Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 5ο Λύκειο Ν

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 5ο Λύκειο Ν"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 5ο Λύκειο Ν
ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 5ο Λύκειο Ν. Σμύρνης Τμήμα: Β’4 Υπεύθυνη Τμήματος: Κα. Αθανασούλη Α’ τετραμηνο Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Χατζηδημητρίου Ηλίας Χατζηνικολάου Ιωάννα Στυλίδης Οδυσσέας Στανίτσας Βαγγέλης Ταλαμάγκας Νικόλας

2 Καφέ Αρκούδα Είναι το πιο μεγαλόσωμο, εύρωστο κι εντυπωσιακό χερσαίο θηλαστικό της ελληνικής πανίδας. Τα πόδια της, τα οποία είναι κοντά και δυνατά, έχουν σκληρά και γαμψά νύχια που λειτουργούν ως αμυντικά όπλα. Το ύψος της φτάνει τα 1,30 μέτρα ενώ το μήκος της τα 2,50 μέτρα. Κύριες απειλές και κίνδυνοι: 1. παράνομη εξόντωση από δολώματα και λαθροθήρες 2. καταστροφή του βιότοπου και δασικές πυρκαγιές 3. έλλειψη ενημέρωσης του κοινού Αντιμετώπιση των απειλών: Για την παράνομη εξόντωση: χρήση προληπτικών μέτρων/ενημέρωση των παραγωγών Για την καταστροφή του βιότοπου: παρεμβάσεις για τον περιβαλλοντικό έλεγχο των έργων και επιστημονική έρευνα για την παρακολούθηση των επιπτώσεων. Για την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού: συστηματικές εκστρατείες με έντυπο και οπτικό - ακουστικό υλικό.

3 Τσακάλι Παρότι παρεξηγημένο, το τσακάλι χαρακτηρίζεται ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις περιοχές του για οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια (πεσμένα φρούτα, ψοφίμια κλπ). Στο μέγεθος δεν ξεπερνάει έναν σκύλο ράτσας κόκερ, ζει 8 με 10 χρόνια . Σήμα κατατεθέν του τα ουρλιαχτά που χρησιμοποιεί μετά το σούρουπο για να επικοινωνήσει με την υπόλοιπη παρέα, καθώς και το γεγονός ότι είναι μονογαμικό ζώο. Το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στη χώρα μας και σήμερα να θεωρείται «Κινδυνεύον». Η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του '90

4 Κόκκινο Ελάφι Το κόκκινο ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας και ένα από τα πιο αγαπητά μας είδη στα ελληνικά δάση. Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια είχαν περιοριστεί στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης και στην Πάρνηθα. Σήμερα, ο πληθυσμός της Σιθωνίας έχει εξαφανιστεί. Το λαθραίο κυνήγι είναι η κυριότερη απειλή για το ελάφι στην Ελλάδα. Οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει αποτελούν απομονωμένα «νησιά». Η δυνατότητα φυσικής επέκτασής του σε νέες περιοχές εμποδίζεται από την απώλεια κατάλληλων βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας, της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων.

5 Αγριόγιδο Το αγριόγιδο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, μεγάλο θηλαστικό των ψηλών βουνών της Ελλάδας. Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου. Τρέφεται κυρίως με διάφορα ποώδη φυτά και συμπληρωματικά με φύλλα, κλαδιά δέντρων και λειχήνες. Ιδανικός βιότοπος είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, αρσενικών και θηλυκών, είναι τα όρθια και λυγισμένα προς τα πίσω -σαν αγκίστρι- ενώ το σώμα του είναι δυνατό, με χρώμα που ποικίλει ανάλογα με την εποχή. Είναι, δηλαδή, ανοιχτόχρωμο καφέ κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι με κοντό τρίχωμα, το οποίο κατά τη χειμερινή περίοδο γίνεται μακρύ και παίρνει χρώμα σκούρο καφέ – σχεδόν μαύρο.

6 Ελέφαντας Οι Ελέφαντες είναι μεγάλα θηλαστικά της οικογένειας των Ελεφαντιδών και της τάξεως των Προβοσκιδοειδών. Είναι χορτοφάγοι και μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ενδιαιτήματα όπως οι σαβάνες, τα δάση, οι έρημοι και τα τενάγη. Προτιμούν να μένουν κοντά σε νερό. Το ελεφαντόδοντο δυστυχώς αποτελεί στόχο για τους λαθροκυνηγούς που αφανίζουν δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στην Αφρική. Η δεύτερη σημαντικότερη όμως απειλή είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Οι ελέφαντες κυνηγιούνται ανελέητα: ως και ελέφαντες σφαγιάζονται κάθε χρόνο στην Αφρική για τους χαυλιόδοντές τους. Κάθε μέρα τρώει εκατοντάδες κιλά φυτών, κυρίως χόρτα, φύλλα και κλαριά θάμνων και δέντρων.

7 https://dasarxeio.com/2014/09/03/758-4/
Βιβλιογραφία

8 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Σουλιούδη Ειρήνη Σουλιώτη Χριστίνα Στεργίου Ιωάννα Τοπουζίδη Κωνσταντίνα Χιώτης Παρασκευάς

9 ΦΩΚΙΑ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ
Η φώκια της Γροιλανδίας Pagophilus Groenlandicus περνά μεν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην ανοιχτή θάλασσα, γεννά όμως πάνω σε επιπλέοντες πάγους γύρω στα τέλη του Φεβρουαρίου. Ολόκληρες γενιές της περίφημης φώκιας της Γροιλανδίας πεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής που συρρικνώνει τους πάγους της Αρκτικής. Αν και το είδος δεν κατατάσσεται στα απειλούμενα, η κλιματική αλλαγή απειλεί και τους τρεις πληθυσμούς του είδους στον Καναδά, τη Γροιλανδία και έξω από τις ακτές της Ρωσίας.  ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ Ο λευκός καρχαρίας (επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias - (Καρχαρόδων Καρχαρίας)), γνωστός και ως σπρίλλιος, μεγάλος λευκός, λευκός θάνατος ή και σκέτο καρχαρίας, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα. Επίσης, είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι.

10 ΧΕΛΩΝΑ CARETTA CARETTA
 H θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας. Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποί της στη Μεσόγειο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση και η καταστροφή του βιότοπου εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των πληθυσμών της. Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η καρέτα απειλείται με εξαφάνιση.  ΡΟΖ ΔΕΛΦΙΝΙ  Τα ροζ δελφίνια ή δελφίνια του Αμαζονίου είναι ιδιαίτερα φιλικά και ζουν στον Αμαζόνιο αλλά και στους ποταμούς Ορενόκο και Araguaia, στη Νότια Αμερική. Είναι λοιπόν δελφίνια του γλυκού νερού και για να διαβιώσουν απαιτούν φρέσκο, καθαρό νερό.

11 ΛΟΓΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΦΩΚΙΑ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ
Οι ερευνητές εξέτασαν τις ετήσιες αναφορές για νεκρά φωκάκια και τις αντιπαρέθεσαν με δορυφορικά δεδομένα για την έκταση του πάγου κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Ένας παράγοντας που βρέθηκε να επηρεάζει σημαντικά τη θνησιμότητα ήταν η λεγόμενη Βορειοατλαντική Ταλάντωση, ένα μετεωρολογικό σύστημα που ελέγχει τους δυτικούς ανέμους και τις καταιγίδες και επηρεάζει έτσι το σχηματισμό πάγου. ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ Οι νέες εκτιμήσεις του πληθυσμού τους οφείλονται σε πρόσφατες δημοσιεύσεις από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που έχουν μελετήσει τη μετανάστευση των καρχαριών μαρκαρισμένων με ραδιοσυσκευές αποστολής σημάτων.

12 ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει είναι η άναρχη τουριστική ανάπτυξη των βιότοπων όπου αναπαράγεται. Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές χελώνες, τα φώτα απορποσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις φωλιές με τα αυγά. Να σημειωθεί ότι αν μέσα σε μια φωλιά σπάσει ένα αυγό, τότε αχρηστεύονται και τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας ότι είναι τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Πάντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά. ΡΟΖ ΔΕΛΦΙΝΙΑ Η αύξηση στα επίπεδα ρύπων υδραργύρου έχει προκαλέσει και αύξηση του αριθμού των θανάτων ροζ δελφινιών, ειδικά κοντά σε ορυχεία χρυσού, όπου ο υδράργυρος χρησιμοποιείται ως μέρος της διαδικασίας εξόρυξης χρυσού. Επίσης η αύξηση της κυκλοφορίας στον Αμαζόνιο, απειλεί αυτά τα πλάσματα τα οποία, καθώς προσεγγίζουν τα σκάφη, πληγώνονται και θανατώνονται από τους έλικες. Επιπλέον, ο θόρυβος που παράγεται από τους κινητήρες και η ηχορύπανση, αποπροσανατολίζει τα δελφίνια και προκαλεί το θάνατο τους.... 

13 Νταβέλος Γιώργος Σοφιαδέλλη Μαριάντζελα Τσούλφας Γιάννης Φερίγκ Μαρία
ΠΤΗΝΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Νταβέλος Γιώργος Σοφιαδέλλη Μαριάντζελα Τσούλφας Γιάννης Φερίγκ Μαρία

14 Αργυροπελεκάνος Ο αργυροπελεκάνος είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον κόσμο με ύψος που φτάνει 1,20μ, άνοιγμα φτερών έως 3,20μ και βάρος από 6 έως 10 κιλά. Το χρώμα του φτερώματος του είναι σταχτί. Το ράμφος του φέρει διαστελλόμενο σάκο κίτρινου χρώματος στο κάτω μέρος και τα δάχτυλα του είναι ενωμένα μεταξύ τους με μεμβράνη. Οι λόγοι εξαφάνισης του είναι η ενόχληση που δέχεται από τον άνθρωπο είτε σκόπιμα, είτε από αμέλεια που κάνει τα πουλιά να σηκώνονται πανικόβλητα και να καταστρέφουν τα αυγά που επωάζουν.

15 ΤΑ ΡΕΙΛ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΜ Πρόκειται για πτηνά που δεν μπορούν να πετάξουν τα οποία κατοικούσαν κατά χιλιάδες στο νησί του Γκουάμ. Ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται γεωμετρικά όταν αποτέλεσαν θήραμα για ένα είδος φιδιών που εισέβαλε στο νησί. Σήμερα ζουν σε προστατευόμενο περιβάλλον τόσο στο Γκουάμ όσο και σε ζωολογικούς κήπους στις Η.Π.Α. ενώ τελευταία γίνονται προσπάθειες να τα αφήσουν να αναπαραχθούν στη φύση.

16 Το Ντόντο Το ντόντο δεν φοβόταν καθόλου τους ανθρώπους, και αυτό, σε συνδυασμό με έλλειψη μαχητικότητας του, το έκανε εύκολη λεία για τους κυνηγούς. Yπάρχουν διάσπαρτες αναφορές για μαζικές δολοφονίες ντόντο για την πλοίων. Oι αρχαιολογικές έρευνες έχουν τροφοδοσία των βρει μέχρι στιγμής πενιχρά στοιχεία της ανθρώπινης θηρευτικής δραστηριότητας σε αυτά τα πουλιά. Όταν οι άνθρωποι έφθασαν αρχικά στον Μαυρίκιο, έφεραν μαζί τους άλλα ζώα που δεν υπήρχαν στο νησί πριν, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, αλλά και χοίρων, γάτων, αρουραίων, που λεηλάτησαν τις φωλιές των ντόντο, ενώ οι άνθρωποι κατέστρεψαν τα δάση, όπου ζούσαν τα πουλιά


Κατέβασμα ppt "ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 5ο Λύκειο Ν"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google