Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα: Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα: Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα: Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο
ΕΠΑ.Λ. Αταλάντης Μαθήτρια:Χυμευτού Λουκία Τμήμα:Β΄ Οικονομίας ΕΠΑΛ Αταλάντης Σχολ. Έτος

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οι Νόμοι ισχύουν και στο Διαδίκτυο
Οι Νόμοι ισχύουν και στο Διαδίκτυο Τι είναι Πνευματικά Δικαιώματα Πνευματικά Δικαιώματα Σχετικά με την Ασφάλεια των πληροφοριών Πηγές

3 Οι νόμοι ισχύουν και στο Διαδίκτυο
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο Διαδίκτυο; Το Διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Όταν είμαστε συνδεδεμένοι θα πρέπει να ακολουθούμε ορισμένους βασικούς κανόνες, όπως πρέπει να ακολουθούμε τον ΚΟΚ όταν οδηγάμε. Οι νόμοι ισχύουν και στο Διαδίκτυο Αν και το μεγαλύτερο μέρος της Νομοθεσίας θεσπίστηκε πριν εξαπλωθεί ευρέως το Διαδίκτυο, οι νόμοι ισχύουν και εκεί. Ότι είναι παράνομο εκτός Διαδικτύου είναι παράνομο και στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο παρέχει ευκαιρίες άνευ προηγουμένου για ελεύθερη επικοινωνία αλλά ενέχει και ευθύνες. Για παράδειγμα είστε συνεχώς υπεύθυνοι για το περιεχόμενο και τη νομιμότητα της δική μας Διαδικτυακής τοποθεσίας και όσων δημοσιεύονται σε αυτήν.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από τον νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται σε έργα λογοτεχνίας και τέχνης όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων(databases). Το πνευματικό δικαίωμα αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία. Αν κάποιος παραβιάσει το δικαίωμα. Αν κάποιος παραβιάσει το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιου άλλου ο νόμος του επιβάλει αστικές(π.χ. να ζητηθεί αποζημίωση) και ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση έως και 3 μήνες).

5 Πνευματικά Δικαιώματα
Τα πνευματικά Δικαιώματα προστατεύουν τον τρόπο που εφαρμόζετε μια ιδέα, αλλά όχι και την ίδια ιδέα. Η αντιγραφή υλικού από το Διαδίκτυο για προσωπική χρήση επιτρέπεται, αλλά η προβολή του υλικού αυτού ως δικού σας απαγορεύεται. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε το υλικό για να φτιάξουμε μια δικιά μας παρουσίαση, θα πρέπει να αναφέρουμε την πηγή του. Η προώθηση παράνομου υλικού (παράνομα αντίγραφα ταινιών ή αρχείων μουσικής) είναι παράνομη.

6 Σχετικά με την Ασφάλεια των πληροφοριών (συνέχεια).
Να θυμάστε Όταν δημοσιεύουμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τις ελέγχουμε και ενδέχεται να μην μπορέσουμε ποτέ να διαγράψουμε όλα τους τα αντίγραφα Να ελέγχετε Φροντίζουμε να γνωρίζουμε πάντοτε σε όποιον δίνουμε πληροφορίες και να κατανοούμε για ποιον σκοπό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Να σκέφτεστε Είναι λογικό να δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας τα προσωπικά μας στοιχεία αν δεν είμαστε βέβαιοι για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν;

7 Σημείωση Τα ονόματα των μαθητών οι φωτογραφίες μας και οι άλλες προσωπικές μας πληροφορίες που είναι καταγραμμένες στο μητρώο του σχολείου μπορούν να δημοσιευτούν μόνον στην διαδικτυακή τοποθεσία του σχολείου, με την συναίνεση των μαθητών και των γονέων τους.

8 ΠΗΓΕΣ http://www.opi.gr
(κόμικ για πνευματική ιδιοκτησία)


Κατέβασμα ppt "Θέμα: Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google