Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Κεφάλαιο 5: Ανάλυση Αλγορίθμων 5.1 Επίδοση Αλγορίθμων 5.1.1 Χειρότερη περίπτωση ενός αλγορίθμου 5.1.2 Μέγεθος εισόδου ενός αλγορίθμου 5.1.3 Χρόνος εκτέλεσης προγράμματος ενός αλγορίθμου 5.1.4 Αποδοτικότητα αλγορίθμου 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων

2 5.1 Επίδοση Αλγορίθμων Επίδοση Αλγορίθμου (performance)
Αποδοτικότητα Αλγορίθμου (efficiency) Ερωτήματα: Πώς υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης ενός αλγορίθμου; Πώς μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους οι διάφοροι αλγόριθμοι; Πώς μπορεί να γνωρίζει κανείς αν ένας αλγόριθμος είναι "βέλτιστος";

3 5.1.1 Χειρότερη περίπτωση αλγορίθμου
Αφορά στο μέγιστο κόστος εκτέλεσης του αλγορίθμου Μετράται σε υπολογιστικούς πόρους. Κρίνει την επιλογή και το σχεδιασμό Συνήθως χρησιμοποιείται η μέτρηση του αριθμού των βασικών πράξεων που θα πρέπει να εκτελέσει ο αλγόριθμος στη χειρότερη περίπτωση. Βασικές πράξεις μπορεί να είναι: Ανάθεση τιμής, Σύγκριση μεταξύ δύο μεταβλητών, ή Οποιαδήποτε αριθμητική πράξη μεταξύ δύο μεταβλητών.

4 5.1.1 Χειρότερη περίπτωση αλγορίθμου
Χειρότερη περίπτωση: Οι τιμές εισόδου που οδηγούν στην εκτέλεση μέγιστου αριθμού βασικών πράξεων: Χειρότερη περίπτωση όταν γίνουν 10 επαναλήψεις (n=0)

5 5.1.2 Μέγεθος εισόδου αλγορίθμου
Μέγεθος (size) του αλγορίθμου: Οι μεταβλητές που απεικονίζουν τους διαφορετικούς συνδυασμούς τιμών που κρίνουν τη συμπεριφορά ενός αλγορίθμου και δίνονται ως δεδομένα στον αλγόριθμο. Τα δεδομένα συνιστούν το μέγεθος της εισόδου ενός αλγορίθμου. (π.χ. η μεταβλητή n στο προηγούμενο παράδειγμα εκφράζει το πλήθος των επαναλήψεων του βασικού βρόχου του αλγορίθμου).

6 5.1.2 Μέγεθος εισόδου αλγορίθμου

7 5.1.3 Χρόνος εκτέλεσης προγράμματος
Να υπολογιστεί η επίδοση του αλγορίθμου με βάση τον αριθμό των πράξεων που θα εκτελεσθούν

8 5.1.3 Χρόνος εκτέλεσης προγράμματος
Ο βρόχος θα εκτελεστεί 5 φορές. Με βάση αυτό προκύπτει η ανάλυση:

9 5.1.3 Χρόνος εκτέλεσης προγράμματος
Γενικά, για εκτέλεση του βρόχου n φορές έχουμε:

10 5.1.4 Αποδοτικότητα αλγορίθμου
Πώς μπορεί να γίνει σύγκριση αλγορίθμων λ.χ.: Αν ο αλγόριθμος Β έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τον αλγόριθμο Α, αλλά σε λιγότερο χρόνο, τότε είναι αποδοτικότερος του Α. Αν ο αλγόριθμος Β έχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν αλγόριθμο Α αλλά με χρήση λιγότερης μνήμης, τότε είναι αποδοτικότερος του Α.

11 5.1.4 Αποδοτικότητα αλγορίθμου
Ο χρόνος εκτέλεσης ενός αλγορίθμου εξαρτάται από: Τύπος ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα εκτελέσει το πρόγραμμα του αλγορίθμου, Γλώσσα προγραμματισμού που θα χρησιμοποιηθεί, Δομή προγράμματος και δομές δεδομένων που χρησιμοποιούνται, Χρόνος για πρόσβαση στο δίσκο και στις ενέργειες εισόδου-εξόδου, Είδος συστήματος, ενός χρήστη ή πολλών χρηστών.

12 5.1.4 Αποδοτικότητα αλγορίθμου
Για να έχει έννοια κάθε σύγκριση μεταξύ δύο προγραμμάτων αλγορίθμων, θα πρέπει να ικανοποιούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις: Και τα δύο προγράμματα να έχουν συνταχθεί στην ίδια γλώσσα προγραμματισμού Να έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος μεταφραστής της γλώσσας προγραμματισμού Να χρησιμοποιείται η ίδια υπολογιστική πλατφόρμα Ακριβώς τα ίδια δεδομένα να αποτελούν είσοδο κατά τον έλεγχο των δύο αλγορίθμων.

13 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων (1/7)
Τρόποι μέτρησης της επίδοσης ενός αλγορίθμου: Εμπειρικός (empirical) ή εκ των υστέρων (a posteriori). Ο αλγόριθμος υλοποιείται και εφαρμόζεται σε ένα σύνολο δεδομένων, ώστε να υπολογισθεί ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας (processing time) και η χωρητικότητα μνήμης (memory space). Μειονεκτήματα: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά του αλγορίθμου για κάποιο άλλο σύνολο δεδομένων Ο χρόνος επεξεργασίας εξαρτάται από το υλικό, τη γλώσσα προγραμματισμού και το μεταφραστή και προ πάντων από τη δεινότητα του προγραμματιστή. Έτσι μπορεί να συναχθούν λανθασμένες εκτιμήσεις για την επίδοση του αλγορίθμου.

14 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων (2/7)
Τρόποι μέτρησης της επίδοσης ενός αλγορίθμου: Θεωρητικός (theoretical) ή εκ των προτέρων (a priori). Εισάγεται μία μεταβλητή n, που εκφράζει το μέγεθος (size) του προβλήματος, ώστε η μέτρηση της αποδοτικότητας του αλγορίθμου να ισχύει για οποιοδήποτε σύνολο δεδομένων. Η σημασία της μεταβλητής αυτής εξαρτάται από το πρόβλημα, που πρόκειται να επιλυθεί. Παράδειγμα: Αν το πρόβλημα είναι η ταξινόμηση k στοιχείων τότε n=k. Στη συνέχεια ο χρόνος επεξεργασίας και ο απαιτούμενος χώρος μνήμης εκτιμώνται με τη βοήθεια μίας συνάρτησης f(n) που εκφράζει τη: τη χρονική πολυπλοκότητα (time complexity) την πολυπλοκότητα χώρου (space complexity)

15 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων (3/7)
Σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν ενδιαφέρουν οι επακριβείς τιμές αλλά μόνο η γενική συμπεριφορά των αλγορίθμων, δηλαδή η τάξη του αλγορίθμου. Για το λόγο αυτό εισάγεται ο λεγόμενος συμβολισμός Ο (O-notation), όπου το Ο είναι το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης order και διαβάζεται “όμικρον κεφαλαίο” (big-O).

16 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων (4/7)
Παράδειγμα: Έστω ότι η πολυπλοκότητα ενός αλγορίθμου δίνεται από το πολυώνυμο f(n) = 2n3 + 5n2 – 4n + 3. Ο πιο σημαντικός όρος του πολυωνύμου είναι η τρίτη δύναμη καθώς το x αυξάνεται (και τείνει στο άπειρο) ο όρος αυτός συνεχώς καθίσταται σημαντικότερος, ενώ η σημασία των υπολοίπων όρων σταδιακά μειώνεται. Επιπλέον, αγνοείται ο συντελεστής 2 της τρίτης δύναμης Έτσι προκύπτει ότι g(n) = n3. Τελικά η πολυπλοκότητα του αλγορίθμου είναι O(n3). Η έκφραση αυτή εκφράζει την ποιοτική και όχι την ποσοτική συμπεριφορά του αλγορίθμου.

17 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων (5/7)
Ο συμβολισμός Ο δίνει ένα άνω φράγμα για την πολυπλοκότητα ενός αλγορίθμου, δηλαδή δίνει ένα μέτρο, που ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσει ο αλγόριθμος προς τα επάνω. Κατηγορίες χρονικής πολυπλοκότητας αλγορίθμων πρακτικού ενδιαφέροντος: Ο(1) σταθερής πολυπλοκότητας. O(logn) λογαριθμικής πολυπλοκότητας. (με "log" συμβολίζεται ο δυαδικός λογάριθμος, ενώ με "In« συμβολίζεται ο φυσικός λογάριθμος. O(n) γραμμικής πολυπλοκότητας (καλύτερη επίδοση για έναν αλγόριθμο που πρέπει να εξετάσει ή να δώσει στην έξοδο n στοιχεία). Ο(n logn) (διαβάζεται όπως ακριβώς γράφεται (n logn)). Ο(n2) τετραγωνικής πολυπλοκότητας. Ο(n3) κυβικής πολυπλοκότητας. Ο(2n) εκθετικής πολυπλοκότητας.

18 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων (6/7)
Παραδείγματα: Ταξινόμηση ευθείας ανταλλαγής (bubblesort): Άρα η πολυπλοκότητα είναι Ο(n2) Σειριακή (γραμμική) αναζήτηση: Άρα η πολυπλοκότητα είναι Ο(n)

19 5.3 Πολυπλοκότητα Αλγορίθμων (7/7)


Κατέβασμα ppt "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google