Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΔΗΓΟ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α5 ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΔΗΓΟ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α5 ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΔΗΓΟ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α5 ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ  YΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΝΑΤΑΣΑ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

2 Πριν χωριστούμε σε ομάδες ασχοληθήκαμε με τις οδούς στις οποίες κατοικούμε και βρήκαμε τι ''κρύβεται'' πίσω από το όνομά τους. Αγίου Φανουρίου: Άγιος που έζησε στη Ρωμαϊκή εποχή και ήρθε σε σύγκρουση με τον ειδωλολατρικό κόσμο. Υπέστη δώδεκα μαρτύρια κατά τη θητεία του στον Ρωμαϊκό στρατό. Στην αρχή δικάστηκε γιατί δεν απαρνήθηκε τη θρησκεία του, καταδικάστηκε σε λιθοβολισμό στο στόμα και στο κεφάλι από άλλους στρατιώτες, σε μαστίγωμα, να τον τρυπάνε με σιδερένια νύχια ενώ ήταν γυμνός και σε φυλάκιση. Αυτά ήταν μερικά από τα μαρτύρια που του επέβαλλαν για να τον τιμωρήσουν που δεν δέχτηκε να γίνει ειδωλολάτρης. Αλεξάντερ Φλέμινγκ: Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ( 6 Αυγούστου Μαρτίου 1955 ) . Έχει καταγωγή από την Σκοτία και η δουλειά του ήταν βιολόγος και φαρμακολόγος . Ασχολήθηκε με την ανοσολογία, την βακτηριολογία και τη χημειοθεραπεία . Έγινε γνωστός διότι ήταν ο πρώτος για την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού ( πενικιλίνης ) το Πήρε Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής μαζί με τους Φλόρεϋ και Τσέιν το Επίσης μία άλλη σημαντική ανακάλυψη του είναι αυτή του ενζύμου λυσοζύμης το

3 Ανδρομέδας: Ήταν ένα από τα πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης. Μετά το θάνατό της η Αθηνά την έκανε άστρο και την έβαλε στους αστερισμούς του βόρειου ουρανού κοντά στον Περσέα και την Κασσιόπη. Η Ανδρομέδα είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο στον κατάλογό του της «Μαθηματικής Συντάξεως». Ακόμη, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς από την Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Αξαρίου: Ονομάστηκε έτσι από την πόλη Αξάριο (Ακ Χισαρ, Το Λευκό Κάστρο) που βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Μ.Ασίας. Βρίσκεται χτισμένη στην περιοχή όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Θυάτειρα της Λυδίας. Αρχικά η πόλη ονομαζόταν Πελοπία αλλά μετονομάστηκε από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα το 209 π.Χ προς τιμήν της κόρης του. Ουσιαστικά η λέξη Θειάτερα σημαίνει θυγατέρα και ήταν από τις πρώτες πόλεις της Μικράς Ασίας που εκχριστιανίστηκαν.

4 Βουτζά: Ο Βουτζάς, βορειοανατολικά της Σμύρνης, με κατοίκους (σχεδόν όλοι Έλληνες) συνδεόταν με τη Σμύρνη με σιδηρόδρομο. Η ελληνική κοινότητα συντηρούσε εξατάξιο αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο με 560 μαθητές και μαθήτριες και είχε ιδρύσει τη θρησκευτική αδελφότητα «Άγιοι Απόστολοι». Ο Βουτζάς (ή Μπουτζάς) υπήρξε τόπος παραθερισμού για Άγγλους (με λέσχη και ιπποδρόμιο), αλλά και για τους Σμυρνιούς. Γ. Γεννηματά: Ήταν Έλληνας πολιτικός, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου . Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Με τον Γιώργο Γεννηματά έχουν συνδεθεί η Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του Δημοκρατικού Στρατού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και η ψήφος από το 18ο έτος της ηλικίας.

5 Γ. Παπανδρέου: Υπήρξε μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Πατέρας του Ανδρέα Παπανδρέου και παππούς του Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Διετέλεσε τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ( ,1963, ). Φίλος, συνεργάτης και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Απέκτησε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας». Καισαρείας: Υπάρχουν πολλές πόλεις που συναντάμε στο πέρασμα των ιστορικών χρόνων με αυτό το όνομα οι οποίες είτε δημιουργήθηκαν , είτε μετονομάστηκαν έτσι από τους Ρωμαίους, προς τιμή των αυτοκρατόρων τους, των καισάρων. Η πιο γνωστή όμως πόλη είναι η Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ανάμεσα στους διάσημους επισκόπους Καισαρείας είναι και ο Βασίλειος Καισαρείας. Κατά τα χρόνια του Βυζαντίου η Καισάρεια και η ευρύτερη περιοχή υπέφερε από τις επιθέσεις των Περσών (7ος αιώνας) και μέχρι τον 11ο μ. Χ αιώνα από τους Άραβες. Αργότερα(12οςαιώνας)έπεσε στα χέρια των Σελτζούκων Τούρκων και στη συνέχεια των Οθωμανών. Τους μετέπειτα αιώνες ο Ελληνισμός μειώθηκε λόγω της εχθρικής συμπεριφοράς των κατακτητών και ανακάμπτει το 18ο αιώνα μέχρι να εγκαταλείψει τις εστίες του μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του Κεσκινίου: Το Κεσκίν είναι περιοχή στην Κεντρική Ανατολία της Τουρκίας. Στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους η πόλη ονομαζόταν Ciscissus (μερικές φορές συντομεύεται σε Κισσός).

6 Κολοκοτρώνη: Η οδός αυτή έχει πάρει το όνομά της από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ή αλλιώς τον Γέρο του Μοριά, όπως είναι γνωστός. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς ήταν αρχιστράτηγος και πολιτικός. Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στη Μεσσηνία και πέθανε στη φυλακή 72 ετών στις 4 Φεβρουαρίου Κορυτσάς: Είναι πόλη της Αλβανίας με κατοίκους. Κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό κατά τον Α' βαλκανικό πόλεμο και κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Από το 1913 ανήκει στην Αλβανία με το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Μεσολογγίου: Η οδός αυτή πήρε το όνομα της από την ηρωική πόλη Μεσολόγγι. Το Μεσολόγγι βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία .Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές αυτή η ηρωική πόλη το 1826 μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου έκανε την επανάστασή της κατά των Τούρκων, όπου και κατάφεραν και ανάγκασαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν, αυτό το σημαντικό γεγονός είναι γνωστό ως έξοδος του Μεσολογγίου ή ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου.

7 Μικράς Ασίας: Η οδός της Μικράς Ασίας πήρε το όνομά της από την γνωστή Μικρά Ασία , η οποία χάθηκε στα χέρια των Τούρκων το 1922 και προς τιμήν των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής για τα οποία δεν έχουμε πλήρη απολόγισμο. Βρέχεται από τρεις θάλασσες, τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) στο Βορρά, τη Μεσόγειο στο Νότο και το Αιγαίο δυτικά. Η Μικράς Ασίας είναι αφιερωμένη στα παράλια της Τουρκίας που είχαν μια ευνοϊκή θέση και που θεωρούταν το σταυροδρόμι των πολιτισμών και κυρίως σημείο συνάντησης μεταναστευτικών φυλών που κινούνταν από την ανατολή προς την δύση και το αντίστροφο ενίοτε. Παραδείσου: Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Βύρωνα και κάποιοι συγκεκριμένα στην σημερινή οδό Παραδείσου. Η περιοχή αυτή ήταν δάσος και οι πρόσφυγες εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά της. Έτσι εκεί έφτιαξαν την ζωή τους και επειδή οι πρόσφυγες πίστευαν πως η περιοχή αυτή ήταν τόσο ωραία, όσο και ο παράδεισος, ονόμασαν την οδό αυτή οδό Παραδείσου.

8 Πλαταιών: Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι Πλαταιείς ήταν γηγενείς (Ίωνες), που κατάγονταν κατά την Ελληνική Μυθολογία από την κόρη του Ασωπού Πλαταία εξ ου και η ονομασία της. Στη Μάχη των Πλαταιών ανεγέρθη στο πεδίο της μάχης ιδιαίτερος τάφος για τους γενναίους Πλαταιείς. Μάλιστα, μετά τη νίκη των Ελλήνων, οι Πλαταιές θεωρήθηκαν "Ιερή Πόλη", όπου απαγορεύθηκε να επιτεθούν εναντίον τους άλλοι Έλληνες και κάθε χρόνο γίνονταν εκδηλώσεις. Τάκη Περτσεμλή: Γεννήθηκε στις στο Βύρωνα. Το μίσος του για τους κατακτητές τον έκανε και οργανώθηκε στο ΕΑΜ και εργάστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας του. Αναδεικνύεται φοβερός πατριώτης και πνευματικός ηγέτης με αποτέλεσμα να φτάσει η φήμη του στο στρατόπεδο του εχθρού. Η οργάνωσή του, για να αποφύγει τη σύλληψή του, τον στέλνει σαν γραμματέα στην οργάνωση του Υμηττού. Σκοτώθηκε στις 28 Μαΐου του 1944 σε ηλικία εικοσιένα ετών. Σειρήνων: Θαλάσσιοι δαίμονες της Ελληνικής Μυθολογίας που απεικονίζονταν με ανθρώπινο γυναικείο κεφάλι και σώμα αρπακτικού πουλιού. Στην Οδύσσεια, ο Οδυσσέας είχε ενημερωθεί από την Κίρκη για το γοητευτικό τραγούδι τους με το οποίο παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες κι έτσι διέταξε σε όλο το πλήρωμα του να βάλουν κερί στα αυτιά τους ώστε να μην ακούν το τραγούδι των Σειρήνων, ενώ ό ίδιος ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι ώστε όταν ακούσει το τραγούδι τους να μη παρασυρθεί στη γοητεία τους.

9 Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε ομάδα ανέλαβε να βρει τι κρύβεται πίσω από τις οδούς. Τα χωρίσαμε σε κατηγορίες. ΟΜΑΔΑ: BYRONERS (Τσιροπούλου Κατερίνα, Τσιόπου Βάσω, Υφαντή Σπυριδούλα, Χάκα Νίνα, Χατζή Δέσποινα, Ψαραδάκου Εύα) ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ πχ Αΐδινίου, Αλλικαρνασού, Βοιωτίας, Άγκυρας, Γραβιάς, Ζακύνθου κ.α ΟΜΑΔΑ: ARRIVEDERCI BYRON (Τσάμη Στέλλα, Τριανταφυλλοπούλου Ηλιάνα, Χατζηιωαννίδη Ειρήνη, Χατζηιωαννίδη Μαρία, Χατζηκωνσταντίνου Μαρία) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ , ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ πχ Γαρδένιας, Γυφτοδήμου, Ναρκίσσου, 25ης Μαρτίου κ.α ΟΜΑΔΑ: Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΒΥΡΩΝΑ ( Ρίζος Κωνσταντίνος, Ταλαμπέκος Αντώνης, Χαραλάμπους Παναγιώτης, Χαριτάκης Μανώλης, Χαρίτος Αλέξανδρος) ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ πχ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Αγ. Βαρβάρας, Κόνωνος κ.α ΟΜΑΔΑ:GPS ( Τσεβδού Γεωργία, Τσούκα Μιγγένα, Χριστοφίδης Χρήστος, Χριστοφιλόπουλος Γιώργος, Χρονόπουλος Γιώργος) ΠΟΤΑΜΙΑ, ΒΟΥΝΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ πχ. Έβρου, Ολύμπου, Γενοκτονίας Αρμενίων, Ευαγγελικής Σχολής κ.α

10 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!
Τέλος, ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία ενός οδηγού πόλης για εφήβους, δηλαδή, μία καταγραφή χώρων ενδιαφέροντος για εφήβους. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ Πάρκα, πλατείες, Λαμπηδόνα, Δημοτική Βιβλιοθήκη, κινηματογράφοι, Κολυμβητήριο κ.α. ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Γυμναστήρια, Καφετέριες, εστιατόρια γρήγορου φαγητού, φροντιστήρια κ.α. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!


Κατέβασμα ppt "ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΔΗΓΟ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α5 ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google