Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τμήμα Α 1 ~ 2 ο Γυμνάσιο Μεγάρων Καθηγήτρια : κα Αλεξίου Μαθήτριες : Αυγουστή Βάλια, Βρυττιά Στέλλα, Γκέλη Εύη, Ζωγράφου Μαίρη, Βαλτά Μαρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τμήμα Α 1 ~ 2 ο Γυμνάσιο Μεγάρων Καθηγήτρια : κα Αλεξίου Μαθήτριες : Αυγουστή Βάλια, Βρυττιά Στέλλα, Γκέλη Εύη, Ζωγράφου Μαίρη, Βαλτά Μαρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τμήμα Α 1 ~ 2 ο Γυμνάσιο Μεγάρων Καθηγήτρια : κα Αλεξίου Μαθήτριες : Αυγουστή Βάλια, Βρυττιά Στέλλα, Γκέλη Εύη, Ζωγράφου Μαίρη, Βαλτά Μαρία

2 Με τον όρο αρχαία ελληνική λατρεία εννοείται το σύνολο των δοξασιών και τελετουργικών δρώμενων που τελούνταν στην αρχαία Ελλάδα.

3 Οι γιορτές στην αρχαία Ελλάδα ήταν αφιερωμένες σε ξεχωριστούς θεούς ή θεές. Την ημέρα του θρησκευτικού εορτασμού μπορεί να γίνονται παράλληλα με τις προσφορές στους θεούς, αθλητικοί αγώνες και θεατρικές παραστάσεις.

4 Οι προσφορές προς τους θεούς συνοδεύονταν από ύμνους και προσευχές. Εκτός από τις θυσίες ζώων, γίνονταν προσφορές απαρχών ( των πρώτων καρπών κάθε σοδειάς ), φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ( πανσπερμίες ), ψαριών, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε θεού και της κάθε γιορτής.

5 Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία. Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π. χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι μεγαλύτεροι θεοί, ενώ ο Διόνυσος ήταν μικρότερος θεός. Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε από δυτικούς λόγιους τον 16 ο -17 ο αιώνα και έχει εμφανιστεί με διάφορες συνθέσεις ανάμεσα σε 14 θεούς.

6 Τέλος, η αρχαία ελληνική λατρεία δεν είχε δόγμα ( άρα ούτε και αιρέσεις ). Επίσης δεν είχε ούτε ιερό βιβλίο, ούτε ιερατείο, με ειδική αποστολή την μεσολάβηση μεταξύ θεών και ανθρώπων, καθώς η λατρεία αποτέλεσε το πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβονταν οι πολιτικοί λόγοι της δίωξης.

7 http://www.theogonia.gr/latreia.htm https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF%8E%CE%B4%CE% B5%CE%BA%CE%B1_%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%AF_%CF %84%CE%BF%CF%85_%CE%9F%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF %80%CE%BF%CF%85 Βιβλίο Αρχαίων Ελληνικών ~ Φιλοσοφικός λόγος ( Γ ’ Λυκείου )

8 ~ ΤΕΛΟΣ ~


Κατέβασμα ppt "Τμήμα Α 1 ~ 2 ο Γυμνάσιο Μεγάρων Καθηγήτρια : κα Αλεξίου Μαθήτριες : Αυγουστή Βάλια, Βρυττιά Στέλλα, Γκέλη Εύη, Ζωγράφου Μαίρη, Βαλτά Μαρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google