Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πότε και Πού κατασκευάστηκε το πρώτο ατομικό ρολόι ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πότε και Πού κατασκευάστηκε το πρώτο ατομικό ρολόι ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πότε και Πού κατασκευάστηκε το πρώτο ατομικό ρολόι ;
Το πρώτο ατομικό ρολόι (βασισμένο σε maser αμμωνίας) φτιάχτηκε το 1949 στην Αμερική. Το πρώτο ακριβές ατομικό ρολόι Καισίου φτιάχτηκε στην Αγγλία το 1955.

2 Όταν λέμε ατομικό ρολόι τι εννοούμε;
Λέγοντας ατομικό ρολόι εννοούμε τις συσκευές που μετρούν το χρόνο βάση της καταμέτρησης των ταλαντώσεων των ατόμων. Το συνηθέστερο στοιχείο που χρησιμοποιείται είναι το Καίσιο 133.

3 Με λίγα λόγια τι θα μπορούσαμε να πούμε για το ατομικό ρολόι ;
Ατομικό ρολόι ονομάζεται διάταξη μέτρησης χρόνου που προσφέρει την υψηλότερη μέχρι σήμερα διαθέσιμη ακρίβεια μέτρησης. Με βάση τα ατομικά ρολόγια, ο χρόνος ορίστηκε το από το Διεθνές σύστημα μονάδων ως ταλαντώσεις Καισίου 133 από μια ενεργειακή κατάσταση σε άλλη. Το ατομικό ρολόι έχει ακρίβεια 0, δευτερόλεπτα. Τα σύγχρονα ατομικά ρολόγια καταμετρούν ταλαντώσεις, αντιστοιχίζοντας αυτές σε 1 δευτερόλεπτο. Ένα τέτοιο ρολόι παρέχει ακρίβεια 1 δευτερολέπτου ανά χρόνια!

4 Ποια είναι η διάρκεια ζωής του ατομικού ρολογιού και πού βασίζεται ;
Τα ατομικά ρολόγια βασίζονται στη μέτρηση των ταλαντώσεων ατόμων, όταν αυτά μεταπηδούν από μια ενεργειακή κατάσταση σε άλλη. Ο χρόνος ζωής ενός ατομικού ρολογιού εξαρτάται από τα συστατικά του. Ατομικά ρολόγια που βασίζονται στις ταλαντώσεις Ρουβιδίου έχουν χρόνο ζωής 10 χρόνια Ατομικά ρολόγια Καισίου 133 έχουν διάρκεια ζωής 7 χρόνων

5 Ποια είναι η έννοια της φράσης «ταλάντωση του ατόμου»;
Ποια είναι η έννοια της φράσης «ταλάντωση του ατόμου»; Τα άτομα έχουν χαρακτηριστικές συχνότητες ταλάντωσης. Μ' αυτό εννοούμε ότι απορροφούν και εκπέμπουν φως ορισμένων μόνο συχνοτήτων, που είναι χαρακτηριστικές για κάθε είδος ατόμων. Το πιο γνωστό ίσως παράδειγμα τέτοιας συχνότητας είναι το πορτοκαλί φως που εκπέμπεται από το Νάτριο που περιέχει το μαγειρικό αλάτι, όταν αυτό βρεθεί μέσα σε μια φλόγα. Ένα άτομο θα έχει πολλές συχνότητες, μερικές εκ των οποίων θα είναι στην περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων ενώ άλλες θα είναι στην περιοχή του ορατού φωτός, και άλλες ανάμεσα στις δύο περιοχές συχνοτήτων.

6 Πού χρησιμοποιούνται τα ατομικά ρολόγια ;
Πού χρησιμοποιούνται τα ατομικά ρολόγια ;  Τα ατομικά ρολόγια χρησιμοποιούνται από εθνικούς οργανισμούς προτύπων ως πρωτογενή πρότυπα για τον καθορισμό του διεθνούς ατομικού χρόνου και τον συγχρονισμό ρολογιών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, τον έλεγχο συχνότητας τηλεοπτικών σταθμών και τη λειτουργία συστημάτων GPS (Global Positioning System).

7


Κατέβασμα ppt "Πότε και Πού κατασκευάστηκε το πρώτο ατομικό ρολόι ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google