Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμορφωτικό σεμινάριο για τις Δημιουργικές Εργασίες του Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμορφωτικό σεμινάριο για τις Δημιουργικές Εργασίες του Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμορφωτικό σεμινάριο για τις Δημιουργικές Εργασίες του Λυκείου
Μυτιλήνη, 06, Βοηθητικό υλικό : Χρήστος Χατζηλίας, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου

2 Δομή σεμιναρίου Ενότητα 1η - Θεωρητικό μέρος: (α) Η έννοια της δημιουργικότητας και η δημιουργική εργασία, (β) Η Δημιουργική Εργασία στο Λύκειο, (γ) Αξιολόγηση της Δημιουργικής Εργασίας (δ) Καλές πρακτικές και ιδέες Διάρκεια: 2 ώρες

3 Ενότητα 2η - Βιωματικό μέρος: Οργάνωση και εκπόνηση Δημιουργικής Εργασίας Διάρκεια: 3 ώρες
Οι εκπαιδευτικοί χωρίζονται σε ομάδες 4-6 μελών και προτείνεται εμφατικά η μορφή βιωματικού εργαστηρίου. Πρόκειται για προσομοίωση της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί από τους/τις μαθητές/-τριες κατά την εκπόνηση της εργασίας στην τάξη του σχολείου. (Ο/η επιμορφωτής/-τρια θα αναλάβει τον ρόλο του εκπαιδευτικού της τάξης που υποστηρίζει τις ομάδες, παρακολουθεί και παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται.)

4 Η Δημιουργική Εργασία αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη παιδαγωγική πρακτική, που δίπλα σε άλλες, παραδοσιακές και σύγχρονες, μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην πραγμάτωση των παιδευτικών στόχων του Λυκείου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), η ελληνική εκπαίδευση -αλλά και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία- καλείται να δώσει μια άμεση και σαφή απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: αν θα συνεχίσει να συμβιβάζεται με την ουσιαστική ανυπαρξία τουλάχιστον των δύο ανώτερων τάξεων του Γενικού Λυκείου…

5 Τι Λύκειο θέλουμε; Η «επανάκτηση» του Λυκείου, η επανένταξη όλων των τάξεών του στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αποτελεί κεντρικό στόχο πρώτης προτεραιότητας, που μπορεί να πραγματωθεί μέσα από ένα συνολικό επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με αιχμή άμεσης παρέμβασης το Λύκειο εξαιτίας της ακραίας παθογένειας που το χαρακτηρίζει. Ένα επιμέρους, αλλά θεμελιώδες στοιχείο σε αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία αποτελεί και η ένταξη της Δημιουργικής Εργασίας στο πρόγραμμα του Λυκείου.

6 Διαπιστώσεις 1: οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε υψηλά ποσοστά στην εφαρμογή των Δ.Ε. στο Λύκειο, στη συμμετοχή τους συνέβαλε και η πεποίθηση ότι μέσω της εκπόνησης των Δ.Ε. θα ικανοποιηθούν οι μαθητές και μαθήτριές τους, συνεργάστηκαν μεταξύ τους για την υλοποίηση των Δ.Ε. συμβάλλοντας στη διαμόρφωση συνεργατικού κλίματος στο σχολείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατά την εκτίμηση των εκπαιδευτικών που υλοποίησαν ΔΕ, συμμετείχαν ενεργά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολύ αποδοτικού μαθησιακού κλίματος και,

7 Διαπιστώσεις 2: διαπίστωσαν βελτίωση της ενεργού εμπλοκής των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες κατά την εκπόνηση των Δ.Ε. Αντίθετα, οι μόνες αρνητικές κρίσεις στις απαντήσεις των εκπαιδευτικών αφορούσαν μια «τεχνική» πλευρά της περσινής διαδικασίας, την «ανατροπή» του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος.

8 Η έννοια της δημιουργικότητας και η δημιουργική εργασία
ο διάλογος καθίσταται εργαλείο για την ανάπτυξη διαδικασιών δημιουργικότητας μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών προσώπων. Η ανοιχτή, ελεύθερη και ισότιμη επικοινωνία των μελών μιας ομάδας και η αμοιβαία δέσμευσή τους στην επιτέλεση ενός έργου αποτελούν όρους-κλειδιά για τη δημιουργικότητα μέσω της συνεργασίας. η δημιουργικότητα πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα με τέσσερα κριτήρια, την καινοτομία, την καταλληλότητα, τη διαφοροποίηση και τη συμπύκνωση.

9 Η Δημιουργική Εργασία στο Λύκειο
Η Δημιουργική Εργασία που προωθείται στο Λύκειο είναι μια διδακτική πρακτική που, σε αντίθεση με την παραδοσιακή διδασκαλία, βασίζεται στη δημιουργική αξιοποίηση των γνώσεων και όχι στην παθητική απόκτησή τους. Στην τελική του εκδοχή το αποτέλεσμα της Δημιουργικής Εργασίας μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές, όπως είναι το συνεχές κείμενο, ενδεχομένως διανθισμένο με εικόνες, διαγράμματα, πίνακες κ.λπ., το καλλιτεχνικό έργο, αλλά και τραγούδι, αφίσα, πόστερ, κατασκευή, κοινωνική / πολιτισμική παρέμβαση κ.τ.ό.). Με πρωτοτυπία, ευρηματικότητα, φαντασία

10 Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και άλλων παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας
Βοήθησε τα παιδιά να αποδέχονται την αλλαγή. Βοήθησε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι κάποια προβλήματα δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Βοήθησε τα παιδιά να αναγνωρίσουν ότι πολλά προβλήματα έχουν πολλές πιθανές λύσεις. Βοήθησε τα παιδιά να μάθουν να κρίνουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Αντάμειψε τα παιδιά για τη δημιουργικότητά τους.

11 Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και άλλων παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας
Βοήθησε τα παιδιά να αισθάνονται χαρά μέσα στη δημιουργική παραγωγή τους και στην εργασία τους πάνω σε ένα πρόβλημα. Βοήθησε τα παιδιά να εκτιμήσουν τους εαυτούς τους για τη διαφορετικότητά τους. Βοήθησε τα παιδιά να αναπτύξουν επιμονή – να μην εγκαταλείπουν στις δυσκολίες.

12 Αξιολόγηση της Δημιουργικής Εργασίας
δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει και να ενισχύει τη διαμορφωτική χροιά της, παρέχοντας κατευθύνσεις και ανατροφοδότηση μάλλον παρά αξιολογικές κρίσεις, πρέπει να αποστασιοποιείται από τιμωρητικές προθέσεις, επιτείνοντας τον παιδαγωγικό-παιδευτικό χαρακτήρα της ως ανατροφοδοτικής εκπαιδευτικής παραμέτρου παρέχοντας ασφαλές πλαίσιο για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της δημιουργικότητας, φροντίζοντας συγχρόνως να ενδυναμώσει και την καλώς νοούμενη φιλοδοξία και άμιλλα, καθίσταται προνομιακό εργαλείο αποτίμησης της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ συγχρόνως καλείται να υπηρετεί και ευρύτερους σκοπούς της εκπαίδευσης, ενισχύοντας και τροφοδοτώντας, λ.χ., μια συνεχή διαδικασία αναβάθμισης της συνειδητότητας και της υπευθυνότητας του δημοκρατικού πολίτη.

13 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας
Καλή επιτυχία και καλή συνεργασία Χρήστος Χατζηλίας, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου


Κατέβασμα ppt "Επιμορφωτικό σεμινάριο για τις Δημιουργικές Εργασίες του Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google