Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )

2 ΣΜΥΡΝΗ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ
Η Σμύρνη είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Μεσογείου, με συνεχή και έντονη ιστορική παρουσία για περισσότερο από χρόνια. Η πόλη ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τους Αιολείς. Από το 1425 και μετά η πόλη περνά στον έλεγχο των Τούρκων, με ένα σύντομο διάλειμμα ελληνικής κατοχής, που ξεκινά το 1919 όταν ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Σμύρνη στο πλαίσιο της Μικρασιατικής εκστρατείας και ολοκληρώνεται το 1922 με την φοβερή σφαγή.

3 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η Μικρά Ασία βρίσκεται στην άκρη της Ασιατικής Ηπείρου πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.Στην εξάπλωση του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ήταν:Έλληνεs Χριστιανοί Ορθόδοξοι,Καθολικοί,Μελχίτες,Διαμαρτυρόμενοι, Αρμένιοι.

4 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Η Σμύρνη ήταν το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Μ.Ασίας με κυρίαρχο στοιχείο το ελληνικό. Οι Τούρκοι την αποκαλούσαν “Γκιαούρ Ισμίρ” που σημαίνει << Σμύρνη των Απίστων>> , δηλαδή των μη μουσουλμάνων.

5 ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Πριν την απόβαση του ελληνικού στόλου στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919 , το κλίμα ήταν ήπιο. Οι δύο λαοί διακρίνονταν για τα αισθήματα σεβασμού και φιλοτιμίας που υπήρχαν ανάμεσα τους. Δεν υπήρχε διάθεση ή πρόθεση κακόβουλη. Μετά την απόβαση των Ελλήνων στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919 , αρκετά πράγματα άλλαξαν στις σχέσεις τους και πλέον χάθηκαν τα καλόβουλα συναισθήματα.

6 ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟΙΩΣΗ
Ο θρησκευτικός φανατισμός των Τούρκων. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Μουσουλμάνων και οι περιορισμοί που τους επιβάλλονταν από την θρησκεία του. Η αγανάκτηση των Ελλήνων λόγω των χρόνιων διωγμών από την εποχή του Σουλτάνου Αβδούλ. Η ανάρμοστη συμπεριφορά του Ελληνικού στρατού.

7 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πιστή στην Αντάντ που υποστήριζε τον εξοβελισμό του Κεμαλισμού από την Μ.Ασία. Η Ιταλία , Γαλλία κι Αγγλία ήθελαν μετά τον πόλεμο να χαράξουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική κι όχι την συμμαχική αλληλεγγύη που απέβλεπε η Ελλάδα

8 ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ Η συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης
Υπογράφτηκε στην Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 απο την Ελλάδα,την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α Παγκόσμιο πόλεμο Κατάργηση την Συνθήκη των Σεβρών Μετά την εκδίωξη από την Μ.Ασία εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών

9 ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
Η συνθήκη των Σεβρών υπογράφτηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο κι από δυνάμεις που είχαν αντίθετες επιδιώξεις και συμφέροντα και που είχαν αποφασίσει να μην την εκτελέσουν. Με αποτέλεσμα το τερματισμό του πολέμου των συμμάχων με την Τουρκία της Κωνσταντινουπόλεως και την άφιξη της Ελλάδας να πολεμήσει μόνη της την Τουρκία του Κεμάλ.

10 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ Μετακινήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία Έλληνες υπήκοοι , μουσουλμανικού θρησκεύματος. ΤΟΥΡΚΟΙ Μετακινήθηκαν απο την Μ.Ασία στην Ελλάδα Τούρκοι υπήκοοι , χριστιανικού θρησκεύματος

11 ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
Δυτικά της Αμασείας έγιναν μαζικές σφαγές Το 1916 οι Τούρκοι συγκέντρωσαν όλους τους άντρες της περιοχής και τους έπνιξαν στο ποτάμι Στη Σαμψούντα κάηκαν πολλά χωριά Βιάστηκαν πολλές γυναίκες Λεηλατήθηκαν περιουσίες Θανατώθηκαν πολλοί κάτοικοι της Σαμψούντας Λεηλατήθηκαν πολλά σχολεία , νοσοκομεία κι εκκλησίες Εκλήθησαν όλοι οι άνδρες για να καταταγούν σε τάγματα εργασίας Στις 24 Απριλίου 1915 άρχισε η γενοκτονία των Αρμενίων Το 1916 ξεκίνησαν να πυρπολούνται σπίτια Οι ομορφότερες Ελληνίδες συλλαμβάνονταν και πωλούνταν αντί 10 παράδων Ελληνικές κοινότητες μεταφέρονται βίαια στην Τουρκία κάτω απο άθλιες συνθήκες Αν κάποιος έπεφτε εξαντλημένος οι Τούρκοι τον πυροβολούσαν

12 Η ΣΜΥΡΝΗ ΣΗΜΕΡΑ


Κατέβασμα ppt "Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google