Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι γεύσεις της πόλης μας!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι γεύσεις της πόλης μας!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι γεύσεις της πόλης μας!!
Β Π Σ Θ Σ Β Αθ Θ Γ Δ Μ Ζ

2 Τοπικά φαγητά Σπετζοφάι Φασολάδα Κόκορας κρασάτος Μπουμπάρι Θαλασσινά
Χοιρινό με κυδώνια ή δαμάσκηνα Οι κολοκυθοκορφάδες, άνθη κολοκυθιού με ρύζι και κιμά Οι ριγανοκεφτέδες, λουκουμάδες πατάτας με φρέσκια άγρια ρίγανη

3 Φυτά που συναντούμε και την χρησιμότητά τους
κρίταμα, φυτά που βρίσκονται στα βράχια δίπλα στη θάλασσα σε όλες τις ακτές του Ανατολικού Πηλίου μπαίνουν με ξύδι και νοστιμίζουν τις σαλάτες. φτέρες, το πιο κοινό φυτό του Πηλίου, με το οποίο οι Πηλιορείτες φτιάχνουν κεφτέδες και σαλάτες τσιτσίραβλα ο καλύτερος μεζές για το τσίπουρο. Ζεματίζονται στην κατσαρόλα με λίγο νερό ενώ προστίθεται λάδι, ξύδι και σκόρδο.

4 Παραδοσιακά γλυκά και η ιστορία τους.
Γλυκά του κουταλιού (φιρίκι, καρύδι, κυδώνι, νεραντζάκι, φράπα, κεράσι κτλ) Χαλβάς Παπαγιαννόπουλου    Τα προϊόντα που παρήγαγε όταν πρωτολειτούργησε το εργοστάσιο ήταν: ταχίνι, χαλβάς, βανίλια γλυκό, κραμέλες, κουφέτα, παστοκύδωνα και άλλα. Επί των ημερών μας έχουν προστεθεί μαρμελάδες, κομπόστες και νέες γεύσεις χαλβά.Ο χαλβάς είναι φυσικό υγιεινό προϊόν που έχει ως πρώτη ύλη το ευεργετικό σουσάμι.    Πάστα φούρνου Η πασίγνωατη "ΜΙΝΕΡΒΑ" πρωτολειτούργησε για πρώτη φορά στο Βόλο το Συνεχώς μας ρωτούν που οφείλει η πάστα φούρνου την ονομασία και την εξέσια γεύση. Η μικρή ιστορία είναι η εξής: ένα καλοκαίρι στη δεκαετία του '60, κάποιος πελάτης θέλωντας χαριτολογώντας να πειράξει το μάστορα τη στιγμή που γαρνίριζε μια καινούρια πάστα, του ζήτησε να κατασκευάσει μια πάστα αλλά να είναι "...του ψυγείου". Προφανώς γιατί ήθελε να μεταφέρει τα πακέτα μακριά, χωρίς να λιώσει η σαντιγή λόγω του καύσωνα που επικρατούσε εκείνη τη χρονική στιγμή. Απαντώντας πειρακτικά ο μάστορας τού απάντησε "Δε θα σου φτιάξω πάστα φούρνου αλλά πάστα ψυγείου". Εκείνη τη στιγμή πιστεύω δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η πάστα η "φούρνου" έμελλε να γίνει σταθμός γεύσης και αναφοράς στη νεότερη ιστορία του Βόλου. 

5 Φρούτα της περιοχής μας
Μήλα Αχλάδια Κεράσια Κάστανα Σταφύλια Πορτοκάλια Ροδάκινα Φιρίκια

6 Μερικά λόγια για τα φημισμένα φρούτα μας σε όλη την Ελλάδα :
Μερικά λόγια για τα φημισμένα φρούτα μας σε όλη την Ελλάδα : Τα φιρίκια, για τα οποία φημίζεται το βουνό, είναι μικρά μήλα που ξεχωρίζουν για το άρωμα και τη γλυκιά τους γεύση. Μάλιστα έχουν καταταχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μητρώο Προστατευόμενων ονομάτων προέλευσης (Π.Ο.Π.) με την ονομασία Φιρίκι Πηλίου. Η παραγωγή αυθεντικών και πεντανόστιμων μήλων είναι μία από τις κύριες δραστηριότητες των Ζαγοριανών και γι΄ αυτόν το λόγο η Ζαγορά φημίζεται για τα μήλα και τα φιρίκια της, τα ξακουστά «Ζαγορίν», που έχουν απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ξακουστά είναι και τα κάστανα του Πηλίου εξαιτίας της καλής τους ποιότητας και του μεγάλου μεγέθους τους, το οποίο προκύπτει χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων. Η καλλιέργεια του κάστανου είναι σχετικά ξεκούραστη και αρκετά προσοδοφόρα, γι΄αυτό και πολλοί καλλιεργητές έχουν στραφεί προς αυτά.

7 Τοπικά ποτά ΚΡΑΣΙ: Παράγεται κυρίως από ντόπια κόκκινα σταφύλια, με το πάτημα των οποίων παρασκευάζεται ο περίφημος μούστος . Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γευτεί κρασί απανταχού όπως και να προμηθευτεί μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες από οινοποιεία, από τοπικούς παραγωγούς, από μικρά τουριστικά μαγαζάκια ή ακόμη και από ταβέρνες.  ΤΣΙΠΟΥΡΟ: Από τα φημισμένα "τσάμπουρα" περισσευούμενα σταφύλια ή αλλίως υπολείμματα σταφυλιών που μένουν μετά από την εξαγωγή του μούστου, παράγεται το τσίπουρο. Καθώς θα ξεκινήσει η διαδικασία της απόσταξης σε ένα μέρος αυτού θα προστεθεί γλυκάνισος ο οποίος προσδίδει γεύση και άρωμα. Πολλές φορές χρειάζεται και δεύτερη απόσταξη. Έτσι το τσίπουρο γίνεται καλύτερης ποιότητας. Συνοδεύεται κυρίως από θαλασσινούς μεζέδες. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες από τοπικούς παραγωγούς, μικρά μαγαζάκια και ταβερνάκια. 

8 ΠΗΓΕΣ http://www.discoverpelio.com/el/i-koyzina-toy-pilioy 24-2-2016
%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE% AE/%CE%B7- %CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE% BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/%CF%83%CF%85% CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%


Κατέβασμα ppt "Οι γεύσεις της πόλης μας!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google