Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φιλελληνισμός «Φιλελληνισμός», είναι ένας όρος που μαρτυρείται ήδη από το 1761. Από τα τέλη του 18ου αιώνα δήλωνε την ιδεολογική και πολιτική κίνηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φιλελληνισμός «Φιλελληνισμός», είναι ένας όρος που μαρτυρείται ήδη από το 1761. Από τα τέλη του 18ου αιώνα δήλωνε την ιδεολογική και πολιτική κίνηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φιλελληνισμός «Φιλελληνισμός», είναι ένας όρος που μαρτυρείται ήδη από το 1761. Από τα τέλη του 18ου αιώνα δήλωνε την ιδεολογική και πολιτική κίνηση που αναπτύχθηκε κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική και αποσκοπούσε τόσο στην ηθική όσο και στην υλική ενίσχυση του ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

2 Στους Φιλέλληνες συγκαταλέγονται:
 Ρομαντικοί ιδεαλιστές.  Λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας.  Πολιτικοί.  Πρώην στρατιωτικοί.  Διωκόμενοι για τη δράση τους επαναστάτες.  Έμποροι, τραπεζίτες.  Μέλη εκπαιδευτικών ή θρησκευτικών ιδρυμάτων.  Ευγενείς όπως ο  Ιταλός κόμης Σανταρόζα.

3

4 ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

5

6 Ποιοι είναι οι Φιλέλληνες καλλιτέχνες; Πώς απεικόνισαν την Επανάσταση του 1821;
Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στους φιλέλληνες ζωγράφους, με στοιχεία για τη ζωή τους και πίνακές τους , από το Art noise Διαβάστε το άρθρο theartnoise.blogspot.gr/2012/03/1821.html

7

8

9 Οι φιλέλληνες για να συγκεντρώσουν χρήματα έκαναν εράνους, συναυλίες , θεατρικές παραστάσεις, κατασκεύαζαν διάφορα αντικείμενα (πιάτα, ταμπακιέρες μέχρι και μεγάλα ακριβά ρολόγια) τα οποία πουλούσαν, πίνακες ζωγραφικής κτλ.

10 Ξύλινη ταμπακέρα με δέρμα και ζωγραφική παράσταση που αντιγράφει τον πίνακα «Kαραούλι» του Θεόδωρου Bρυζάκη

11

12 Φιλελληνική βεντάλια, 1826

13 Η τελευταία μέρα του Μεσολογγίου Πρόγραμμα παράστασης στη Σκάλα του Μιλάνου

14 Ελληνική Eπιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Σατωμπριάν

15 Oι Έλληνες λαμβάνουν την ευλογία στο Mεσολόγγι

16 Δούκισσα της Πλακεντίας
Η Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν, Δούκισσα της Πλακεντίας, υπήρξε φιλελληνίδα Αμερικανίδα, κόρη Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας, (Πιατσέντσα), πόλης στη βόρεια Ιταλία που είχε κατακτήσει ο Ναπολέων. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, τόσο η ίδια όσο και η κόρη της, διέθεσαν πολλά χρήματα στον αγώνα και διακρίθηκαν για τον φιλελληνισμό τους: συγκεκριμένα έγινε ενεργό μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου πουλώντας τα κοσμήματά της .

17 Έρανος για τον Αγώνα των Ελλήνων , Γαλλία 1826

18 Θ. Βρυζάκης, Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα. 1861. Εθνική Πινακοθήκη
Θ. Βρυζάκης, Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα. 

19 Ο Λόρδος Βύρων στο νεκροκρέβατό του
Ο Λόρδος Βύρων στο νεκροκρέβατό του. Στον πίνακα αυτό ο Λόρδος Βύρων απεικονίζεται νεκρός δαφνοστεφανωμένος ως αρχαίος Έλληνας.

20 Τα τελευταία λόγια του Μπάιρον
Τα τελευταία λόγια του Μπάιρον ήταν για την Ελλάδα: «Έδωσα στην Ελλάδα τον χρόνο μου, την περιουσία μου, την υγεία μου. Τώρα της δίνω και τη ζωή μου. Τι παραπάνω μπορούσα να κάνω;»

21 Λόρδος Βύρων Ο Λόρδος Βύρων ήταν Άγγλος ποιητής, από τους σημαντικότερους φιλέλληνες. Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι, ύστερα από πυρετό. ήταν τότε μόνο 37 ετών. Η συμβολή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας υπήρξε μεγάλη. Τόσο με το ποιητικό του έργο όσο και με την παρουσία του ενίσχυσε το φιλελληνικό ρεύμα.

22 Βίκτωρ Ουγκώ Ο Βίκτωρ Ουγκώ (1802 –1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού. Ήταν ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής υπόθεσης. Εκφράζει τις ιδέες του, στην ποιητική συλλογή «Τα Ανατολίτικα», που κυκλοφορεί το 1829, με αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση και σε κορυφαία γεγονότα, όπως η Σφαγή της Χίου. Ο φιλελληνισμός του, καθώς και εκείνος του Σατωμπριάν, αναγνωρίστηκε αργότερα από τους Έλληνες λογίους με πληθώρα μεταφράσεων, αναφορών και αφιερωμάτων σε λογοτεχνικά έντυπα.

23 Σαντόρε ντι Σανταρόζα Ο Κόμης Σαντόρε ντι Σανταρόζα ( ), ήταν Ιταλός στρατιωτικός, επαναστάτης, τιτλούχος και σπουδαίος φιλέλληνας, που σκοτώθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στις  8 Μαΐου στην επίθεσητου Ιμπραήμ  κατά της Σφακτηρίας, τραυματίσθηκε βαριά, αρνούμενος όμως να παραδοθεί και  ένας Αιγύπτιος στρατιώτης τον σκότωσε.

24

25 Η προσφορά των Φιλελλήνων στην ελληνική Επανάσταση .
Περισσότεροι από Ευρωπαίοι παίρνουν μέρος σε μάχες εναντίον των Τούρκων.  Είναι κυρίως Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Ελβετοί, Άγγλοι) .

26 Το τάγμα των Φιλελλήνων
 Συγκροτείται τον Μάιο του 1822, με βάση τους γαλλικούς στρατιωτικούς κανονισμούς.  Συμμετέχει στη μάχη του Πέτα και διαλύεται έχοντας μεγάλες απώλειες.

27 Τόμας Γκόρντον Απριλίου 1841 Βρετανός συνταγματάρχης,  ιστορικός και φιλέλληνας. Ο Γκόρντον έφτασε στην επαναστατημένη Ελλάδα τον Αύγουστο του 1821, φέρνοντας μαζί του μερικά όπλα και πυρομαχικά, και μερικούς αξιωματικούς του πυροβολικού. Έγινε δεκτός από τον Δημήτριο Υψηλάντη έξω από την πόλη της Τρίπολης

28 Οι Φιλέλληνες στο εξωτερικό
Σχηματίζονται φιλελληνικές επιτροπές (κομιτάτα) σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.  Σκοπός: Η ενίσχυση του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού.  Συγκεντρώνονται και στέλνονται χρήματα, τροφές και πολεμοφόδια.  Παρέχεται ηθική υποστήριξη με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες, καλλιτεχνικά έργα και συναυλίες.

29 Φιλελληνικά σωματεία Τα πρώτα φιλελληνικά σωματεία εμφανίστηκαν τον Αύγουστο του στη Βέρνη της Ελβετίας και τη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Στη Γαλλία και στην Αγγλία η ίδρυση κομιτάτων καθυστέρησε έως το Το 1825 παρουσιάστηκε έντονη φιλελληνική κίνηση. Ιδρύθηκε το Κομιτάτο του Παρισιού, η Societe Philanthropique en faveur des Grecs και το Κομιτάτο της Μασσαλίας. 'Aλλωστε, η Ελλάδα είχε βρει θερμό υποστηρικτή στο γαλλικό Κοινοβούλιο, στο πρόσωπο του Francois Rene Chateaubriand. Το 1825, ο αξιωματικός του βοναπαρτικού στρατού, Κάρολος Φαβιέρος ανέλαβε να συντονίσει το νέο κύμα εθελοντών που αποτελείτο από Ιταλούς καρμπονάρους και Γάλλους βοναπαρτιστές, όπως ήταν και ο ίδιος άλλωστε.


Κατέβασμα ppt "Φιλελληνισμός «Φιλελληνισμός», είναι ένας όρος που μαρτυρείται ήδη από το 1761. Από τα τέλη του 18ου αιώνα δήλωνε την ιδεολογική και πολιτική κίνηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google