Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔομΗ Και ΛειτουργεΙαΣ ΚεντρικΗΣ ΤρΑπεζαΣ ΚΥπρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔομΗ Και ΛειτουργεΙαΣ ΚεντρικΗΣ ΤρΑπεζαΣ ΚΥπρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔομΗ Και ΛειτουργεΙαΣ ΚεντρικΗΣ ΤρΑπεζαΣ ΚΥπρου
Κωνσταντίνα Ιωάννου Α.Μ. 6664

2 ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ιδρύθηκε το 1963, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ως αυτόνομο ίδρυμα σύμφωνα με τον περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμο του και τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3 ΒασικΕΣ αρμοδιΟτητεΣ τηΣ ΚεντρικΗΣ ΤρΑπεζαΣ περιλαμβΑνουν:
ΒασικΕΣ αρμοδιΟτητεΣ τηΣ ΚεντρικΗΣ ΤρΑπεζαΣ περιλαμβΑνουν: Την εφαρμογή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕυρωπαΪκής Κεντρικής Τράπεζας Την κατοχή , διαφύλαξη και δειαχείριση των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων Την εποπτεία των τραπεζών Την προώθηση, ρύθμιση και επίβλεψη της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών, εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών Η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

4 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τραπεζα Κυπρου
Η Τράπεζα Κύπρου ιδρύθηκε το 1899 με έδρα την Λευκωσία και αποτελεί το μεγαλύτερο Συγκρότημα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο με σημαντικό μερίδιο αγοράς σε όλες τις δραστηριότητες. Το Συγκρότημα δραστηριοποιείται μέσω 129 καταστημάτων , από τα οποία τα 123 βρίσκονται στην Κύπρο, 1 στη Ρουμανία, 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1 στα Chanel Islands. Η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί επίσης γραφεία αντιπροσωπείας στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα. Ορόσημο για την Τράπεζα ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δις, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και στην οποία συμμετείχαν υψηλής ποιότητας θεσμικοί επενδυτές όπως για παράδειγμα Η EBRD (ΕυρωπαΪκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και ο κ. WILBUR ROSS. Αυτό ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας και διασφάλισε την επιτυχία της συνολικής αξιολόγησης της ΕΤΚ για το 2014.

5 ΣτΟχοι τηΣ ΤρΑπεζαΣ ΚΥπρου εΙναι:
Να διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των πληροφοριών και των αναγκαίων πόρων για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής επίδοσης. Συμμορφωθεί με τις ισχύουσες νομικές και άλλες απαιτήσεις που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Τράπεζας και οι οποίες σχετίζονται με την χρήση κατανάλωση και απόδοση της ενέργειας. Να θέσει και να αναθεωρεί στόχους σχετικούς με την ενέργεια που σκοπεύουν να επιτύχουν την απόδοση ενεργειακής χρήσης που έχει τεθεί για το κάθε data centre Να προμηθεύεται και αν χρησιμοποιεί μόνο εξοπλισμό και υπηρεσίες ψηλής ενεργειακής απόδοσης και να σχεδιάζει για βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης. Επικοινωνεί και διαθέτει την πολιτική ενέργειας σε όλα τα επίπεδα μέσα στον οργανισμό και στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας της ή με ανακοινώσεις. Να κάνει ανασκόπηση της δήλωσης ενεργειακής πολιτικής σε ετήσια βάση.

6 Ελληνικη τραπεζα Η Ελληνική Τράπεζα άρχισε τη λειτουργία της το Μέσα σε μικρό διάστημα κατάφερε να καθιερωθεί σαν ένας από τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Κύπρου με δίκτυο πέραν των 70 καταστημάτων στην Κύπρο και 27 στην Ελλάδα και ανθρώπινο δυναμικό που να υπερβαίνει τα 2000 άτομα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η Ελληνική Τράπεζα λειτουργεί τέσσερα Γραφεία Αντιπροσωπείας Δύο στη Ρουμανία στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, ένα στην Ουκρανία στο Κίεβο και ένα στη Νότιο Αφρική στο Γιοχανεσπουρκ.

7 ΕταιρεΙεΣ του ομΙλου: Hellenic Alico life Insurance ltd:
Είναι η εταιρεία ασφαλειών ζωής που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της Alico AIG life, συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας είναι 72,5% και 27,5% αντίστοιχα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί την πρώτη σοβαρή πρωτοβουλία παροχής Τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Κύπρο.  Αθηνά Κυπριακή Δημόσια Εταιρεία Λτδ: Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Τράπεζας Λτδ στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου 1996 ως δημόσια εταιρεία σύμφωνα με τον νόμο. Ιδρύθηκε ως εγκεκριμένος επενδυτικός οργανισμός κλειστού τύπου. 

8 Ελληνική Τράπεζα (Επενδύσεις) Λτδ:
Ιδρύθηκε το 1986 με κύριο στόχο την προσφορά ενός πλήρους φάσματος επενδυτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσα στα πλαίσια της αναπτυσσόμενης κυπριακής κεφαλαιαγοράς. Απασχολεί περίπου 20 άτομα με υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης, έχει έδρα την Λευκωσία και διαθέτει και περιφερειακά γραφεία στην Λεμεσό. Ελληνική Τράπεζα (Χρηματοδότησης) Λτδ: Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο τοθ 1986 και είναι η πρώτη πλήρως εξαρτημένη εταιρεία του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας. Hellenic Bank Trust and Finance Corp. Ltd: Συστάθηκε το 1968 με την ονομασία Barclays Finance Corporation ( Cyprus) ltd, μετονομάστηκε σε Hellinic Bank Trust & Finance Coproration ltd το 1996 αφού αγοράστηκε από την Ελληνική Τράπεζα στα πλαίσια της εξαγοράς των εγχώριων εργασιών της τράπεζας Barclays στην Κύπρο.

9 Παγκύπρια Ασφαλιστική Λτδ:
Ιδρύθηκε το 1963 στο Λονδίνο και διεξήγαγε τις ασφαλιστικές εργασίες στην Κύπρο μέσω υποκαταστήματος που ιδρύθηκε το 1963. Το 1992 συστάθηκε στην Κύπρο η Παγκυπριακή Ασφαλιστική Λτδ, η Τρίτη σήμερα σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρεία. Σκοπός της ήταν ανάληψη των εργασιών του υποκαταστήματος στην Κύπρο της Pancyprian Insurance Co ltd και την επέκταση της στους γενικούς κλάδους. Η εταιρεία διατηρεί υποκαταστήματα στη Λεμεσό, Λάρνακα και Αθηένου και αντιπροσωπεύεται στην Πάφο και Παραλίμνι.

10 Usb bank Η USB BANK PLC έχει ένα μακρύ παρελθόν καθώς είναι η μετεξέλιξη της ιστορικής Yialousa Savings Bank η οποία ιδρύθηκε το 1925 στην κατεχόμενη σήμερα Γιαλούσα. Η Yialousa Savings Bank Ltd (YSB) ήταν μια από τις πρώτες εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο η 10η σε σειρά. Ο στόχος της Usb Bank αποτελεί η προσφορά άριστης προσωπικής εξυπηρέτησης στον πελάτη από ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και αφοσίωση και το επιτυγχάνουν μέσα από την ανάπτυξη και καθιέρωση πελατοκεντρικής κουλτούρας σ’ ολόκληρο τον οργανισμό. Έχει στόχο στην προσφορά ευέλικτων και δημιουργικών λύσεων που θα ικανοποιήσουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες του κάθε πελάτη.

11 Συνεργατικη κεντρικη τραπεζα
Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1937 και άρχισε να λειτουργεί κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 1938. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση της ήταν: Η ανάπτυξη των συνεργατικών εταιρειών Η διαπίστωση του γεγονότος ότι η γεωργική τράπεζα που ιδρύθηκε το 1925 δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες ούτε των συνεργατικών εταιρειών ούτε των γεωργών.

12 Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δραστηριοποιείται σε όλες τις επαρχίες και προσφέρει τις ποιό κάτω υπηρεσίες:  Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Ασφαλιστικές Υπηρεσίες Υπηρεσίες Ασφαλιστικών Καρτών Υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο (Τομέας εμπορικών εργασιών Υπηρεσίες Επενδυτικών δραστηριοτήτων Υπηρεσίες Κεντρικού Φορέα Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Τύποι καταθέσεων Τράπεζας: Λογαριασμός Ταμιευτηρίου Τρεχούμενος Λογαριασμός Λογαριασμοί Προειδοποιήσεως Λογαριασμοί Προθεσμίας Χρηματιστηριακός Λογαριασμός (Trading Account) Καταθέσεις σε Ξένο Συνάλλαγμα

13 Τα ΣυνεργατικΑ ΥδρΥματα ταξινομοΥνται σε τρεΙΣ κατηγορΙεΣ:

14 Πρωτοβάθμια Ιδρύματα: Αποτελείται από Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες της υπαίθρου κυρίως: Συνεργατικά Ταμιευτήρια, Συνεργατικά Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, Φρουτοπαραγωγών, Οινοποιητικές Συνεργατικές, Παραγωγής ελαιόλαδου, εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων, χειροτεχνία και άλλα μέλη των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Δευτεροβάθμια Ιδρύματα: Αποτελείται από τις Συνεργατικές εταιρείες οι οποίες ένα μέλος είναι πρωτοβάθμια Συνεργατική Εταιρεία. Συνίσταται από ενώσεις Πρωτοβάθμιων Συνεργατικών καθώς και από αριθμό φυσικών προσώπων. Περιλαμβάνει Ενώσεις που ασχολούνται με Εμπορία Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Παραγωγή και Διανομή. Τριτοβάθμια Ιδρύματα: περιλαμβάνει Συνεργατικές εταιρείες στις οποίες ένα μέλος είναι δευτεροβάθμια Εταιρεία. Αποτελείται από βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες ποικίλων τύπων περιλαμβανομένων εξωτερικού εμπορίου, ναυλώσης πλοίων, ναυλώσεις αεροπλάνων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η Παγκύπρια Συνεργατική Ομοσπονδία και η Συνεργατική Τράπεζα

15 ΕισαγωγΗ του ΕυρΩ στην ΚΥπρο:
Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα του ευρώ τέθηκαν για πρώτη φόρα στην κυκλοφορία την 1η Ιανουαρίου το Οι χώρες που απαρτίζουν την ζώνη του ευρώ είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φιλανδία.

16 Eμπρόσθια Όψη Οπίσθια Όψη
5 ΕΥΡΩ Ονομαστική αξία: 5 ΕΥΡΩ Διαστάσεις:  120 x 62 χιλ. Χρώμα: Γκρι Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Κλασσικός Eμπρόσθια Όψη Οπίσθια Όψη

17 50 ΕΥΡΩ Ονομαστική αξία: 50 ευρώ Διαστάσεις: 140 x 77 χιλ
50 ΕΥΡΩ Ονομαστική αξία: 50 ευρώ Διαστάσεις: 140 x 77 χιλ. Χρώμα: Πορτοκαλί Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Αναγεννησιακός Eμπρόσθια Όψη Οπίσθια Όψη

18 200 ΕΥΡΩ Ονομαστική αξία: 200 ΕΥΡΩ Διαστάσεις: 153 x 82 χιλ
200 ΕΥΡΩ Ονομαστική αξία: 200 ΕΥΡΩ Διαστάσεις: 153 x 82 χιλ. Χρώμα: Κίτρινο-καφέ Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Εποχή του σιδήρου και του γυαλιού Eμπρόσθια Όψη Οπίσθια Όψη

19 ΚΕρματα ΕυρΩ 1 ΣΕΝΤ Διάμετρος (χιλ.): 16,25 Πάχος (χιλ.): 1,36
1 ΣΕΝΤ Διάμετρος (χιλ.): 16,25 Πάχος (χιλ.): 1,36 Βάρος (γραμ.): 2,3 Σχήμα: στρογγυλό Χρώμα: κόκκινο Σύνθεση: επιχαλκωμένος χάλυβας Στεφάνη: λεία Σχέδιο Νέας Κοινής Ευρωπαϊκής Όψης Χάρτης της Ευρώπης σε σχέση με την Αφρική και την Ασία, σε μια υδρόγειο σφαίρα. Σχέδιο Εθνικής Όψης Κυπριακού Κέρματος Το αγρινό, χαρακτηριστικό είδος της πανίδας της Κύπρου. Αντιπροσωπεύει την κυπριακή φύση.

20 Διάμετρος (χιλ.): 24,25 Πάχος (χιλ.): 1,88
50 ΣΕΝΤ Διάμετρος (χιλ.): 24,25 Πάχος (χιλ.): 1,88 Βάρος (γραμ.): 7,8 Σχήμα: στρογγυλό Χρώμα: κίτρινο (χρυσό) Σύνθεση: κράμα Nordic gold (μη νικελιούχο) Στεφάνη: μορφοποιημένη με λεπτά τελειώματα Σχέδιο Νέας Κοινής Ευρωπαϊκής Όψης Χάρτης της Ευρώπης από την 1η Ιανουαρίου 2007. Σχέδιο Εθνικής Όψης Κυπριακού Κέρματος Το καράβι της Κερύνειας που ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ. και το οποίο προβάλλει την ιστορία,  το νησιώτικο χαρακτήρα και τη συμβολή της Κύπρου στο εμπόριο. 50 ΣΕΝΤ

21 Διάμετρος (χιλ.): 25,75 Πάχος (χιλ.): 1,95
2 ΕΥΡΩ Διάμετρος (χιλ.): 25,75 Πάχος (χιλ.): 1,95 Βάρος (γραμ.): 8,5 Σχήμα: στρογγυλό Χρώμα: εξωτερικό: λευκό (ασημί), εσωτερικό: κίτρινο (χρυσό) Σύνθεση: κράμα χαλκού-νικελίου, τρία στρώματα: κράμα ορειχάλκου-νικελίου, νικέλιο, κράμα ορειχάλκου-νικελίου Στεφάνη: μικρογράμματα και λεπτή οδόντωση Σχέδιο Νέας Κοινής Ευρωπαϊκής Όψης Χάρτης της Ευρώπης από την 1η Ιανουαρίου 2007. Σχέδιο Εθνικής Όψης Κυπριακού Κέρματος Σταυρόσχημο ειδώλιο του Πωμού, που ανεβρέθηκε σε χωριό της επαρχίας Πάφου. Ανάγεται στη χαλκολιθική εποχή (3000 π.Χ.) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της προϊστορικής τέχνης καθώς και του πολιτισμού της Κύπρου.


Κατέβασμα ppt "ΔομΗ Και ΛειτουργεΙαΣ ΚεντρικΗΣ ΤρΑπεζαΣ ΚΥπρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google