Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΠΙΣΩ ΑΠΟ …ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ» Eργασία τμημάτων Γ1 και Γ3 Σχ. Έτος:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΠΙΣΩ ΑΠΟ …ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ» Eργασία τμημάτων Γ1 και Γ3 Σχ. Έτος:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΠΙΣΩ ΑΠΟ …ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ» Eργασία τμημάτων Γ1 και Γ3 Σχ. Έτος: 2016-17
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τακετζίδου Δέσποινα

2 Έμπνευση του έργου μας… η μάσκα
Έμπνευση του έργου μας… η μάσκα. Ένα αντικείμενο που μπορεί να μας μεταμορφώσει, να προσδώσει μαγικές ή υπερφυσικές δυνάμεις, να προστατεύσει ή να προκαλέσει φόβο. Ένα μέσο που μας επιτρέπει να κρύβουμε την ταυτότητά μας ή να εκθέτουμε τον εαυτό μας. Ένα αντικείμενο που σχετίζεται με το ατομικό, αλλά και το συλλογικό, με τη ζωή και τον θάνατο.

3 Στόχος μας ήταν να συνδέσουμε την επαναχρησιμοποίηση χαρτινών και πλαστικών αντικειμένων με την ιστορία της μάσκας. Από τη μία πλευρά μελετήσαμε τις διάφορες χρήσεις και ρόλους της μάσκας σε σχέση με διαφορετικούς πολιτισμούς, γεγονότα και τελετουργίες. Από την άλλη πλευρά πειραματιστήκαμε με διαφορετικά υλικά και τεχνικές δημιουργώντας αντίγραφα διαφόρων προσωπείων.

4 Συγκεντρώσαμε χάρτινες σακούλες (από λαχανικά, κρέας, ψάρι ή ακόμη και ποπ - κορν), καθώς και άδεια πλαστικά μπουκάλια (ειδικά αυτά που περιέχουν μαλακτικό πλυντηρίου). Συλλέξαμε επίσης άλλα υλικά όπως χαρτοπετσέτες, υφάσματα, κλωστές, πέτρες, πλαστελίνη. Χωριστήκαμε σε ομάδες και στήσαμε το καλλιτεχνικό μας εργαστήριο !!! Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν μία σειρά από μάσκες…..

5 Συνδέονται με τις αντιλήψεις σχετικά με τη ζωή μετά το θάνατο… Αντίγραφο από αντρικό νεκρικό προσωπείο («μάσκα του Αγαμέμνονα»), Μυκήνες, 16ος π.Χ. Μάσκες Νεκρικές

6 Αντίγραφο της μάσκας του Τουταγχαμών, Αίγυπτος, 1325 π. Χ.

7 Αντίγραφο από νεκρικό πορτραίτο Fayum, Αίγυπτος, 1ος -3ος αι. μ. Χ.

8 Αντίγραφο από Μέδουσα, ναός στις Συρακούσες, 6ος π.Χ.
Μάσκες Αποτροπαϊκές Προστατεύουν το άτομο που τη φοράει ή και μία ολόκληρη πόλη προκαλώντας φόβο και σεβασμό... Αντίγραφο από Μέδουσα, ναός στις Συρακούσες, 6ος π.Χ.

9 Μάσκες Θεατρικές Διαχωρίζουν τον ηθοποιό και οδηγούν στη μέθεξή του με το θεϊκό, ηρωικό, αληθινό ή πλασματικό πρόσωπο που ενσαρκώνει… Αντίγραφο από θεατρική προσωπείο ελληνιστικής εποχής (αντιγράφει προσωπεία φλυάκων: κωμικοί ερμηνευτές της Κ. Ιταλίας)

10 Αντίγραφο από μάσκα του Θεάτρου Νο 能 (παραδοσιακό είδος ιαπωνικού δράματος)

11 Μάσκες Θρησκευτικές - Τελετουργικές
Συνδέονται με τη λατρεία θεών και ειδικές τελετουργίες, ενώ στον ελληνικό χώρο συνυφασμένος με το προσωπείο είναι ο θεός Διόνυσος… Αντίγραφα τελετουργικής μάσκας από την Αφρική

12 Αντίγραφα από μάσκες καρναβαλιού της Βενετίας
Μάσκες Καρναβαλιού Το καρναβάλι είναι η μεγάλη αγροτική τελετουργία που εορτάζει την ανακύκληση των εποχών και την αναγέννηση… Αντίγραφα από μάσκες καρναβαλιού της Βενετίας

13 Μάσκες και Μοντέρνα Τέχνη
Έμπνευσή μας έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα... Αντίγραφο από το έργο του Γιάννη Γαΐτη «Ανθρωπάκια»

14 Αντίγραφο από το έργο του Roy Lichtenstein “M-Maybe”

15 Μάσκες και Κινηματογράφος
Αγαπημένο αξεσουάρ του σινεμά προσδίδει ανωνυμία, υπερφυσική δύναμη, προκαλεί γέλιο ή τρόμο…Θυμίζουμε γνωστές μάσκες: Μάσκα του Ζορό, Το σιδηρούν προσωπείο, The Mask, Μάτια ερμητικά κλειστά κ. ά. Αντίγραφο από τη διάσημη μάσκα του V for vendetta “Beneath this mask there is more than flesh……beneath this mask there is an idea… and ideas are bulletproof”.

16 Η όλη διαδικασία ήταν δημιουργική
Η όλη διαδικασία ήταν δημιουργική. Δουλεύοντας ομαδικά διασκεδάσαμε πολύ, αλλά και είχαμε την ικανοποίηση να δούμε απλά υλικά να μεταμορφώνονται σε «έργα τέχνης».

17 Δικτυογραφία Δ. Μήττα, Οι όψεις του προσωπείου,


Κατέβασμα ppt "«ΠΙΣΩ ΑΠΟ …ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ» Eργασία τμημάτων Γ1 και Γ3 Σχ. Έτος:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google