Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θρησκευτικά Θ.Ε. 4, Κ.9 Ομάδα: Ο Παχύς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θρησκευτικά Θ.Ε. 4, Κ.9 Ομάδα: Ο Παχύς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θρησκευτικά Θ.Ε. 4, Κ.9 Ομάδα: Ο Παχύς

2 ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

3 ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ Ο Μάξιμος Ομολογητής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ιστορικές και εκκλησιαστικές προσωπικότητες της βυζαντινής περιόδου. Κατά τον πολιτικό του βίο διετέλεσε στέλεχος υψηλά ιστάμενων κρατικών διοικητικών θέσεων και αργότερα Μοναχός. Ως μοναχός υπήρξε η κεντρική προσωπικότητα που πρωτοστάτησε στην εκκλησιαστική έριδα του μονοθελητισμού, η οποία είχε σαφείς πολιτικές, πολιτειακές και γεωπολιτικές προεκτάσεις[3], καθώς η θεολογία του υπήρξε ο πυρήνας της αντίδρασης στις βασιλικές επιδιώξεις για ένα θεολογικό συμβιβασμό μεταξύ ορθοδόξων καθολικών και μονοφυσιτών[4]. Παράλληλα εξέφρασε με μεστό τρόπο τη διδασκαλία των προηγούμενων Οικουμενικών συνόδων, αναδεικνύοντας τον ως την εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα της εποχής του, στοιχείο που τον οδήγησε και στο προσωπικό του μαρτύριο και εξορία.

4 Ο ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας ή Μέγας Αθανάσιος ή Άγιος Αθανάσιος ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Τιμάται ως άγιος τόσο από την Ανατολική Ορθόδοξη όσο και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Αποτελεί έναν από τους τέσσερις Πατέρες της Ανατολικής εκκλησίας που φέρουν τον τίτλο «Μέγας» μαζί με τούς Βασίλειο, Φώτιο, και Λέοντα, και ένας από τους 33 Πατέρες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Από πολύ νέος έδειξε την πνευματική κλίση του. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου που χαρακτηρίστηκε αιρετική. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας.

5 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Το κείμενο μας μιλάει για τη στάση που κράτησαν δυο από τους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μάξιμος ο Ομολογητής και ο Μέγας Αθανάσιος, απέναντι στις διάφορες αιρετικές απόψεις, ιδιαίτερα αυτή του Αρείου, δηλαδή ότι ο Χριστός ήταν δημιούργημα και όχι υπόσταση του Θεού. Ωστόσο, παρόλο που και οι δύο υποστήριζαν τη σωστή-κατά την εκκλησία που υπηρετούσαν- άποψη, εξορίστηκαν και τιμωρήθηκαν βάναυσα, ακριβώς επειδή υπερασπίστηκαν αυτή την άποψη ολόψυχα.

6 Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ Επαινούμε τη στάση των δύο αγίων, επειδή ήταν σωστή και τίμια. Έμειναν πιστοί σε αυτό που θωρούσαν σωστό, και το υπερασπίστηκαν και πάλεψαν για αυτό χωρίς όρια και σταματημό, ακόμη και όταν όλοι ήταν εναντίον τους. Καταδικάζουμε ωστόσο, τη στάση των εχθρών τους, ιδιαίτερα των οπαδών του Αρείου, οι οποίοι το κατηγόρησαν για ψεύτικα αδικήματα, τα οποία δεν είχαν κάνει, στέλνοντας τους έτσι στην εξορία και κάνοντάς τους να υποφέρουν. Με τη στάση αυτή, αποδεικνύουν όχι μόνο την κατωτερότητα τους και την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα, αλλά και την κακία τους σε όποιους έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς.

7 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!
Δημήτρης Βασσάλος Φωτεινή Βουγιουκλάκη Παντελής Καντιάνης Χρήστος Καραβάς Μιλένα Καρτσοπούλου


Κατέβασμα ppt "Θρησκευτικά Θ.Ε. 4, Κ.9 Ομάδα: Ο Παχύς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google