Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθηματικά και Μετεωρολογία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθηματικά και Μετεωρολογία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθηματικά και Μετεωρολογία

2 Τι είναι η μετεωρολογία και η πρόγνωση του καιρού;
Η Μετεωρολογία είναι η επιστήμη με κύριο αντικείμενο την έρευνα της ατμόσφαιρας στο σύνολό της και των φαινομένων που συμβαίνουν σε αυτήν. Με τον όρο πρόγνωση του καιρού εννοούμε τη διαδικασία της πρόβλεψης μιας φυσικής κατάστασης της τροπόσφαιρας στο μέλλον. Ποια είναι λοιπόν η σχέση της μετεωρολογίας με τα μαθηματικά;

3 Από παλιά… Πριν από δεκαετίες στους περιφερειακούς μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονταν κυρίως σε στρατιωτικά αεροδρόμια, καταγράφονταν οι ενδείξεις θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας ανέμου και τα νέφη. Στη συνέχεια αποστέλλονταν κωδικοποιημένα στην εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία ( Ε.Μ.Υ) όπου τα επεξεργάζονταν οι προγνώστες και μέσω μαθηματικών τύπων (μοντέλων)έβγαζαν πρόγνωση καιρικών φαινομένων.

4 …έως σήμερα Σήμερα η αντίστοιχη διαδικασία καταγραφής γίνεται μέσω δορυφόρων και η επεξεργασία των στοιχείων με τους υπολογιστές δίνει πιο ασφαλείς προβλέψεις μέσα από πολύπλοκες εξισώσεις. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι να έχουμε ακριβείς προγνώσεις κατά τόπους καιρικών φαινομένων με ακρίβεια 4-6 ημερών . Απλές καθημερινές εφαρμογές των προγνώσεων αυτών είναι η πρόληψη καταστροφών, η πραγματοποίηση ή η αναβολή κάποιων εργασιών, αλλά και κάποιοι «δείκτες» που προσδιορίζουν θέματα διάθεσης και υγείας του πληθυσμού.

5 Δείκτης δυσφορίας του κοινού (DI)
Είναι η άμεση σχέση που έχουν η ζωή και η υγεία των κατοίκων των πόλεων με τους ανέμους που πνέουν από την θερινή ως την χειμερινή ανατολή του ήλιου. Εκφράζει το «πόσο ζέστη αισθανόμαστε πραγματικά», με τον συνδυασμό της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε έναν τόπο. Ο δείκτης δυσφορίας υπολογίζεται με τον τύπο: DI = Τ² - 0,55 (1 - 0,01 RH) (Ta – 14,5) Όπου : Ta η μέση ωριαία θερμοκρασία του αέρα και RH η επί % ωριαία τιμή σχετικής υγρασίας (Η επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά ερευνήθηκε ήδη από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τον γιατρό και φιλόσοφο «Ιπποκράτη».)

6 EΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ πΟΛΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ


Κατέβασμα ppt "Μαθηματικά και Μετεωρολογία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google