Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Άγιον Όρος Μία εργασία από την μαθήτρια: Λυδία Εξάρχου, Γ1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Άγιον Όρος Μία εργασία από την μαθήτρια: Λυδία Εξάρχου, Γ1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Άγιον Όρος Μία εργασία από την μαθήτρια: Λυδία Εξάρχου, Γ1
Για το μάθημα των θρησκευτικών

2 Μάθημα 17ο: Χριστιανική Άσκηση-Μοναχισμός
Άσκηση 2η: Να παρουσιάσετε, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, την πολιτισμική προσφορά του Άγιου Όρους (γράμματα, τέχνες, ιστορία)

3

4 Λίγα λόγια για το Άγιον Όρος
Το Άγιο(ν) Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία».

5 Προσφορές του Άγιου Όρους μέσα από την ιστορία
Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 το Άγιο Όρος λειτούργησε ως άσυλο όπου κατέφυγαν πολλές οικογένειες, ενώ οι Μονές συνέδραμαν τον αγώνα με χρήματα, τρόφιμα και πολεμοφόδια. Περίπου 800 μοναχοί οπλίστηκαν και υπό τον Εμμανουήλ Παπά των Σερρών, μαζί και με κοσμικούς στρατιωτικούς, προσέβαλαν διάφορες θέσεις Τούρκων στη Θεσσαλονίκη και την Κασσάνδρα.

6 Προσφορές του Άγιου Όρους μέσα από την ιστορία
Όταν εκδηλώθηκε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος η μοναστική κοινότητα του Άθω δεν αδιαφόρησε. Μάλιστα οι νεώτεροι μοναχοί μετέβησαν στις Καρυές προκειμένου να λάβουν φύλλο πορείας για το μέτωπο. Όμως το Ελληνικό κράτος αρνήθηκε τη συμμετοχή εθελοντών στον πόλεμο ιδιαίτερα αν αυτοί ήταν κληρικοί ή μοναχοί. Επίσης οι μονές διέθεσαν το υποζύγιά τους χωρίς αποζημίωση, ενώ διοργάνωσαν και εράνους σε είδη και χρήματα για την βοήθεια του Ελληνικού στρατού.

7 Προσφορά στις τέχνες Αγιογραφία:
Εκτός από τις τοιχογραφίες που καλύπτουν το εσωτερικό των Ναών και των Τραπεζών (των χώρων δηλαδή που χρησιμοποιούν οι μοναχοί για τα κοινά γεύματα) η τέχνη της ζωγραφικής απλώνεται και στις φορητές λατρευτικές εικόνες και στα εικονογραφημένα χειρόγραφα. Κάθε επιφάνεια που συμμετείχε στην λατρευτική ζωή, μπορούσε να ζωγραφιστεί, άσχετα αν ήταν τοίχος, ξύλο ή περγαμηνή και χαρτί. Έτσι µια μεγάλη ποικιλία έργων τέχνης ζωγραφικής που διασώθηκαν στο Άγιον Όρος σε απίστευτα μεγάλους αριθμούς, έρχεται να καλύψει τις γνώσεις µας για τον μεσαιωνικό κόσμο της δεύτερης χιλιετίας.

8

9 Άλλες τέχνες: Περά από τη συνεισφορά στην αγιογραφία, το άγιο όρος έχει προσφέρει ένα λαμπρό μουσικό έργο στην ψαλτική τέχνη από τη βυζαντινή εποχή έως σήμερα, ενώ έχουν βρεθεί πολλά χειρόγραφα βιβλία. Πέρα από αυτά, μέσα στο Αγίον όρος βρίσκουμε μεμονωμένα γλυπτά, καθώς και κατά την διάρκεια του χρόνου έχουν κατασκευαστεί και υψηλής ποιότητας χρυσοΰφαντα υφάσματα.

10 ΤΕΛΟΣ Πηγές:


Κατέβασμα ppt "Το Άγιον Όρος Μία εργασία από την μαθήτρια: Λυδία Εξάρχου, Γ1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google