Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μικροί θαλασσοπόροι σε νέες ανακαλύψεις

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μικροί θαλασσοπόροι σε νέες ανακαλύψεις"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μικροί θαλασσοπόροι σε νέες ανακαλύψεις
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Τάξη Α3 7ο Δ.Σ.Αγίας Παρασκευής Σχολικό έτος Υπ.εκπ.Αθανασία Κέλλη-Σκάγκου Θεοδώρα

2 «Ευαισθητοποίηση» Τα παιδιά αγαπούν τη θάλασσα. Αποτελεί γι’αυτά, τη χαρά του καλοκαιριού,το παιχνίδι τους, τη βόλτα τους, τις ξένοιαστες σκέψεις τους.Ο κόσμος της θάλασσας μαγεύει τον άνθρωπο και τον γοητεύει σε κάθε ηλικία. Διαβάσαμε λοιπόν κάποιες μικρές ιστορίες σχετικές με θέματα γύρω από τη φύση και αποφασίσαμε πως θα μας άρεσε ιδιαίτερα αν ασχολούμαστε με τον κόσμο της θάλασσας και τις χαρές που αυτή προσφέρει στον άνθρωπο. Έτσι χωριστήκαμε σε ομάδες: Δελφίνια,αστερίες,κοχύλια,ξιφίες,χταπόδια! Έτοιμοι για κοινές δράσεις με καπετάνιο του πλοίου μας τη σκέψη φαντασία και τη διάθεσή μας να ταξιδέψουμε στους κρυστάλλινους κόσμους της θάλασσας!! ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΟΛΛΑΖ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

3 Θάλασσα και ..παραμύθι Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησής μας και στην αρχή του προγράμματός μας διαβάσαμε 4 παραμύθια και αποτυπώσαμε κάποιες από τις εικόνες που μας έκαναν εντύπωση. «Η κυρά της θάλασσας» «Γοργόνα και κάβουρας» «Το τραγούδι της φάλαινας» και από το ανθολόγιό μας «Ξ όπως Ξιφίας» Τα παιδιά απόλαυσαν αυτή τη δράση γιατί άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ευχάριστο!!

4 «Ο κύκλος του νερού» Διαβάζοντας και ακούγοντας στα πλαίσια της διαθεματικότητας του προγράμματός μας το ποίημα «Το ποταμάκι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου σε μουσική της Μαρίζας Κωχ , μελετώντας ένα κείμενο για τη σπουδαιότητα του νερού στη ζωή του ανθρώπου και βλέποντας ένα βιντεάκι με τη βοήθεια της κ.Σκάγκου ,δασκάλας της πληροφορικής, φτιάξαμε ανά ομάδες την αφίσα για τον κύκλο του νερού και τα παιδιά έδωσαν «ζωή»στις σταγόνες που ανεβοκατεβαίνουν στον κύκλο της φύσης. Ύστερα κατασκευάσαμε τον κύκλο του νερού σε «μόμπιλο»

5 «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΧΙ ΠΙΑ» Έχοντας παράλληλα αρχίσει να επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμά μας για την ανακύκλωση και σαν ενεργοί μικροί πολίτες ευαισθητοποιημένοι σε κάθε τι μικρό που δυστυχώς προκαλεί μεγάλη ρύπανση στο περιβάλλον μας, παρακολουθήσαμε βίντεο για την αλόγιστη χρήση υλικών και την επίσης απίστευτη ύπαρξη σκουπιδιών γύρω μας.

6 Είδη ψαριών στις θάλασσές μας-Κατασκευές
Αφού μιλήσαμε για τα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες ψάξαμε βρήκαμε και κολλήσαμε εικόνες σε κολλάζ,με διάφορα ψάρια που ευδοκιμούν στις θάλασσές μας. Με πλαστελίνη κατασκευάσαμε ψάρια χταπόδια, μέδουσες και διαβάσαμε κείμενα για τον κόσμο της θάλασσας. Ακούσαμε το τραγούδι της φάλαινας και αφού κόψαμε μία τεράστια φάλαινα, σκεφτήκαμε να της κολλήσουμε καπάκια και να την μεταμορφώσουμε σε μια «ανακυκλωμένη φάλαινα»

7 «Κατασκευές με πλαστελίνη-κολλάζ»

8 «Τεχνολογία και …θάλασσα»
Στο εργαστήριο της πληροφορικής οι μαθητές /τριες της Α3 τάξης ασχολήθηκαν με την εικόνα ενός καθαρού βυθού και μιας βρώμικης, ρυπασμένης από σκουπίδια θάλασσας. Απέδωσαν μέσω του υπολογιστή και με πολλή προσοχή και λεπτομέρεια όλη την κακή εικόνα που μπορεί να επιφέρουν τα σκουπίδια στη θάλασσα. Στη συνέχεια δούλεψαν με επιτυχία τον « κύκλο του νερού»

9 «Βαλίτσα σε ρόδες» Μια «Βαλίτσα σε ρόδες" έφτασε στο σχολείο μας για να μας ενθουσιάσει. Μαζί της πέσαμε πολύ βαθιά μέσα στη θάλασσα, πάνω σε κύματα ήρωες, ψάρια, γατοβουτηχτές, τριγωνοψαρούληδες και ιππόκαμπους. Συγκρουστήκαμε με καράβια γιατί η αγωνία μας να δούμε πού πάνε και ποιους θα συναντήσουν ήταν τόσο μεγάλη που δεν είδαμε ότι από τη μια μεριά ερχόταν ο Οδυσσέας από την Τροία και από τη άλλη ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις Σωματοφύλακες!!  

10

11

12

13

14 «Επίσκεψη συγγραφέως στην τάξη μας»
Πόση χαρά μας έδωσε με την παρουσία της στην τάξη μας η γνωστή συγγραφέας Ελένη Γεωργοστάθη, όταν στα πλαίσια του προγράμματός μας την προσκαλέσαμε να έρθει στο σχολείο μας και να «ζωντανέψουμε» μαζί της «Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς» Μικροί και μεγάλοι μιλήσαμε για βιβλία, παίξαμε παιχνίδια, φτιάξαμε καραβάκια, ζωγραφίσαμε, παρακολουθήσαμε παράσταση με δαχτυλόκουκλες, τραγουδήσαμε, γενικά περάσαμε τέλεια!

15 «Τα πιο όμορφα καραβάκια»
  Δωρίσαμε μέσα από την καρδιά μας ένα όμορφο πίνακα με καραβάκι φτιαγμένο από χαρτάκια –ψηφιδωτό στην κ.Γεωργοστάθη και μια εικόνα που ζωγραφίσαμε όλοι μαζί με πινέλο. Κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του καραβάκι!

16 «Helmepa junior-πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος»
Σε αυτό το πρόγραμμα ήμαστε και εμείς μέλη. Ορίσαμε αρχηγούς ομάδων ,κάναμε περίπου 17 δράσεις που εμπνέονταν μέσα από το υλικό του σχεδίου δράσης της HELMEPA βγήκαμε έξω από το σχολείο μας και μεταφέραμε το μήνυμα του γλάρου, φτιάξαμε κάρτες για τους ναυτικούς μας,κατασκευάσαμε το αλφάβητο της θάλασσας,γράψαμε κείμενα για τη θάλασσα ,σώσαμε ψάρια από την καταστροφή λόγω ρύπανσης και καθαρίσαμε μέρος της παραλίας του Αλίμου από τα σκουπίδια.

17

18

19 Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος"Helmepa junior« συγχαίρει τους μαθητές /τριες της Α3 τάξης -7ο ΔΣ Αγίας Παρασκευής- για τις εθελοντικές προσπάθειές τους να προστατέψουν το περιβάλλον την περσινή σχολική χρονιά, συμμετέχοντας σε δράσεις του προγράμματος Παιδική HELMEPA. Τα παιδιά έδρασαν,διάβασαν, επισκέφτηκαν ΚΠΕ, καθάρισαν μέρος της παραλίας του Αλίμου από σκουπίδια,έφτιαξαν κατασκευές,έστειλαν μηνύματα και φρόντισαν να μεταφέρουν το μήνυμα του Γλάρου,στο σχολείο και τη γειτονιά τους!!!

20 «Επίσκεψη στο ΚΠΕ Αργυρούπολης»
«Μια μέρα στην ακροθαλασσιά» Πόσο όμορφη εμπειρία,πόσες χρήσιμες γνώσεις λάβαμε και τι όμορφα συναισθήματα ζήσαμε,όταν, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού μας προγράμματος επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και αφού "βουτήξαμε στη θάλασσα" για να παρατηρήσουμε με την χρήση των ΤΠΕ, τον θαυμαστό της κόσμο, πραγματοποιήσαμε μελέτη πεδίου, στην παραλία του Αλίμου και στις εκβολές του ρέματος Γερουλάνου. Εκεί καταγράψαμε τα στερεά απορρίμματα,την χλωρίδα και την πανίδα,κάναμε παρατήρηση του χώρου,συγκεντρώσαμε κοχύλια και τα ονοματίσαμε,προσανατολιστήκαμε και διαπιστώσαμε πως η θάλασσα και το περιβάλλον γενικότερα, χρειάζεται την βοήθεια και την προστασία μας . 'Ετσι ακριβώς όπως φωνάξαμε δυνατά φεύγοντας: "Όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές"

21

22

23 «Ένα πανέμορφο ταξίδι» Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμά μας με την ευχή να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι συντροφιά με τις χαρές της θάλασσας!! Και όπως λέει και ο ποιητής μας : «Τη θάλασσα, τη θάλασσα ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει;» Γ.Σεφέρης


Κατέβασμα ppt "Μικροί θαλασσοπόροι σε νέες ανακαλύψεις"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google