Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιάννης Ρίτσος Παρουσίαση από τις μαθήτριες: Άννα Μαρία Ντόκο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιάννης Ρίτσος Παρουσίαση από τις μαθήτριες: Άννα Μαρία Ντόκο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιάννης Ρίτσος Παρουσίαση από τις μαθήτριες: Άννα Μαρία Ντόκο Ευαγγέλου Γεωργία Λούσυ Γκινάι

2 Περιεχόμενα. Η ζωή του. Η ασθένειά του. Η δράση του ως αριστερός.
Οι βραβεύσεις. Το σημαντικότερό του έργο.

3 Η ζωή του. Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1909 στη Μονεμβασιά Λακωνίας. Ήταν το τελευταίο παιδί της οικογένειας Ρίτσου. Ένα περιστατικό που συγκλόνησε όλη την οικογένεια ήταν ότι το 1921, πέθανε ο αδελφός του Μίμης και η μητέρα του Ελευθερία από φυματίωση.

4

5 Η ασθένειά του. Το 1926 προσβλήθηκε και ο ίδιος από φυματίωση και επέστρεψε στη Μονεμβασιά. Τον Ιανουάριο του νοσηλεύτηκε στην κλινική Παπαδημητρίου και τον επόμενο μήνα στο σανατόριο «Σωτηρία», όπου έμεινε τελικά για τρία χρόνια. Από το φθινόπωρο του 1930 και για ένα χρόνο έζησε στα Χανιά, αρχικά στο φθισιατρείο της Καψαλώνας. Το 1937 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο της Πάρνηθας.

6

7 Η δράση του ως αριστερός.
Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου (1948), στη Μακρόνησο (1949) και στον Άγιο Ευστράτιο ( ). Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Το παντρεύτηκε την παιδίατρο Φηλίτσα Γεωργιάδου από τη Σάμο, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Έρη (1955). Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση ως μέλος αντιπροσωπείας διανοουμένων και δημοσιογράφων. Όταν ξέσπασε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου , οι φίλοι του τον ειδοποίησαν να κρυφτεί, εκείνος όμως δεν έφυγε από το σπίτι του. Τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στον Ιππόδρομο του Φαλήρου.

8 Το σπίτι του πριν.(ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ)

9 Το σπίτι του μετά.

10 Βραβεύσεις. Πρώτο Κρατικό Βραβείο ποίησης "Η Σονάτα του σεληνόφωτος" (1956) Μέγα διεθνές βραβείο ποίησης (Βέλγιο, ) Διεθνές βραβείο "Γκεόργκι Δημητρώφ" (Βουλγαρία, 1975) Mέγα βραβείο ποίησης "Αλφρέ ντε Βινύ" (Γαλλία, 1975) Διεθνές βραβείο "Αίτνα-Ταορμίνα" (Ιταλία, 1976) "Βραβείο Ειρήνης του Λένιν" (ΕΣΣΔ, ) Διεθνές βραβείο "Μποντέλο" (1978)

11

12 Το σημαντικότερό του έργο.
Επιτάφιος. (Θεσσαλονίκη. Μάης τοῦ Μιὰ μάνα, καταμεσὶς τοῦ δρόμου,μοιρολογάει τὸ σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της καὶ πάνω της,βουΐζουν καὶ σπάζουν τὰ κύματα τῶν διαδηλωτῶν - τῶν ἀπεργῶν καπνεργατῶν. Ἐκείνη συνεχίζει τὸ θρῆνο της)

13

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A1%CE%AF%CF%84%CF% 83%CE%BF%CF%82 yannisritsos.gr/

15


Κατέβασμα ppt "Γιάννης Ρίτσος Παρουσίαση από τις μαθήτριες: Άννα Μαρία Ντόκο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google