Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρέπει να πληρούνται συγχρόνως 3 συνθήκες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρέπει να πληρούνται συγχρόνως 3 συνθήκες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πρέπει να πληρούνται συγχρόνως 3 συνθήκες
ΓΡΑΜΜΕΣ ΦΟΡΤΙΩΝ Πρέπει να πληρούνται συγχρόνως 3 συνθήκες

3 (1) Η διατομή των αγωγών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να αποκλείεται κάθε επικίνδυνη θέρμανση τους.

4 Λαμβάνεται υπόψη το είδος του καλωδίου που περιλαμβάνει τους αγωγούς (μονοπολικό, διπολικό κ.λπ.)

5 Η τοποθέτηση του (σε σωλήνες ή όχι)

6 Και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου

7 Δηλαδή πρέπει η ένταση ρεύματος να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με αυτήν που καθορίζουν οι κανονισμοί…

8 Ο πειραματικός έλεγχος μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό θερμόμετρο…ή με κάμερα υπερύθρων…

9 Κάμερα υπερύθρων…

10 (2) Η διατομή των αγωγών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η πτώση τάσης στις γραμμές των εγκαταστάσεων να μην ξεπερνάει κάποια προκαθορισμένη τιμή

11 (3) Η διατομή των αγωγών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η μηχανική τους αντοχή.

12 Η συνθήκη αυτή δίνει συνήθως σε όλες τις περιπτώσεις μικρότερη διατομή από ότι οι δύο προηγούμενες, δηλαδή ικανοποιείται αυτόματα με την επιλογή διατομής σύμφωνα με την 1η ή τη 2η συνθήκη.

13 Τελικά, τρεις συνθήκες πρέπει να ικανοποιούνται στην επιλογή της διατομής
(1) η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τα όρια αντοχής της μόνωσης. (2) Η πτώση τάσης να είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια (3) Να εξασφαλίζεται η μηχανική αντοχή του καλωδίου.

14 Τελικά, επιλέγουμε τη μεγαλύτερη από τις τρεις ελάχιστες διατομές, ώστε να ικανοποιούνται και οι 3 συνθήκες.

15 Για αγωγούς που τροφοδοτούν καταναλώσεις μικρής ισχύος σε μικρές αποστάσεις, συνήθως αρκεί ο υπολογισμός διατομής με τη μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση

16 Όταν μεγαλώνει το φορτίο ή η απόσταση, επιβάλλεται να γίνεται έλεγχος της διατομής, σύμφωνα με τα προηγούμενα ώστε η πτώση τάσης να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.

17 Αν προκύψει ανάγκη για μεγαλύτερη διατομή, επιλέγεται τελικά αυτή.

18 Γινόμενο φορτίου – απόστασης τροφοδότησης.
Το γινόμενο έντασης γραμμής x απόσταση προιδεάζει αν χρειάζεται να γίνει έλεγχος στους αγωγούς για την πτώση τάσης. Ανάλογα με τη διατομή των αγωγών, τη μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση τους και την μέγιστη επιτρεπόμενη πτώση τάσης, μπορούμε να προσδιορίσουμε την απόσταση πέρα από την οποία χρειάζεται να γίνει έλεγχος της διατομής για πτώση τάσης.

19 Για παράδειγμα με διπολικό καλώδιο μέσα σε σωλήνα που τροφοδοτεί μονοφασικό φορτίο με συνφ=1
(α) Έστω ότι το καλώδιο έχει διατομή 10 mm2. Από τον κλασικό τύπο υπολογισμού της πτώσης τάσης έχουμε: Για κυκλώματα φωτισμού, η επιτρεπόμενη πτώση τάσης πρέπει να είναι μικρότερη από 1%, δηλαδή:

20 Για συνεχή λειτουργία λαμβάνουμε τη δυσμενέστερη τιμή ρ80=0,0225 Ωm
Οπότε για τη συγκεκριμένη διατομή έχουμε: Δηλαδή, για διατομή 10 mm2 έχουμε:

21 Αν διαρρέει το καλώδιο ένταση συνεχούς λειτουργίας 40 Α (πολύ κοντά στη μέγιστη επιτρεπόμενη), τότε το μήκος του καλωδίου, για να μην υπερβεί η πτώση τάσης τα 2,3 V, πρέπει να είναι: Αν δεν έχουμε συνεχή λειτουργία και πάρουμε ρ20=0,018 Ωm, τότε το μήκος μπορεί να φτάσει τα 16 m. Αν το φορτίο απορροφά ένταση συνεχούς λειτουργίας 34 Α (λίγο πάνω από την μέγιστη επιτρεπόμενη για 6 mm2 τότε το αντίστοιχο μήκος προκύπτει:

22 Για μη συνεχή λειτουργία (ρ20=0,018 Ωm) το μήκος του καλωδίου μπορεί να φτάσει τα 19 m.

23 (β) Έστω ότι το καλώδιο έχει διατομή 4 mm2.
Όταν υπάρχουν κυκλώματα φωτισμού για συνεχή λειτουρ-γία (δυσμενέστερη περίπτωση) και για την συγκεκριμένη διατομή έχουμε: Αν διαρρέει το καλώδιο ένταση συνεχούς λειτουργίας 25 Α (η μέγιστη επιτρεπόμενη), τότε το μήκος του καλωδίου, πρέπει να είναι:

24 Αν το φορτίο απορροφά ένταση 20 Α, τότε το μήκος του καλωδίου μπορεί να φτάσει και 10 m και η πτώση τάσης να μην υπερβεί τα 2,3 V. Σε περιπτώσεις μη συνεχούς λειτουργίας, τα παραπάνω μήκη του καλωδίου αυξάνονται στα 10 και 12 m αντίστοιχα.

25 Γραμμή μετρητή - πίνακα
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μετρητής ή γνώμονας απέχει αρκετά από το γενικό πίνακα φωτισμού ή διανομής. Π.χ. στις πολυκατοικίες όπου οι μετρητές τοποθετούνται στο ισόγειο ή υπόγειο και οι γραμμές φθάνουν μέχρι τους τελευταίους ορόφους.

26 Οι κανονισμοί συνιστούν η πτώση τάσης στη γραμμή από τον μετρητή μέχρι την διακλάδωση προσαγωγής να μην ξεπερνάει το 1% της τάσης παροχής, προκειμένου για φορτία φωτισμού (δηλαδή 2,3 V)

27 Στις περιπτώσεις αυτές υπολογίζουμε πρώτα τη διατομή από την μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση που θα περάσει από την γραμμή και κατόπιν ελέγχουμε αν η διατομή αυτή επαρκεί, ώστε η πτώση τάσης να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Αν δεν είναι παίρνουμε την αμέσως μεγαλύτερη διατομή, μέχρι η πτώση τάσης να είναι στα επιτρεπτά όρια.

28 Παράδειγμα υπολογισμού κύριας γραμμής Σε μια πολυκατοικία οι μετρητές όλων των διαμερισμάτων είναι τοποθετημένοι στο ισόγειο. Τι διατομή πρέπει να έ-χουν οι αγωγοί της γραμμής που τροφοδοτεί το διαμέρι-σμα του 5ου ορόφου. Η γραμμή έχει μήκος 25 m. Η τάση 230 V Η εγκατεστη-μένη ισχύς εί-ναι 8,8 kW Η παραδεκτή πτώση τάσης 1%

29 Υπολογισμός διατομής με βάση την μέγιστη ένταση Από την εγκατεστημένη ισχύ του διαμερίσματος προκύπτει η μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ένταση των αγωγών: Όπως φαίνεται και στον πίνακα της επόμενης σελίδας η μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση για πολυπολικό καλώδιο σε σωλήνα παίρνουμε την διατομή των 10 mm2.

30 38,3 A με συνφ=1

31 Έλεγχος της διατομής με βάση τη μεγαλύτερη επιτρεπόμενη πτώση τάσης
Έλεγχος της διατομής με βάση τη μεγαλύτερη επιτρεπόμενη πτώση τάσης. Η παραδεκτή πτώση τάσης είναι 1% και για τάση τροφοδο-σίας 230 V η πτώση τάσης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2,3 V. 1ος τρόπος Από τον κλασσικό τύπο για διατομή 10 mm2, ρ20=0,0225 Ωmm2/m, Ι=38,3 Α και L=25 m έχουμε πτώση τάσης για την γραμμή: Όμως, αυτή η πτώση τάσης των 4,3 V είναι μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη των 2,3 V. Έτσι επιλέγουμε την αμέσως μεγαλύτερη διατομή των 16 mm2.

32 2ος τρόπος (με χρήση των πινάκων) Αφού το ρεύμα που διαρρέει τους αγωγούς είναι Ι=38,3 Α και το μήκος τους L=25 m, η πτώση τάσης Δu είναι: H τιμή αυτή για διπολικό καλώδιο που λειτουργεί με συνφ=1, από τον σχετικό πίνακα που φαίνεται στην παρακάτω σελίδα, προσεγγίζει την τιμή 2,87 mV/Am και κατά συνέπεια η αντίστοιχη διατομή είναι των 16 mm2.

33

34 Από τους 2 παραπάνω υπολογισμούς προκύπτει ότι, αν επιλέξουμε την 1η διατομή, προστατευόμαστε από υπερ-θέρμανση του καλωδίου, αλλά η πτώση τάσης είναι με-γαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια. Έτσι καταλήγουμε στα 16 mm2.

35 Παρατήρηση: Η μέγιστη ισχύς που απορροφάται σε ένα διαμέρισμα ή σε μια μονοκατοικία καθορίζεται και από την ασφάλεια που τοποθετεί η ΔΕΗ στον μετρητή.

36 Το κατώτερο όριο διακοπής μιας ασφάλειας, αντιστοιχεί στο 1,3 της ονομαστικής έντασης, σε χρόνο τήξης μεγαλύτερο από 1,5 ώρες.

37 Αν, για παράδειγμα, η ονομαστική τιμή της ασφάλειας του μετρητή είναι 25 Α, το μεγαλύτερο ρεύμα που περνά σε χρόνο μεγαλύτερο από 1,5 ώρες είναι: 25x1,3=32,5 A


Κατέβασμα ppt "Πρέπει να πληρούνται συγχρόνως 3 συνθήκες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google