Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε’ΤΑΞΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε’ΤΑΞΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε’ΤΑΞΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ
Ιταλία ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε’ΤΑΞΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ

2 Ιταλία Η Ιταλία (Italia), επισήμως η Ιταλική Δημοκρατία (Repubblica Italiana), είναι μία ενιαία κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ευρώπη. Αποτελείται από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος. Έχει έκταση: τ.χ. και πληθυσμό  κατοίκους.

3 Ιταλία Πρωτεύουσα της Ιταλίας και μεγαλύτερη πόλη είναι Ρώμη ενώ μεγάλες πόλεις είναι: το Μιλάνο ( κατ.), το βιομηχανικό κέντρο της χώρας, η Νάπολη ( κατ.), σπουδαίο λιμάνι, το Τορίνο ( κατ.) με την περίφημη αυτοκινητοβιομηχανία του, η Γένουα, το Παλέρμο, η Μπολόνια, η Φλωρεντία με τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της, η Κατάνη, η Βενετία, ο τουριστικός "ομφαλός" της χώρας, το Μπάρι, η Τεργέστη, οι Συρακούσες, η Μεσσήνη, η Βερόνα κ.ά.. Στην Ιταλία ομιλούνται πολλές διάλεκτοι των Ιταλικών. Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο Καθολικισμός είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας των κατοίκων (85% των κατοίκων αναπροσδιορίζονται ως καθολικοί). Ωστόσο υπάρχουν κοινότητες Προτεσταντών και Εβραίων ενώ υπάρχει και αυξανόμενος αριθμός μεταναστών Μουσουλμάνων. Επίσης, στην Ιταλία, υπάρχει η μεγαλύτερη κοινότητα Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ευρώπη, με μέλη. Το νόμισμα της Ιταλίας είναι το Ευρώ.

4 Που βρίσκεται;

5 Ο εθνικός ύμνος της Ιταλίας
Fratelli d'Italia, l'Italia s'è desta, dell'elmo di Scipio s'è cinta la testa. Dov'è la Vittoria? Le porga la chioma, chè schiava di Roma Iddio la creò. Stringiamci a coorte Siam pronti alla morte L'Italia chiamò Stringiamci a coorte Siam pronti alla morte L'Italia chiamò Sì! Αδέλφια της Ιταλίας Η Ιταλία έχει ξυπνήσει Με το κράνος του Σκιπίωνα Έζωσε το κεφάλι της Που είναι η Νίκη; Ας προσφέρει τα μαλλιά της Γιατί σκλάβα της Ρώμης Την έπλασε ο Θεός Ας σφιχτούμε σε ένα σώμα Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε Η Ιταλία μας κάλεσε Ας σφιχτούμε σε ένα σώμα Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε Η Ιταλία μας κάλεσε Nαί

6 Ιστορία Η Ιταλική χερσόνησος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Γύρω στον 8ο αι. π.Χ. οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη νότιο Ιταλία και τη Σικελία, ενώ στην κεντρική, κυρίως, Ιταλία κυριαρχούν οι Ετρούσκοι. Τον 5ο αι. π.Χ. οι Γαλάτες εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα του Πάδου. Τον 3ο αι. π.Χ. ολόκληρη Ιταλία ενώθηκε από τους Ρωμαίους και μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η ιστορία της χερσονήσου ταυτίζεται μ’ αυτήν της Ρώμης έως τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Το 493 ο Οδόακρος ηττήθηκε από τον Θεοδώριχο, που ίδρυσε το οστρογοτθικό βασίλειο. Ο ελληνικο-γοτθικός πόλεμος ( ) έθεσε τέλος στην κυριαρχία των Γότθων και εδραίωσε τη βυζαντινή ηγεμονία. Λίγα χρόνια αργότερα όμως τους Γότθους διαδέχτηκαν οι Λογγοβαρδοί που κατάφεραν να κυριεύσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χερσονήσου ( ). Το 774 ο Κάρολος ο Μέγας έθετε τέλος στο βασίλειο των Λογγοβαρδών και το 800, με τη στέψη του, γεννιόταν η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Με την κάθοδο στην Ιταλία του Όθωνα Α΄της Σαξονίας και τη στέψη του ως αυτοκράτορα ξεκίνησε μια περίοδος ανταγωνισμού μεταξύ των αυτοκρατόρων και των πάπων. Το 1559 η συνθήκη του Σατό-Σαμβρέσις επικύρωνε την ισπανική κυριαρχία στην Ιταλία. Η ισπανική ηγεμονία ( ) συνέπεσε με μια περίοδο έντονης παρακμής των τεχνών και των γραμμάτων και μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Η Ιταλική Αναγέννηση υπήρξε έργο διανοούμενων, όπως ο Ματζίνι, ο Τζιομπέρτι, ο Κατανέο, πολιτικών, όπως ο Καβούρ και αρχηγών όπως ο Βίκτορας Εμμανουήλ και ο Γκαριμπάλντι. Η χώρα βρήκε ξανά την ισορροπία της με την κυβέρνηση του Τζιολίτι, που υπήρξε ένας από τους τους πιο ικανούς πολιτικούς της Ιταλίας. Η ανάληψη ξανά της αποικιακής πολιτικής έγινε το 1911 με τη μάχη ενάντια στην Τουρκία και την κατάκτηση της Λιβύης. Μετά από μια διακήρυξη ουδετερότητας (1η Αυγούστου 1914), κάτω από τις πιέσεις των επεμβατικών ρευμάτων, η κυβέρνηση εισχώρησε στην Τριπλή Συμμαχία και κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία, ελπίζοντας να επιτύχει την εδαφική ενότητα. Ο πόλεμος τελείωσε με νίκη το 1918 και στην Ιταλία αποδόθηκαν το Τρεντίνο, η Ίστρια και η Ζαντάρ. Τα λάθη των αντιφασιστικών κομμάτων επέτρεψαν στο Μουσολίνι να εγκαινιάσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς (1925). Η Ιταλία έκανε την είσοδό της στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο τον Ιούνιο του 1940, όταν η Γαλλία είχε ήδη ηττηθεί. Ο Μουσολίνι συνελήφθη το Στις 13 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία και αναγνωρίστηκε από τους Συμμάχους ως συνεμπόλεμος. Το 1955 η χώρα έγινε αποδεκτή στον ΟΗΕ.

7 Το πολίτευμα της Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Ιταλοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, στις εκλογές για την ανάδειξη των Γερουσιαστών το όριο είναι τα 25 έτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να απολύσει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση μόνο σε περίπτωση που παραβιάσουν κάποιο άρθρο του Συντάγματος.

8 Το κλίμα Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στις κλιματολογικές συνθήκες από τόπο σε τόπο, αν και γενικά το κλίμα της είναι ήπιο, εύκρατο και, κυρίως σαν χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο, παρουσιάζει την ιδιομορφία του μεσογειακού κλίματος. Σαν μόνη εξαίρεση είναι το κλίμα της κοιλάδας του Πάδου που είναι ηπειρωτικό, με ψυχρό χειμώνα και πολύ θερμό καλοκαίρι και βροχές σ' όλη την διάρκεια του χρόνου.

9 Πρωτεύουσα Πρωτεύουσα της χώρας είναι η ιστορική Ρώμη με κατοίκους, χτισμένη στις όχθες του Τίβερη που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες εξαιτίας των ιστορικών της μνημείων, κατάλοιπων μιας εποχής που η Ρώμη αποτελούσε το κέντρο του κόσμου. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία που έχει αποδώσει το ιταλικό κράτος στον τουρισμό και στην "τουριστική βιομηχανία" όπως λέγεται και είναι η εκμετάλλευση κάθε φυσικής ή καλλιτεχνικής ομορφιάς και των ιστορικών μνημείων και η παρουσίασή τους με κάθε τρόπο, ώστε η Ιταλία να είναι σήμερα το πρώτο ίσως τουριστικό θέρετρο της Ευρώπης.

10 Μεγάλες πόλεις Μιλάνο Βενετία

11 Αξιοθέατα

12 Όμορφα τοπία της Ιταλίας

13 Η γλώσσα Καλημέρα buongiorno Ευχαριστώ grazie τι κανείς come stai
Τα ιταλικά είναι λατινογενής γλώσσα, άμεση διάδοχος της διαλέκτου της Φλωρεντίας. Ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και ομιλείται από περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στην Ιταλία. Η Επίσημη ιταλική συνυπάρχει στην Ιταλία μαζί με έναν μεγάλο αριθμό νεο-λατινικών ιδιωμάτων και τοπικών διαλέκτων. Καλημέρα buongiorno Ευχαριστώ grazie τι κανείς come stai σ' αγαπώ Ti amo

14 Διάσημες προσωπικότητες
Λεονάρντο Ντα Βίντσι Μιχαήλ Άγγελος

15 Διάσημα προϊόντα Ιταλική μόδα: Gucci Armani Prada Κρασί
Τυριά και αλλαντικά Αυτοκίνητα: Fiat Alfa Romeo Ferrari

16 Ιταλική κουζίνα

17 Έθιμα Χριστουγέννων Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δένδρα τη παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια. Κάποιοι συνηθίζουν να νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και κατόπιν εορτάζουν με ένα παραδοσιακό γεύμα αμέσως μετά τη Λειτουργία. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα, τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και στους συγγενείς τους και ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δώρα. Μια άλλη σημαντική ημερομηνία των εορτών είναι η 6η Ιανουαρίου κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) η διάσημη Befana η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των δώρων, κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα. Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη της Γεννήσεως που υπενθυμίζει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, που ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια. Όλοι οι χαρακτήρες εκτός από το Θείο Βρέφος τοποθετούνται στη φάτνη από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε’ΤΑΞΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google