Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όξινη βροχή Αρτσίτας Αλέξης Γενάρης Βασίλης Γεωργίου Δημήτρης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όξινη βροχή Αρτσίτας Αλέξης Γενάρης Βασίλης Γεωργίου Δημήτρης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όξινη βροχή Αρτσίτας Αλέξης Γενάρης Βασίλης Γεωργίου Δημήτρης

2 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

3 Πώς σχηματίζεται η Όξινη βροχή
Σχηματισμός Πώς σχηματίζεται η Όξινη βροχή

4 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
Η όξινη βροχή προκαλείται από το διοξείδιο του θείου ( SO2 ) και τα οξείδια του αζώτου (π.χ. ΝΟ2 ΝΟ). Αν και υπάρχουν φυσικές πηγές των δύο αυτών αερίων, το 95% του ποσού που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα έχει πηγή τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται μέρα με τη μέρα λόγω της χρήσης του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού και της καύσης στις μηχανές των αυτοκινήτων. Όταν τα αέρια αυτά ελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα μεταβάλλονται χημικά σε νιτρικό οξύ (ΗΝΟ3) και θειικό οξύ (Η2SO4). Με αυτή την μορφή ενώνονται πολύ εύκολα με το νερό (Η2Ο) και καταλήγουν πίσω στο έδαφος με την μορφή βροχής.

5 Βαριά βιομηχανία-Μέσα μεταφοράς
SO2+Oξείδια του αζώτου Βαριά βιομηχανία-Μέσα μεταφοράς

6 \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
SO2+Oξείδια του αζώτου H2O + \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Νερό+θειικό-νιτρικό οξύ

7 Όξινη βροχή Όξινη βροχή Πίσω στο Έδαφος

8 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
ΣΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

9 ΣΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε ζωντανούς οργανισμούς και η χημεία των υδρόβιων συνηθειών τους είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Εάν ο πληθυσμός ενός είδους μειωθεί σαν αποτέλεσμα της όξινης βροχής ή της οξύτητας του νερού, τότε το οικοσύστημα ολόκληρης της θάλασσας επηρρεάζεται λόγω της σχέσης κυνηγού - θηράματος της τροφικής αλυσίδας. Στην αρχή μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ανεπαίσθητα, αλλά όσο το pH του θαλάσσιου νερού μειώνεται έχουμε τα εξής αποτελέσματα: • Όσο το pH του νερού πλησιάζει το 6.00 πεταλίδες, έντομα και μερικά είδη πλαγκτόν αρχίζουν να εξαφανίζονται • Στην τιμή pH 5.00 μεγάλες αλλαγές γίνονται στην δομή του πληθυσμού του πλαγκτόν με επικράτηση των λιγότερο χρήσιμων μορφών. Μεγάλος αριθμός αδύναμων ψαριών εξαφανίζεται ενώ τα ισχυρότερα δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικά στην οξύτητα του νερού της θάλασσας.

10 • Σε τιμές pH κάτω του 5.00 παρατηρείται απουσία ψαριών ενώ οι λειχήνες καταλαμβάνουν όλη την περιοχή. Τα ζώα που ζουν στο έδαφος και εξαρτώνται από τα υδρόβια οικοσυστήματα επηρεάζονται επίσης. Π.χ. ο πελεκάνος είναι εξαρτημένος από υδρόβιους οργανισμούς για την εξασφάλιση της διατροφής του. Όσο αυτές οι πηγές τροφής μειώνονται ή εξαφανίζονται, η ποιότητα του περιβάλλοντος υποβαθμίζεται και επηρεάζεται η δυνατότητα αναπαραγωγής των πουλιών.

11 ΣΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗ • Από την όξινη βροχή επηρεάζονται τόσο η βλάστηση όσο και οι καρποί της. • Καταστρέφεται το προστατευτικό περίβλημα των φύλλων υποβαθμίζοντας την αντίσταση σε ασθένειες. • Καταστρέφεται επίσης το σύστημα αναπαραγωγής τους. • Επιταχύνει την κατακρήμνιση του εδάφους με συνέπεια την απομάκρυνση των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται τα φυτά. • Κάνει μερικά τοξικά στοιχεία πιο διαλυτά (αλουμίνιο). Μεγάλη συγκέντρωση αλουμινίου στο έδαφος αποτρέπει την πρόσληψη και χρήση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.

12 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ Αναφέρεται στην βιβλιογραφία  ότι η όξινη βροχή  και η ρύπανση  γενικά προκαλούν  στα δασικά δένδρα ελάττωση της αύξησης επειδή προκαλεί  βλάβη στα στομάτια των φύλλων  και φυλλόπτωση, με αποτέλεσμα η ζωτικότητα των δένδρων  να ελαττώνεται ,  ελαττώνεται επίσης  η αύξηση  τους και τελικά έχουμε νέκρωση των δένδρων . Ακόμη η ρύπανση του εδάφους  προκαλεί  έκπλυση  των θρεπτικών στοιχείων  του εδάφους και μαζί με ξηρές χρονιές και φυλλόπτωση των  δένδρων. Μάλιστα βρήκαν  ότι σε χρονιές με μεγάλη ρύπανση  και με λιγότερη ίσως συμμετοχή της ξηρασίας , τα δένδρα κυρίως το κατώτερο τμήμα του δένδρου, παύουν να δημιουργούν   ετήσιους δακτυλίους.

13 Οι προσβολές των δασών της Ευρώπης από την όξινη βροχή έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και απειλούν τα δάση  των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.   Οι κύριοι παράγοντες της νέκρωσης των δασών  είναι  : Η αλλαγή  του «χημικού» κλίματος. Στη Γερμανία από το 1850 έως το 1990 η έκλυση  διοξειδίων  του θείου  και οξειδίων αζώτου  αυξήθηκε  κατά φορές. Φαίνεται ότι η όξυνση των εδαφών  πρέπει να άρχισε από την τελευταία δεκαετία  του περασμένου αιώνα Αποσταθεροποίηση των δασικών οικοσυστημάτων . Στα δασικά οικοσυστήματα ο κύκλος των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος είναι σταθερός . Με την εισαγωγή όμως όξινης βροχής  δημιουργείται αποσταθεροποίηση του κύκλου .

14 3. Βλάβες δένδρων και αλλαγές αύξησης
3.     Βλάβες δένδρων και αλλαγές  αύξησης . Το 1971  παρατηρήθηκε  μεγάλη νέκρωση  κορυφών ερυθρελάτης  σε περιοχή της Γερμανίας , το 1980 παρουσιάστηκε  εκτεταμένη πτώση των βελονών  ενώ το 1984  στα μισά δάση της Γερμανίας  υπήρχαν ορατές απώλειες βελονών. Η ελάττωση της ετήσιας αύξησης των δένδρων  άρχισε από το 1950, δηλαδή μετά  την βιομηχανική έκρηξη και την αύξηση των ρυπαντών  της περιόδου        Αλλαγή στο έδαφος . Με την εισροή όξινων κατακρημνισμάτων  στο δάσος  έχουμε έκπλυση  των βασικών θρεπτικών στοιχείων  ασβεστίου  , μαγγανίου, καλίου  και μερικές φορές αύξηση  τοξικών κατιόντων  αλουμινίου , σιδήρου  και άλλων βαρέων μεταλλικών ιόντων . Βρέθηκε σε δάσος οξιάς   που φύεται σε ασβεστολιθικά εδάφη  (  τα εδάφη αυτά  είναι αλκαλικά ) ότι από την  απορροή  των όξινων βροχών  που ξεπλένουν τους κορμούς  σε εισέρχονται στο έδαφος , επήλθε τελικά  όξινση του εδάφους  στην περιοχή των ριζών.

15 5. Αλλαγή της δράσης των αποσυνθετών
5.    Αλλαγή της δράσης των αποσυνθετών . Τα τελευταία χρόνια  παρατηρείται αύξηση  της επικαθήμενης φυλλάδας, που οφείλεται στο ότι οι αποσυνθέτες μικροοργανισμοί επηρεάστηκαν από τις όξινες βροχές  δυσμενώς Όλα τα προηγούμενα δείχνουν  ότι μετά την εκβιομηχάνιση  έχουμε αλλαγή του χημικού κλίματος  ελάττωση της αύξησης των δένδρων , αλλαγή της μικροπανίδας , ενώ το πιο σπουδαίο είναι η όξυνση και η πτώση της παραγωγικότητας των εδαφών.

16 ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Οι επιπτώσεις της όξινης βροχής στα ζώα είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν. Σαν αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος και της διατροφής, προκαλείται μείωση του πληθυσμού των ζώων λόγω της επίδρασης στην αναπαραγωγική δυνατότητα.

17 ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ •Τρωμε φαγητό, πίνουμε νερό και αναπνέουμε αέρα που έχει έρθει σε επαφή με ουσίες χαμηλού pH. • Οι αμερικανικές και καναδικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η όξινη βροχή έχει άμεση σχέση με τα αναπνευστικά προβλήματα στις ευαίσθητες ηλικίες, όπως τα παιδιά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. • Η εναπόθεση οξέων αυξάνει το ποσοστό των τοξικών μετάλλων όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός στα μη επεξεργασμένα αποθέματα νερού.

18 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η μικρότερη παραγωγή στην αλιεία, υλοτομία και γεωργία μεταφράζεται σε μικρότερα κέρδη και μείωση θέσεων εργασίας στις σημαντικές βιομηχανίες . • Η εναπόθεση οξέων επιταχύνει την διάβρωση των μνημείων και των κτιρίων.

19 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

20 μετρητής οξύτητας βροχής

21 Δάσος ’’καμμένο’’ από την όξινη βροχή

22 πώς δημιουργείται η όξινη βροχή

23 η όξινη βροχή

24 Αιτία όξινης βροχής τα καυσαέρια

25 Άλλο ένα αίτιο της όξινης βροχής

26 Το μεγαλύτερο μέρος της επιγραφής αυτής της ταφόπετρας, σκαλισμένης στα 1817, έχει διαβρωθεί από όξινα αποθέματα.

27 Διαμαρτυρία της greenpeace σε εργοστάσιο όπου λιώνεται αλουμίνιο χωρίς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας

28 ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ Τα οξέα εναποτίθενται πάντα σε υγρή μορφή
Η φυσική βροχή είναι όξινη Η όξινη βροχή είναι πάντα... Βροχή Εάν η φυσική βροχή είναι όξινη τι πειράζει αν η μόλυνση από τον άνθρωπο την κάνει πιο όξινη

29 ΤΑ ΟΞΕΑ ΕΝΑΠΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ ?
• ΟΧΙ !!! Τα οξέα εκτός από αέρια μπορούν να μεταβληθούν και σε άλατα του θείου και του αζώτου. Με την μορφή αυτή εναποτίθενται στο έδαφος χωρίς την μεσολάβηση της βροχής.

30 Η ΦΥΣΙΚΗ ΒΡΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΟΞΙΝΗ ?
ΝΑΙ !! Το νερό της βροχής είναι όξινο όπως πολλά άλλα υγρά. Η σόδα είναι βασική ενώ το γάλα είναι ελαφρώς όξινο όπως και ο τοματοπολτός. Το νερό της βροχής χαρακτηρίζεται πιο όξινο από το γάλα αλλά λιγότερο από τον τοματοπολτό.

31 Η ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ... ΒΡΟΧΗ ?
ΟΧΙ !!! Πολλές φορές τα οξέα του αζώτου και του θείου πέφτουν στο έδαφος με την μορφή χιονιού ή χαλαζιού προκαλώντας αποτελέσματα εξίσου καταστροφικά με αυτά της όξινης βροχής.

32 ΕΑΝ Η ΦΥΣΙΚΗ ΒΡΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΟΞΙΝΗ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΟΞΙΝΗ ?
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην φυσική ισορροπία. Η κανονική οξύτητα της βροχής αντιμετωπίζεται από την φύση με αλκαλικά (βασικά) χημικά και ουδετεροποιείται φθάνοντας στην τιμή των 7.00 βαθμών pH. Στην περίπτωση που τα αλκαλικά χημικά δεν επαρκούν η βροχή δεν ουδετεροποιείται με αποτέλεσμα τις καταστροφές.

33 Οικονομικές επιπτώσεις
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο οι ισχυρές χώρες της γης χάνουν ξεχωριστά περισσότερα από 1δις. Δολάρια. Στον καναδά ,το 96% των καλλιεργήσιμων εδαφών αποτελεί στόχο όξινης βροχής .Το 80% των κατοίκων των Η.Π.Α. Ζει σε περιοχές με βροχή υψηλής οξύτητας.

34 ΤΕΛΟΣ Μια ομαδική εργασία των μαθητών Αρτσίτα Αλέξη, Βασίλη Γενάρη και Γεωργιου Δημήτρη της Α τάξης του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου για την όξινη βροχή.


Κατέβασμα ppt "Όξινη βροχή Αρτσίτας Αλέξης Γενάρης Βασίλης Γεωργίου Δημήτρης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google