Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΛΑΜ Β’ Εργασία β΄ τετραμήνου Μαθητές : Αλεξίου Απόστολος Βήχα Γαλήνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΛΑΜ Β’ Εργασία β΄ τετραμήνου Μαθητές : Αλεξίου Απόστολος Βήχα Γαλήνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΛΑΜ Β’ Εργασία β΄ τετραμήνου Μαθητές : Αλεξίου Απόστολος Βήχα Γαλήνη
Σχολικό Έτος Τμήμα : Β’1

2 Το Ισλάμ ( β ΄) Ισλάμ σημαίνει «υποταγή» στο θεό δηλαδή υποταγή στο θέλημα του, όπως αυτό αποκαλύφθηκε στον προφήτη του Μωάμεθ.

3

4 α. Η επέκταση του Ισλάμ Μετά το θάνατο του Μωάμεθ το Ισλάμ κατακτά μέσα σε 30 χρόνια μια τεράστια περιοχή αποτελούμενη από τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Περσία και τις περιοχές δυτικά της Κασπίας.

5 α. Η επέκταση του Ισλάμ Το 14ο αιώνα το Ισλάμ με τη δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιβάλλεται στο μεσογειακό χώρο.

6 β. Οι διάδοχοι του Μωάμεθ. Σηίτες και Σουνίτες
β Οι διάδοχοι του Μωάμεθ Σηίτες και Σουνίτες Σημαντικές διαμάχες εκδηλώθηκαν από πολύ νωρίς γύρω από τη διαδοχή του Μωάμεθ. Ύστερα από έναν τεράστιο αγώνα που επικράτησε γεμάτος αναμετρήσεις για τη διαδοχή, τη θέση του πήραν οι Σηίτες.

7 β. Οι διάδοχοι του Μωάμεθ. Σηίτες και Σουνίτες
Οι Σηίτες διαμόρφωσαν μια δικιά τους διδασκαλία και διαφοροποιήθηκαν από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους που ονομάστηκαν Σουνίτες.

8

9 γ. Χαρακτηριστικά των Σουνιτών
Χαρακτηριστικό των Σουνιτών είναι η εμμονή τους στο Κοράνιο που θεωρείται θεμέλιο του Ισλάμ. Οι αποφάσεις τους παίρνονται με βάση το σύνολο και όχι από έναν. Θεωρούν ότι η διαδοχή του Μωάμεθ δεν είναι κληρονομική.

10 γ. Χαρακτηριστικά των Σηίτων
Οι Σηίτες στράφηκαν στο πρόσωπο του Αλή θεωρώντας τον ως προφήτη μετά το Μωάμεθ. Σε αντίθεση με τους Σουνίτες θεωρούσαν ότι διαδοχή του Μωάμεθ είναι κληρονομική. Ηγέτης τους είναι ο Ιμάμης ο οποίος χαρακτηρίζεται αλάθητος και με ημιθεϊκή μορφή.

11 δ. Ο μυστικισμός στο Ισλάμ
Ο Ισλαμικός μυστικισμός ή αλλιώς Σουφισμός δημιουργήθηκε τον 8ο αι μ.Χ. Οι σχέσεις του με την προφητική θρησκεία δεν ήταν και οι καλύτερες αφού υπήρχαν πάντοτε εντάσεις.

12 δ. Ο μυστικισμός στο Ισλάμ
Σκοπός του Σουφισμού είναι η ένωση με το Θεό που επιτυγχάνεται μέσω της εκμηδένισης του εγώ. Οι Σούφι οργανώθηκαν σε διάφορες μοναστικές κοινότητες και τάξεις και ανέπτυξαν τεχνικές έτσι ώστε να μπορέσουν να ενωθούν με τον Θεό, όπως το Ντικρ.

13 ε. Το Ισλάμ σήμερα Το σημερινό Ισλάμ διακρίνεται σε δυο τάσεις, αυτή των Ανανεωτών Στοιχείων που προήλθαν από την δύση και πρωτοπόρησαν σε διάφορους τομείς και των Συντηρητικών Στοιχείων που παραμένουν προσκολλημένα στο συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας του Ισλάμ. Και τα δυο κινήματα τονίζουν την ανωτερότητα του Ισλάμ ως προς των άλλων θρησκειών και ιδεολογιών.

14 ε. Το Ισλάμ σήμερα Ένα επιπλέον στοιχείο της σημερινής εικόνας του είναι η νέα εξάπλωση του σε διάφορες περιοχές όπως στη Γαλλία, αλλά και σε διάφορες φυλετικές ομάδες όπως οι μαύροι της Αφρικής και Αμερικής.

15 Πηγές Σχολικό Βιβλίο Θρησκευτικών Β’ Γενικού Λυκείου


Κατέβασμα ppt "ΙΣΛΑΜ Β’ Εργασία β΄ τετραμήνου Μαθητές : Αλεξίου Απόστολος Βήχα Γαλήνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google