Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γαλλία Κωνσταντίνα Μυλωνά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γαλλία Κωνσταντίνα Μυλωνά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γαλλία Κωνσταντίνα Μυλωνά

2 Ορισμός Κράτος της Ευρώπης που το επίσημο όνομα του είναι Γαλλική Δημοκρατία. Η έκταση της είναι τετ. χιλ., ενώ ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 1992, είναι κατ. Η πρωτεύουσά της είναι το Παρίσι, με κατοίκους, ενώ με τα προάστια φτάνει τα κατοίκους. Η επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά και το νόμισμά της το euro. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το Παρίσι και μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις είναι οι Μασσαλία, Λυών, Τουλούζη, Νίκαια, Ναντ, Στρασβούργο και Μονπελιέ.

3 Γεωγραφική Θέση Η μητροπολιτική Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης. Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσανοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρα στα νοτιοδυτικά. Η μητροπολιτική Γαλλία περιλαμβάνει πολλά νησιά, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι η Κορσική και τα παράκτια νησιά. Η Γαλλία περιλαμβάνει πολλά εδάφη εκτός Ευρώπης , που ονομάζονται υπερπόντια εδάφη, που βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς πλην του Αρκτικού.

4 Μορφολογία του εδάφους
Η Γαλλία είναι χώρα πεδινή. Οι πεδιάδες της είναι μεγάλες και εύφορες. Ορεινό είναι το έδαφός της στα ανατολικά, όπου αρχίζουν οι Άλπεις και στα νότια στην περιοχή των Πυρηναίων. Στο νότιο τμήμα της χώρας βρίσκονται και τα λεγόμενα υψίπεδα Ωβέρν, που το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1900 μέτρα. Η Γαλλία είναι χώρα με πολλά ποτάμια. Στα νότια υπάρχει ο Ροδανός, που πηγάζει από τα υψίπεδα του Λανγκρ και χύνεται στη Μεσόγειο κοντά στη Μασσαλία. Στα δυτικά υπάρχει ο Γαρούνας, που πηγάζει από τα Πυρηναία και τα κεντρικά υψίπεδα της Ωβέρνης και χύνεται στον Ατλαντικό, κοντά στην πόλη Μπορντό. Δυτικότερα από το Γαρούνα χύνεται το μεγαλύτερο ποτάμι της Γαλλίας, ο Λίγηρας. Ο Λίγηρας πηγάζει και αυτός από τα κεντρικά υψίπεδα και χύνεται κοντά στην πόλη Νάντη. Στη Μάγχη, και συγκεκριμένα κοντά στην πόλη Χάβρη, χύνεται ο Σηκουάνας, το ποτάμι που διασχίζει το Παρίσι. Λόγω του ότι το έδαφος της Γαλλίας είναι πεδινό, όλα τα ποτάμια της είναι, σε μεγάλο μήκος, πλωτά, ενώ πολλά από αυτά συνδέονται μεταξύ τους με πλωτά κανάλια.

5 Πολίτευμα Επικεφαλής της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι ο Πρόεδρος, που εκλέγεται κατευθείαν και ύστερα από καθολική ψηφοφορία. Τη νομοθετική εξουσία την ασκεί το κοινοβούλιο, που αποτελείται από τη Γερουσία και τη Βουλή. Σύμφωνα με το τελευταίο σύνταγμα, που ψηφίστηκε το 1958, ο Πρόεδρος έχει πολλές εξουσίες έτσι που τελικά η κυβέρνηση να έχει το χαρακτήρα του εκτελεστικού οργάνου του Προέδρου. Συγκριτικά με το σύνταγμα του 1948 το σύνταγμα του 1954 δίνει λιγότερα δικαιώματα στο κοινοβούλιο.

6 Οικονομία Η Γαλλία είναι γεωργική και βιομηχανική χώρα και από την άποψη της παραγωγής βρίσκεται στην 9η θέση στην Ευρώπη. Τα σπουδαιότερα προϊόντα που παράγονται είναι: το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, το καλαμπόκι, η πατάτα και τα ζαχαρότευτλα. Μεγάλη είναι η παραγωγή σταφυλιών, τόσο επιτραπέζιων όσο και για την παραγωγή κρασιών. Αξιόλογη είναι και η παραγωγή των λαχανικών και των φρούτων. Αναπτυγμένη είναι σημαντικά και η κτηνοτροφία. Παρατηρείται ακόμη μια σημαντική μείωση στην εκτροφή των αλόγων και των προβάτων. Αντίθετα, σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των αγελάδων και των χοιρινών. Πέρα από την καθαρά γεωργική παραγωγή σημαντική είναι και η αλιεία. Σημαντική επίσης είναι και η καλλιέργεια των οστράκων για την παραγωγή φίλντισι.

7 Οικονομία Η βιομηχανία της Γαλλίας είναι από τις πιο αναπτυγμένες του κόσμου. Βάση για την ανάπτυξή της αποτέλεσε το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος. Στο μόνο που κάπως υστερεί η Γαλλία είναι στο κάρβουνο, αλλά οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται από τις υδροηλεκτρικές πηγές, ιδιαίτερα στην περιοχή των Άλπειων. Σημαντική επίσης είναι και η παραγωγή ουρανίου. Φυσικά σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή της Αλσατίας, όπου οι διάφορες γεωτρήσεις, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αποδείχνουν ότι τα αποθέματα σε πετρέλαιο είναι πολύ πιο σημαντικά από όσο υπολογιζόταν στην αρχή. Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή φυσικού αέριου. Από τα μεταλλεύματα τα σπουδαιότερα είναι ο σίδηρος. Στα ορυκτά θα πρέπει να αναφερθεί και η εξόρυξη του βωξίτη.

8 Ιστορία Τον 5ο αι. εισέβαλαν οι Γερμανοί και έγινε έδρα των βασιλείων των Βουργουνδών, των Βησιγότθων και των Φράγκων. Ο εκατονταετής πόλεμος εναντίον της Αγγλίας ( ) σήμανε το διωγμό των Άγγλων από τα γαλλικά εδάφη και τη γένεση του ενωτικού πατριωτικού πνεύματος. Αφού πέρασε η περίοδος των θρησκευτικών πολέμων ( ), η γαλλική μοναρχία, με τον Ερρίκο Ε΄ της Βουρβώνης ( ) και με τον Λουδοβίκο ΙΓ΄ ( ) σταθεροποίησε τον απολυταρχισμό και την εσωτερική ενότητα. Η Ιστορία της Γαλλίας ξεκινάει από την προϊστορία, ενώ, οι άνθρωποι του Κρο Μανιόν, έφτασαν περίπου χρόνια πριν. Μεταξύ του 8ου και του 5ου αι. π. Χ. εισέβαλαν στη Γαλλία οι Κέλτες, οι Λιγούριοι και οι Ιβήριοι. Το π. Χ. κατακτήθηκε από τον Καίσαρα και κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας, ιδρύθηκαν πόλεις και κατασκευάστηκαν δρόμοι, γέφυρες και υδραγωγεία. Με το πέρασμα του χρόνου μεταβλήθηκε σε λατινική χώρα από πολιτιστική και γλωσσική άποψη.

9 Ιστορία Μετά την απελευθέρωση το 1946 δημιουργήθηκε η Τέταρτη Δημοκρατία. Στην επόμενη περίοδο ξεκίνησαν οι αγώνες ανεξαρτησίας των αποικιακών κρατών που έλεγχε η Γαλλία και κατέληξαν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους (Ινδοκίνας, Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία) και τη γένεση της Πέμπτης Δημοκρατίας, προεδρικού τύπου (1958) Η κρίση του απολυταρχισμού, που άρχισε με τον Λουδοβίκο ΙΕ΄( ) που κατέληξε στην περίοδο της γαλλικής Επανάστασης. Παρασυρόμενη σε μακροχρόνιους πολέμους εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Ναπολέοντα, η Γαλλία, με το Συμβούλιο της Βιέννης (1815), διατήρησε την εδαφική της ακεραιότητα. Με την έξοδό της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η Γαλλία απέκτησε, με τη συνθήκη των Βερσαλλιών (1919), την Αλσατία και τη Λορένη. Το 1939 κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία και τελικά ητήθηκε.

10 Πολιτισμός Η Γαλλία είχε εξαιρετική πρόοδο σε όλους τους τομείς του κοινωνικού εποικοδομήματος: στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στην παιδεία, ακόμα και στα πολιτικά συστήματά της. Εξέχουσες προσωπικότητες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και επαναστάτες άφησαν όνομα στην ιστορία όχι μόνο της χώρας τους, αλλά και παγκόσμια. Πολλά πρόσφερε η Γαλλία στην παγκόσμια επιστήμη. Τα πανεπιστήμιά της έγιναν πραγματικές πηγές φωτός που φώτισαν πολλές γενιές. Από παλιά καλλιεργήθηκαν εδώ η φιλοσοφία, φιλολογία, θεολογία και οι άλλες κλασικές σπουδές. Από το μεσαίωνα αρχίζει η έρευνα γύρω από σοβαρά θέματα, όπως είναι η ιατρική, η φυσιογνωσία, τα μαθηματικά, η αλχημεία, η οικονομία, το δίκαιο, η ιστορία κ.ά. 

11 Πολιτισμός Εκεί όμως που η Γαλλία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και που δύσκολα μπορεί άλλη χώρα να συγκριθεί μαζί της είναι στο θέμα της λογοτεχνίας. Αξιόλογα είναι τα τραγούδια των τροβαδούρων της Προβηγκίας με αντιπροσωπευτικότερο το "Τραγούδι του Ρολάνδου". Κατά το μεσαίωνα το θέατρο έτυχε ιδιαίτερης προσοχής. Μεγάλες, ανοιχτές παραστάσεις δίνονταν σ' όλη την Γαλλία. Τα θέματά τους αντλούσαν κύρια από την εκκλησία και συμμετείχε σ' αυτές ενεργητικά ο ίδιος ο λαός. Σημαντική αλλαγή στις κατευθύνσεις της λογοτεχνίας σημειώνεται το 18ο αιώνα που οι συγγραφείς και οι λογοτέχνες ακολουθώντας το ρεύμα και τις ανάγκες της εποχής κι εκφράζοντας αυτές τις ανάγκες προσπαθούν μέσα από τη δημιουργία τους να συμβάλλουν στην διαμόρφωση καινούριας κοινωνίας, δίκαιης, ελεύθερης, περισσότερο προοδευτικής.

12 Γαλλική Κουζίνα Από την πρώτη στιγμή η γαλλική κουζίνα κέρδισε τις επευφημίες των πλούσιων οικογενειών ανά τον κόσμο και μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα σε όλο τον “καλό” κόσμο της Ευρώπης. Μια γαλλική κουζίνα, όμως, διαθέτει πάντα λαχανικά και φρούτα εποχής, κρέατα, πουλερικά, πάπια, γαλοπούλα και φυσικά ψάρι. Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα γαλλικά ορεκτικά, από τα περιβόητα φουά γκρα, μέχρι τις άκρως πολυποίκιλες σαλάτες, τις ποικιλίες τυριών και παντός είδους κροκέτες. Στα κύρια πιάτα ενός γαλλικού μενού με διεθνή απήχηση, θα βρείτε τα περιβόητα σουφλέ με τυρί, λαχανικά, κιμά έως το ωραιότατο κρέας με πατάτες και αλμυρές κρέπες. Το κοκ ο βιν, αρνί Ναβαρέν, κασουλέ, μπιφ μπουργινόν, μπουγιαμπέσα, κτλ. Όσον αφορά στο επιδόρπιο, επίσης μεγάλη είναι η ποικιλία σε υλικά και συνταγές, από τις κις λορέν, μέχρι την υπέροχη μηλόπιτα με σαντιγί ή παγωτό, τις νοστιμότατες τάρτες και τη μους σοκολάτας. Γενικά για την γαλλική κουζίνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια λιπαρή κουζίνα, αφού στο μαγείρεμα λίπους συναντάμε το βούτυρο, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος. Χρησιμοποιείται ελάχιστο ελαιόλαδο, αλλά περισσότερο ηλιέλαιο και φυστικέλαιο.

13 Γαλλική Κουζίνα

14 Αξιοθέατα Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο της πόλης αλλά και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Κατασκευάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Γκoυστάβ Ειφέλ και είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από μέταλλο και ένα εκατομμύριο καρφιά. Όλο το έργο έχει τη μορφή τετραγωνικής πυραμίδας και το στηρίζουν τέσσερα τετράπλευρα βάθρα, αποτελώντας μια από τις πλέον σταθερές κατασκευές, αφού παρεκκλίνει μόλις 7 εκατοστά με σφοδρό άνεμο! Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα, δημοφιλέστερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα. Η κύρια είσοδος του μουσείου είναι μια ογκώδης πυραμίδα από γυαλί. Το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί περισσότερα από εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το πρώτο έργο τέχνης που μπήκε στη συλλογή του ήταν ο περίφημος πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

15 Αξιοθέατα Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα από τα γνωστότερα μνημεία στο Παρίσι και στέκεται μεγαλοπρεπής στο Ιλ ντε λα Σιτέ, σε μια τοποθεσία που ήταν ανέκαθεν το θρησκευτικό κέντρο του Παρισιού. Χρειάστηκαν περίπου 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ κατά τη Γαλλική Επανάσταση καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακαινίστηκε αργότερα. Το αποτέλεσμα είναι ένα θεόρατο κτίριο, με δύο ψηλούς πύργους, η χωρητικότητα του οποίου αγγίζει τα άτομα. Όσοι τη θαυμάζουν από κοντά, γοητεύονται από την Πύλη του ναού με το μεγάλο Ρόδακα, από τα εξαιρετικά γλυπτά που κοσμούν το ναό αλλά και από τα εντυπωσιακά  βιτρό-παράθυρα. Η Ντίσνεϋλαντ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πάρκα διασκέδασης που βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλόριντα, σε έκταση περίπου στρεμμάτων. Άνοιξε τον Οκτώβριο του 1971 και είναι ένα τεράστιο θεματικό πάρκο με ποικίλων μορφών δραστηριότητες. Αποτελείται από πολλά λούνα παρκ, παιδικές χαρές και πίστες ενώ στήνονται τεράστια κτίρια, ξεπεταγμένα από παραμύθια του Walt Disney.

16 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας

17 Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "Γαλλία Κωνσταντίνα Μυλωνά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google