δραστηριότητες της επίσκεψης τόσο από την παιδαγωγική ομάδα και τους μαθητές του σχολείου (δραματοποίηση επίλυσης προβληματικών καταστάσεων - παρουσίαση power point για το εκπαιδευτικό σύστημα).

15 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

16 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

17 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

18 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

19 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

20 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

21 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

22 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

23 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

24 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

25 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

26 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

27 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

28 Helsingin Uusi Yhteiskoulu

29 Μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στη Φινλανδία
Helsinki

30 Helsinki

31 Helsinki

32 Helsinki

33 Suomenlinna Unesco World Heritage Site, Suomenlinna sea fortress

34 Suomenlinna Unesco World Heritage Site, Suomenlinna sea fortress

35 Porvoo Porvoo is one of the six medieval towns in Finland

36 Porvoo Porvoo is one of the six medieval towns in Finland

37 Porvoo Porvoo is one of the six medieval towns in Finland

38 Η επόμενη μετακίνηση με τη συμμετοχή και μαθητών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες θα γίνει στο Wörth an der Donau της Γερμανίας 8 – 14 Νοεμβρίου 2017 Περισσότερες πληροφορίες για το Erasmus+ KA2 R.E.S.P.E.C.T και αναλυτικές εκθέσεις δραστηριοτήτων για τις μετακινήσεις θα βρείτε στο ιστολόγιο του προγράμματος:

39 Σχετικές πηγές πληροφόρησης…
facts-about-the-finnish-educational-system/


Κατέβασμα ppt "ERASMUS+ KA2 R.E.S.P.E.C.T 2016 - 2018 Respectful European Schools Pursue Equality & Cultural Tolerance 2η συνάντηση εκπαιδευτικών στη Φινλανδία 12 -"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google