Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
1950 1950

2 ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
2017

3 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αικ.Βενετσάνου2,Αλ.Κατράνης1,Δ.Καραδήμα3, Ε.Μπούσουλα1, Ι.Παπαδόπουλος1,Ν.Τσούκαλης1, Ε.Ποντίκη4, Φ.Αγγελέλη3, Π. Κωτσιοπούλου1,Β. Ασημακοπούλου2, Δ. Χρυσός1 1Καρδιολογικό Τμήμα Γ.Π.Ν. Τρίπολης, 2Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γ.Π.Ν.Τρίπολης, 3Παθολογική Κλινική Γ.Π.Ν.Τρίπολης, 4Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Π.Ν.Τρίπολης

4 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Πνευμονική εμβολή Ορίζεται ως η ενσφήνωση θρόμβου εντός της κυρίας πνευμονικής αρτηρίας ή κλάδων της. Σπανιότατα πρόκειται για ενσφήνωση άλλου υλικού (λίπους, αέρα).

5 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η Πνευμονική Εμβολή και η εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση (DVT) αποτελούν εκδηλώσεις μίας νοσολογικής οντότητας, της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (VTD). • >90% τα έμβολα είναι θρόμβοι που προέρχονται από τις εν τω βάθει φλέβες της πυέλου και των κάτω άκρων (λαγονομηριαίες). • Αυξανόμενη η συχνότητα εμβόλων από τα άνω άκρα, τις καρδιακές κοιλότητες και κεντρικούς καθετήρες.

6 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εισαγωγή Η πνευμονική εμβολή (ΠΕ) είναι μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ευρώπη. Είναι συχνή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή και συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Η οξεία ΠΕ είναι η πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση της φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ).

7 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να καταγράψει τα επιδημιολογικά στοιχεία των ασθενών με ΠΕ σε περιφερειακό νοσοκομείο νομού με κλειστό πληθυσμό.

8 Κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2005 μέχρι 31-5-2017
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Υλικό και Μέθοδος Κατά το χρονικό διάστημα από μέχρι νοσηλεύθηκαν 236 Α στους οποίους διαγνώσθηκε ΠΕ. Από αυτούς οι 102 (43.2%) ήταν άνδρες και οι 134 (56.8%) γυναίκες και η μέση ηλικία τους ήταν 76.8 έτη (με διακύμανση από ετών).

9 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η διάγνωση τέθηκε με αξονική τομογραφία (ΑΤ) ή/και με υπερηχοκαρδιογράφημα, ενώ η παρακολούθηση έγινε με υπερηχοκαρδιογράφημα. Στην κλινική εκδήλωση κυρίαρχα συμπτώματα ήταν η αιφνίδιας έναρξης δύσπνοια (57.2%) και ο θωρακικός πόνος (42.8%),ενώ Από τα εργαστηριακά ευρήματα κυρίαρχα ήταν η υποξυγοναιμία και η υποκαπνία, με λιγότερο συχνά τα ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα.

10 ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

11 ΑΞ0ΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΘΩΡΑΚΟΣ
CT θώρακος

12 ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ
RV RV LV LV RA THRO LA THRO

13 ΤΕΠ πριν τη θρομβόλυση ΜΕΘ 4 ημέρες μετά

14 Μαζική πνευμονική εμβολή
Θρόμβος εντός των δεξιών κοιλοτήτων

15 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η αιτιολογία της πνευμονικής εμβολής ήταν:  ΦΘΕ στο (30.9%),  η παρουσία καρκίνου (22.9%),  η παρατεταμένη κατάκλιση (22.5%),  χειρουργική επέμβαση (11.5%),  κάταγμα (6.5%),  ΑΕΕ (6.4%) και  η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων (0.8%). • Στη ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 37Α (15.7%).

16 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Θεραπεία Σε 15Α χορηγήθηκε θρομβολυτική αγωγή (Tenecteplase, Reteplace) (15/236, 6.4%), σε 226Α (95.8%) χορηγήθηκε θεραπευτική δόση fondaparinux, σε 10Α (4.2%) χορηγήθηκε ΧΜΒ ηπαρίνη, σε 26Α (11%) νεότερα αντιπηκτικά και σε 210Α (88.9%) ασενοκουμαρόλη. Δεν παρατηρήθηκαν μείζονες επιπλοκές από την αντιπηκτική ή την θρομβολυτική αγωγή

17 Επίπτωση – Θνησιμότητα
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Επίπτωση – Θνησιμότητα Η επίπτωση της είναι 20.9 περιστατικά / κατοίκους/έτος. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους απεβίωσαν 36Α (θνητότητα 15.2%).

18 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συμπεράσματα 1. Η ΠΕ είναι συχνή πάθηση, που συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Φαίνεται ότι είναι πιο συχνή στις γυναίκες, στις μεγάλες ηλικίες και σχετίζεται κυρίως με την ύπαρξη χρόνιας νόσου των φλεβών, παρατεταμένης κατάκλισης λόγω παθολογικών ή ορθοπαιδικών προβλημάτων.

19 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡEΙAΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συμπεράσματα 2. Η ΑΤ και η υπερηχογραφία είναι συμπληρωματικές εξετάσεις. Η ΑΤ έχει σχετικά μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα για τη διάγνωση της εμβολής των κεντρικών πνευμονικών αρτηριών και τμηματικών κλάδων, ενώ η υπερηχογραφία είναι σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση της ΠΕ, ιδιαίτερα σε Α με νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και για την αναίμακτη παρακολούθηση της κλινικής του πορείας. Η θρομβολυτική θεραπεία είναι καλά ανεκτή από τους Α.

20 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google