Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μιλτιάδης Τσώλας, Π.Γ.Ε.Σ.Σ., Τάξη Α3 Σχολικό Έτος

2 Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Στη χώρα μας χιλιάδες παιδιά εργάζονται. Και κυρίως μιλάμε για εκείνα που διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε χείριστες μορφές εργασίας: στο δρόμο, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, στην εξαναγκαστική εργασία κ.ά.

3 Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο τα παιδιά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα. Οι καταγγελίες χωρίς καμιά περαιτέρω κοινωνική στήριξη και οι αστυνομικές διώξεις κυρίως οδηγούν είτε σε συλλήψεις και ποινική καταδίκη των συνοδών, αλλά ακόμα και των ίδιων των παιδιών για επαιτεία, είτε στην εκ νέου επιστροφή των παιδιών στο δρόμο ή στην παραπέρα διακίνησή τους σε άλλες  περιοχές ή χώρες.

4 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Διαρκής εγρήγορση, ενημέρωση, αναζήτηση και ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα και ειδήσεις που σχετίζονται με το θέμα της παιδικής εργασίας. Ενημέρωση μέσα από τον τύπο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο γύρω από φαινόμενα, περιστατικά, απόψεις, φήμες ή γεγονότα που αφορούν στην παιδική εργασία και την εκμετάλλευση των παιδιών από εταιρίες-κολοσσούς ή διεθνή κυκλώματα.

6 Ανάληψη από όλους τους πολίτες πρωτοβουλιών, δράσεων και συμμετοχή στα κοινά, ώστε να περιοριστούν και εξαλειφθούν τα φαινόμενα παιδικής εκμετάλλευσης και εργασίας. Ειδικότερα: Ενεργός συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε τέτοια θέματα και ακτιβιστική δράση. Συγκεκριμένα: δεν πρέπει να «επιδοτεί» κανείς την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο. Αντίθετα αυτό που πρέπει να κάνει κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι να ενημερώνεται, να συμπράττει με ΜΚΟ, να προσφέρει προσωπικά είδη και είδη διατροφής στα παιδιά του δρόμου και το πιο σημαντικό, να επιστήσει την προσοχή του σε αυτά τα παιδιά και να ενημερώνει τις οργανώσεις που ασχολούνται με την παιδική εκμετάλλευση.

7 Μέσω των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων υπάρχει η τεράστια δυνατότητα οι πολίτες να εκφραστούν, να διατυπώσουν και να προβάλλουν απόψεις, να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους συνανθρώπους τους, αλλά και να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. Μποϊκοτάζ σε προϊόντα που χρησιμοποιούν παιδιά ως «δούλους» και περιθωριοποίησή τους.

8 ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση και αυστηρότερα μέτρα προστασίας των παιδιών. Να υπάρξει καλύτερο νομικό πλαίσιο και η επιβολή αυστηρότερων ποινών, καταδικάζοντας τους υπεύθυνους. Να υπάρξει κρατική παρέμβαση, απαγορεύοντας με ειδικό νόμο τη παιδική εργασία. Να υπάρξει κρατική μέριμνα, με επιδόματα πρόνοιας κλπ. Να επιληφθούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια κλπ. 

9  Να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την υποστηρικτική προσέγγιση των παιδιών. Ειδικότερα: τα παιδιά θα πρέπει να προσεγγίζονται από οργανωμένες ομάδες κοινωνικών λειτουργών και ερευνητών δρόμου, να καταγράφονται, να δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και να διερευνάται το πλαίσιο που τα οδηγεί σε αυτή την κατάσταση. θα πρέπει να αναζητούνται οι γονείς ή συνοδοί τους, προς τους οποίους να δίνεται ενημέρωση για το απαράδεκτο της παιδικής εργασίας και βοήθεια –στο μέτρο του εφικτού- ώστε να μην οδηγούνται τα παιδιά στο δρόμο, να εγγράφονται και να φοιτούν κανονικά στο σχολείο.

10 Να ενισχυθούν οι διακρατικές συνεργασίες
Να ενισχυθούν οι διακρατικές συνεργασίες  για τις περιπτώσεις που τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο προέρχονται από γειτονικές χώρες και έχουν έρθει συνοδευόμενα από τους γονείς ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα με στόχο ακριβώς την εργασία και εκμετάλλευσή τους. Ειδικότερα: θα πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες επιστροφής τους στη χώρα προέλευσης και ενεργοποίησης των εκεί προνοιακών μηχανισμών προστασίας των παιδιών. Σε περιπτώσεις που τα παιδιά εμπλέκονται σε διάπραξη και άλλων ποινικών αδικημάτων εκτός της επαιτείας, και θα πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες, θα πρέπει να μην οδηγούνται τα παιδιά αυτά σε αστυνομικά κελιά ή σε νοσοκομεία, αλλά να υπάρχουν χώροι προσωρινής φιλοξενίας και προστατευτικής φύλαξής τους, μέχρι την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.

11 ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΑΡΣΙΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

12 Το μόνο που χρειάζεται για να ανθίσει το κακό,
είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι. Έντμουντ Μπερκ «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του...» («Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» - άρθρο 32, 1989)

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

14 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google