Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων
Μάθημα για τους Οδηγούς Συσκευών

2 Μονάδες Εισόδου/Εξόδου – Ελεγκτές Συσκευών
Οι μονάδες εισόδου εξόδου αποτελούνται από το μηχανικό και ηλεκτρονικό μέρος. Το ηλεκτρονικό μέρος καλείται ελεγκτής συσκευής ή προσαρμογέας. Το λειτουργικό σύστημα συνεργάζεται με τον ελεγκτή και όχι με την συσκευή. Οι μικρο – υπολογιστές χρησιμοποιούν το μοντέλο μονής αρτηρίας για την επικοινωνία ανάμεσα στη CPU και τους ελεγκτές. Οι μεγάλοι υπολογιστές χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό μοντέλο με πολλαπλές αρτηρίες και εξειδικευμένους υπολογιστές εισόδου/εξόδου που καλούνται δίαυλοι εισόδου/εξόδου.

3 Είσοδος – Έξοδος CPU CPU Μνήμη Ελεγκτής δίσκου Ελεγκτής εκτυπωτή
Διασύνδεση Ελεγκτή – συσκευής Μονάδες δίσκων εκτυπωτής CPU CPU Ελεγκτής δίσκου Ελεγκτής εκτυπωτή Μνήμη Συσκευές Εισόδου/Εξόδου Αρτηρία συστήματος

4 Ορισμός και Επεξηγηματικές Έννοιες
Οι οδηγοί συσκευών είναι ειδικά προγράμματα που χειρίζονται τις συσκευές ενός συστήματος. Υπάρχουν παραδείγματα στα οποία ένας οδηγός συσκευής μπορεί να υποστηρίξει διάφορους τύπους συσκευών με λίγες διαφορές μεταξύ τους. Η δουλειά του οδηγού συσκευής είναι να δέχεται αφηρημένες αιτήσεις από το λογισμικό που είναι ανεξάρτητο από τις συσκευές και να αναφέρει σ’ αυτό αν η αίτηση εξυπηρετείται. Το πρώτο βήμα στην εξυπηρέτηση μιας αίτησης εισόδου/ εξόδου είναι η μετάβαση από αφηρημένους όρους σε συγκεκριμένους. Για έναν οδηγό δίσκου αυτό σημαίνει τον υπολογισμό της ακριβούς θέσης που βρίσκεται το ζητούμενο μπλοκ στο δίσκο, τον έλεγχο της λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα του δίσκου, τη μετάβαση του βραχίονα στον κατάλληλο κύλινδρο. Ο οδηγός δίσκου πρέπει να αποφασίσει ποιες λειτουργίες του ελεγκτή πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά. Μόλις αποφασίσει ποιες εντολές πρέπει να σταλούν στον ελεγκτή, αρχίζει να τις στέλνει γράφοντάς τες στους καταχωρητές συσκευής του ελεγκτή. Αφού σταλεί η εντολή ή οι εντολές, μια από τις δύο παρακάτω καταστάσεις μπορούν να εμφανιστούν. Διακοπή λειτουργίας και ενεργοποίηση λειτουργίας μιας εφαρμογής.


Κατέβασμα ppt "ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google