Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος 2014-2015 Τμήμα Α1 ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αθανασοπούλου Ιωάννα Βελισσάρη Ελένη Βεντούρα Λουίζα Δελλαπόρτα Χριστίνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος 2014-2015 Τμήμα Α1 ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αθανασοπούλου Ιωάννα Βελισσάρη Ελένη Βεντούρα Λουίζα Δελλαπόρτα Χριστίνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος Τμήμα Α ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αθανασοπούλου Ιωάννα Βελισσάρη Ελένη Βεντούρα Λουίζα Δελλαπόρτα Χριστίνα

2 Κριτήρια επιλογής θέματος
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον Είναι στενά συνδεδεμένο με την σύγχρονη εποχή Απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα Έχει άφθονο υλικό για άντληση Το συγκεκριμένο θέμα είναι ελκυστικό

3 Παρουσίαση του θέματος
Η εγκληματικότητα είναι ένα φλέγον θέμα της σύγχρονης εποχής. Υπάρχουν πολλά αίτια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φαινομένου της βίας και του εγκλήματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της παράνομης διακίνησης εμπορεύματος, της οικονομικής απάτης και της πορνείας. Οι συνέπειες των παραπάνω φαινομένων αφορούν τόσο το κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και την κοινωνία ως σύνολο.

4 Ο Σκοπός του θέματος μας είναι τριπλός:
α) Η συγκεκριμένη εργασία μας βοηθά να γνωρίσουμε την έννοια της συνεργασίας και της ομαδικότητας. β) Ν’ ανταλλάσουμε ιδέες και απόψεις με τους συμμαθητές μας. γ) Επίσης να πληροφορηθούμε για την εξέλιξη και τις συνέπειες της εγκληματικότητας.

5 Η Ιστορική αναδρομή των μορφών εγκληματικότητας
Εισαγωγή στο θέμα Η Ιστορική αναδρομή των μορφών εγκληματικότητας Τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες για πολλούς λόγους. Αρχικά ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν τα άτομα στη καθημερινή τους ζωή. Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες και να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους δεν διστάζουν να παρανομήσουν. Η αδελφοκτονία του Κάιν φανερώνει ότι και ο πιο ισχυρός δεσμός, ο αδελφικός, δεν μπόρεσε ν' αντισταθεί στην πρόκληση του κακού. Έτσι, κατανοούμε γιατί μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός της κοινής καταγωγής μας, αδυνατούμε να δούμε τους συνανθρώπους μας όπως θα έπρεπε.

6 β) Ανάπτυξη του θέματος Εγκληματικότητα: ονομάζεται το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που αποδοκιμάζονται ειδικότερα από τους ποινικούς νόμους. Η Εγκληματικότητα προσδιορίζεται κατά τόπο (περιοχή, χώρα), χρόνο, μέγεθος, δομή (είδος - βαρύτητα) και εξέλιξη (αύξηση, μείωση). Κύρια στοιχεία που προσδιορίζουν τα παραπάνω είναι συνηθέστερα αστυνομικές στατιστικές καθώς και παρόμοιες ποινικών δικαστηρίων ή και άλλων δημόσιων φορέων. Παρά ταύτα η εγκληματικότητα που προκύπτει, αποτελεί την λεγόμενη "φανερή εγκληματικότητα", σε αντίθεση με την "αφανή ή σκοτεινή εγκληματικότητα", που σαφώς υπάρχει αλλά δεν καταγράφεται για διάφορους λόγους, όπως π.χ. περιπτώσεις που δεν καταγγέλλονται.

7 Παράγοντες που επηρεάζουν την έρευνα
Θετικοί: Η εύκολη σχετικά πρόσβαση σε τεχνολογικές ευκολίες, όπως το διαδίκτυο που μας παρέχεται μέσω του σχολικού περιβάλλοντος διευκολύνει την διεκπεραίωση της έρευνάς μας. Ακόμη, αντλούμε πληροφορίες από διάφορες άλλες γραπτές πηγές, οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για τα ποσοστά της εγκληματικότητας και τις διάφορες μορφές της. Στην ομάδα το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί ένα βασικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής. Αρνητικοί: Λόγω του γεγονότος ότι η εγκληματικότητα είναι ένα ευρύ και εξειδικευμένο θέμα υπήρξε δυσκολία στην κατανόηση ορισμένων όρων.

8 Ανάπτυξη του θέματος Εγκληματικότητα:
ονομάζεται το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που αποδοκιμάζονται ειδικότερα από τους ποινικούς νόμους. Βία: Η βία πηγάζει από τις αντιφάσεις, τις αντιθέσεις της εποχής μας και κυρίως τις κοινωνικές ανισότητες. Στην εποχή μας συμβαδίζει ο πλούτος και το τεχνολογικό θαύμα μαζί με τη φτώχεια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση, την εκμετάλλευση, τη μετανάστευση, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Ανθρωποκτονία: Ο βρασμός ψυχής ή ορθότερα βρασμός ψυχικής ορμής αποτελεί νομικό όρο με τον οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως ο αποκλεισμός της σκέψης που οφείλεται σε αιφνίδια υπερδιέγερση συναισθήματος.

9 Περιορισμοί της έρευνας
Επειδή η έρευνά μας σχετικά με την εγκληματικότητα είναι μεγάλου όγκου και έκτασης, επιβάλλεται να αναφερθούμε στη βία και στη νεανική εγκληματικότητα στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες στην σύγχρονη εποχή. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτές τις μορφές εγκληματικότητας, διότι η χώρα μας, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

10 Αξιοπιστία της έρευνας
Η έρευνα μας χαρακτηρίζεται αξιόπιστη για τους εξής λόγους: α) Οι πληροφορίες που έχουμε εντάξει στην έρευνα είναι αξιόπιστες, προέρχονται από έγκυρες πηγές, είναι διασταυρωμένες και βασίζονται σε ρεαλιστικά γεγονότα και στοιχεία. β) Τις πληροφορίες μας τις έχουμε διαχειριστεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. γ) Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο οι μαθητές ηλικίας χρονών του σχολείου μας απάντησαν με σοβαρότητα και ειλικρίνεια αφού τα θέματα των ερωτήσεων μας τους αφορούσαν και συνέβαλαν στην δημιουργία προβληματισμού.

11 Διαδικασίες και δραστηριότητες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα
Για την υλοποίηση της εργασίας μας: α) Αναζητήσαμε πληροφορίες και υλικό στο διαδίκτυο β) Συζητήσαμε με τους συμμαθητές μας και τους γονείς μας για τις μορφές εγκληματικότητας και για τους τρόπους άμβλυνσης των φαινομένων γ) Δημιουργήσαμε ερωτηματολόγιο για να συνοψίσουμε τις απόψεις δ) Παρακολουθήσαμε συζητήσεις και ντοκιμαντέρ για την εγκληματικότητα στην σύγχρονη εποχή

12 Δημιουργία ερωτηματολογίου, σχόλια, γραφήματα, στατιστική ανάλυση, αποτελέσματα και συμπεράσματα. Για την ολοκλήρωση της εργασίας μας δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε στους μαθητές της Α΄ Λυκείου. Τα αποτελέσματα των ερωτήσεων παρουσιάζονται παρακάτω.

13 1η. Κατά πόσο πιστεύεται ότι η σωματική βία έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια;
πολύ 1 αρκετά 9 μέτρια 30 λίγο 31 καθόλου 3 Οι περισσότεροι (83%) απάντησαν πως το πρόβλημα της σωματικής βίας έχει αντιμετωπιστεί μέτρια ή λίγο.

14 2η. Πόσο θεωρείτε πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της νεανικής εγκληματικότητας; πολύ 4 αρκετά 8 μέτρια 22 λίγο 36 καθόλου Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (48%) απάντησε πως η νεανική εγκληματικότητα στις μέρες μας έχει αντιμετωπιστεί σε μικρό βαθμό.

15 3η. Κατά πόσο νιώθετε ασφαλείς με τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν στην Ελλάδα (πχ. αστυνομική φύλαξη κ.λπ.); πολύ 2 αρκετά 11 μέτρια 23 λίγο 22 καθόλου 16 Οι μαθητές απάντησαν (50%) πως νιώθουν λίγο ή καθόλου ασφαλείς στην πόλη τους με τα μέτρα προστασίας που έχουν θεσπιστεί.

16 4η. Πόσο συχνά έχετε παρατηρήσει την ύπαρξη κάθε μορφή βίας στην καθημερινότητά μας;
πολύ 5 αρκετά 24 μέτρια 22 λίγο 19 καθόλου 4 Επομένως,συνάγεται το συμπέρασμα πως στην καθημερινή ζωή γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη βίας σε υψηλά ποσοστά (37%).

17 Επίλογος Μετά από αυτή την έρευνα συνάγεται το συμπέρασμα ότι από τα πανάρχαια χρόνια η εγκληματικότητα εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ζωή του ανθρώπου (ανθρωποκτονία του Κάιν) με πολλές μορφές. Στην σύγχρονη εποχή αν και ο άνθρωπος έχει φτάσει σε υψηλά πνευματικά επίπεδα, η εγκληματικότητα όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εμφάνισε και άλλες μορφές ( ηλεκτρονικό έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία κ.λπ..) Από το επίσημο κράτος γίνονται βήματα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ιδρύοντας συγκεκριμένα τμήματα. Οι σημερινοί δεκαεξάχρονοι στην χώρα μας, πιστεύουν ότι η βία έχει αντιμετωπιστεί σε υψηλά ποσοστά, η σωματική βία μέτρια ή πολύ λίγο, ενώ η νεανική εγκληματικότητα σε πολύ μικρά ποσοστά. Όσον αφορά στην ασφάλεια, οι νέοι υποστηρίζουν πως οι υπηρεσίες της αστυνομίας και του κράτους δεν επαρκούν.

18 Προτάσεις για συμπληρωματική εργασία
Μορφές εγκληματικότητας στην Ελλάδα στο παρελθόν Μορφές εγκληματικότητας στην Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες. Μορφές εγκληματικότητας στην Ασία σήμερα. Μορφές εγκληματικότητας στην Ευρώπη την δεκαετία Μορφές εγκληματικότητας στην Αφρική σήμερα.

19 Πηγές πληροφόρησης Διαδίκτυο Εγκυκλοπαίδειες Ντοκιμαντέρ και βίντεο

20 Βιβλιογραφία _kai_Abel_H_adelfokto


Κατέβασμα ppt "110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος 2014-2015 Τμήμα Α1 ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αθανασοπούλου Ιωάννα Βελισσάρη Ελένη Βεντούρα Λουίζα Δελλαπόρτα Χριστίνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google