Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ναζιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Βερολίνο 1936

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ναζιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Βερολίνο 1936"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ναζιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Βερολίνο 1936
Νίκος Χατζής Γ3 Υπεύθυνος καθηγητής: Λάμπρος Αθανασόπουλος

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ναζιστική Γερμανία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο το 1936 για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Οι Ναζί προέβαλαν την εικόνα μιας νέας, ισχυρής και ενωμένης Γερμανίας, ενώ συγκάλυψαν τις αντισημιτικές και ρατσιστικές πολιτικές του καθεστώτος, καθώς και την σταδιακή στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, άνθρωποι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη χώρα υποδοχής.

3 ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τον Απρίλιο του 1933, θεσπίστηκε η πολιτική συμμετοχής «μόνο για Άριους» σε όλες τις γερμανικές αθλητικές διοργανώσεις. Οι «Μη Άριοι» -Εβραίοι ή άτομα με εβραϊκή καταγωγή και Ρομά (Τσιγγάνοι)- αποκλείονταν συστηματικά από τις γερμανικές αθλητικές εγκαταστάσεις και ομοσπονδίες.

4 Τον Απρίλιο του 1933, η γερμανική ομοσπονδία πυγμαχίας απέβαλε τον ερασιτέχνη πρωταθλητή Erich Seelig επειδή ήταν Εβραίος. (Ο Seelig αργότερα συνέχισε την καριέρα του στην πυγμαχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.) Ένας ακόμη Εβραίος αθλητής, ο Daniel Prenn – ο κορυφαίος τενίστας της Γερμανίας- απομακρύνθηκε από τη γερμανική ομάδα για το Κύπελλο Ντέιβις. Η Gretel Bergmann, αθλήτρια παγκοσμίου κλάσης στο άλμα εις ύψος, αποβλήθηκε από τον γερμανικό σύλλογο στον οποίο ανήκε το 1933 και από τη γερμανική ολυμπιακή ομάδα το

5 Ως συμβολική χειρονομία για να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα, οι γερμανικές αρχές επέτρεψαν στην εβραϊκής καταγωγής αθλήτρια της ξιφασκίας Helene Mayer να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην ατομική ξιφασκία γυναικών και, όπως όλοι όσοι κέρδισαν μετάλλιο για τη Γερμανία, χαιρέτησε ναζιστικά στο βάθρο. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Mayer επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένας άλλος Εβραίος αθλητής δεν αγωνίστηκε για τη Γερμανία.

6 ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ Η ταπείνωση του αιμοσταγούς δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ από το μαύρο Αμερικανό υπεραθλητή Τζέσε Οουενς αποτελείτο κυρίαρχο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων του Ο Οουενς , που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια και έδωσε ηχηρό χαστούκι στα περί ανωτερότητας της άριας φυλής και ανάγκασε τον Χίτλερ να εγκαταλείψει το Ολυμπιακό Στάδιο για να αποφύγει την απονομή των μεταλλίων στο μεγάλο αθλητή.


Κατέβασμα ppt "Ναζιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, Βερολίνο 1936"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google