Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητικη Εργασια 4η Ομαδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητικη Εργασια 4η Ομαδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητικη Εργασια 4η Ομαδα
Ερευνητικη Εργασια η Ομαδα Ανδρέογλου Δήμητρα Καραλίδης Γιάννης Μυλοπούλου Μαρία Παπαδόπουλος Δημήτρης Παπαδοπούλου Μαρία

2 ΠροσθετικΑ τροφΙμων Με τον όρο προσθετικά τροφίμων, χαρακτηρίζονται γενικά διάφορες ουσίες που προστίθενται σε τροφές έτοιμες για κατανάλωση, καθώς και σε ποτά - αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κτλ. Οι κυριότερες ομάδες προσθέτων είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα πηκτωματογόνα, τα ενισχυτικά γεύσης κ.ά. Πολλά "σνακς", γλυκίσματα και αναψυκτικά, περιέχουν μεγάλο αριθμό τέτοιων ουσιών, γνωστών και ως ουσίες Ε. Τα προσθετικά τροφίμων διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευσή τους, σε φυσικά και σε συνθετικά προσθετικά. Η προσθήκη πρόσθετων ουσιών με αριθμό Ε στα τρόφιμα είναι ένα ζήτημα τρέχουσας ανησυχίας για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια.

3 Κατά καιρούς σε διάφορα δημοσιεύματα ενοχοποιούν συγκεκριμένα προσθετικά τροφίμων ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών, ότι συνδέονται με διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, των νευρολογικών διαταραχών, των διαταραχών εντέρων, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της αρθρίτιδας. Επιστημονικές έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους φόβους. Περιπτώσεις αλλεργικών ή άλλων αντιδράσεων σε πρόσθετα παρατηρούνται στο ίδιο ποσοστό όπως και με φυσικές τροφές, όπως π.χ. ξηρούς καρπούς, θαλασσινά κλπ. Υπάρχουν πρόσθετα, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα οποία θεωρείται ότι μπορεί και να προστατεύουν από τον καρκίνο.

4 Κατηγορίες ουσιών Ε Οι προσθετικές ουσίες Ε χωρίζονται σε 6 κατηγορίες οι οποίες είναι κάποιες βλαβερές και κάποιες ωφέλιμες για την υγεία μας αντίστοιχα. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: Χρωστικές ουσίες Συντηρητικά Αντιοξειδωτικά Γλυκαντικές ουσίες γαλακτωματοποιητές ,άλλα επιτρεπόμενα πρόσθετα.

5 1. Χρωστικές ουσίες Τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επεξεργασίας χάνουν το αρχικό τους χρώμα, πράγμα που δημιούργει στον αγοραστή αμφιβολίες για την ποιότητα τους. Γι΄αυτό και προσθέτονται οι χρωστικές ουσίες. Οι φυσικές ή συνθετικές χρωστικές που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι χημικά καθαρές, αβλαβείς και να προσδίδουν στο τρόφιμο την επιθυμητή απόχρωση, που μάλιστα θα πρέπει να παραμένει σταθερή κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες κάθε τρόφιμο επεξεργάζεται, αποθηκεύεται και μαγειρεύεται. Οι περισσότερες χρωστικές ουσίες είναι αλλεργιογόνες, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ανάλογη προδιάθεση.

6 2. Συντηρητικά Τα συντηρητικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία που αποτελείται από τα προσθετικά ή πρόσθετα τροφίμων, και δεν είναι τίποτα άλλο από φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται στις τροφές, είτε σε όσες είναι έτοιμες για κατανάλωση, είτε σε ποτά - αναψυκτικά και λειτουργούν πέρα από συντηρητικές, ως χρωστικές, αντιοξειδωτικές, ή ενισχυτικές ουσίες όπως π.χ. για ενίσχυση γεύσης.

7 3.Αντιοξειδωτικά Αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν την οξείδωση πρώτων υλών όπως λίπη έλαια αρώματα βιταμίνες κ.α. Είναι πρόσθετα καλλυντικών και τροφίμων. Ένα καλό αντιοξειδωτικό πρέπει να είναι σταθερό.

8 4.ΓλυκαντικΕΣ ΟΥΣΙεΣ Με τον όρο γλυκαντικές ουσίες ή γλυκαντικά, χαρακτηρίζονται πρόσθετες ουσίες φυσικής ή συνθετικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται, είτε για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα, είτε ως επιτραπέζια γλυκαντικά.

9 5.Γαλακτωματοποιητές πυκνωτικά μέσα, πυκτωματογόνα, συμπλοκοποιητές, σταθεροποιητές
Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών. Στην πραγματικότητα οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που μετατρέπουν την μία από τις προς ανάμειξη ουσίες σε μικκύλια, διασπείρει τα μικκύλια στην άλλη φάση και σταθεροποιεί το μείγμα κρατώντας τα μικκύλια απομακρυσμένα. Παρασκευάζονται είτε από βιολογικά υλικά (αυγά, κρέας, γάλα) ή συντίθενται από λιπαρά οξέα και παράγωγά τους. Τα πυκνωτικά μέσα προστίθενται σε υγρά τρόφιμα, έτσι ώστε να επιτευχθεί αύξηση του ιξώδους, και αποτελούνται συνήθως από υδατάνθρακες, π.χ. κυτταρίνη. Τα πυκνωτικά μέσα με βάση τους υδατάνθρακες κάνουν τα υγρά τρόφιμα να φουσκώνουν κατά τη θέρμανση, όταν οι κόκκοι αμύλου των υδατανθράκων απορροφούν νερό και διογκώνονται.

10 Αυτή η διαδικασία οδηγεί στην παγίδευση μορίων νερού από το άμυλο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος του υγρού τροφίμου. Τα πυκνωτικά μέσα προστίθενται σε ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων σαλτσών και ζωμών κρέατος. Μαζί με τους σταθεροποιητές και τα πηκτωματογόνα χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα όπως οι κρεμώδεις γαρνιτούρες και οι σάλτσες για τη διατήρηση της υφής τους. Από τα πιο γνωστά είναι η λεκιθίνη και το κιτρικό νάτριο. Οι σταθεροποιητές τροφίμων επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης ενός τροφίμου. Ο ρόλος των ουσιών αυτών είναι να σταθεροποιούν τη σύνθεση των τροφών. Περιλαμβάνουν επίσης ουσίες που σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου.

11 6.Αλλα επιτρεπΟμενα πρΟσθετα
6.Αλλα επιτρεπΟμενα πρΟσθετα Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν οι ακόλουθες πρόσθετες ουσίες: ενισχυτικά γεύσης, μέσα όξυνσης, ρυθμιστές οξύτητας, αντισσυσωματικά, διογκοτικές σκόνες, αντιαφριστικά, βελτιωτικά αλεύρων, σκληρυντικά, υγροσκοπικά μέσα, ένζυμα, προωστικά αέρια και αέρια συσκευασίας.

12 Τα { Ε } χωρΙζονται στιΣ εξΗΣ ομΑδεΣ:
Τα { Ε } χωρΙζονται στιΣ εξΗΣ ομΑδεΣ: Ε100-Ε199     χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299     συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399     αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499     γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητές Ε500-Ε599     ρυθμιστές οξύτητας Ε600-Ε699     βελτιωτικά γεύσης Ε900-Ε999     διάφορα Ε1000-Ε1999     πρόσθετα χημικά

13 Μεταλλαγμένα τρόφιμα Μεταλλαγμένα είναι τα προϊόντα των οποίων έχει αλλοιωθεί το DNA των οργανισμών με προσθήκη ή αφαίρεση γονιδίων άλλων οργανισμών.

14 Η ΜεταλλαγμΕνη απειλΗ Παρέμβαση Γενετικής Μηχανικής στο DNA.
Η ΜεταλλαγμΕνη απειλΗ Παρέμβαση Γενετικής Μηχανικής στο DNA. Γενετική ρύπανση- μεγαλύτερη απειλή για την φύση. Πίεση για μαζική απελευθέρωση μεταλλαγμένων προϊόντων στην τροφική αλυσίδα.

15 Οι ΚΙνδυνοι για το περιβΑλλον
Αλλοίωση βιοποικιλότητας Αύξηση φυτοφαρμάκων/ ζιζανιοκτόνων Αύξηση αντοχής ζιζανίων/ εντόμων Απελευθέρωση οργανισμών παραγκωνίζουν φυσικά συγγενικά είδη Απειλή για οικολογική ισορροπία και διατροφική ασφάλεια επόμενων γενεών

16 ΚΙνδυνοι για τον Ανθρωπο και τα ζΩα
Εμφάνιση νέων αλλεργιών Αύξηση ανθεκτικότητας τους σε αντιβιοτικά Τοξική δράση Κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών με δυσάρεστα αποτελέσματα στα ζώα που επηρεάζουν τον άνθρωπο

17 ΜεταλλαγμΕνα σε διΑφορεΣ χΩρεΣ
ΜεταλλαγμΕνα σε διΑφορεΣ χΩρεΣ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν υπάρχουν εργαστήρια και μηχανισμοί για αναλύσεις και ελέγχους των τροφίμων που κυκλοφορούν στην χώρα μας ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πειραματικές καλλιέργειες, στήριξη από κυβέρνηση ΙΤΑΛΙΑ: Έντονη αντίδραση καταναλωτών. Η κυβέρνηση είναι διστακτική. Γίνονται πειραματικές καλλιεργείς.

18 ΚΑποιεΣ εταιρΙεΣ που Εχουν μεταλλαγμΕνα προϊΟντα
Carnation(Nestle) Lurpak Μεβγάλ ΦΑΓΕ Advance Φυσικά μόνο σε μερικά από τα προϊόντα τους.

19 Τι λΕνε οι εφημερΙδεΣ για τα μεταλλαγμΕνα ;
Τι λΕνε οι εφημερΙδεΣ για τα μεταλλαγμΕνα ; Τύπος Θεσσαλονίκης: Η Γαλλική κυβέρνηση διέταξε επίσημη εποπτεία της έρευνας του γαλλικού πανεπιστημίου από τις υγειονομικές αρχές ενώ θέλει να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Έθνος.gr: Γάλλοι ερευνητές συνδέουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με τον καρκίνο.

20 Καρκίνος σε πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένα
Τα γενετικά τροποποιημένα εισήλθαν στην αγορά για πρώτη φορά το συνήθως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι προϊόντα διαγονιακών φυτά όπως σόγια, καλαμπόκι, ρύζι.

21 ΣυμπληρΩματα ΔιατροφΗΣ
Συμπληρώματα διατροφής είναι : Προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν ανήκουν στην κατηγορία κοινών τροφών, Δεν είναι φάρμακα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων.

22 Κατηγορίες: Βιταμίνες Μέταλλα Ιχνοστοιχεία Βότανα Αμινοξέα Ένζυμα
Μεταβολίτες

23 Βασιλικός πολτός Γύρη Μαγιά μπύρας Λεκιθίνη Φυτικές ίνες
..συνέχεια Βασιλικός πολτός Γύρη Μαγιά μπύρας Λεκιθίνη Φυτικές ίνες Εκχυλίσματα ιστών και αδένων (προστάτη,θυροειδούς,ζελατίνη,παγκρέατο ς,ήπατος,σπλήνος,υποφύσεως)

24 ΣυμπληρΩματα αθλητΩν Πρωτεΐνες Αύξηση βάρους Αμινοξέα Κρεατίνες
Βιταμίνες/Ιχνοστοιχεία Λιπαρά οξέα Λιποτροπικά Βιολογικά Σέικερ/ Σοκολάτες/ Χυμοί

25 Pre workout Intra workout After workout

26 Ποιος πρέπει να τα διαθέτει
Τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με βάση την Υπουργική απόφαση. Στη νομοθεσία η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής ορίζεται να διενεργείται από καταρτισμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να είναι: Διαιτολόγος ή επιστήμονας τροφίμων Εγγεγραμμένος ιατρός Φαρμακοποιός ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα είναι καταρτισμένο σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής ή την υγιεινή διατροφή.

27 Ειδικές κατηγορίες που χρειάζονται
συμπληρώματα διατροφής Νεογνά Χορτοφάγοι Άτομα τρίτης ηλικίας Θηλάζουσες Έφηβες σε εγκυμοσύνη

28 Παιδιά και ενήλικες σε υποθερμιδική δίαιτα λόγο παχυσαρκίας
Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα Παιδιά που υποσιτίζονται Άτομα με ψυχογενή ανορεξία-βουλιμία Ειδικές νοσολογικές καταστάσεις Ανεπάρκειες σχετιζόμενες με φάρμακα(π.χ. αντιεπιληπτικά)

29 Η αναγκαιότητα των συμπληρωμάτων διατροφής
Η αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμά - των εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: Ηλικία και φύλο Συνολική διατροφή Ύπαρξη οργανωμένης άσκησης Ειδικές παθολογικές καταστάσεις Οικογενειακό ιστορικό παθήσεων

30 Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής
Τα συμπληρώματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τη προβλεπόμενη χρήση τους: Συμπληρώματα διατροφής :Πρόκειται για διατροφικά προϊόντα ,με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας. Τρόφιμα ειδικής διατροφής: Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία λόγω της ειδικής σύνθεσης τους προορίζονται για ειδική διατροφή συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού πχ. Βρέφη, άτομα με διαταραγμένο μεταβολισμό/,.

31 Το 2004 δημοσιεύτηκαν οι «Περί Συμπληρωμάτων Διατροφής Κανονισμοί» ,σύμφωνα με αυτούς λοιπόν ‘συμπληρώματα διατροφής ’ ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας ,τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών . Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές ή σε κάψουλες ,παστίλιες , δίσκια , χάπια ,φακελάκια σκόνης ,φύσιγγες υγρού προϊόντος ,φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες μορφές υγρών που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.

32 Γιατί παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους καταναλώνουμε τα συμπληρώματα πχ. ας δούμε τη συμπληρώματα παίρνουν οι έφηβοι και γιατί; -Έφηβοι δήλωσαν ότι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής όπως: αθλητικά ποτά, πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, κρεατίνη ,συνένζυμο Q10, συμπληρώματα βοτάνων, υπερπρωτεινικά συμπληρώματα.

33 Τα βασικότερα αίτια ήταν :
Τα άμεσα αποτελέσματα στην κατάσταση υγείας Πρόληψη ασθενειών Βελτίωση αμυντικού συστήματος Γεύση Παροχή ενέργειας Καλύτερη αθλητική επίδοση Πίεση από τους γονείς για λήψη συμπληρωμάτων Συνδυασμός με χαμηλοθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους.

34 Οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων
Οι πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής αυξήθηκαν κατά 100% ανάμεσα στο 1992 και το Το 2004 τα καθαρά κέρδη της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής υπολογίζεται στα 20,3 δις. δολλάρια. Το 70% των Αμερικανών καταναλώνει καθημερινά ,σε κάποια μορφή , κάποιο συμπλήρωμα διατροφής από τα οποία οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι τα πιο δημοφιλή.

35 Στη μελέτη NHANES βρέθηκε πως το 52% των ενηλίκων είχαν πάρει βιταμινούχο συμπλήρωμα τον προηγούμενο μήνα και 35% δήλωσαν τακτική πρόσληψη συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων.

36 Ερωτηματολόγιο Ερώτηση 1 α

37 Ερώτηση 1 β

38 Ερώτηση 2

39 Ερώτηση 3α

40 Ερώτηση 3β

41 Ερώτηση 4

42 FAST FOOD Οι μερίδες των γευμάτων που διατίθενται στα εστιατόρια είναι κατά κανόνα μεγάλες σε μέγεθος, και φυσικά μεγαλύτερες από τις μερίδες των γευμάτων που καταναλώνουμε στο σπίτι. Τα μεγέθη των μερίδων για τα burgers, τις τηγανιτές πατάτες, τις πίτσες, τα αναψυκτικά και τα διάφορα άλλα γεύματα που διατίθενται εκτός σπιτιού έχουν αυξηθεί κατά 2 – 5 φορές τα τελευταία 50 χρόνια.

43 Εκτός από τις μεγάλες μερίδες, το έτοιμο φαγητό χαρακτηρίζεται από υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, με πιο απλά λόγια, περιέχει πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα. Η ενεργειακή πυκνότητα των μενού στα περισσότερα εστιατόρια είναι περίπου 264 θερμίδες/ 100 gr τροφίμου, δηλαδή, περίπου διπλάσια από την ενεργειακή πυκνότητα της μεσογειακής δίαιτας, που είναι 126 θερμίδες/ 100 gr τροφίμου. Οι τηγανιτές πατάτες και το κρέας που διατίθενται στα εστιατόρια περιέχουν υψηλές ποσότητες trans λιπαρών η υπερπρόσληψη των οποίων σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας. Σε μια επιστημονική έρευνα σχετικά με την περιεκτικότητα των fast – food, των μπισκότων και των snacks σε trans λιπαρά, φάνηκε πως σε κάποια από αυτά τα τρόφιμα το ποσοστό των trans λιπαρών αποτελούσε μέχρι και το 50% των λιπών που περιείχαν, οδηγώντας έτσι τους καταναλωτές στην πρόσληψη 36 gr trans λιπών σε 1 μόνο γεύμα. Η ποσότητα αυτή είναι τραγικά μεγάλη εάν αναλογιστούμε ότι η καθημερινή πρόσληψη 5 gr trans λιπαρών οξέων σχετίζεται με 30% αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

44 Έρευνες του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) έδειξαν ότι τα παιδιά τρώνε σε ταχυφαγεία (εστιατόρια τύπου fast food) σε ποσοστό 7-42% τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Από το μέχρι το 2000 υπήρξε μια αύξηση στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού της τάξης του 956%. Αν συνδυάσουμε αυτήν την αύξηση με τον πενταπλασιασμό των αρχικών μερίδων στα ταχυφαγεία, θα καταλάβουμε γιατί στις ΗΠΑ υπήρξαν άνθρωποι που μήνυσαν γνωστή αλυσίδα fast food για τη συμβολή της στην αύξηση του σωματικού τους βάρους. Τα γεύματα τύπου fast food είναι πλούσια σε θερμίδες, λίπος (ιδιαίτερα κορεσμένο λίπος), χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη ενώ είναι φτωχά σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μελέτη που έγινε σε κορίτσια μελετώντας τις διατροφικές τους συνήθειες για 10 χρόνια έδειξε ότι καθώς τα κορίτσια μεγάλωναν αυξανόταν η τάση κατανάλωσης έτοιμου φαγητού. Αυτό εξηγείται από το ότι τα κορίτσια όσο μεγαλώνουν αισθάνονται όλο και πιο ανεξάρτητα π.χ. μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο fast food και να φάνε μόνες τους. Τα κορίτσια της έρευνας τα οποία έτρωγαν πιο συχνά έτοιμες τροφές λάμβαναν περισσότερες θερμίδες, από τις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών προερχόταν από το λίπος (και ιδιαίτερα από κορεσμένο λίπος), και περισσότερο αλάτι.

45 Η αυξημένη περιεκτικότητα των έτοιμων φαγητών σε θερμίδες, λίπος, χοληστερόλης, ζάχαρης και αλατιού βλάπτουν την υγεία. Ένα συνηθισμένο γεύμα fast food έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (δηλαδή μια μικρή ποσότητα τροφίμου αποδίδει πολλές θερμίδες). Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Ένα κλασσικό γεύμα fast food είναι 1 ½ φορά πιο πυκνό από ότι ένα παραδοσιακό Βρετανικό γεύμα κι 2 ½ φορές πιο πυκνό από ένα παραδοσιακό Αφρικάνικο γεύμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι "προγραμματισμένος" να καταναλώνει τόσο πλούσια σε ενέργεια τρόφιμα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση της εμφάνισης της παχυσαρκίας. Επίσης, εκτός από την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα που χαρακτηρίζει τα τρόφιμα αυτά, συνηθίζεται να σερβίρονται και σε μεγάλες μερίδες.

46 Εκτός από την παχυσαρκία, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να συμβάλλουν, μέσω των συστατικών που περιέχουν, στην εμφάνιση νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμιών. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ποντίκια από το Βασιλικό Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο έδειξε ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και σιτίζονταν με διάφορες έτοιμες τροφές τύπου fast food γεννούσαν μικρά τα οποία προτιμούσαν τέτοιου είδους τροφές. Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής σε πρώιμες ηλικίες στους ανθρώπους, μπορεί να καθορίσει την μετέπειτα εξέλιξη τους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η νέα έρευνα τουλάχιστον στα ζώα δείχνει ότι η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

47 Εν κατακλείδι, η κατανάλωση έτοιμων τροφών και οι επισκέψεις μας σε ταχυφαγεία θα πρέπει να ελαττωθούν. Θα πρέπει να υπάρχει σωστός προγραμματισμός της διατροφής μας και αν χρειαστεί να φάμε κάτι εκτός σπιτιού νε κάνουμε μια σωστή επιλογή π.χ. μια σαλάτα ή ένα υγιεινό σάντουιτς με καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι τα τρόφιμα τα οποία διατίθενται στα κυλικεία και το να διδάξουν τις αρχές της σωστής διατροφής στα παιδιά τους.

48 Με τισ υγειεσ σασ και καλη ορεξη
Με τισ υγειεσ σασ και καλη ορεξη Για το ότι όλα έχουν παρόμοια γεύση ,υπάρχουν μερικοί λόγοι. Τα κεντρικά γραφεία των συλλόγων προστασίας καταναλωτών , στο Αμβούργο, γνωμοδοτούν για τα προϊόντα McDonald’s : « Η γεύση δημιουργείται συχνά από χημικές αρωματικές ουσίες. Για να διατηρούνται τα αναψυκτικά όσο το δυνατό περισσότερο καιρό, εμπλουτίζονται με συντηρητικά». Ένα Milk- shake περιέχει 22% ζάχαρη, που αναλογεί σε 16 κύβους ζάχαρης ή σε γραμμάρια. Όλα φρεσκάρονται για να σου δίνουν την εντύπωση ότι μπορείς να τα φας .

49 Ο Έντμουντ Μπράντ ,ένας γνώστης της αμερικάνικης βιομηχανίας
κρεάτων, μας πληροφορεί , ότι για την παρασκευή των μπιφτεκιών δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί ψαχνό κρέας από πλάτη ή σβέρκο γιατί θα διαλύονταν τα χαμπουργκερς ,γι ‘ αυτό επεξεργάζονται το κρέας με « αλάτι και υγρές πρωτεΐνες ». «Αν το κρέας είναι πολύ φρέσκο» ,λέει ο Μπράντ «τότε περιέχει πολλά υγρά και δεν μπορούν να γίνονται τα μπιφτέκια .Αν είναι πολύ μπαγιάτικο ,αποκτά σκούρο χρώμα. Γι’ αυτό το ρίχνουν στην μηχανή του κιμά μαζί με παγάκια και γίνεται ξανά κοκκινωπό». Έτσι , ενώ εξωτερικά φαίνεται σκέτο ψαχνό, στην πραγματικότη- τα περιέχει 25 % λίπος επιπλέον. Στις πολυέξοδες διαφημίσεις ,οι πελάτες του McDonald’s δεν ακούν ούτε λέξη για την πλούσια συλλογή των τρυκ που χρησιμο - ποιούνται για την παρασκευή του «fast food». Το βιομηχανικό αυτό ψευτο -φαγητό πακετά – ρεται και πασάρεται στον κόσμο με μια ασύλληπτη επιτηδειότητα ,όπως ακριβώς η εφημερίδα «Bild» .

50 Όπως οι αναγνώστες της «Bild» ,πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες ,ξέρουν ενστικτωδώς ότι θέλουν να τους εξαπατήσουν , έτσι υπάρχουν και πελάτες στο McDonald’s που μετά από ένα δοκιμαστικό γεύμα εγκαταλείπουν αηδιασμένοι το κατάστημα. Κάποτε σκουπίζοντας ,βρίσκω μια χαρτοπετσέτα που πάνω της κάποιος έγραψε «McDonald’s –ξέρασε για να απελευθερωθείς!» Και παρακάτω «για πρώτη φορά ,αυτό που μπήκε είναι χειρότερο απ’ αυτό που θα βγει !» Τα «fast food» είναι ανεπαρκής τροφή, που μπορεί να επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Αμερικανοί διαιτολόγοι απέδειξαν ότι διαπιστώνεται επιθετικότητα υψηλού βαθμού ,αϋπνίες και εφιάλτες σε παιδιά που τρώνε σε τέτοιου είδους εστιατόρια. Ο λόγος ; Αυτή η «περίφημη νοστιμιά» των fast food αποσυνθέτει τα αποθέματα θειαμίνης στον οργανισμό ,με συνέπεια την έλλειψη βιταμίνης Β1 ,πράγμα που προσβάλλει το νευρικό σύστημα.

51 πηγεσ %BE%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC %B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86 %CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD Βιβλίο «VITA» Όλα τα πρόσθετα στα τρόφιμα (κωδικός Ε) CF%86%CE%AE/fast-food- %CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF %80%CE%B9%CE%BF/ zefyr.att.sch.gr/Portal/index.php?option=com_content&view=article&id=187% 3Afastfood&Itemid=41 Gunter Waarlaf “ Στο περιθώριο”


Κατέβασμα ppt "Ερευνητικη Εργασια 4η Ομαδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google