Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από την θεωρία στην πράξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από την θεωρία στην πράξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από την θεωρία στην πράξη
Για να διαπιστώσουμε στην πράξη τη διαφορά μεταξύ ανόργανων και οργανικών υλικών, προχωρήσαμε σε ταφή υπολειμμάτων φαγητού, χαρτιού, πλαστικών συσκευασιών, πλαστικών μπουκαλιών, γυαλιού και μεταλλικών κουτιών αναψυκτικών.

2 Από την θεωρία στην πράξη
Μετά από τέσσερις μήνες διαπιστώσαμε πως τα οργανικά υλικά είχαν αποδομηθεί, ενώ τα ανόργανα δεν αλλοιώθηκαν καθόλου. Μέσα από τη συζήτηση που επακολούθησε, οι μαθητές έχοντας υπόψη τους και τον παραπάνω πίνακα αποσύνθεσης απορριμμάτων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ανακύκλωση αυτών των υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

3 Επισκέψεις Παράλληλα οργανώσαμε κάποιες επισκέψεις σε πρόσωπα ή τοποθεσίες που έχουν άμεση σχέση με την καθαριότητα του ευρύτερου περιβάλλοντός μας. Κατά σειρά επισκεφθήκαμε πρώτα τον αντιδήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μπέγκα, αρμόδιο για θέματα καθαριότητας του Δήμου. Οι μαθητές έθεσαν τις ερωτήσεις τους στον κ. αντιδήμαρχο όπως φαίνεται και στο ερωτηματολόγιο.

4 Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία
Περίπου 160 άτομα ασχολούνται καθημερινά στο τομέα καθαριότητας της πόλης μας Το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι περίπου 100 ευρώ στον τόνο. Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων παράγει περίπου τόνους απορρίμματα το χρόνο. Άρα η δαπάνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων ανέρχεται σε ευρώ. Τα απορρίμματα που μαζεύονται πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ ή στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Στην πόλη μας υπάρχουν 300 κάδοι Ανακύκλωσης. Υπάρχει προοπτική να γίνουν περίπου 1100.

5 Επισκέψεις Μετά επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο του Δήμου Ιωαννιτών.
Εκεί οι υπάλληλοι μας έδειξαν τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα της πόλης και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

6 Επισκέψεις Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Βιομηχανική Ζώνη Ιωαννίνων. Εκεί είδαμε πώς οι εργάτες κάνουν τη διαλογή αυτών των υλικών (κυρίως χαρτιού και πλαστικού) και στη συνέχεια τον τρόπο που συμπιέζονται και πακετάρονται για να κατευθυνθούν σε εργοστάσια όπου θα επεξεργαστούν και θα χρησιμοποιηθούν ξανά για την παραγωγή νέων προϊόντων.

7 Επισκέψεις Μάθαμε πως κάθε μέρα γίνεται διαλογή τουλάχιστον τριάντα τόνων ανακυκλώσιμων υλικών. Υλικά, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στη χωματερή ή στο ΧΥΤΑ

8 Επισκέψεις Μια άλλη μέρα επισκεφθήκαμε το ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Μια άλλη μέρα επισκεφθήκαμε το ΧΥΤΑ Ελληνικού. Είδαμε από κοντά το μέρος που είναι χωροθετημένος, πώς είναι επικαλλυμένος με μεμβράνη για να μην εισχωρούν τα υγρά λύματα στο υπέδαφος, το βιολογικό καθαρισμό, τον τρόπο που επιχωματώνονται τα απορρίμματα κλπ. Εντύπωση μας προκάλεσε η μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών (π.χ. πλαστικά) που επιχωματώνονται. Θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Έτσι θα είχαμε μικρότερο όγκο απορριμμάτων, λιγότερος κόστος για την αποκομιδή τους, λιγότερη ενέργεια κλπ.

9 Επισκέψεις Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη στο Ελληνικό. Θαυμάσαμε από κοντά τις δημιουργίες του και παρατηρήσαμε πως πολλά από τα έργα του, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.

10 Κατασκευή χαρτιού Μέσα στην τάξη μια μέρα επιδοθήκαμε στην κατασκευή χαρτιού. Μαζέψαμε χαρτιά που είχαν χρησιμοποιηθεί και τα κάναμε πολτό. Στη συνέχεια τον πολτό τον βάλαμε σε μια σήτα, τον πιέσαμε με ένα πλάστη και τον βάλαμε ανάμεσα σε μια εφημερίδα για να στεγνώσει, αφού βγάλαμε πρώτα τη σήτα.

11 Κατασκευή χαρτιού

12 Εικαστική έκφραση Παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν εικαστικά με ανακυκλώσιμα υλικά

13

14

15

16

17

18

19

20 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Με την ολοκλήρωση του προγράμματος πιστεύουμε πως δόθηκαν στους μαθητές τα απαραίτητα ερεθίσματα, ώστε ως μελλοντικοί πολίτες αυτής της χώρας να υιοθετήσουν συμπεριφορές ρεαλιστικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις των καιρών το επιβάλλουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού.


Κατέβασμα ppt "Από την θεωρία στην πράξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google