Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θετική Εκπαίδευση σκύλων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θετική Εκπαίδευση σκύλων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θετική Εκπαίδευση σκύλων
Μαρία Στογιάννη Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων & σκύλων θεραπευτικής επαφής

2 Θετική εκπαίδευση σκύλων
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να εκπαιδεύσεις έναν σκύλο. Σήμερα, η πλειοψηφία των εκπαιδευτών έχει περάσει ήδη από τους παραδοσιακούς τρόπους στην θετική, βασισμένη στην ανταμοιβή, μέθοδο.  Σε αυτή, δεν χρησιμοποιείται καμία μορφή βίας (λεκτική, ψυχολογική, σωματική), είναι δίκαιη, ανθρώπινη και σύμφωνη με το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα με τον Ν.2017/1992, ΦΕΚ 31 Α της Χρησιμοποιώντας την θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση του σκύλου σημαίνει ότι επιβραβεύετε τις επιθυμητές για εσάς συμπεριφορές του και αγνοείται αυτές που δεν σας αρέσουν. Ως επιβράβευση-ανταμοιβή για την καλή του συμπεριφορά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λιχουδιές, παιχνίδια, χάδια ή ότι άλλο είναι αρεστό στον σκύλο σας (πχ. βόλτα). ΟΙ 4 ΒΑΣΕΙΣ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 4. ΣΥΝΕΠΕΙΑ Ως συμπέρασμα έχουμε : ότι τα σκυλιά δουλεύουν, για να κερδίσουν κάτι. Για κάθε ακατάλληλη συμπεριφορά που εκδηλώνει ο σκύλος σας, υπάρχει αντ’ αυτής μια άλλη κατάλληλη που θα μπορούσε να κάνει.

3

4 Pavlov's Dog (Κλασσική Εξάρτηση)

5 (Operant Conditioning)
Συντελεστική Μάθηση (Operant Conditioning) H διαδικασία εκμάθησης, με την οποία, η συμπεριφορά ενός βιολογικού οργανισμού εξαρτάται από ένα γεγονός που συμβαίνει στο περιβάλλον του. (B.F. Skinner)

6 Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα
Οποιοσδήποτε μπορεί να την εφαρμόσει. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει σε όλη την οικογένεια να συμμετέχει, από το μικρό παιδί έως και τον ηλικιωμένο. Σας επιτρέπει να επικοινωνείτε μαζί μου με σαφήνεια. Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να κάνει το σκυλί σας και του το δείχνετε, επιβραβεύοντας τον όταν το κάνει. Η τιμωρία δεν είναι πάντα τόσο σαφής. Η θετική ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα προβληματικών συμπεριφορών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η τιμωρία μπορεί να φαίνεται αρχικά αποτελεσματική, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να μεγαλώσει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς (πχ. φοβίες, επιθετικότητα). Η πνευματική άσκηση του σκύλου σας, βοηθάει στο «κάψιμο» της επιπλέον ενέργειας του. Είναι διασκεδαστική, τόσο για τον σκύλο, όσο και για τον κηδεμόνα!. Μόλις ο σκύλος καταλάβει ότι η εκπαίδευση τον οδηγεί σε «καλά πράγματα» είναι πρόθυμος να κάνει ότι του ζητήσετε, με χαρά. Ενισχύει το δεσμό σας, μαζί του. Περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του, σε συνδυασμό με την θετική ενίσχυση, χτίζεται μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας που οδηγεί στον σεβασμό και την αγάπη Μειονεκτήματα Χρειάζεται υπομονή όταν δουλεύετε με το σκυλί σας. Θα πρέπει να είστε συνεπής και δίκαιοι, να προβλέπεται και να ελέγχετε το περιβάλλον του σκύλου σας, βοηθώντας τον να αποφεύγει τα λάθη.

7

8 Σήματα ηρεμίας: ''Η διεθνής γλώσσα του σκύλου''
Επειδή οι σκύλοι είναι ομαδικά ζώα τα όποια θέλουν να ζουν χωρίς διαμάχες έχουν αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας για να νιώθουν ασφαλείς. Στόχος είναι να αποφευχθεί η απειλή και τα προβλήματα, να καταπραΰνουν το άγχος ,την ανησυχία, την νευρικότητα, τους δυνατούς θορύβους και άλλες δυσάρεστες και στρεσσογονες καταστάσεις. ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ  ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ για να δείξει την δυσαρέσκεια του ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΚΥΛΟΥΣ /ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ για να αποφευχθεί η σύγκρουση λόγο της κοντινής απόστασης .   ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΑΤΙΩΝ το οποίο έχει μεγάλη καταπραϋντική δράση ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ π.χ όταν τον βγάζουμε φωτογραφία ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ για αποβολή στρες και για την αυτό-ηρεμία ΑΚΙΝΗΣΙΑ (FREEZE) όταν ο σκύλος δεν μπορεί να διαφύγει τον κίνδυνο τότε ακινητοποιείται και αυτό θεωρείται αποτυχημένη προσπάθεια διαφυγής. ΑΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ τις χρησιμοποιεί σε διαφορές καταστάσεις ΚΟΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ οποία δεν σημαίνει πάντοτε πως χαίρεται! Σημαίνει πώς είναι εκνευρισμένος, σε επιφυλακή, ανήσυχος, φοβισμένος! ΥΠΟΚΛΙΣΗ  χρησιμοποιείται για κάλεσμα σε παιχνίδι ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ πολλές φορές το χρησιμοποιεί όταν δεν είναι σίγουρος ή θέλει να μειώσει τον όγκο του ΤΟ ΞΑΠΛΩΜΑ για να ηρεμήσει την παρέα σκύλων όπου π.χ έχουν ξεφύγει στο παιχνίδι το οποίο έγινε έντονο και εκνευριστικό ΜΥΡΙΣΜΑ ΕΔΑΦΟΥΣ όταν έρχεται άλλος σκύλος καταπάνω του πολύ γρήγορα  ή είναι ξένος και θέλει να τον ηρεμήσει ΣΗΚΩΜΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΥ ΠΟΔΙΟΥ εκδηλώνει την ανασφάλεια εκείνη την στιγμή προς το συγκεκριμένο ερέθισμα ΣΗΜΑΔΕΜΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ τα χαλαρά χείλια είναι σημάδι ηρεμίας και χαλαρότητας ΚΟΥΤΑΒΙΣΙΟ ΦΕΡΣΙΜΟ (ΣΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ) ΚΑΒΑΛΗΜΑ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΚΥΛΟ Ή ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ το σήμα αυτό έχει παρεξηγηθεί. Ενώ πολλοί το ταυτίζουν με σεξουαλική συμπεριφορά ωστόσο υποδηλώνει συνήθως ανάγκη για επικοινωνία, δηλαδή για να τον προσέξουμε από το βιβλίο: Μιλώντας με τον σκύλο σας "Σήματα ηρεμίας “ συγγραφέας  :ΤURID RUGAAS

9 Η γλώσσα Σώματος των σκύλων

10 Η γλώσσα Σώματος των σκύλων

11

12

13 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Θετική Εκπαίδευση σκύλων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google