Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λατρεία των ζώων Γκάργκαλης Δημήτρης Καρανικόλας Βασίλης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λατρεία των ζώων Γκάργκαλης Δημήτρης Καρανικόλας Βασίλης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λατρεία των ζώων Γκάργκαλης Δημήτρης Καρανικόλας Βασίλης
Κουβράκης Τίμος Παπαϊωάννου Διογένης Γιαμακίδου Στέλλα

2 Λατρεία στην Αίγυπτο Οι Αιγύπτιοι δεν λάτρευαν ζώα αλλά την αστρολογική σημασία ενός ζώου. Η λατρεία των ζώων στην αρχαία Αίγυπτο ήταν μέρος της καθημερινής ζωής των Αιγυπτίων. Σε πολλά ζώα οι Αιγύπτιοι έδειχναν σεβασμό αποτίνοντας τιμές σε αυτά.

3 Η γάτα στην αρχαία Αίγυπτο
Η γάτα στην αρχαία Αίγυπτο ήταν ένα από τα ιερά ζώα. Υπάρχουν εικόνες και αγαλματίδια των άγριων αυτών αιλουροειδών παντού στην Αίγυπτο και στην συνέχεια έκαναν την εμφάνισή της στα σπίτια των Αιγυπτίων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να λάτρεψαν θεότητες που είχαν τη μορφή γάτας.

4 Ο ταύρος στο Μινωϊκό πολιτισμό
Ο ταύρος είναι ένας από τους πιο ο συνηθισμένους ζωικούς συμβολισμούς του Ουρανού. Ο ταύρος συμβόλιζε πάντοτε -και εξακολουθεί να συμβολίζει- την αντοχή, τον δυναμισμό .Η ζωή των ανθρώπων εξαρτιόταν από τον ταύρο, διαδραμάτιζε πρωτεύοντα ρόλο στις καθημερινές εργασίες, όπως το όργωμα, αλλά και σε τελετές συμβολικού περιεχομένου.

5 Τα ταυροκαθάψια είτε είχαν ως σκοπό κάποια ιερουργική-μυητική διαδικασία είτε ήταν
μία δραστηριότητα στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων με σκοπό το θέαμα. Οι πρωταγωνιστές αυτής της δραστηριότητας αποτελούνταν από ένα ταύρο και από τον ή τους ταυροκαθάπτες. Ήταν η γιορτή με την οποία οι μινωίτες ευχαριστούσαν τη μάνα Γη και η αναμέτρηση των παιδιών με τον ταύρο τα ετοίμαζε να γίνουν γενναία. Ο σκοπός της ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών.

6 Η αγελάδα στην Ινδουιστική θρησκεία
Η αγελάδα θεωρείται ιερή για την ινδουιστική θρησκεία, σύμβολο του στενού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων. Αυτή η βαθιά πίστη στον ιδιαίτερο συμβολισμό της αγελάδας διατηρείται μέχρι σήμερα στην Ινδία, όπου τα γαλακτοφόρα ζώα τυγχάνουν εξαιρετικής προστασίας Στην Ινδία, ακόμη και σήμερα, η αγελάδα είναι ιερό ζώο.

7 Συμβολισμός των θεών στην αρχαία Ελλάδα
Ζευς :κοκορα,ταυρο και αετο Ποσειδωνας :αλογο,ταυρος και δελφινι Ηρα:παγωνι και αγελαδα Αθηνα: κουκουβαγια και φιδι Απολλωνας:λυκος Αρτεμις:ελαφι και γερακι Αφροδιτη:κυκνος και περιστερι Αρης:σκυλος Δημητρα:φιδι Ερμης:τραγος Διονυσος:φιδι

8 Η λατρεία των ζώων σήμερα
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

9 Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

10 Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Ωστόσο όμως τίποτα απ’ αυτά δεν τηρείται σήμερα, αντιθέτως κακοποιούνται και βασανίζονται από τους ανθρώπους.

11 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Λατρεία των ζώων Γκάργκαλης Δημήτρης Καρανικόλας Βασίλης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google