Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ-ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ…ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!

2 Χρωματικός τροχός Σε κάποια από εκείνες τις δύσκολες ώρες της Φυσικής στο σχολείο μάθαμε για μήκη κύματος, για κάποια «παιχνίδια» του φωτός, για φάσματα και για την όρασή μας, χάρη στην οποία αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα χρώματα. Οι αποχρώσεις, όμως, δεν μένουν μόνο στο μάτι μας. Προχωρούν παραπέρα, και φθάνουν μέχρι τον εγκέφαλό μας, μέχρι την «ψυχή» μας, γι’ αυτό και μπορούμε να μιλάμε για Ψυχολογία των Χρωμάτων.

3 Η ψυχολογία των χρωμάτων βασίζεται στις πνευματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και τις ζωές τους. Υπάρχουν φυσικά πολύ υποκειμενικοί παράγοντες σε έναν τόσο ιδιαίτερο τομέα όσο αυτόν της οπτικής επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και σαφείς, κοινώς αποδεκτοί «κανόνες» που την διέπουν.

4 Τα χρώματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας
Τα χρώματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας. Δεν είναι μόνο το ότι συμβολίζουν και αντιπροσωπεύουν ορισμένα από αυτά τα συναισθήματα, που τα κάνει σημαντικά, αλλά και το ότι μπορούν να τα προκαλέσουν.

5 Σημαντική είναι η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας, όταν λάβουμε υπόψη μας τον διαχωρισμό τους σε «ψυχρά» και «θερμά» χρώματα. Τα τελευταία – όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο- μπορούν να «εμπνεύσουν» μια γκάμα συναισθημάτων, από άνεση και ζεστασιά μέχρι εχθρική διάθεση και θυμό, ενώ το ψυχρά – όπως το πράσινο, το μπλε και το μωβ- συνεπάγονται ηρεμία ή και θλίψη.

6 Χρωματίζοντας τα συναισθήματά μας…(από τη σχολική έκθεση..)

7 Αν και η «χρωματική αντίληψη» είναι σχετικά υποκειμενική υπόθεση, ωστόσο, η επίδραση κάποιων χρωμάτων φαίνεται να είναι αντικειμενικώς αποδεκτή. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα επικαλούμενα «ζεστά χρώματα» στα οποία ανήκουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Τα χρώματα αυτά προκαλούν μια θετική αίσθηση όπως ζεστασιά και άνεση, αλλά και αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό και εχθρότητα.

8 Από την άλλη πλευρά, στο χρωματικό φάσμα διακρίνονται και τα «ψυχρά χρώματα» στα οποία περιλαμβάνονται το μπλε, το μωβ και το πράσινο. Συνήθως τα χρώματα αυτά προκαλούν ηρεμία και ανακούφιση, αν και μπορεί να ξυπνήσουν και συναισθήματα θλίψης και αδιαφορίας.

9

10 Η παιδική «παλέτα»! Ένας από τους τρόπους επικοινωνίας του παιδιού με τον κόσμο είναι η ζωγραφιά. Είναι σίγουρο πως αν κανείς παρατηρούσε πιο προσεκτικά το περιεχόμενο ενός παιδικού σχεδίου θα διαπίστωνε ότι έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα εικαστικό έργο! Είναι γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο πολύτιμες πηγές από όπου μπορούμε να αντλήσουμε ουσιαστικές πληροφορίες για τον ψυχισμό του παιδιού, για την νοητική και ψυχολογική του ανάπτυξη, για το περιβάλλον του (οικογενειακό & σχολικό) όπως και για τις στάσεις και τα συναισθήματά του.

11

12 Η επίδραση που έχουν τα χρώματα στη ψυχολογία και στη συμπεριφορά των ανθρώπων, είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί κατά καιρούς από πολλούς. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, αυτό το ενδιαφέρον έχει γίνει πολύ πιο έντονο δεδομένου πως στις δυτικές κοινωνίες οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους με τεχνητό φωτισμό. Επομένως, οποιαδήποτε επίδραση του χρώματος γίνεται σημαντική και άξια μελέτης!

13 Διακόσμηση: πως γίνονται τα χρώματα!

14 Διακόσμηση: πως γίνονται τα χρώματα!

15 Πως γίνονται τα χρώματα

16 Βασικά χρώματα και δευτερεύοντα χρώματα
Υπάρχουν τα τρία βασικά χρώματα. Το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε. Αν ανακατέψεις αυτά τα χρώματα, βγάζεις τα δευτερεύοντα χρώματα που είναι τα: μωβ από κόκκινο και μπλε πράσινο από μπλε και κίτρινο πορτοκαλί από κόκκινο και κίτρινο

17 Τα γειτονικά χρώματα στο τροχό λέγονται αναλογικά
Τα γειτονικά χρώματα στο τροχό λέγονται αναλογικά. Τα συμπληρωματικά είναι για παράδειγμα το πράσινο με το κόκκινο. Μεταξύ τους κάνουν τέλεια αντίθεση και αρμονία. Όσο σκουραίνει ο τόνος για το κόκκινο -όπως φαίνεται στο τροχό- πρέπει να σκουραίνει και ο τόνος για το πράσινο. Το χρώμα σαν όρος, σημαίνει ακριβώς το όνομα κάθε χρώματος στην ουσία. Δηλαδή λέμε μπλε απόχρωση αλλά εννοούμε μπλε χρώμα. Όταν όμως λέμε "αξία χρώματος" εννοούμε το βαθμό του, δηλαδή πόσο χρώμα έχουμε που σημαίνει φως-σκοτάδι. Τα μονοχρωματικά ή μη χρώματα που είναι το λευκό και το μαύρο.

18 Η παιδική «παλέτα»! Το χρώμα στο δίσημό μας

19 Το χρώμα στο δωμάτιό μου

20 Το χρώμα στο δωμάτιό μου
Οι ειδικοί συνιστούν πως τα παιδιά δεν πρέπει να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε περιβάλλοντα με έντονα χρώματα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να τους στερήσουμε κάτι που αγαπούν τόσο πολύ. Αν τα χρώματα χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της πνευματικής ανάπτυξης, στην ενίσχυση θετικών συναισθημάτων και στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης!

21 Patchwork Η αντίστοιχη του ...κολλάζ "φιλοσοφία" εφαρμοσμένη όχι με χαρτί αλλά με ...ύφασμα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οτιδήποτε δημιουργημένο από ένα ενιαίο κομμάτι χαρτί μπορεί να φτιαχτεί και από πολλά και διαφορετικά κομμάτια, έτσι και οποιοδήποτε υφασμάτινο αντικείμενο μπορεί να "συναρμολογηθεί" από μικρότερα και διαφορετικών αποχρώσεων και σχεδίων κομμάτια υφάσματος, με την τεχνική του patchwork.

22 Είναι ο ιδανικός τρόπος για να προσθέσετε σε οποιοδήποτε σημείο και με
Είναι ο ιδανικός τρόπος για να προσθέσετε σε οποιοδήποτε σημείο και με ...μία μόνο κίνηση, πολύ περισσότερο χρώμα και "ζεστασιά", ακόμα και με ένα και μόνο patchwork κομμάτι, απ΄όσο θα πετυχαίνατε με πολλά απλά υφασμάτινα στοιχεία στον ίδιο χώρο.

23 Δημιουργώντας το patchwork!

24 Δημιουργώντας το patchwork!

25 Δημιουργώντας το patchwork!

26 Aπό τη σχολική έκθεση…..

27

28 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ζβεζντάνοβιτς Σουζάνα ΠΕ 12.02


Κατέβασμα ppt "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google